Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Maxwell Herman Alexander Newman

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

7 Feb 1897

Chelsea, London, England

22 Feb 1984

Comberton (near Cambridge), England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Max Newman 's babai, Herman Aleksandër Njuman, ishte gjerman dhe Max kishte mbiemrin e Neumann derisa ai e ndryshoi atë në 1916. Herman Njuman punoi në Angli si sekretar i një kompanie. Herman ishte martuar Ann Pike që ishte bija e një fermeri, dhe erdhi nga një familje bujqësore, por ishte bërë një mësues i shkollës fillore.

Max pranishëm qytetin e London School, duke hyrë në vitin 1908. Nga atje ai fitoi një bursë në Kolegjin St John's, Cambridge, që ai hyri në 1915. Sigurisht Luftës së Parë Botërore kishte filluar tashmë, kur ai hyri në universitet dhe si pasojë, pas marrjes së të klasit të parë në Pjesën 1 të Tripos matematike, ai ndërpreu studimet e tij. Siç kemi përmendur më lart, ai ishte në këtë kohë që ai e ndryshoi emrin e tij nga sondazh vepër nga Neumann të Newman. Nga 1916 deri 1919 Newman ndërmori punës në lidhje me luftën, duke bërë punë të ndryshme si arkëtar në ushtri dhe mësues. Ai u kthye në Kembrixh pas luftës e tij lidhur me detyrat e përfundoi në 1919, u diplomua në 1921, dhe pastaj u bë një anëtar i Kolegjit Shën Gjonit në vitin 1923.

Gjatë një vizite në Vjenë në seancë 1922-23 ai u ndikua fort nga Reidemeister. Nga 1927 ai ishte lektor në Kembrixh, përveç të tij mban Fellowship tij. Newman vizitoi në Princeton 1.928-9 gjatë së cilës kohë ai ishte një Studim Rockefeller tjetër, duke punuar ngushtë me Alexander. Newman martuar Lynn Lloyd në vitin 1934. Ajo ishte e bija e Aleksandrit Lloyd, një ministër prezbiterian, dhe ajo ishte një autor kryer. Ata kanë dy djem.

Newman kthye në Princeton, për një vizitë të dytë në 1937-8. Në 1939 ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore. Ai ishte më vonë (1958) për të marrë medaljen e Silvester nga Shoqëria Mbretërore:

... në njohjen e kontributeve të tij të shquar të topologji combinatory, algebras Boolean dhe logjikës matematike.

Në 1942 ai u bashkua me Kodin e Qeverisë dhe Shifrës Shkolla në Bletchley Parkut dhe ka punuar atje me Turing. Kontributi i tij i rëndësishëm është përshkruar në:

Punojnë për të cilën kontribuoi Newman, ndonëse të dallueshme nga ajo mbi "Enigma", ka qenë përshkruar si të një rëndësie të krahasueshme. Ai shpikur një mënyrë për të çuar përpara punën e Tiltman dhe tutte nga përdorimi i makinave dhe i projektuar posaçërisht për këtë qëllim ishte dhënë përgjegjës i një seksioni, i quajtur zakonisht "Newmanry".

Ai drejtoi këtë seksion admirably. Ai shpejt u përfshinë në hartimin e një makine më të avancuara, që shumë mendojnë se ka një vend në historinë e hershme të kompjuterëve digjital. Design solli në lojë njohuritë e tij të logjikës formale. E gjithë kjo i dha atij një pasqyrë në atë që mund të bëhet me mjete elektronike, dhe e bindi atë se qëllim i përgjithshëm kompjuterët digjital mund dhe duhet të ndërtohen.

Në fund të Luftës së Newman ishte emëruar në një karrige për të pasuar Mordell si Fielden Profesor i matematikës në Mançester dhe, tre vjet më vonë, ai emëroi Turing për postin e Lexuesi në Matematika në Departamentin e tij. Ai e bëri emërime të tjera të bukura si Bernhard Neumann dhe Cassels. Së bashku me Hodge dhe Henri Whitehead, Newman vendosur deri matematike britanik Colloquium.

Puna e tij matematikore ishte në fushën e topologji kombinator ku ai mik i ndikuar në masë të madhe Henri tij Whitehead. Një seri të letrave nga Newman mbi këtë temë ndërmjet 1926 dhe 1932 revolutionised fushë. Ai arritur këtë duke i dhënë një përkufizim krejtësisht të ri të combinatory ekuivalencë bazuar në tre lëvizje fillore, në vend se në nocionin e nënndarje që kishin qenë përdorur më parë. Kjo e lejoi atë të ndryshoj subjekt shmangur vështirësitë që kishte dalë më parë.

Newman gjithashtu shkroi një letër të rëndësishëm në shkenca kompjuterike teorik, prodhuar një kundër-shembull topological të një rëndësie të madhe në bashkëpunim me Henry Whitehead, dhe shkroi një letër e pazgjidhura mbi transformimet periodike në grupe abelian topological. Ai vetëm ka shkruajtur një libër Elementet topologji e përcakton planin e pikat (1939). Shkruar në kërkesat, Peter Hilton se:

... ky është teksti i vetëm në topologji e përgjithshme që mund të rekomandohet plotësisht pa kualifikim. Ajo është e shkruar bukur në një stil të kthjellët do të pret nga ai i cili e kombinuar qartësia e mendimit, gjerësia e parë, thellësinë e kuptimit dhe zotërim i gjuhës. Newman panë, dhe të paraqitura, topologji si pjesë e tërë e matematikës, jo si një disiplinë e izoluar, dhe shumë duhet të uroj që kishte shkruar më shumë.

Në Newman 1962 u nderua me Medaljen Morgan De nga Shoqëria matematike në Londër. Kryetari i Shoqërisë, Maria mjeshtër që bën karrocë, i dha një haraç për të punuar Newman që është raportuar në:

Puna e tij e hershme të Combinatory Topologji ka ushtruar një ndikim vendimtar mbi zhvillimin e atë lëndë. Në një kohë kur studimi i manifolds u bazuar në një numër të koncepteve të ndryshme combinatory, ai krijoi një sistem të thjeshtë combinatory e komplekset simplicial lidhje me një ekuivalencë bazuar mbi masat elementare. ... Ai ka provuar dy rezultate të rëndësishme në lidhje me pikë fikse. Parë ishte një sulm në fillim të Hilbertit 's pestë Problem, në të cilën ai provoi se grupet abelian vazhdueshme nuk ka nëngrupe të vogla në mënyrë arbitrare, i dytë ishte një provë e thjeshtuar i një teoremë të vështirë pikë fikse e mjeshtër që bën karrocë dhe Littlewood që dalin në studimin e diferencial ekuacione. ...

Në vitin 1964 Newman në pension nga Mançester karrige e tij, por ai më sigurisht nuk heqin dorë nga matematika. Ai mësoi një kurs në Universitetin e Warwick dhe në këtë kohë unë [EFR] ishte një hulumtim student atje dhe e takova dhe ndoqi leksione ai dha. Ai ishte një mësues i shquar në mënyrë të qartë duke i kushtuar vëmendje shumë për organizimin e materialit të tij. Daljes në pension është gjithashtu një mundësi për Newman për të rinisur karrierën e tij kërkimore që ai bëri me energji e një akademik të rinj. Ai botoi një letër shumë të rëndësishme në vitin 1966 e cila vërtetohet supozimi Poincare për manifolds topological e dimensionin më të madh se 4.

Lynn Newman ka vdekur në vitin 1973, dhe më vonë në të njëjtin vit ai u martua me Margaret Penrose, e bija e një profesor i fiziologjisë, i cili ishte e veja e mjekut profesori Penrose Sharples Lionel.

Wylie, shkrim në Dictionary of Kombëtare Biografia, jep një tregues të interesave Newman jashtë matematikë:

Newman ishte një pianiste shumë e talentuar dhe një lojtar të fortë shahu. Ai gjithashtu ka gëzuar lexim ... Në kontakt të parë ndoshta thjeshtë, ai ishte në fakt një shok i shkëlqyer, me një ndjenjë të madhe të humorit dhe një kthesë mjaft i lezetshëm e fraza.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland