Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Simon Newcomb

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

12 March 1835

Wallace, Nova Scotia, Canada

11 July 1909

Washington, D.C., USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Simon Newcomb 's nënë ishte Emily Princi, vajza e një gjyqtari Brunswick re. Babai i tij, John Burton Njukomb, ishte një master shkollë në Kanada. John lëvizur rreth mësimit në pjesë të ndryshme të vendit, veçanërisht në fshatra të ndryshme në Nova Scotia dhe Prince Edward Island, dhe Simon marrë arsim formal të tjera se sa nga babai i tij. Megjithatë babai i tij dhënë atij me një bazë e shkëlqyer për studimet e tij të ardhshëm. Kur ai ishte Simon gjashtëmbëdhjetë vjet të vjetra mori një punë me një Herbalist, i quajtur Dr Foshay, në New Brunswick. Ata hynë në një marrëveshje, e cila do të shërbejë Njukomb një mësim pesë vjeçare gjatë së cilës kohë Foshay do tren atë në përdorimin e bimëve për të trajtuar sëmundje. Për dy vite ai ishte një nxënës, por u bënë gjithnjë e pakënaqur me qasjen antishkencor Foshay së, e kuptuar se njeriu është një sharlatan. Ai e bëri vendim të ecin jashtë në pushim Foshay dhe marrëveshjes së tyre.

Vërtet, ai bëri fjalë për fjalë ecin jashtë, për Njukomb ecur rreth 120 milje në portin e Calais në Maine, ku ai u takua kapiten i një anijeje të cilët pranuan të marrin atë në Salem ne Massachusetts nëse ai ishte i përgatitur për të punuar si marinar në një anije bord. Në rreth 1854 ai u bashkua me babait të tij në Salem (Gjoni Njukomb kishte lëvizur më parë në Shtetet e Bashkuara), dhe të dy udhëtuan së bashku për të Maryland.

Pas mbërritjes në Maryland, Njukomb mësuar për dy vitet e 1854-1856, sepse vitin e parë në një shkollë vend në rrugët e Kryqit Massey, Kent County, atëherë për një vit në një shkollë jo shumë larg në jug Sudlersville. Në kohën e tij këmbimi ai studioi një larmi të subjekteve të tilla si ekonomi politike dhe fe, por studimet e tij më të thellë janë bërë në matematikë dhe astronomi. Në veçanti ai lexoi Njutonit 's Principia në këtë kohë. Në 1856 ai mori një pozicion si mësues privat afërt në Uashington dhe ai udhëtoi shpesh në atë qytet për të studiuar matematikë në bibliotekat atje. Ai ishte në gjendje për të marrë hua një kopje të Bowditch 's përkthimin e Laplace' s Celeste Mécanique nga biblioteka e institucionit Smithsonian, por nuk gjeti se matematikë që libri përmbante ishte më tepër jashtë dijes së tij të tanishme.

Në 1857, në propozim të drejtorit të institucionit Smithsonian, ai mori një pozitë në Zyrën Amerikane Nautical Almanac (ndodhet në Cambridge, Massachusetts, në atë kohë). Detyrë që ai kishte për të ndërmarrë ishte prodhimin e tabelave astronomike të reja që do të përdoren për lundrim në det. Duke punuar atje, ai ka studiuar në Shkollën e Harvardit Lawrence Shkencor i Universitetit, duke punuar nën Peirce Beniaminit, dhe u diplomua në vitin 1858. Në këtë fazë ai e ndarë kohën e tij midis Harvardit, ku edhe pse jo zyrtarisht regjistruar ai filloi të ndërmarrë kërkime, dhe Zyra Almanac ku ai vazhdoi punën e tij kompjuterike. Një nga temat e tij kërkimore e parë ishte për të shqyrtuar orbitat e asteroids në një përpjekje për të mësuar diçka për origjinën e tyre.

Njukomb kishte mbërritur në Shtetet e Bashkuara në një kohë shumë të vështirë me tensione në rritje midis shteteve jugore dhe veriore. Kur Lincoln u zgjodh president në 1860, shtetet jugore filluan të largohen nga Bashkimi. Luftimin filloi në prill 1861 dhe disa profesorë të matematikës në Shtetet e Bashkuara të marinës mendonin ata nuk mund të shërbejnë në këto poste ushtarake dhe dha dorëheqjen. Në Njukomb 1861 u emërua si profesor i matematikës dhe astronom në Naval Observatory në Uashington për të plotësuar një boshllëk të krijuar nga një nga këto dorëheqje. Dy vjet më vonë ai u martua me Mary Caroline Hassler.

Ai i kaloi vitet e 1861-1871 përcaktuar pozicionet e objekteve qiellore duke përdorur teleskopët ndryshme, por në veçanti një 26-inch refractor teleskop, teleskopi më i madh i tillë në Shtetet e Bashkuara, e cila ishte ndërtuar nën mbikëqyrjen e tij. Ai u bë veçanërisht e interesuar në teori pas orbitat e planeteve dhe të hënës, dhe dukej për të përmirësuar pozitat e tyre të parashikuara nga llogaritjen perturbations në orbitat e tyre të shkaktuara nga tërheqjen gravitacionale të organeve të tjera.

Tavolina për hënë që ekzistonte në këtë kohë nuk kishte qenë hartuar nga Hansen, dhe ajo ishte bërë e qartë se mun u shmangen nga pozicioni për të parashikuar në tabelat. Hansen kishte përdorur vërejtjet që datojnë që 1750 në mënyrë që të hartojmë tavolinat por Njukomb mendonin se duke përdorur vëzhgime të vjetër do të jetë e vlefshme. Kur ai ishte në Paris për të respektojë një eklips diellor në 1870, ai zbuloi që kishin bërë vërejtje me cilësi të lartë që nga viti 1672 dhe ende mbahen të dhëna nga ato vërejtje. Në fakt Njukomb ishte në Paris, në një periudhë shumë të vështirë për të, pas poshtërimit nga Prussians në vitin e kaluar, ushtritë fitimtare gjermane marshuan përmes Parisit. Kapitalit frëngjisht shkoi në Versajë, por më 26 mars 1871 Parisians zgjedhur një këshill quajtur Komuna. Forcat qeveritare u dërguan në në 21 maj dhe rrugë për të luftuar zgjati një javë. Observatori i ishte zënë në mes të luftimeve, por fatmirësisht për Njukomb, ai kishte qenë në gjendje të largohen nga qyteti tri javë më parë në mes të krizës në rritje.

Pasi Njukomb ishte në gjendje të studimit para-1750 dhënave vëzhgimor, ai zbuloi se tavolina Hansen ishin në një humbje të keq për periudhën para 1750. Për punën e tij gjatë kësaj periudhe, mbi propozimin e hënë, dhe gjithashtu në pozitat e Urani dhe Neptuni, ai u dha Medaljen e artë të Royal Astronomical Society in 1874. Deri tani ai ka një reputacion shumë të lartë si një astronom dhe, si rrjedhojë, ai iu ofrua posti i drejtorit të Observatorit Kolegjin Harvard në vitin 1875. Ai nuk pranoi, megjithatë, që pavarësisht nga arritjet e tij në astronomi vëzhgimor dashurinë e tij të vërtetë ishte në llogaritje dhe zhvillimin e teorive matematike për të shpjeguar të dhënave vëzhgimor.

Njukomb Në 1877 u bë drejtor i Zyrës Amerikane Nautical Almanac (nga kjo kohë në Washington) dhe kjo e bëri me të vërtetë t'i japë atij një pozitë ku theksi ishte në llogaritje tepër se vezhgimit. Ai pastaj filloi punën e tij më të rëndësishme, të cilat, sipas fjalëve të tij, i dha:

... një përcaktimi sistematik të kosntanta e astronomi nga të dhënat më të mira ekzistuese, një reinvestigation e teoritë e mocioneve qiellore, dhe përgatitjen e tabelave, formula, dhe parimet për ndërtimin e ephemerides, dhe për aplikacionet e tjera të njëjtat rezultate.

Arsye ai ndërmori këtë punë ishte për shkak të:

... konfuzion i cili depërtoi gjithë sistemin e astronomisë e saktë, që rrjedhin nga diversiteti i të dhënave themelore përdorur nga astronomët e shteteve të huaja dhe institucione të ndryshme në punën e tyre.

Ai shpjegoi gjithashtu në mënyrën se si ai shkoi për të arritur këto synime:

Programi i punës që unë plotësisht e përfshirë jashtë, si një degë e saj, një diskutim të gjitha vëzhgimet e vlerës së në pozicionet e diellit, hënës dhe planeteve, dhe që ra fjala mbi yjet e ndritshëm të caktuar, të bëra nga observatories kryesor i botë që nga 1750. Një mund të them se pothuajse përfshirë përsëritur, në një hapësirë prej dhjetë apo pesëmbëdhjetë vjet, një pjesë e rëndësishme e punës së botës në astronomi për më shumë se një shekulli të kaluar. ... Degët e tjera të punës ishin ... llogaritje të formulës për trazim e planeteve të ndryshëm nga njëri-tjetrin.

Njukomb u emërua profesor i matematikës dhe astronomisë në Universitetin Johns Hopkins në 1884, duke mbajtur këtë pozicion deri në 1893. Ai ishte një redaktor i Journal amerikan i matematikës për shumicën e periudhës 1885-1900. Ai ishte gjithashtu një anëtar themelues dhe president i parë (1899-1905) e Shoqërisë Astronomical amerikan. Ai shërbeu si president i Shoqërisë American Mathematical 1897-1898.

Edhe pse shumica e punës Njukomb ishte në astronomi matematikore, disa nga letrat e tij ishin thjesht teorik. Ai shkroi një letër që tregon se si koordinatat e një planeti mund të përfaqësohet nga seri trigonometrik. Laplace ka shpikur një metodë që përfshin seri kosinus për informatikë fuqi shqetësues në një planet të shkaktuara nga planetet e tjera. Koeficientët në seri ishin të njohur si "Koeficientët Laplace", por pengesë e metodë ishte se ajo ka punuar vetëm për orbita rrethore. Njukomb tregoi se si të japë Laplace 's seri për të dhënë një funksion shqetësues në rastin e orbita eliptike duke futur operatorët diferenciale që veprojnë në koeficientët Laplace. Këto operatorë diferencial u bë i njohur si 'operatorëve Njukomb'. Ai gjithashtu shkroi mbi jo-gjeometri Euklidiane dhe Cayley komentuar në një nga teorema e tij duke thënë:

... nga guxim e konceptimit dhe bukurinë e një rezultat shumë i shquar, dhe përbën një shtesë të rëndësishme për dinamikën teorike.

Njukomb, ndihmuar nga Hill e tij asistent, vlerat e llogaritur për kosntanta astronomike të cilat ishin të gjitha përmirësimet e mëdha në vlerat e mëparshme pranuar. Në një marrëveshje ndërkombëtare në vend të shquar në Paris në 1896, u vendos që ephemerides e çdo vendi në botë duhet të përdorë vlerat Njukomb për këto kosntanta. Konferenca e Parisit në të cilën marrëveshje u arrit gjithashtu dha Njukomb detyrën e kompletimit të një katalogu të pozicioneve dhe mocionet e yjeve të ndritshme dhe me informatikë një vlerë të re për precedent. Kjo detyrë u bë më tepër më të vështirë që Njukomb arritur moshën e detyruar në pension një vit më vonë, por janë bërë marrëveshje për të lejuar të punojë për të përfunduar, dhe atij iu dha një rol konsultuar. Institucioni Carnegie siguruar mbështetje financiare për atë që të vazhdojë të punojë në teorinë e tij e orbitës së hënës.

Kjo nuk ishte vetëm në matematikë dhe astronomi, megjithatë, se Njukomb bërë kontribute të mëdha. Ai kishte qenë i interesuar në ekonomi politike që ai filloi studimet e tij në Shtetet e Bashkuara dhe ai shkroi artikuj dhe libra në temë. Puna e tij kryesore në këtë temë është Parimet tekstet e ekonomisë politike (1885). Keynes e përshkroi këtë punë si:

... një nga ato vepra origjinale e cila nuk është një mendje të ri shkencor, perverse duke lexuar shumë nga stuff ortodoks, është në gjendje për të prodhuar nga koha në kohë në një gjysmë-formuar si subjekt ekonomik.

Në interes Njukomb jashtë temat akademike janë përshkruar:

Ai foli rrjedhshëm frëngjisht dhe gjermanisht, dhe e dinte të mjaftueshme të gjuhës së Italisë dhe Suedia do të jetë në gjendje të udhëtojnë në këto vende me rehati. Mësuar që në fëmijëri të gjatë ecën ai vazhdoi kjo formë e ushtrimit të gjithë jetës së tij, duke ecur çdo ditë disa kilometra në mes të afërt të orarit të punës dhe darkë. Të dielave ecën ishin shumë më të gjatë. Asgjë më shumë se i kënaqur atë udhëtimet e tij në këmbë në Zvicër, ndërsa ai ishte jashtë vendit. Edhe kur ai ishte shtatëdhjetë vjet i vjetër ai u rrit në shtëpi të larta deri anë të Matterhorn, një feat pothuajse të paparë për një njeri të moshës së tij. Ai ishte një dashnor i udhëtimit. .. ai është plot fun dhe të dashur për fitore me fëmijët e tij, kur ata ishin të rinj. Ai lexuar histori dhe literaturë të tjera gjerësisht dhe mund të lexojnë faqe pas faqe me poezi. Ai i gëzuar në art ... ai ishte një lojtar shahu ekspert ...

Ne duhet të shtoni në këtë se ai ishte një shkrimtar i librave astronomi popullore si astronomi Popular (1878), Astronomi, për shkollat dhe kolegjet (1880), Elemente të astronomisë (1890), yjeve (1901), për të gjithë Astronomi (1903) , dhe astronomi sferik (1906). Ai gjithashtu shkroi një roman science fiction urtësinë e tij mbrojtësi i publikuar në 1900.

Njukomb marrë nderon shumë, në fakt ajo kërkon pothuajse në dy faqe në listën e tyre. Ndër këto nderon, ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore në vitin 1877 dhe ai mori Medaljen Copley saj në 1890. Ai u zgjodh një anëtar nderi i shumicës së shoqërive të mëdha shkencore të botës dhe ka marrë shumë çmime dhe shpërblime për punën e tij. Këto përfshinin Medaljen e Artë nga Royal Astronomical Society në vitin 1874 siç e përmenda më lart, dhe Medaljen e Huygens Haarlem nga Akademia e Shkencave në 1878. Franca e bëri atë të chevalier Legjioni d'Honneur në 1893. Shoqëria Astronomi e Paqësorit i dha atij Medaljen e Bruce në 1898 (hera e parë që u nderua me Medaljen e). Dhënat citim:

... padyshimtë fakti, se ai ka bërë më shumë se çdo amerikan e tjera që Franklin për të bërë shkencë amerikan i respektuar dhe i nderuar në të gjithë botën gjithë.

Në shtator 1908 shëndeti i tij filloi të përkeqësohej dhe ai u diagnostikua me kancer të fshikëzës. Kuptuar se ai nuk kishte kohë për të jetuar ai kushtuar muaj e tij të fundit për të kompletuar punën e tij të madh në Mocioni i Moon që ai përfunduar pak para vdekjes së tij:

Njukomb u varros me nderimet ushtarake në Arlington National Varrezat; presidentin Taft dhe përfaqësuesit e disa qeverive të huaja ndoqën funeralin.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland