Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Otton Marcin Nikodym

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

13 Aug 1887

Zablotow, Galicia, Austria-Hungary (now Ukraine)

4 May 1974

Utica, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Otton Marcin Nikodym (e shkruar ndonjëherë Oto Martin vend) u lind në Zablotow pranë Kolomyja (në provincën e Stanislawow). Babai Otton tij Boguslaw vdiq në një aksident kur ai ishte vetëm një vjeç dhe së shpejti pasi që edhe Marianna e tij amtare (Nee Cyprian) edhe vdiq. Ai ishte sjellë nga gjyshërit e nënës Marcin Cyprian (me origjinë italiane) dhe Amalia Bott de Pirot (me origjinë frëngjisht).

Pas një qëndrimi të shkurtër në Vienë e gjithë familja u kthye në Lvov në 1897, ku ai përfundoi shkollën e lartë matematikore. Ai përgatitur veten për provimet në latinisht dhe greqisht dhe gjithashtu mori një diplomë të shkollës së mesme klasike. Ai studioi matematikë në Universitetin e Jan Kazimierz (ujk), në Lvov nën W Sierpinski, J Puzyna dhe M Smoluchowski.

Në 1911 ai u diplomua në matematikë dhe morën gjithashtu një licensë për të mësuar matematikës dhe fizikës në shkollat e mesme. Menjëherë pas kësaj ai filloi punën e tij në shkollën e mesme në Kraków ku ai qëndroi deri në 1924. Në 1915 e Tarnawski ishte nxënës në klasën e tij të katërt në shkollë të mesme dhe më vonë, në një letër W Orlicz, ai ka shkruajtur:

Otto Nikodym shkopinj në kujtesën time si një personalitet mjaft i pazakonshëm ... Unë shoh atë si të pakta dhe të errëta romantik me një mjekër. Ai ishte në të njëzetat e tij të ndjerë, por ndryshe nga të tjerët të moshës së tij, pothuajse i papërcaktuar sikur i pandryshuar me moshën, e izoluar dhe e largët ... aesthetically neutral, fizikisht të prishura, nuk ngritjen e zërit, por gjithmonë unimpassioned, megjithatë në mënyrë të dëgjueshme ... Leksionet e tij ishin interesante për shkak të përmbajtjes së tyre ... Ai paraqitet shkenca si ishte, pa përfshirjen e personalitetit të tij, i cili u zhduk nga pikëpamje.

Një tjetër nxënës në 1922-1924 M Miesowicz ka shkruajtur (khs):

Ai ishte në gjendje të shkaktoj vlerësimin e studentëve, admirim dhe entuziazëm, për saktësinë e tij dhe elegancën e shprehur ligjet fizike në një formë strikte matematikore.

Më 2 prill 1919, matematike polonisht Shoqëria është themeluar nga gjashtëmbëdhjetë Matematikanë - mes tyre Otton Nikodym.

Në vitin 1924, nën presionin e fortë nga Sierpinski, Nikodym ranë dakord për të marrë provimin e tij e doktoraturës në Universitetin e Varshavës. Duket se ai nuk kujdeset shumë për titullin ose publikimit - reagimin e tij ndaj Sierpinski 's bindjes ishte:

Jam unë do të ketë ndonjë dituri për shkak të kësaj?

Pas kësaj ai shkoi në Universitetin Jagiellonian në Kraków dhe filloi të botojë në 1925. Nikodyms (Otton dhe gruaja e tij Stanislawa) kaloi vitin akademik 1926/27 në Sorbonne dhe menjëherë pas kthimit në Poloni, në qershor 1927 Otton mori habilitation e tij në Universitetin e Varshavës. Në periudhën 1930-1945 Nikodyms jetuar në Varshavë dhe deri në fillim të Luftës së Dytë Botërore të dy leksione në Universitetin. Gjatë kësaj periudhe Nikodym botuar 32 gazeta dhe katër libra.

Nikodym emri është i njohur më së shumti në teori masë (p.sh. radon-teorema Nikodym dhe derivati, teorema e konvergjencës Nikodym, Nikodym-teorema Grothendieck boundedness), në analizat funksionale (të radonit-Nikodym pronë e një hapësire Banach, Frechet-Nikodym metrikë hapësirë, një sërë Nikodym), parashikimet mbi përcakton konveks me aplikimet për Dirichlet problem, zgjidhjet e pergjithshme e ekuacioneve diferenciale, teoria e përshkrues vendosur dhe bazat e mekanikës kuantike.

Radonit-Teorema Nikodym (provuar atë të radonit në 1913 për Nikodym n R dhe në vitin 1930 për rastin e përgjithshme) është tani një teoremë themelore në analizat:

Le të jetë një masë e fundme në një algjebër-e subsets të dhe një sërë countably shtesë në funksion. Në qoftë se është absolutisht e vazhdueshme në lidhje me: kjo është, (A) = 0 nënkupton (A) = 0, atëherë (A) = A FD për çdo A, ku f është në nivel lokal integrable on.

Nikodym tregoi se si në vitin 1927 për të prodhuar një N mesin e sheshit njësi me hapësirë (N) = 1 e tillë që për çdo pikë x N ka një linjë intersecting N në pike të vetme x. Kjo vendosur paradoksale në aeroplan, të cilat për disa probleme luan një rol të ngjashëm me vendos Besicovitch quhet një grup Nikodym.

Nikodym Në 1945 u bë profesor në Universitetin Teknik të Krakov dhe në vitin akademik 1945/46 mësoi matematikën. Në 1946 Nikodym dhe gruaja e tij Stanislawa u nis për në Belgjikë dhe Francë, ku ai filloi punën e tij mbi themelet matematike te mekanikes kuantike. Nga 1948-1965 ai ka punuar në SHBA në Kolegjin privat Kenyon në Gambier, Ohajo. Ai kurrë nuk ndryshoi vendin e tij të employement përsëri. Pasi ka dalë në pension, Nikodyms lëvizur në vitin 1966 në Utica, New York, ku ai vazhdoi kërkimin e tij, sponsorizuar pjesërisht nga Komisioni të Energjisë Atomike dhe Fondacioni Kombëtar i Shkencës.

Pas 1947 ai shkroi rreth 50 gazeta kërkimore. Ai mbajtur në Itali, Belgjikë, Francë, Angli, Gjermani, Rumani, Kanada dhe në universitetet në SHBA. Në vitin 1965 ai ishte i ftuar për një semestër nga Universiteti i Napolit, Itali, në leksionin në teorinë masë.

Nikodym shkroi tre vëllime të pastër didaktikë e matematikës në shkollën e mesme, por botuar vetëm dy vëllimet e para në vitin 1930 dhe 1938. Ai ishte i zhgënjyer me reagimin e dobët të mësuesve në metodat e tij të njohur të përmirësimit të mësimdhënies dhe kështu ai dogji dorëshkrimin e vëllimit të tretë. Ai paraqiti popullor ligjërata në radio të tilla si: Logjika dhe intuitë në shkencë, Në pafundësi, Nga paradokse në logjikë, Çfarë e mirë është algjebër?, Për lloje të ndryshme të hapësirave, misterin e gravitacionit, mbi rëndësinë e teorisë dhe këto janë botuar në 1946 si një libër Le të shikojmë thellë brenda mendjes (glebiny Spojrzmy w mysli).

Disa nga librat e tij të tjera ishin: Hyrje në njehsim diferencial, (Varshavë, 1936) (së bashku me gruan e tij), Teoria e tensors me aplikimet për gjeometrinë dhe fizikën matematike, I, (Varshavë, 1938), Diferenciale Ekuacione, (Poznan, 1949 ).

Tre nga librat e tjera të tij, vëllimin e dytë të Teoria e Tensors dhe dy vëllime të Mekanikë u zhdukën gjatë Luftës së Dytë Botërore. Kur Nikodym dëgjuar se puna e viteve të tij shumë "ishin të humbur ai vetëm tha:" Në këtë rast unë nuk do të kenë të drejtë galerë-provave. Në pyetjen nëse ai do të donte për të shkruar këto libra përsëri, ai u përgjigj: Ka kaq shumë problemeve të reja që unë nuk mund të shpenzojë më shumë kohë në ato që unë kam kryer tashmë.

Libri i tij i fundit Aparatet matematike për kuantike-teoritë, bazuar në Teoria e Lattices Boolean botuar në vitin 1966 nga Springer-Verlag përmban, në pothuajse njëmijë faqe, formalizmi matematikore për mekanikën kuantike ose më saktë një studim të detajuar të subalgebras Boolean e Logjika e subspaces të mbyllur të një hapësire kompleks Hilbertit.

Nikodym pëlqyer literaturë të mirë dhe zanash-tregime por kryesisht muzikë. Ai ishte në gjendje të luajnë për orë të tëra në piano. Ai e dinte mirë (përveç Polish) anglisht, frëngjisht, gjermanisht dhe italisht. Ai ligjëroi lëndët në të gjitha këto gjuhë.

Fondacioni Kombëtar i Shkencës në SHBA e pyeti se çfarë duhet të bëjmë për të rritur nivelin e matematikës në SHBA. Ai u përgjigj: "Ne duhet të ftojë lektorë-entuziastët entuziazëm që është i infektuar. Ai vetë ishte plot me entuziazëm deri në fund të jetës së tij.

Në vitin 1971 ai mori një goditje elektrike dhe dy vjet e dhjetë muaj nuk rimarrë vetëdijen. Ai vdiq më 4 maj 1974 dhe ai u varros në cementery "për merituar" në Doylestown, Pensilvani (të shenjtë për Zoja e Czestochowa). Pas vdekjes së tij Nelson Dunford shkruante në letër për të gruas Nikodym's:

Otton ishte, dhe gjithmonë do të jetë, një njeri i madh. Unë jam i lumtur që kam njohur atë. Zbulimet e tij ishin shumë të thella dhe do të jetojnë përgjithmonë sa kohë që Teorema e Pitagorës, i cili ka mbijetuar me shekuj.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland