Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Bernhard Hermann Neumann

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

15 Oct 1909

Berlin, Germany

20 Oct 2002

Canberra, Australia

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Bernhard Neumann 's babai ishte Riçard Neumann, një inxhinier i cili ka punuar për ndërmarrjen elektrike AEG. Familje jeton në një lagje të pasur të Berlinit. Bernhard frekuentuar shkollën në shpenzimet Berlin tre vjet në shkollën fillore pasuar nga nëntë vjet në Herderschule. Si mund të imagjinohet një matematikë ishte subjekt tij më të mirë, por në fillim ai nuk e gëzojnë të subjekteve të tjera të tij shumë në të gjitha. Ai gjeti mësim në Herderschule vend uninspiring veçanërisht mësimet në frëngjisht dhe latinisht. Megjithatë, më vonë në karrierën e tij shkollore gjërat ndryshuar dhe latine në veçanti u bë një nga subjektet e tij e preferuar. Ai filloi leximin Latine për kënaqësi dhe gjeti disa tekste latine mbi tema shkencore me interes të veçantë.

Neumann ka hyrë Universiteti i Freiburg për të studiuar matematikë në vitin 1928 dhe kaloi dy semestra atje para se të vendosej në Universitetin Friedrich-Wihelms në Berlin. Atje ai u ndikua nga një koleksion mbresëlënëse e mësuesve duke përfshirë Schmidt, Robert Remak dhe Schur, së bashku me asistent Brauer tij Alfred, dhe bashkëkohësit e pranë të Neumann si Hurt Hirsch, Riçard Rado dhe Helmut Wielandt. Në fakt ajo ishte Remak, më shumë se çdo të tjerët, të cilët ndikuan Neumann të kthehet drejt teori grup për të parë që ai synon të bëhet një topologist. Hopf kishte dhënë atij një dashuri të topologji dhe kjo dukej temë në të cilën ai do të ndërmarrë kërkime. Megjithatë leximin e tij mbi temën përfshirë studiuar një letër nga Jakob Nielsen, dhe se e kuptonte se si një rezultat të caktuar në numrin e gjeneratorëve të një grup mund të forcohet. Schur e këshilloi atë që të aplikojnë të njëjtat metoda për të vërtetuar rezultatet e mbi produktet kurorë e grupeve dhe disertacionin e doktoraturës e ndjekur më natyrisht nga ky ekskursion i parë në teori grup.

Në nëntor 1931 Neumann dorëzuar disertacionin e doktoraturës e cila u shqyrtuar nga Schur dhe Schmidt. Ai ishte dhënë doktoratë të tij nga Universiteti i Berlinit në korrik 1932 dhe pasi që kishin mbetur atje ndjekin leksione dhe të veprojnë si një ndihmës të papaguara në laborator fizikë eksperimentale. Në Universitetin e Berlinit në këtë kohë ai u takua Hanna von Caemmerer i cili ishte një universitare. Një kohë e vështirë ishte veçanërisht i afrohet, megjithatë, e cila do të ketë një efekt të madh në jetën e tij dhe se i Hanna von Caemmerer i cili më vonë u bë Hanna Neumann pas ata u martuan. Kur Hitleri erdhi në pushtet në 1933, vetëm disa muaj pas Bernhard dhe Hanna të parë u takuan, jeta në Gjermani u bë shumë e vështirë për ata me origjinë hebreje. Njuman e kuptoi menjëherë rrezikun e mbetura në Gjermani dhe shpejt u largua vend, do e parë të Amsterdamit përpara se të këshillohen që Kembrixh ishte vendi më i mirë për një matematikan për të shkuar. Në Universitetin e Kembrixh ai u regjistrua për një Ph.D. pavarësisht tashmë mban një doktoraturë. Në marrjen e këtij kursi ai ndoqi rrugën e miratuar nga shumica e atyre që vijnë në Kembrixh ikur nga nazistët, por duke bërë kështu që ai u nis kundër këshillës së çartur i cili tha se të gjithë se ishte e nevojshme për të prodhuar ishte matematika e lartë të cilësisë.

Regjistrimi për një doktoraturë, Njuman ishte caktuar Philip Hall si një mbikëqyrës. Hall i dha atij një problem hulumtim mbi unazat e polynomials por Neumann nuk e keni bërë përparim shumë mbi të. Pas kthimit në pyetje në teori grupit, i cili kishte studiuar ndërsa në Berlin, ai e ka bërë përparim të shpejtë dhe u dha doktoraturë e tij të dytë në 1935. Edhe një matematikan të shquar si Neumann nuk ishte garantuar një post pedagog në atë kohë dhe ai kaloi dy vite të papunë. Ai ka mbetur në Kembrixh për një vit mësimor një kurs përgatitor për t'i dhënë studentëve sfond të drejtën për të marrë Olga Taussky-Todd 's Teoria algjebrike gjatë numër. Ai ishte emëruar në një lectureship asistent në Kardif në vitin 1937, pas qenë një e përkohshme për tre vjet. Ai u bashkuan atje nga Hanna Njuman i cili u largua në Gjermani në 1938 dhe dy u martuan në korrik të atij viti.

Vitit 1939 pa fillimin e Luftës së Dytë Botërore dhe tashmë pozicionin Neumann si një gjerman në Angli u bë e vështirë edhe pse ka ikur atje për të shpëtuar nga nazistët. Ai ishte i internuar për pak kohë si një i huaj armik, por, në 1940, ai u lirua. Universiteti i Cardiff nuk e kishte kërkuar që ai kthehet atje (në qoftë se ai do të kishte bërë publike më herët) në mënyrë ai u bashkua Trupave të Pioneer. Më vonë ai u bashkua me artileri Mbretërore, dhe së fundi Korpusit të Inteligjencës për kohëzgjatjen e luftës. Pas përfundimit të luftës Neumann vullnetarë për shërbimin në Gjermani me Korpusi i Zbulimit dhe ai ishte në gjendje të bëjë kontakt me familjen e gruas së tij në atë kohë. Duke u kthyer poshtë një ofertë për t'u kthyer në Cardiff për arsye se ata nuk e kishin ndihmuar atë, kur ai ishte internuar, Neumann kërkuan për një takim akademik përsëri, dhe kjo kohë u emërua si pedagog në Hull në vitin 1946. Njuman ishin me fat në atë Hanna Njuman, i cili në këtë kohë nuk kishte fituar doktoratë e saj, u shndërrua shumë shpejt në gjendje të bashkohet me atë të personelit si një lektor asistent në Hull.

Në 1948 Neumann u emërua në Universitetin e Mançesterit, pasi u njoftua nga Max Newman, edhe pse ai ka vazhduar të jetojnë në Hull ku Hanna ende ka punuar. Në 1958 Hanna ishte emëruar në një post në Mançester dhe Neumanns pastaj kaloi në një shtëpi në Mançester, në të cilën ata jetuan për tre vjet përpara se Bernhard pranuar një ofertë nga Universiteti Kombëtar i Australisë një rang profesori dhe shef i Departamentit të matematikës në Institutin për Studime të Avancuara. Ai në pension në vitin 1974, por vazhdoi të jetojnë në Canberra.

Neumann është një nga figurat kryesore në teori grup i cili ka ndikuar në drejtim të nënshtrohen në shumë mënyra të ndryshme. Ndërsa ende në Berlin ai botoi teorine e tij të parë mbi letër grup grup automorphism e një grupi të lirë. Megjithatë tezën e doktoraturës në Kembrixh futi një zonë të re të madh në teori grupin hulumtues. Në tezën e tij ai filloi studimin e varieteteve të grupeve, që është klasa e grupeve të cilat janë të përcaktuara nga një koleksion i ligjeve të cilat duhet të mbajnë kur ndonjë elementi grup janë zėvendėsuar në ta.

Një nga pyetjet e parashtruara në tezën Njuman ishte problem fundme bazë:

Mund të çdo varietet të përcaktohet nga një grup i caktuar i ligjeve?

Njuman vetë ka dhënë një kontribut shumë për këtë pyetje për shumë vite, por përgjigje të problemi nuk është dhënë deri më 1969 kur Ol'sanskii dëshmuar se problemi kishte një përgjigje negative.

Një tregues i disa prej temave që Njuman e interesuar mund të shihet nga kërkoj në materiale të mbuluara në Ligjeratat mbi tema në teorinë e grupeve të pafund (1960). Vë në dukje japin një hyrje për algebras universale, grupe, prezentime, probleme fjalë, grupe të lirë, varietetet e grupeve, produkteve dhe produktet Kartezian kurorë. Ai shkon në hollësi më të madhe kur diskutohen varieteteve të grupeve, embedding Teorema për grupe dhe produkte të shkrirë së bashku e grupeve. Metodat e tij këtu janë të bazuara mbi produktet dhe produktet e permutational kurorë. Pastaj ai studimet embeddings e grupeve nilpotent dhe shpjegueshëm dhe në fund duket në grupe Hopfian. Frank Levin, rishikimin e punës, shkruan:

Stil ngut por informativ autorit bërë këto shënime një kënaqësi për të lexuar dhe të dobishëm edhe për rishtar pa sfond në grupe të pafund.

Në mesin e shumë koncepteve të rëndësishme të cilat Neumann futur ne duhet të shënojë në mënyrë të veçantë atë të një zgjatje HNN, që shfaqet në teorema Embedding letër për grupe (1949) të shkruar së bashku me Hanna Neumann dhe Graham Higman. Rezultatet e tyre provohet se çdo grup countable mund të fiksohet në një 2-grup gjenerator.

Një nga studentët Neumann shumë hulumtime, Gilbert Baumslag, filloi një letër dedikuar për Neumann në ditëlindjen e tij të 70-të me paragrafin:

1955 kur kam parë mbërriti në Mançester për të punuar me BH Neumann ai sugjeroi se kam lexuar Ascending seri rrjedh letër e tij ',' e cila kishte vetëm sapo është dorëzuar për botim. Kjo ishte një dokument të hartuar bukur, i mbushur me ide dhe shumë stimuluese. Shënim i pranishëm, të shkruara në mirënjohje, dashuri dhe nderim, në nderim Bernhard Neumann's, përfshin disa variacione të thjeshta mbi tema të asaj letre.

Historia e matematikës Njuman i parë i interesuar, kur ai ishte në Mançester. Në atë kohë ai u dhënë akses në dokumentet e cila kishte ardhur nga Ada Augusta Don Zhuan. Këto dokumente u huazua atij nga familja Don Zhuan dhe ai ishte i interesuar veçanërisht në korrespondencën mes Don Zhuan dhe tutor i saj matematikë De Morgan. Në 1973 botoi Neumann vajzën një letër Bajronit në Gazetën matematik i cili jep një llogari të aktiviteteve matematikore e Ada Don Zhuan, korrespondencë e saj me De Morgan, dhe detaje të miqësisë e saj me Babbage. Pas më nga kjo punë më vonë ai shkroi një llogari interesante të De Morgan 's jetës e cila ishte botuar në Buletinin e Shoqërisë matematike në Londër në vitin 1984.

Por kontributi Bernhard Neumann në matematikë shkon larg përtej udhëheqjen e tij në hulumtim. Si autorë të shkruani:

... ai gjithmonë kishte një vlerësim shumë të thellë të duhet për t'i shërbyer komunitetit matematikore në mënyra të tjera. Ai ishte anëtar i Këshillit të Shoqërisë matematike në Londër ndërmjet 1954 dhe 1961, dhe nën-Presidentin e saj ndërmjet 1957 dhe 1959. Ndikimin e tij prej dijetari i zgjatur shumë më tej se Britania ... Kontributet e tij të matematikës në Australi kanë qenë të shumta dhe të larmishme. Jo vetëm që ai të formuar një departament i Matematikanë shumë në gjendje të specializuar Anu në teori grup dhe analiza funksionale, ai gjithashtu mori një interes të thellë në shoqëri Australian matematike.

Neumann ka shërbyer matematike Shoqëria Australiane si Zv / President në një numër rastesh dhe ishte Presidenti i gjatë 1966-68. Njuman punoi për të ngritur Buletinin e Shoqërisë Australian matematike dhe ishte redaktor për dhjetë vjet pasi u themelua në vitin 1969. Ai luajti një rol vendimtar në krijimin e Shoqatës Australiane e mësuesve Matematikë dhe Zelanda e Re matematike Shoqëria, shih.

Nderon Shumë prej tyre kanë qenë të dhënë kontributin e tij Neumann për të shquara dhe vazhdojnë të jenë dhënë. Ai mori te Genootschap Wiskundig Amsterdam Çmimi në 1949, dhe Çmimin Adams nga Universiteti i Kembrixh. Ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Londrës në vitin 1959 dhe një anëtar i Akademisë Australiane e Shkencave në vitin 1963.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland