Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Rolf Herman Nevanlinna

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

22 Oct 1895

Joensuu, Finland

28 May 1980

Helsinki, Finland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Rolf Nevanlinna 's interesave të ishin në radhë të parë në shkollë klasike, matematikës së dyti. Megjithatë ai lexoi Lindelöf 's Hyrje në Analizë të lartë para se të shkojnë në universitet dhe u bë një analist entuziast për gjithë jetës së tij. (Lindelöf ishte një kushëri i babait Nevanlinna së.)

Rolf hyri në Universitetin e Helsinki në 1913. Atje ai ishte i frymëzuar nga Lindelöf 's mësimdhënies. Ai iu shmang shërbimit ushtarak që ai ishte shumë i lehtë dhe vazhdoi studimet e tij gjatë viteve të luftës. Teza e tij u paraqit më 1919, dhe ai zbatohet kujdes dhe vëmendje në detaje në këtë që ishte typify gjithë punën e tij.

Postimet Universiteti nuk ishin në dispozicion në Finlandë në vitin 1919 në mënyrë Nevanlinna u bë mësues në një shkollë. Në 1920 ai ka marrë një ftesë nga Edmund Landau për të shkuar në Göttingen, por ai nuk ka pranuar menjëherë. Ai u bë një lektor në Universitetin e Helsinki në 1922, por ai nuk hiqte dorë nga mësimi shkollor deri sa ai u emërua profesor në Helsinki në 1926. Ai ka mbetur atje për pjesën tjetër të jetës së tij, përveç për udhëtimet e gjera të bëra në shumë vende.

Vizita e tij e parë ishte të belatedly pranoni Landau 's ftesë për të shkuar në Göttingen që ai e bëri në vitin 1924. Përveç Landau u takua me Hilbert, Courant dhe Emmy Noether në Göttingen. Më pas vizita e përfshirë në Paris, ku ai u takua Hadamard, Montel dhe ai vizitoi gjithashtu Blokut në një spital psikiatrik.

Nevanlinna ishte ofruar Weyl 's karrige kur ai u largua Zürich por refuzoi. Ai vazhdoi të punojë në Helsinki, duke u bërë rektor atje në vitin 1941.

Puna e tij më të rëndësishme ishte në masë harmonik (që ai e trilluar). Ai gjithashtu zhvilluar teorinë e vlerës të quajtur pas shpërndarjes së tij. Rezultatet kryesore të teorisë Nevanlinna u shfaq në një gazetë 100 faqe në 1925. Ky dokument u përshkrua nga Weyl si

një nga disa ngjarje të mëdha matematikore të shekullit tonë.

Një version i plotë i teorisë u shfaq në një monografi në vitin 1929. Një pjesë e madhe e punës ishte shpikje e tij e matjes harmonik në 1936.

Article lists rreth 200 letrave të shkruara nga Nevanlinna. Shprehitë e tij e punës mund të shpjegojë këtë prodhim shumë të lartë të punës. Këto janë përshkruar si vijon:

Rolf nuk nevojshme fle shumë. Në fund të 1930-s ai përdori të rritet në 4, bashkohen me familjen e tij në 10 deri në kohë dreke, pastaj përsëri punës deri në 7, dhe shpenzojnë mbrëmje me familjen e tij.

Që nga viti 1982, një çmim, Nevanlinna Rolf Prize, është paraqitur në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve. Një çmim për kongres është për Matematikanë rinj që kanë të bëjnë me aspekte matematike e shkencës së informacionit.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland