Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Sir Isaac Newton

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

4 Jan 1643

Woolsthorpe, Lincolnshire, England

31 March 1727

London, England

Prezantimi Wikipedia
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Isaac Newton 's jetës mund të ndahet në tre periudha mjaft të dallueshme. Ditët e tij të parë është djalëri prej 1643 deri në emërimin e tij në një karrige në vitin 1669. Periudha e dytë 1669-1687 ishte periudha shumë të frytshme në të cilën ai ishte Lucasian profesor në Kembrixh. Periudha e tretë (gati sa kohë që dy të tjera të kombinuar) pa Newtonit si një zyrtar i qeverisë së paguar tepër në Londër me pak interes të mëtejshëm në hulumtimet matematikore.

Isaac Newton ka lindur në shtëpi feudali të Woolsthorpe, pranë Grantham në Lincolnshire. Edhe pse nga kalendarin në përdorim në kohën e lindjes së tij ai u lind në ditën e Krishtlindjeve 1642, ne ju japim data e 4 janar 1643 në këtë biografi i cili është "korrigjuar" data kalendari Gregorian duke e çuar atë në përputhje me kalendarin tonë të sotme. (Kalendarit gregorian nuk u miratua në Angli deri në 1752.) Isaac Newton vinte nga nje familje e fermerëve, por kurrë nuk e dinte babai i tij, i quajtur gjithashtu Isaac Newton, i cili vdiq në tetor 1642, tre muaj para se djali i tij ishte i lindur. Edhe pse babai e Isakut pronës dhe kafshëve që e bëri atë një njeri mjaft i pasur, ai ishte krejtësisht e paarsimuar dhe nuk mund të nënshkruani emrin e tij.

Ju mund të shihni një foto të Woolsthorpe Manor si është tani.

Nëna e Isakut Hannah Ayscough remarried Barnaba Smith ministri i kishës në Veriut Witham, një fshat aty pranë, kur Isaku ishte dy vjeç. Fëmijën u la pas në kujdesin e gjyshes Margery tij Ayscough në Woolsthorpe. Në thelb të trajtohen si një jetim, Is-hakun nuk kanë një fëmijëri të lumtur. Gjyshit të tij James Ayscough nuk është përmendur nga Is-hakun dhe më vonë në jetën e mbetur fakti se James asgjë për të Isaku në vullnetin e tij, e bëri kur ishte djalë dhjetë vjeç, sugjeron se nuk ka pasur dashuri humbur mes dy. Nuk ka dyshim se Isaku ndjeu shumë e hidhur ndaj nënën e tij dhe hapi i tij i ati Barnabën Smith. Kur shqyrton mëkatet e tij në moshën nëntëmbëdhjetë, Is-hakun listed:

Kërcënuar babai im dhe nëna Smith për të djegur shtëpinë e tyre dhe mbi ta.

Me vdekjen e njerk e tij në vitin 1653, Njutoni ka jetuar në një familje të zgjeruar të përbërë nga nëna e tij, gjyshen e tij, një gjysmë-vëllai, dhe dy gjysmë-motra. Nga menjëherë pas kësaj kohe Isaku filloi të marrë pjesë Grammar Free Shkolla në Grantham. Edhe pse kjo ishte vetëm pesë kilometra nga shtëpia e tij, Isak paraqitur me familjen Klark në Grantham. Megjithatë ai duket se ka treguar premtim pak në punën akademike. Raportet e tij shkollore e përshkroi atë si "i papunë" dhe "i pavëmendshëm. Nëna e tij, deri tani një zonjë e pasuri të arsyeshme dhe të pronës, që mendohet se djali i saj i madh ishte personit të duhur për të menaxhuar çështjet e saj dhe të pasurive të saj. Isaku ishte hequr nga shkolla, e më vonë tregoi se ai nuk kishte talent, ose të interesit, në menaxhimin e një pasurie.

Një dajë, William Ayscough, Isaku vendosi që duhet të përgatiten për të hyrë në universitet dhe, pasi bindi nënën e tij se kjo ishte gjëja e drejtë për të bërë, Isaku u lejohet të kthehen në shkolla Grammar Lirë në Grantham në vitin 1660 për të kompletuar arsimimin e tij në shkollë. Këtë herë ai e paraqiti me Stokes, i cili ishte drejtor shkolle i shkollës, dhe kjo do të duket se, pavarësisht nga sugjerimet se ai kishte treguar më parë nuk i premton akademik, Is-hakun duhet të ketë bindur disa nga ata rreth tij që ai e kishte premtim akademik. Disa pika dëshmi të Stokes edhe bindjen e nënës e Isakut le të hyjë në universitet, kështu që ka gjasa që Isaku kishte treguar premtim më shumë në magji e tij të parë në shkollë se sa raportet e shkollës sugjerojnë. Një pjesë e provave vjen nga lista e Isakut e mëkateve të referuar më sipër. Ai listat një nga mëkatet e tij si:

... vendosjen e zemrës time më të holla, të mësuarit, dhe kënaqësi më shumë se Ty ...

cila na tregon se Is-hakun duhet të ketë pasur një pasion për mësim.

Ne e dimë se asgjë në lidhje me atë mësuar Isaku në përgatitje për universitet, por Stokes ishte një njeri i aftë dhe pothuajse me siguri i dha stërvitje Isaku privat dhe një argumentim të mirë. Nuk ka asnjë dëshmi se ai mësuar ndonjë matematikë, por ne nuk mund ta përjashtoi Stokes futjen e tij të Euklidit 's Elemente të cilat ai ishte i aftë të mësimdhënies (edhe pse ka fakte të përmendura më poshtë se Njutonit nuk ka lexuar Euklidi para 1663). Anecdotes bollëk për një aftësi mekanik që shfaqet në Isaku shkollë dhe tregimet janë thënë për aftësitë e tij në marrjen e modeleve të makinave, në veçanti për orë dhe erës. Megjithatë, kur biografet të kërkojë informacion në lidhje me njerëzit e famshme ka gjithmonë një tendencë për njerëzit për të raportuar, se çfarë mendojnë pritet prej tyre, dhe këto anekdota thjesht mund të bëhet deri më vonë nga ata që mendonin se shkencëtari më të famshme në botë duhet të ketë kishte këto aftësi në shkollë.

Njutoni ka hyrë Kolegji vjetër xhaxhait të tij, Trinity College Cambridge, më 5 qershor 1661. Ai ishte i vjetër se shumica e nxënësve të tjerë të tij, por, pavarësisht nga fakti se nëna e tij ishte financiarisht edhe jashtë, ai hyri si një sizar. Një sizar në Kembrixh ishte një student që ka marrë një ndihmë ndaj shpenzimeve kolegj në këmbim të vepruar si një shërbëtor të nxënësve të tjerë. Ka sigurisht disa paqartësi në pozicionin e tij si një sizar, sepse ai duket të ketë lidhje me "klasë më të mirë" nxënësit në vend se sizars tjera. Westfall (shih ose) ka sugjeruar se Njutonit mund të ketë pasur Humphrey Babington, një i afërm i largët i cili ishte një tjetër, e Trinitetit, si mbrojtës të tij. Ky shpjegim i arsyeshëm do të përshtaten edhe me atë që është e njohur dhe thotë se nëna e tij nuk i nënshtrohen atij të panevojshme të vështirësive si disa nga biografet e tij kërkesës.

Qëllimi i Njutonit në Kembrixh ishte një shkallë të ligjit. Udhëzimi në Cambridge u dominuar nga filozofia e Aristotelit, por disa liri të studimit u lejua në vitin e tretë të kursit. Njutoni studioi filozofinë e Descartes, Gassendi, Hobbes, dhe në veçanti Boyle. Mekanika e astronomisë Kopernikan i Galileo tërhequr atë dhe ai gjithashtu studioi Kepler 's Optika. Ai regjistroi mendimet e tij në një libër të cilin ai me titull Quaestiones Quaedam Philosophicae (Disa Pyetjet Filozofik). Kjo është një llogari interesante se si idetë e Njutonit ishin tashmë të formuar rreth 1664. Ai kryesoi tekst me një deklaratë latinisht do të thotë "Platoni është miku im, Aristoteli është miku im, por shoku im më i mirë është vërtetë", duke e paraqitur veten një mendimtar të lirë nga një fazë të hershme.

Si Njutoni u prezantua me tekstet më të avancuara matematikore të ditës e tij është pak më pak i qartë. Sipas de Moivre, interesi i Njutonit në matematikë filloi në vjeshtën e vitit 1663 kur ai bleu një libër astrologjisë në një panair në Kembrixh dhe zbuloi se ai nuk mund të kuptojnë matematikën në të. U përpjekur për të lexuar një libër trigonometri, ai zbuloi se ai nuk kishte njohuri të gjeometrisë dhe kështu vendosi për të lexuar Barrow-s në edicionin e Euklidit 's Elemente. Rezultatet e para ishin aq të lehtë që ai thuajse hoqi dorë por ai:

... ndryshuar mendjen e tij kur lexoi se parallelograms mbi të njëjtën bazë dhe në mes të njëjtën paralele janë të barabartë.

U kthyer në fillim, Njutoni lexoni tërë librin me një lidhje të re. Ai pastaj u kthye në Oughtred 's Clavis Mathematica dhe Géométrie La Descartes'. Algjebër dhe gjeometri analitike e re e Viète ishte lexuar nga Njutoni nga Frans van Schooten 's në edicionin e Viète' s mbledhur veprave të publikuara në vitin 1646. Vepra të tjera të mëdha të matematikës të cilat ai ka studiuar rreth kësaj kohe ishte punë e sapo botuar të mëdha nga van Schooten Geometria një Des Cartes Renato i cili u shfaq në dy vëllime në 1659-1661. Libri përmbante shtojcat e rëndësishme nga tre van dishepujt Schooten, Jan de WITT, Johan Hudde, dhe Hendrick van Heuraet. Newton gjithashtu studioi Wallis 's Algjebra dhe duket se puna e parë e tij origjinal matematik ka ardhur nga studimi i tij i këtij teksti. Ai lexoi Wallis 's metodë për gjetjen e një katror i zonës e barabartë me një parabolë dhe një hiperbolë e cila indivisibles. Njutoni bërë shënime mbi Wallis 's trajtimin e seri, por edhe të shpikur prova e vet të shkrimit Teorema:

Kështu All Wallis atë, por ajo mund të jetë bërë në këtë mënyrë ...

Ajo do të jetë e lehtë për të menduar se talentin e Njutonit ka filluar të shfaqet në ardhjen e Barrow për karrige Lucasian në Kembrixh në vitin 1663 kur ai u bë një tjetër, në Trinity College. Sigurisht data ndeshjet fillimet e Njutonit studimeve të thella matematike. Megjithatë, kjo do të duket se data 1663 është thjesht një rastësi dhe se ajo ishte vetëm disa vite më vonë se Barrow gjeniale matematike të njohura në mesin e studentëve të tij.

Megjithë disa prova se përparimi i tij nuk ka qenë veçanërisht i mirë, Njutoni u zgjodh një dijetar më 28 prill 1664 dhe ka marrë diplomë bachelor të tij në prill 1665. Ajo do të duket se gjeniu e tij shkencore nuk kishin dalë akoma, por ai bëri kështu papritmas, kur plaga e mbyllur Universitetin në verë të vitit 1665 dhe ai duhej të kthehet në Lincolnshire. Atje, në një periudhë prej më pak se dy vjet, kur Njutoni ishte ende nën 25 vjeç, ai filloi përparimet revolucionare në matematikë, optika, fizikë dhe astronomi.

Derisa Njutoni mbeti në shtëpi ai hedhur themelet për njehsim diferencial dhe integral, disa vite para se zbulimi i saj i pavarur nga Leibniz. Metoda 'e fluxions, si ai e quajti ai, ishte bazuar në pasqyrë e tij thelbësore që integrimi i një funksion është thjesht procedurë inversi të diferencuar atë. Marrja e diferencimit si operacion bazë, Njutoni prodhuar metodat e thjeshtë e teknikave analitike që të unifikuar shumë të veçanta të zhvilluara më parë me sa duket për të zgjidhur probleme të tilla si pa lidhje me gjetjen e zonave, tangents, gjatesite e kthesa dhe minima maxima dhe të funksioneve. De Njutonit Methodis Serierum et Fluxionum ishte shkruar në vitin 1671, por Newton nuk arriti të marrë atë botuar dhe ai nuk u paraqit në shtyp deri Gjoni Colson prodhuar një përkthim në anglisht në 1736.

Kur Universitetin e Kembrixhit rihapur pas murtaja në 1667, Njutoni vuri përpara veten si një kandidat për një shoqëri. Në tetor ai u zgjodh për një shoqëri të vogël në Trinity College, por, pasi u jepet Diplomë Master e tij, ai u zgjodh për një miqësi të mëdha në korrik 1668 i cili lejoi që ai të ha drekë në tabelën Fellows. Në korrik 1669 Barrow u përpoq të sigurojë që arritjet matematikore Njutonit u bë i njohur në botë. Ai dërgoi tekstin e Njutonit De Analysi të Collins në shkrim Londër:

[Njutoni] çoi ditën tjetër disa gazeta, ku ai u ula metodat e llogaritjes dimensionet e madhesive si ajo e z. Mercator në lidhje me hiperbolë, por shumë të përgjithshme, si edhe zgjidhjen e ekuacioneve, e cila unë mendoj do të ju lutemi ju dhe unë do të ju dërgojnë ato me e ardhshme.

Collins i përgjigjej me të gjithë Matematikanë kryesor i ditës në mënyrë Barrow 's veprim duhet të ketë çuar në njohjen e shpejtë. Collins tregoi Brouncker, President i Shoqërisë Mbretërore, rezultatet e Njutonit (me lejen e autorit), por pas kësaj i Njutonit kërkuar që dorëshkrimin e tij të ktheheni. Collins nuk mund të japë një përshkrim të hollësishëm, por de Sluze dhe diçka Gregori mësuar të punës të Njutonit përmes Collins. Barrow dha dorëheqjen kryetari Lucasian në vitin 1669 t'i përkushtohej për hyjni, duke rekomanduar që Newton (akoma vetëm 27 vjeç) të emëruar në vend të tij. Menjëherë pas kësaj Njutonit Londër vizitoi dhe u takua dy herë me Collins, por, si ai i shkroi Gregori:

... që nuk ka njohje më shumë me atë unë nuk mendoj se kjo bëhet për të kërkuar atë për të komunikuar asgjë.

Punën e parë i Njutonit si Lucasian Profesor ishte në optikë dhe kjo ishte tema e kursit të parë të tij leksion filluar në janar 1670. Ai kishte arritur në përfundim gjatë dy murtaja vite se drita e bardhë nuk është një entitet i thjeshtë. Çdo shkencëtar që nga Aristoteli e kishte besuar se drita e bardhë është një njësi bazë të vetme, por shmangie me ngjyra në një lente teleskopi i bindur Newton ndryshe. Kur ai kishte kaluar një rreze e hollë e diellit përmes një prizmi qelqi Njutoni vuri në dukje se spektri i ngjyrave që ishte formuar.

Ai argumentoi se drita e bardhë është me të vërtetë një përzierje e llojeve të ndryshme të rrezeve të cilat janë refraktar në kënde pak të ndryshme, dhe se çdo lloj të ndryshme të ray prodhon një ngjyrë të ndryshme fantazme. Njutoni ishte i udhëhequr nga këtij arsyetimi për përfundim të gabuar se duke përdorur teleskopët lente refracting gjithmonë do të pësojë shmangie me ngjyra. Ai propozoi, pra, dhe ndërtoi një teleskop që reflekton.

Në 1672 Njutoni u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore pas dhuruar një teleskop që reflekton. Gjithashtu në 1672 Newton publikoi të parë letra e tij shkencore mbi dritën dhe ngjyra në transaksionet filozofike e Shoqërisë Mbretërore. Letër ishte përgjithësisht i pranuar mirë, por Hooke Huygens dhe e kundërshtoi për të Njutonit përpjekje për të vërtetuar, nga eksperimenti i vetëm, që përbëhet nga drita e lëvizje e grimca të vogla në vend të valëve. Pritje se publikimi i tij ka pranuar asgjë për të përmirësuar qëndrimin e Njutonit për të bërë rezultatet e tij të njohur të botës. Ai ishte tërhequr gjithmonë në dy drejtime, nuk ishte diçka në natyrën e tij, i cili donte famën dhe njohjes ende një anë tjetër e tij frikë kritikës dhe mënyra më e lehtë për të shmangur që kritikoi ishte që të botojë asgjë. Sigurisht dikush mund të them se reagimi i tij ndaj kritikave u paarsyeshme, dhe sigurisht qëllimi i tij për të fyer Hooke në publik për shkak të opinioneve të tij ishte i parregullt. Megjithatë, ndoshta për shkak të reputacionit të lartë tashmë e Njutonit, teoria e tij mbretëroi deri corpuscular teori vala u rigjallërua në shekullin e 19-të.

Marrëdhëniet e Njutonit me Hooke përkeqësuar më tej kur, në vitin 1675, Hooke pohoi se Njutonit kishin vjedhur disa nga rezultatet e tij optike. Edhe pse dy burra bërë paqen e tyre me një shkëmbim letrash sjellshëm, Njutoni u kthye në të veten dhe larg nga Shoqëria Mbretërore të cilën ai lidhet me Hooke si një nga liderët e saj. Ai vonohet publikimi i një llogari të plotë të tij optike hulumtimeve deri pas vdekjes së Hooke me 1703. Opticks Njutonit u shfaq në 1704. Ajo merret me teorinë e lehta dhe me ngjyra dhe me

  1. hetimet e ngjyrave të fletëve hollë
  2. "Unaza e Njutonit dhe
  3. shpërbërje të lehta.
Për të shpjegojnë disa nga vërejtjet e tij ai kishte për të përdorur një teori valë të dritës në lidhje me teorinë e tij corpuscular.

Një tjetër argument, kësaj rradhe me Jezuitëve anglisht në Liège mbi teorinë e tij të ngjyrës, çoi në një shkëmbim të dhunshme të letrave, pastaj në vitin 1678 Newton duket të ketë pësuar një avari nervor. Nëna e tij vdiq në vitin e ardhshëm dhe ai u tërhoq më tej në predhë e tij, përzierjen sa më pak të jetë e mundur me njerëz për një numër vitesh.

Arritja më e madhe e Njutonit ishte puna e tij në fizikë dhe mekanikë qiellore, e cila arriti kulmin në teorinë e gravitetit universal. Nga 1666 Njutoni kishte versionet e para të tri ligjet e tij te levizjes. Ai ka zbuluar gjithashtu ligjin duke i dhënë fuqi centrifugale në një trup lëviz në mënyrë uniforme në një rrugë rrethore. Megjithatë ai nuk kishte një kuptim i drejtë i mekanikës e levizjes rrethore.

Ide e Njutonit roman i 1666 ishte që të imagjinohet se gravitetit të Tokës ndikuar Hënë, kundër-balancuar forcën centrifugale. Nga e drejta e tij të forcës centrifugale dhe Keplerit 's Ligji i trete e levizjes planetare, Njutoni konkludohet inversi-ligjit katror.

Në 1679 Njutoni i përgjigjej me Hooke i cili kishte shkruar për të Njutonit duke pretenduar:

... Tërheqje se gjithmonë është në një proporcion kopje të Largësia nga Reciprocall Qendra ...

M Nauenberg shkruan një llogari të ngjarjeve të ardhshme:

Pas 1679 korrespondencën e tij me Hooke, Newton, nga llogaria e tij, gjeti një dëshmi se e drejta areal Kepler ishte një pasojë e forcave centripetal, dhe ai gjithashtu tregoi se në qoftë se kurbë syrit është një elips nën veprimin e forcave qendrore pastaj varësisë radiale i forcës është inversi shesh me distancën nga qendra.

Ky zbulim ka treguar rëndësinë fizike e Keplerit 's ligjin e dytë.

Në 1684 Halley, të lodhur nga Hooke 's lëvdatë [M Nauenberg]:

... Njutoni pyeti se çfarë orbitë një organ ndiqet nën një forcë inversi katror, dhe Njutoni u përgjigj menjëherë se ajo do të jetë një elips. Megjithatë në De MOTU .. vetëm ai dha një provë të teorema bisedoj se nëse orbitë është një elips fuqi katrore është inversi. Provë se forcat e inversi katrore nënkuptojnë orbitat konik seksion është skicuar në Kor. 1 të Prop. 13 në librin e 1 e edicioneve të dytë dhe të tretë të Principia, por jo në edicionin e parë.

Halley bindi Njutoni për të shkruar një trajtim të plotë të fizikës e tij të re dhe zbatimi i saj në astronomi. Mbi një vit më vonë (1687) Njutoni botoi Naturalis Principia Mathematica Philosophiae ose Principia siç është njohur gjithmonë.

Principia njihet si libri më i madh shkencor i shkruar ndonjëherë. Njutoni analizuar kërkesën e organeve të rezistonin dhe jo-rezistonin media nën veprimin e forcave centripetal. Rezultatet ishin aplikuar në orbital organeve, predha, pendulums, dhe pa-bie pranë Tokës. Ai tregoi më tej se planetet janë tërhequr drejt Dielli me një forcë të ndryshme si katrore inversi i përgjithësuar distancë dhe se të gjitha trupat qiellor në mënyrë reciproke të tërhequr njëri-tjetrin.

Generalisation të mëtejshme për të udhëhequr Njutoni ligjit të gravitacionit universal:

... të gjitha çështje tërheq të gjitha çështje të tjera me një forcë proporcionale me produktin e masa e tyre dhe anasjelltas proporcional me katrorin e distancës në mes tyre.

Njutoni shpjegoi një gamë të gjerë të fenomeneve më parë lidhje: orbitat çuditshëm të kometat, Tides dhe variacionet e tyre, përparësi e boshtit të Tokës, dhe levizjen e Moon si trazuar nga graviteti i Diellit. Kjo punë bërë Njutoni një udhëheqës ndërkombëtar në hulumtime shkencore. Shkencëtarët Continental sigurisht nuk e kanë pranuar idenë e veprimit në një distancë dhe vazhduan të besojnë në teorinë Descartes 'vorbull ku forcat e punës nëpërmjet kontaktit. Megjithatë kjo nuk e ndaloi admirim universale për ekspertizë teknike Njutonit.

James II u bë mbret i Britanisë së Madhe më 6 shkurt 1685. Ai kishte bërë një kthej në kishën katolike romake në vitin 1669, por kur ai erdhi në fron ai kishte mbështetje të fortë nga Anglicans si edhe katolikë. Megjithatë kryengritjet u ngrit, e cila James vënë poshtë, por ai filloi të Protestantët mosbesimi dhe filloi të caktojë oficerë katolike romake të ushtrisë. Ai pastaj shkoi edhe më tej, katolikë vetëm emërimin si gjyqtarë dhe zyrtarë të shtetit. Kurdo që një pozicion në Oxford apo Cambridge u bë i lirë, mbreti caktoi një katolike romake për të mbushur atë. Njutoni ishte një protestante i patundur dhe kundërshtuan me forcë në atë që ai e shihte si një sulm në Universitetin e Kembrixhit.

Kur mbreti u përpoqën të këmbëngulë se një murg murg benediktin të jepet një shkallë pa marrë asnjë provimet apo betimit betimet e nevojshme, Njutoni shkroi zëvendës-Kancelari:

Jini të guximshëm dhe të qëndrueshme për të Ligjeve dhe ju nuk mund të dështojë.

Zv / Kancelari mori këshillën e Njutonit dhe u shkarkua nga posti i tij. Megjithatë Njutoni vazhdoi të argumentojnë rastin e fort përgatitjen e dokumenteve që do të përdoret nga Universiteti në mbrojtje të saj. William of Orange megjithatë ishte ftuar nga udhëheqësit e shumë për të sjellë një ushtri në Angli për të mundur James. William zbarkoi në nëntor 1688 dhe James, duke gjetur se protestantët e kishin lënë ushtrinë e tij, iku në Francë. Universiteti i Kembrixhit zgjedhur Newton, tani i njohur për mbrojtjen e tij të fortë të universitetit, si një nga dy anëtarët e tyre në Parlamentin Konventës mbi 15 janar 1689. Kjo Parlamenti deklaruar se Jakobi kishte abdicated dhe në shkurt 1689 ofroi kuroren William dhe Mary. Njutoni ishte në kulmin e tij në këmbë - parë si një udhëheqës të universitetit dhe një nga matematikanët më të shquar në botë. Megjithatë, zgjedhja e tij në Parlament mund të kenë qenë ngjarje e cila le të shohim se ka pasur një jetë në Londër, të cilat mund të apelit të tij më shumë se bota akademike në Kembrixh.

Pas pësimit të një ndarje të dytë nervor në 1693, Njutoni në pension nga hulumtimi. Arsyet për këtë ndarje janë diskutuar nga biografet e tij dhe shumë teori janë propozuar: helmim kimik si rezultat i eksperimentet e tij alkimi; frustrimin me hulumtimet e tij, duke i dhënë fund një miqësi personale me Fatio de Duillier, një banor i lindur në matematikan zviceran në Londër, dhe problemet që rrjedhin nga bindjet e tij fetare. Njutoni vetë fajësoi mungesën e gjumit, por kjo ishte pothuajse me siguri një simptomë e sëmundjes dhe jo shkaku i saj. Duket se ka pak arsye të supozohet që sëmundja ka ndonjë gjë tjetër se depresioni, një sëmundje mendore ai duhet të kenë vuajtur nga e gjithë shumicën e jetës së tij, bërë ndoshta më keq nga disa nga ngjarjet e kemi shënuar vetëm.

Njutoni vendosi të lërë Kembrixh të marrë një pozicion të qeverisë në Londër, duke u bërë drejtor i Royal Mint në 1696 dhe Master në 1699. Megjithatë, ai nuk e jepte dorëheqjen pozicionet e tij në Kembrixh deri në 1701. Si Master i Mint, duke shtuar të ardhurat nga pasuritë e tij, ne shohim se Njutoni u bë një njeri shumë i pasur. Për shumë njerëz një pozitë të tillë si magjistër i Mint do të ishte trajtuar thjesht si një shpërblim për të arriturat e tyre shkencore. Njutoni nuk i kanë trajtuar atë si të tillë dhe ai dha një kontribut të fortë për punën e Mint. Ai e udhëhoqi atë përmes periudhës së vështirë të recoinage dhe ai ishte veçanërisht aktiv në masat për parandalimin e falsifikimit të monedhë.

Në 1703 ai u zgjodh president i Shoqërisë Mbretërore dhe u ri-zgjedhur çdo vit deri në vdekjen e tij. Ai ishte knighted në 1705 nga Queen Anne, shkencëtari i parë që do të nderuar kështu për punën e tij. Megjithatë pjesën e fundit të jetës së tij nuk ishte e lehtë, e dominuar në shumë mënyra me polemikë me Leibniz mbi të cilat kishte shpikur gur.

Duke pasur parasysh tërbim se Njutonit kishte treguar gjatë gjithë jetës së tij kur kritikohet, nuk është për t'u habitur që ai fluturoi në një humor të paarsyeshme drejtuar kundër Leibniz. Ne kemi dhënë detajet e këtij polemika në Leibniz 's Biografia dhe i referohen lexuesit për këtë artikull për detaje. Ndoshta çdo gjë që është me vlerë që lidhen këtu është se si Njutoni përdorur pozitën e tij si President i Shoqërisë Mbretërore. Në këtë funksion ai emëroi një "i paanshëm" komitet për të vendosur nëse ai apo Leibniz ishte shpikësi i gur. Ai shkroi raport zyrtar i komitetit (edhe pse sigurisht që nuk duket nën emrin e tij), e cila u botua nga Shoqëria Mbretërore, dhe pastaj ai shkroi një përmbledhje (përsëri anonime) e cila u shfaq në transaksionet filozofike e Shoqërisë Mbretërore.

Whiston asistent i Njutonit kishin parë tërbim e tij në dorë të parë. Ai ka shkruajtur:

Njutoni ishte nga më të frikësuar, i kujdesshëm dhe të dyshimta durimin që kam njohur ndonjëherë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland