Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Emmy Amalie Noether

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

23 March 1882

Erlangen, Bavaria, Germany

14 April 1935

Bryn Mawr, Pennsylvania, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Emmy Noether 's babai Max Noether ishte një matematikan i shquar dhe një profesor në Erlangen. Nëna e saj ishte Ida Kaufmann, nga një familje e pasur Köln. Dy prindërit Emmy ishin me origjinë hebreje dhe Emmy ishte madhja e katër fëmijëve të tyre, tre fëmijët e vegjël të djemve.

Emmy Noether ndoqi Töchter Höhere Schule në Erlangen nga 1889 deri 1897. Ajo studioi në gjermanisht, anglisht, frëngjisht, aritmetik dhe u dha mësimet e pianos. Ajo donte vallëzimi dhe mezi priste të partive me fëmijët e kolegëve të babait të saj në universitet. Në këtë fazë Qëllimi i saj ishte që të bëhet një mësues të gjuhës dhe pas një studimi të mëtejshëm të anglisht dhe frëngjisht ajo u shqyrtimi i shtetit të Bavarisë dhe, në vitin 1900, u bë një mësues i diplomuar e anglisht dhe frëngjisht në shkolla të vajzave të Bavarisë.

Megjithatë nuk Noether u bë një mësues gjuhe. Në vend të kësaj ajo vendosi të marrë rrugën e vështirë për një grua të asaj kohe dhe studim matematikës në universitet. Gratë janë lejuar të studiojnë në universitetet gjermane jozyrtarisht dhe çdo profesor e kishte për të dhënë leje për kursin e tij. Noether merret leje për t'u ulur në mbi kurset në Universitetin e Erlangen gjatë 1900-1902. Pastaj, duke marrë dhe dhënë provimin regjistrimin në Nürnberg në 1903, ajo shkoi në Universitetin e Göttingen. Gjatë 1903-04 ajo ndjekur leksione nga Blumenthal, Hilbert, Klein dhe Minkowski.

Në 1904 Noether u lejohet të matriculate në Erlangen dhe në 1907 u dha një doktoraturë pas pune nën Pali Gordan. Hilbertit 's Teorema bazë e 1888 ka dhënë një rezultat për ekzistencën finiteness e invariants në variablave n. Gordan, megjithatë, mori një qasje konstruktive dhe shikoi në metodat konstruktive për të arritur në rezultate të njëjta. Teza e doktoraturës Noether pasuan këtë qasje konstruktive e Gordan dhe sistemet e listuara të 331 formave të kovariant.

Duke kryer doktoratura e saj progresion normale për një post akademik do të kishte qenë habilitation. Mirëpo, kjo rrugë nuk ishte e hapur për gratë ashtu Noether mbetur në Erlangen, duke ndihmuar të atit të saj i cili, veçanërisht për shkak të aftësi të kufizuara e tij, është mirënjohës për ndihmën e vajzës së tij. Noether punuar edhe në kërkimin e saj, në mënyrë të veçantë ajo u ndikuar nga Fisher, i cili kishte arritur Gordan në 1911. Ky ndikim u Noether drejt qasjes s abstrakte Hilbertit për të subjektit dhe larg nga qasja konstruktive e Gordan.

Reputacioni Noether u rrit shpejt si botime të saj u shfaq. Në vitin 1908 ajo u zgjodh në Palermo Matematico Circolo di, më pas në 1909 ajo u ftua për t'u bërë një anëtar i Mathematiker Deutsche-Vereinigung dhe në të njëjtin vit ajo u ftua për të adresuar takimin vjetor të Shoqërisë në Salzburg. Në 1913 ajo mbajtur në Vjenë.

Në 1915 Hilbertit dhe Klein Noether ftuar për t'u kthyer në Göttingen. Ata bindën e saj të mbetet në Göttingen ndërsa ata luftuan një betejë të ketë saj zyrtarisht në Fakultetin. Në një betejë të gjatë me autoritetet e universitetit për të lejuar Noether për të marrë habilitation e saj ka qenë pengesat e shumta dhe kjo nuk ishte deri në 1919 që u dha leje. Gjatë kësaj kohe ka lejuar Hilbertit Noether për leksion nga reklamat kurse e saj nën emrin e tij. Për shembull një kurs dhënë në semestrin e dimrit 1916-17 shfaqet në katalog si:

Matematike Fizikë Seminar: Profesor Hilbert, me ndihmën e Dr E Noether, hënave 4-6, nuk ka shkollim.

Emmy Noether pjesa e parë e punës, kur ajo arriti në Göttingen në vitin 1915 është një rezultat në fizikë teorike nganjëherë referuar si teorema Noether, e cila dëshmon një marrëdhënie mes symmetries në fizikë dhe parimet e ruajtjes. Ky rezultat themelore në teorinë e përgjithshme e relativitetit u vlerësua nga Ajnshtajni në një letër të Hilbertit kur ai iu referua Noether e

që hyn në thellësi të menduarit matematik.

Kjo ishte puna e saj në teorinë e invariants që çoi në formulimet e për disa koncepteve e Ajnshtajnit 's Teoria e përgjithshme e relativitetit.

Në Göttingen, pas 1919, u zhvendos Noether larg nga teori invariant për të punuar në teorinë e ideale, duke prodhuar një teori abstrakte, teori e cila ka ndihmuar zhvillimin e rrjet në një temë kryesore matematikore. Idealtheorie në Ringbereichen (1921) ishte me rëndësi themelore në zhvillimin e algjebër moderne. Në këtë letër ajo i dha dekompozim e idealeve në kryqëzimet e idealeve fillore në ndonjë rrjet commutative me ngjitje kusht zinxhir. Lasker (kampion botëror shahu) kishte dëshmuar tashmë këtë rezultat për unaza polinom.

Në 1924 BL Waerden van der erdhi në Göttingen dhe kaloi një vit duke studiuar me Noether. Pas kthimit në Amsterdam Waerden van der ka shkruajtur librin e tij moderne Algjebra në dy vëllime. Pjesë e madhe e vëllimit të dytë përbëhet nga të punës Noether së.

Nga 1927 më Noether bashkëpunuar me Helmut Hasse dhe Richard Brauer të punës për jo-algebras commutative.

Përveç të mësimdhënies dhe kërkimit shkencor, Noether ndihmoi redakto Mathematische Annalen. Pjesa më e madhe e punës së saj shfaqet në gazeta të shkruara nga kolegët dhe studentët, në vend se nën emrin e saj.

Njohja e mëtejshme e saj kontributeve të papaguar matematikore me erdhi ftesa për të adresuar matematike Kongresi ndërkombëtar në Bolonjë në vitin 1928 dhe përsëri në Cyrih në vitin 1932. Në 1932 ajo mori gjithashtu, së bashku me Artin, Alfred Ackermann-Teubner Perkujtimore Çmimin për Avancimin e Njohuri matematike.

Në 1933 të arriturat e saj matematike llogaritet për asgjë kur nazistët shkaktuar shkarkimin e saj nga University of Göttingen sepse ajo ishte hebre. Ajo pranoi një rang profesori vizitues në Bryn Mawr Kolegjin në SHBA dhe leksione në Institutin për Advanced Study, Princeton në SHBA.

Weyl në Adresa Përkujtimore e tij tha:

Rëndësinë e saj për algjebër nuk mund të lexohet plotësisht nga dokumentet e saj, ajo kishte fuqi të madhe dhe shumë stimulimin e sugjerimet e saj mori formë vetëm në punimet e nxënësve të saj dhe bashkë-punëtorëve.

Në van der Waerden shkruan:

Për Emmy Noether, marrëdhëniet midis numrave, funksionet dhe operacionet u bë transparente, e përshtatshme për t'u generalisation, dhe produktive vetëm pasi ata kanë qenë dissociated nga çdo objekte të veçantë dhe janë ulur për marrëdhëniet e përgjithshme konceptual.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland