Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Franz Ernst Neumann

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 Sept 1798

Joachimsthal, Germany (now Jachymov, Czech Republic)

23 May 1895

Königsberg, Germany (now Kaliningrad, Russia)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Franz Neumann 's babai, Ernst Njuman, ishte një bujk i cili më vonë hoqi dorë bujqësore dhe u bë një agjent pronash të patundshme. Nëna Franz ishte një konteshë, i cili kishte qenë e divorcuar, dhe prindërit e saj nuk e lejojnë atë të martohet Ernst Neumann, ekonom konteshë së, pasi ai ishte një njeri i thjeshtë. Ishte e pamundur për nënën edhe Franz e të pranojmë se Franc ishte djali i saj. Prandaj Franz u sjellë nga prindërit Ernst Neumann dhe ai nuk ka takuar nënën e tij derisa ai ishte dhjetë vjeç. Ndërsa ne po diskutojmë familjes Neumann ne duhet të kini parasysh se Franz Neumann ishte babai i Karl Njuman i cili gjithashtu ka një biografi në këtë arkivë.

Franz Neumann studiuar në Berlin Gjimnazi ku ai tregoi disa talentin për matematikën. Megjithatë, ai nuk ka përfunduar studimet e tij atje për shkak të problemeve të shkaktuara nga luftrat ndërmjet Prussians dhe frëngjisht. Në 1814, në moshën gjashtëmbëdhjetë vjeç, Neumann u largua gjimnaz dhe vullnetarë për të ushtrisë Prusiane. Kjo ishte një periudhë prej fitoreve të Prusisë dhe aleatët e saj si ushtri në frëngjisht nën Napoleoni ishte drejtuar prapa. Maj 1814 nga aleatët e kishin marrë në Paris, Traktati i Parisit u nënshkrua dhe Napoleoni u dërgua në mërgim.

Megjithatë, më 1 mars 1815, Napoleoni u arratis dhe u ul në Kanë me një detashment i rojeve të tij. Ushtrive aleate filluan të mbledhur në kufijtë e Francës, dhe Njuman ishte me forcat prusian. Napoleon mblodhi një ushtri dhe marshuan në Belgjikë, ku ai mundi Prussians në Ligny më 16 qershor 1815. Njuman mori pjesë në betejë, ishte plagosur rëndë dhe u dërgua në një spital në Düsseldorf. Ai prandaj humbi luftën në betejën e Waterloo në të cilën Napoleoni u mund më në fund dy ditë pas Betejës së Ligny.

Duke qenë të plagosur nuk ishte fatkeqësi vetëm për të pashmangshëm Neumann, për babain e tij humbi çdo gjë që ai posedonte në një zjarr duke lënë pak për të mbështetur vazhdimin e arsimit Neumann's. Përkundër problemeve financiare, Neumann u kthye në Gjimnazin Berlin për të përfunduar kursin e tij dhe hyri në Universitetin e Berlinit në 1817. Ai nuk bëri të regjistrohen për një diplomë në shkencë, megjithatë, sepse ai ndjekur dëshirat e babait të tij dhe filluan të studiojnë teologji.

Njuman lëvizur nga Universiteti i Berlinit për të vazhduar studimet e tij në Jena në prill 1818. Në Jena, interesat e tij u kthye në kurse më shkencor dhe ai mori studimin e mineralogji dhe kristalografi. Ai u bë miqësore me një nga mësuesit e tij në Jena, të krishterë Weiss, dhe Weiss organizuar për disa mbështetje financiare për të lejuar Neumann për të bërë udhëtime në terren në Silesia për të studiuar gjeologji. Ai e bëri udhëtimin e tij të parë në verën e vitit 1820 dhe se kishte në plan për të bërë udhëtime të mëtejshme në 1822 dhe 1823. Megjithatë, babai i vdiq Neumann dhe, i shqetësuar për shëndetin e nënës së tij dhe mireqenien e tij, ai mori nga viti 1822-23 nga studimet e tij për të menaxhuar fermë e nënës së tij.

Duke marrë një vit jashtë për të menaxhuar fermë nuk u ndal Neumann shkruar letër e tij të parë në kristalografi cili u botua në 1823. Pastaj ai u kthye në Universitetin e Berlinit, ku ai ka punuar si kuratore e kabinetit minerare ndërsa përfundimin e tij kërkimore për doktoratë. Njuman marrë doktoraturë e tij në nëntor 1825, dhe në vijim maj, së bashku me Jacobi, ai u emërua si një Privatdozent në Universitetin e Königsberg.

Në 1828 Njuman ishte emëruar si pedagog në Königsberg, duke u emëruar në karrige e minerology dhe fizikës në vitin e ardhshëm. Kur arriti në Neumann Königsberg kurse shkenca po mësonte nga Karl Hagen, dhe Neumann mori mësim disa nga këto kurse. Në 1830, ai u martua me Luise fiorentin Hagen, vajzën e Karl Hagen por Luise vdiq në vitin 1838 që ka lindur në pesë fëmijë. Pesë vjet më vonë Neumann i martuar përsëri, këtë herë për të Wilhelmina Hagen, kushëriri i parë i gruas së tij të parë.

Në Königsberg në 1833, Neumann dhe Jacobi së bashku filluar një seminar matematikë-fizikë që u përdorur për të prezantuar nxënësit e tyre në metodat e kërkimit. Një student i tillë ishte Kirchhoff i cili mori pjesë në seminarin Jacobi Neumann-1843-1846. Në 1847 erdhi në Neumann para përmes një trashëgim nga prindërit e gruas së tij të dytë. Kjo e lejoi atë për të ndërtuar një laborator fizike për veten e tij e ardhshme në shtëpinë e tij. Ai ishte përpjekur me vite për të bindur autoritetet e universitetit për të ndërtuar një Instituti Fizikë por, vetëm pas Neumann në pension ishte Instituti Fizikë ndërtuar. Laborator fizike që ai e ndërtuar për veten e tij është përdorur edhe nga studentët e tij.

Punën e hershme Njuman ishte në kristalografi. Ai përdori metodat më pak sheshet e analizës gabim i instrumenteve të dhënë të re për matje precize. Megjithatë, puna e tij në Königsberg u ndikuar nga Bessel dhe Jacobi, dhe ai u kthye drejt një studim të fizikës matematikore.

Në 1831 ai formuluar një ligj të ngrohjes molekulare, dmth se ngrohjes molekulare e një kompleksi është e barabartë me shumën e atomike heats e zgjedhësve të saj. Në një letër të dytë ai ka studiuar pse kur ujë të ngrohtë dhe ujë të ftohtë janë të përziera rezultat nuk ka një temperaturë që është mesatarja e dy temperaturave. Shpjegim i tij është përgjithësisht e saktë, pikërisht për ngrohje të veçanta të rritet me temperaturën e ujit, por ai nuk arriti të kuptojnë se kjo ishte vetëm e vërtetë mbi një gamë të caktuar të temperaturave.

Në 1832 Neumann hetuar teoria valën e dritës, marrja e rezultate të ngjashme me ato të Cauchy dhe Fresnel. Ai botoi teorine e tij të induksion elektrik në dy gazeta, e parë në 1845 dhe të dytë në 1847. Këto veprime mori në një distancë dhe konkludohet ligjeve matematikore për induksion e rryma elektrike. Ai gjithashtu zbuloi linjave Neumann, i quajtur tani pas tij, gërvishtjet hollë drejtë që shfaqen kur disa meteorites hekuri janë të pres dhe sipërfaqe ekspozuar lëmuar.

Njuman botuar vetëm një pjesë e punës së tij, dhe pjesë e madhe e zbulimet e tij ishin të përfshira në leksionet e tij në Königsberg por nuk publikohen. Karl Neumann, i biri i Franz Neumann's, pohoi se i pabotuar hulumtime e babait të tij, të paraqitura në Königsberg leksionet e tij para 1850, viti i biografi i parë i termodinamikës Clausius në, provojnë se përparësia e tij si një nga themeluesit e teorisë mekanike e nxehtësisë. Carl Neumann përgatitur babait të tij ligjërata për botim në vitin 1895, por ata kurrë nuk u shfaq në shtyp. Artikulli përmban ekstrakte nga leksionin e tretë dhënë nga Franz Neumann në seancën 1854-1855.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland