Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Florence Nightingale

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

12 May 1820

Florence, Italy

13 August 1910

East Wellow, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Florence Nightingale kujtohet mirë për punën e saj si një infermiere, gjatë Luftës së Crimean dhe kontributin e saj në drejtim të reformës së kushteve sanitare në spitale fushën ushtarake. Megjithatë, ajo që është më pak i njohur edhe në lidhje me këtë grua mahnitshme është dashuria e saj e matematikës, posaçërisht statistika, dhe se si kjo dashuri ka luajtur një rol të rëndësishëm në punën e jetës së saj.

Named pas qytetin e lindjes të saj, Nightingale ka lindur në Kolumbi Villa në Firence, Itali, më 12 maj 1820. Prindërit e saj, Edward William Nightingale Frances dhe gruaja e tij Smith, u turne Evropë për dy vitet e para të martesës së tyre. Motra plak Nightingale kishte lindur në Napoli vit më parë. Nightingales dha e tyre të lindur të parë grek për emrin qytetit, e cila ishte Parthenope.

William Nightingale kishte lindur me Shore mbiemrin, por ai kishte ndryshuar atë të Nightingale pas trashëguar nga një i afërm i pasur, Peter Nightingale e Lea, pranë Matlock, Derbyshire. Vajzat u rrit deri në shpenzimet vend shumë të kohës së tyre në Lea Hurst në Derbyshire. Kur Nightingale ishte rreth pesë vjeç i ati i saj e bleu një shtëpi quajtur Embley pranë Romsey në Hampshire. Kjo do të thotë tani që kaloi familja muajve të verës në Derbyshire, ndërsa pjesa tjetër e vitit është shpenzuar në Embley. Në mes të këtyre lëvizjeve nuk ishin udhëtime për në Londër, Isle of Wight, dhe për të afërmit.

Edukimit të hershëm të Parthenope dhe Firence ishte vendosur në duart e governesses, më vonë Kembrixh atin e tyre të arsimuar mori përgjegjësinë vetë. Nightingale dashur mësimet e saj dhe kishte një aftësi të natyrshme për të studiuar. Nën ndikimin e babait të saj Nightingale u bë i njohur me klasiket, Euklidi, Aristoteli, Bibla, dhe çështje politike.

Në vitin 1840, Nightingale lut prindërit e saj e le të matematika e saj studim në vend të:

... punë stof i lëmuar dhe quadrilles ushtrimin,

por nëna e saj nuk e miratojnë këtë ide. Megjithëse Uilliam Nightingale dashur matematikës dhe kishte bequeathed kjo dashuri për vajzën e tij, ai u kërkoi të saj për të studiuar lëndët më të përshtatshme për një grua. Pas shumë beteja të gjatë emocional, prindërit Nightingale më në fund i dha lejen e tyre dhe të lejohen të saj të tutored në matematikë. Tutorët e saj përfshinin Silvester, i cili zhvilloi teorinë e invariants me Cayley. Nightingale u tha të jetë Silvester 's nxënës më të shquar. Mësimet përfshirë të mësuarit aritmetikën, gjeometrinë dhe algjebër dhe para për të hyrë Nightingale pleqsh, ajo kaloi një kohë tutoring fëmijët në këto lëndë.

Interes Nightingale në matematikë zgjati përtej lëndës. Një nga njerëzit të cilët gjithashtu u ndikuar Nightingale Quetelet shkencëtar Belgjikë. Ai kishte aplikuar metodat statistikore të të dhënave nga fusha të ndryshme, duke përfshirë statistikat morale apo shkencat sociale.

Feja ka luajtur një rol të rëndësishëm në jetën e Nightingale së. View saj i paanshëm në fe, e pazakontë në atë kohë, u ka borxh Nightingale liberale opinionin gjetur në shtëpinë e saj. Edhe pse prindërit e saj ishin nga një sfond Unitarian, Frances Nightingale gjetur një emërtim më të preferuar tradicional dhe vajzat u edukuan si anëtarë të Kishës së Anglisë. Më 7 shkurt 1837 Nightingale besohet se ajo dëgjoi thirrjen e saj nga Zoti, duke ecur kurse në kopsht në Embley, edhe pse në këtë kohë megjithëse ajo nuk e dinte se çfarë ishte kjo thirrje.

Nightingale zhvilluar një interes në çështjet sociale të kohës, por në 1845 familja e saj ishte në mënyrë të vendosur kundër sugjerimin e Nightingale fituar ndonjë përvojë në spital. Deri atëherë pleqsh vetëm që ajo kishte bërë pasi ishte në kërkim të sëmurë dhe të afërmit e miqtë. Gjatë pleqsh në mes të shekullit të nëntëmbëdhjetë, nuk u konsiderua si një profesion të përshtatshëm për një grua e mirë-edukuar. Infermieret e kohës u mungon në trajnimin dhe ata gjithashtu kishte reputacionin e të qënit i trashë, gratë injorant, dhënë për imoralitet dhe dehja.

Ndërsa Nightingale ishte në një turne të Evropës dhe Egjiptit, duke filluar nga 1849, me miqtë e familjes Charles dhe Selina Bracebridge, ajo e kishte mundësinë për të studiuar sistemet e ndryshme spitalore. Në fillim të vitit 1850 filloi trajnimi Nightingale e saj si një infermiere në Institutin e Shën Vincent de Paul në Aleksandri, Egjipt, e cila ishte një spital të drejtuar nga Kisha Katolike Romake. Nightingale vizitoi në spital Pastor, Theodor Fliedner së në Kaiserswerth, pranë Düsseledorf, në korrik 1850. Nightingale u kthye në Kaiserswerth, në 1851, për të ndërmarrë 3 muaj të trajnimit pleqsh në Institutin për Deaconesses Protestante nga Gjermania dhe ajo u zhvendos në një spital në Shën Germain, pranë Parisit, e drejtuar nga "Motrat e Mëshirës. Të kthyer në Londër në 1853 Nightingale mori pozicionin e papaguar si Superintendent në themelimin e Gentlewomen gjatë Sëmundja në Street No 1 Harley.

Mars të vitit 1854 solli fillimin e Luftës së Crimean, me Britania, Franca dhe Turqia të luftës duke deklaruar nga Rusia. Edhe pse rusët u mundën në betejën e lumit Alma, më 20 shtator 1854, gazeta Times "kritikoi pajisjet mjekësore britanike. Në përgjigje të kësaj Nightingale u kërkuar në një letër nga shoku Sidney saj Herbert, Sekretari britanik për krime, të bëhet një administrator pleqsh të mbikëqyrë futjen e infermieret në spitalet ushtarake. Titulli i saj zyrtar u Superintendent Themelimi i Infermierise Femer e spitale Përgjithshëm anglisht në Turqi. Nightingale arriti në Shkodrės, një periferi të Azisë, Konstandinopojës, (tani Stamboll), me 38 infermieret më 4 nëntor 1854:

... zell e saj, përkushtimin e saj, dhe këmbëngulje e saj do të japin për të nuk ka kundërshtim dhe në asnjë vështirësi. Ajo shkoi në mënyrë të vazhdueshme dhe unwearyingly në lidhje me punën e saj me një gjykim, një vetë-sakrificë, një kurajo, një simpati e tenderit, dhe veç kësaj një sjellje të qetë dhe të padukshëm që fitoi zemrat e të gjithë ata që nuk ishin të penguar nga paragjykimet zyrtare nga vlerësuar fisnikërinë e saj punës dhe karakter.

Megjithëse femrave u Nightingale kishte për qëllim për të luftuar kundër autoriteteve ushtarake në çdo hap, ajo shkoi në lidhje me reformimin e sistemit spitalor. Me kushtet e cila rezultoi në ushtarë të shtrirë lakuriq në dysheme, e rrethuar nga parazitë dhe operacionet e papastër duke u zhvilluar kjo nuk është për t'u habitur që, kur Nightingale parë mbërriti në Shkodrės, sëmundje të tilla si kolera dhe tifo ishin plot në spitale. Kjo do të thotë se ushtarët e plagosur kanë qenë 7 herë më shumë të ngjarë të vdesin nga sëmundjet në spital, se sa në fushëbetejë. Përderisa në Turqi, Nightingale mbledhur të dhëna dhe organizuan një rekord duke sistem, ky informacion u përdor pastaj si një mjet për përmirësimin e qytetit dhe spitalet ushtarake. Njohuri Nightingale e matematikës u bë e qartë kur ajo përdoret e saj të dhëna të mbledhura për të llogaritur shkalla e vdekshmërisë në spital. Këto llogaritje tregojnë se një përmirësim i metodave të punësuar sanitare do të rezultojë në një rënie në numrin e vdekjeve. Nga shkurt 1855 shkalla e vdekshmërisë ka rënë nga 60% në 42,7%. Nëpërmjet krijimit të një furnizim me ujë të freskët, si dhe duke përdorur fondet e saj për të blerë fruta, perime dhe pajisjet standard spital, shkalla e vdekshmërisë në pranverë kishte rënë me 2,2% më tej.


Nightingale përdorur këto të dhëna statistikore për të krijuar polar saj Area Diagrami, ose "coxcombs" si ajo e quajti ato. Këto u përdorën për të dhënë një paraqitje grafike të shifrave vdekshmërisë gjatë Luftës Crimean (1.854-56).

Zona e çdo pykë me ngjyrë, e matur nga qendra si një pikë të përbashkët, është në proporcion me statistikë ajo përfaqëson. Wedges blu e jashtme të përfaqësojë Vdekje nga:

... sëmundje të parandalueshme ose mitigable zymotic

ose me fjalë të tjera sëmundje ngjitëse të tilla si kolera dhe tifo. Wedges qendrore e kuqe tregojnë vdekjeve nga plagët. Wedges zi në mes të përfaqësojë vdekjeve nga të gjitha shkaqet e tjera. Vdekje në spitalet fushë britanik arriti kulmin gjatë janar 1855, kur 2.761 ushtarë të vdekur nga sëmundjet ngjitëse, nga plagët e 83 dhe 324 nga shkaqet e tjera duke e bërë një total prej 3.168. Fuqinë mesatare punëtore të ushtrisë së për këtë muaj ka qenë 32.393. Duke përdorur këtë informacion, Nightingale llogaritur një shkallë e vdekshmërisë së 1.174 në 10.000 me 1.023 nga 10.000 që nga sëmundjet zymotic. Nëse kjo normë ishte e vazhdueshme, dhe trupat nuk janë zëvendësuar shpesh, sëmundje vetëm atëherë do ta kishte vrarë tërë ushtrinë britanike në Krime.

Këto kushte johigjienik, megjithatë, nuk ishin të kufizuara vetëm në spitalet ushtarake në terren. Në kthimin e saj në Londër, në gusht 1856, katër muaj pas nënshkrimit të traktatit të paqes, Nightingale zbuloi se ushtarët gjatë kohës së paqes, të moshës mes 20 dhe 35 ka dy herë shkalla e vdekshmërisë së civilëve. Duke përdorur statistikat e saj, ajo ilustruar nevojën për reforma sanitare në të gjitha spitalet ushtarake. Ndërsa ngutshme rastin e saj, Nightingale fituar vëmendjen e mbretëreshës Viktoria dhe Princi Albert, si dhe atë të Kryeministrit, Zoti Palmerston. Dëshirat e saj për një hetim zyrtar u dhënë maj 1857 dhe çoi në krijimin e Komisionit Mbretëror për Shëndetin e ushtrisë. Nightingale fshehu veten nga vëmendja e publikut, dhe u bë fjalë për ushtri të stacionuar në Indi. Në 1858, për kontributin e saj për ushtrinë dhe statistikat spital Nightingale u bë gruaja e parë që të jetë zgjedhur të jetë një anëtar i Shoqërisë Mbretërore Statistikore.

Në 1860, Trajnimit Nightingale Shkolla dhe Ballina për Infermieret bazuar në Spitalin St Thomas 'në Londër, u hap me 10 nxënës. Ai u financua nga Fondi Nightingale, një fond prej kontributeve publike krijuar gjatë kohës Nightingale në Krime dhe kishte ngritur një total prej 50,000. Ishte bazuar rreth dy parime. Së pari se infermieret duhet të ketë trajnim praktik në spitale e organizuar posaçërisht për këtë qëllim. Tjetër ishte se infermieret duhet të jetojnë në një shtëpi të arsyeshme për të formuar një jetë morale dhe disiplinën. Për shkak të themelimit të kësaj shkolle Nightingale kishte arritur transformimin e pleqsh nga e kaluara e tij me emër të keq në një karrierë të përgjegjshme dhe të respektueshëm për gratë. Nightingale iu përgjigj kërkesës së zyrës britanike të luftës për këshilla mbi kujdesin mjekësor të ushtrisë në Kanada dhe ishte gjithashtu një konsulent që qeveria e Shteteve të Bashkuara në shëndetin e ushtrisë gjatë Luftës Civile Amerikane.

Për shumicën e mbetur të jetës ishte Nightingale saj qëndron në shtrat për shkak të një sëmundje që ka ndodhur në Krime, e cila pengoi atë të vazhdojë punën e saj si një infermiere. Kjo sëmundje nuk u ndal e saj, megjithatë, fushata për të përmirësuar standardet shëndetësore; ajo botuar 200 libra, raporte dhe pamflete. Një prej këtyre botimeve ishte nje liber te titulluar "Shënime mbi Infermierinë (1860). Ky ishte teksti i parë veçanërisht për përdorim në mësimin e infermiereve dhe është përkthyer në shumë gjuhë. Vepra të tjera Nightingale e publikuar përfshinë Shënime për Spitalet (1859) dhe Shënime për Infermierinë për Klasët i punës (1861). Florence Nightingale thellësisht besohet se puna e saj e kishte bërë thirrje të saj nga Zoti. Në 1874 ajo u bë një anëtar nderi i Shoqatës Statistikore amerikan dhe në 1883 Mbretëresha Viktoria i dha Nightingale Royal Kryqit të Kuq për punën e saj. Ajo gjithashtu u bë gruaja e parë për të marrë Urdhërin e Meritës nga Edward VII në 1907.

Nightingale vdiq më 13 gusht 1910 vjeç 90. Ajo është varrosur në kishën e St Margaret's, Lindje Wellow, pranë Embley Park. Bilbil i martuar kurrë, edhe pse kjo nuk ishte nga mungesa e mundësive. Ajo që besohet, mirëpo, që Perëndia e kishte vendosur ajo ishte një nga të cilët ai:

... kishte shënuar qartë ... të jetë një femër e pamartuar.

Monument Crimean, e ndërtuar në vitin 1915 në Waterloo Vendi, Londër, është bërë kështu për nder të Nightingale kontributin Firence kishte bërë në këtë luftë dhe shëndetin e ushtrisë.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland