Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Carl Gottfried Neumann

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

7 May 1832

Königsberg, Germany (now Kaliningrad, Russia)

27 March 1925

Leipzig, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Karl Njuman ishte i biri i Franz Neumann i cili ka një biografi në këtë arkivë. Nëna e tij ishte Bessel 's motra-in-ligj. Carl ka lindur dhe ka marrë edukimin e tij në shkollë Königsberg ku babai i tij ishte Profesor i fizikës.

Neumann ka hyrë Universiteti i Königsberg ku ai u bë me dy miq të ngushtë e mësuesit e tij, Oto Hessen dhe FJ Richelot që mësoi analizë matematike. Pas diplomimit me një kualifikim për të mësuar matematikën në shkollat e mesme, Neumann vazhdoi të studiojnë në Königsberg për doktoraturë e tij e cila u dha në 1855.

Pas marrjes së doktoraturës së tij, Neumann studiuar për habilitation e tij dhe ai paraqiti tezën e tij në Universitetin e Halle. Ai mori habilitation e tij duke i dhënë atij të drejtën për të leksion në vitin 1858 kur ai u bë një Privatdozent në Halle. Ai u gradua në profesor të jashtëzakonshme në 1863.

Neumann nuk mbeten në Halle për kohë të gjatë pas promovimit të tij sepse ai ishte ofruar një rang profesori në Universitetin e Bazelit. Duke arritur në Basel në 1863 ai kaloi vetëm dy vjet në universitet ka përpara se të ofruar një rang profesori në Universitetin e Tübingen. Megjithatë, gjatë këtyre dy viteve në Basel ai u martua me Matilde Elise Kloss në vitin 1875. Një kohë pak më të gjatë, domethënë tre vjet, e kaluara në Tübingen, 1865-1868, dhe pastaj Njuman ishte në lëvizje përsëri, këtë herë në një karrige në të Universitetit të Leipzig.

Emëruar në Leipzig në vjeshtën e vitit 1868 ai i dha leksion e tij të parë, e quajtur një Antrittsvorlesung, në vitin 1869 me titullin Në parimet e teorisë Galileian-Njutonit e mekanikës. Teksti gjermane e këtij leksioni është dhënë në. Njuman mbajtur karrige në Leipzig derisa ka dalë në pension në 1911, por fatkeqësisht vdiq gruaja e tij në vitin 1875. Wussing shkruan në:

Njuman, i cili udhëhoqi një jetë mjaft, ishte një mësues i suksesshëm universitar dhe një studiues produktiv. Më shumë se dy brezat e mësuesve të ardhshëm gjimnazit marrë bazë të shkollimit të tyre matematikore nga ai.

Ai ka punuar në një gamë të gjerë temash në matematikë zbatohen të tilla si fizikës matematikore, teoria e mundshme dhe Elektrodinamika. Ai gjithashtu dha kontribut të rëndësishëm të pastër matematik. Ai studioi me qëllim të lidhjes të Riemann sipërfaqeve.

Gjatë viteve 1860 Neumann ka shkruajtur letra në parim Dirichlet dhe 'potencial logaritmike', një term i shpikur. Në 1890 Emile Picard përdorur rezultatet Neumann për të zhvilluar metodën e tij të afrimit të njëpasnjëshme të cilat i përdori për të dhënë prova për ekzistencën e zgjidhjeve te ekuacioneve diferenciale pjesore. Kjo është diskutuar në detaje në.

Përveç hulumtimit dhe mësimdhënies, Neumann bërë një kontribut të rëndësishëm në matematikë, si një redaktor i Mathematische Annalen. Ai u nderua me anëtarësimin e disa akademive dhe shoqëritë, duke përfshirë Akademia Berlin dhe shoqëritë në Göttingen, München und Leipzig.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland