Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Max Noether

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

24 Sept 1844

Mannheim, Baden, Germany

13 Dec 1921

Erlangen, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Max Noether pësoi një sulm të poliomelitit kur ai ishte 14 vjeç dhe është lënë atë me një hendikep për pjesën tjetër të jetës së tij.

Ai mori pjesë në Universitetin e Heidelberg nga 1865 dhe mori një doktoraturë prej andej në 1868. Pas kësaj ai leksione në Heidelberg dhe lëvizur nga Heidelberg në një karrige në Erlangen, ku ai qëndroi për pjesën tjetër të jetës së tij.

Max Noether ishte një nga udhëheqësit e shekullit të nëntëmbëdhjetë gjeometrinë algjebrike. Ai ishte i ndikuar nga Abel, Riemann, Cayley dhe Kremones. Pas Kremones, Max Noether studiuar pronat invariant e një shumëllojshmëri algjebrike nën veprimin e transformimeve birational.

Në 1873 ai provoi një rezultat të rëndësishëm në kryqëzimin e dy kthesa algjebrike. Nëntë vjet më vonë, në 1882, vajzën e tij Emmy Noether ishte lindur. Emmy u bë shumë i interesuar në tema të ngjashme të atit të saj dhe përgjithësuar disa nga teorema e tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland