Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Hanna Neumann

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

12 Feb 1914

Berlin, Germany

14 Nov 1971

Ottawa, Canada

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Emrin s Hanna Neumann 'vajzë ishte von Caemmerer. Ajo mori pjesë në Universitetin e Berlinit dhe atje ajo u mësoi analitik dhe gjeometria projektive nga Bieberbach, njehsim diferencial dhe integral nga Schmidt dhe teoria numri Schur.

Bieberbach ishte një frymëzues, nëse unorganised, lektor dhe Hanna pothuajse u bë një gjeometër. Megjithatë pas nazistët erdhën në pushtet në vitin 1933 u bë Hanna pakënaqur. Ajo ka studiuar në Berlin deri 1937, kur ajo u nis për në Göttingen, dhe andej në Angli në 1938 për t'u martuar Bernhard Neumann. Si Bernhard ishte një çifut, ai kishte qenë i detyruar të largohen nga Gjermania për në Angli 1933. (Ata kishin qenë të angazhuar në fshehtësi që nga 1934.) Hanna studjuar në Oksford nën Olgar Taussky-Todd doktoraturë e saj dhe ka përfunduar në vitin 1944.

Hanna mësim në Hull, pastaj UMIST në Mançester deri 1963. Vitin 1961-62 ajo kaloi me Bernhard në Institutin Courant në Nju Jork. Derisa ata ishin në Nju Jork ftesë mbërriti për dy prej tyre për të vendosur deri matematikës në Universitetin Kombëtare Australiane. Në vitin 1963 Hanna dhe Bernhard shkuan në Australi ku ajo ka për të shpenzuar pjesën tjetër të karrierës së saj.

Në vitin 1971 ajo ndërmori një turne leksion të Kanadasë. Pas pedagog në një numër i universiteteve Hanna arritur Carleton University, Ottawa. Atje ajo u sëmur dhe vdiq dy ditë më vonë.

Ashtu si burri i saj, Hanna ka punuar në teori grup. Teza e saj shqyrtoi produkte falas me shkrirje. Më pas ajo ka punuar për varietetet e grupeve dhe varieteteve të saj librin e Groups (1967) është një klasik.

Një letër nga dy prej nxënëset e saj, të botuar pas vdekjes së saj, tregon karakterin e saj:

Ne do të kujtojmë e saj jo vetëm si një matematikan, ajo ishte një mik i cili gjithmonë kishte një vesh i këndshëm për çdo student, dhe nuk ishte shumë i zënë. Ne gjithmonë do të humbasë përkushtimin e saj të jashtëzakonshme dhe sinqeritet, dhe mirëdashësi e pranisë së saj.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland