Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Otto Neugebauer

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

26 May 1899

Innsbruck, Austria

19 Feb 1990

Princeton, New Jersey, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Oto Neugebauer 's babai, Rudolf Neugebauer, ishte një inxhinier hekurudhor. Emri i nënës së tij është i panjohur. Të dy prindërit e vdiq kur Oto ishte një fëmijë të vogël dhe ai u solli nga një xhaxhai. Ai u bë i interesuar në matematikë, ndërsa në gjimnaz në Grac, por, në vitin 1917, ai u bashkua me ushtrinë austriake si një toger artilerie të mos pasur nevojë të marrë provimet e fundit e tij në shkollë. Në 1918 mbaroi lufta dhe ai u bë një i burgosur i italianët. Ai u mbajt në një kamp burg në Itali së bashku me një tjetër austriak i cili u fsheh për të arritur famë botëror të gjerë, domethënë Ludwig Wittgenstein.

Pasi ai u lirua nga kamp-burgu, Neugebauer lëvizur rreth. Së pari ai ka studiuar inxhinieri elektrike dhe fizikës në Universitetin e Graz-1919-1921, atëherë ai studioi matematikë dhe fizikë në Universitetin e Mynihut me Sommerfeld. Ai u vendos në Göttingen në 1922 ku ai filloi një studim serioz të matematikës që ka bërë shokë me Courant, Harald Bohr, dhe Aleksandrov. Miqësinë e tij me Bohr zhvilluar në një bashkëpunim matematikore dhe ata shkruan një letër të përbashkët mbi funksionet thuajse periodike. Kjo do të ishte gazeta e parë dhe e fundit Neugebauer për matematikë si të tilla për punën e tij në këtë pikë mori një kthesë të përcaktuar.

Neugebauer ishte një ekspert në gjuhë dhe ai kishte studiuar egjiptian. Ishte e natyrshme, pra, për Bohr të kërkojë mikun e tij për të shqyrtuar një botim në papirus Rhind. Pasi ai kishte filluar punën për të studiuar, Neugebauer kuptuan se subjektit që ai donte të ishte punuar në historinë e matematikës. Ai iu afrua dhe Courant Hilbertit për të parë nëse ai mund të punojë për doktoraturë e tij në historinë e fraksionet njësi egjiptian. Ata ranë dakord për të mbikëqyrur një projekti të tillë dhe Neugebauer marrë doktoraturë e tij për një disertacion për këtë temë në vitin 1926.

Në 1927 u emërua Neugebauer stafit në Göttingen dhe ai filloi të leksion në historinë e matematikës lashtë. Një student i cili mori pjesë në këtë kurs të parë leksion ishte Bartel van der Waerden dhe, si rezultat, ai i zhvilluar gjithashtu një interes në matematikë antik dhe do të botojë punimet e një rëndësie të madhe gjatë gjithë jetës së tij.

Megjithatë, në vitin 1927 Neugebauer vendosur që ai donte të hulumtimit në matematikë Babylonian dhe, për të mundësuar atij që të bëjë kështu, ai i cili është Akkadian mësuar gjuhën në të cilën Babilonisë ka shkruajtur pllakat e tyre. Babilonisë shkroi mbi pllakat prej argjile i papjekur, duke përdorur me shkrim në formë pyke. Simbolet janë nxitur në pllakat e butë argjilore me buzë slanted e një majë shkruese dhe kështu pati një pykë paraqitjen formë (dhe kështu në formë pyke emrin). Shumë tableta, më të hershme që datojnë nga rreth 1700 pes, kishte mbijetuar dhe Neugebauer e dinte se ata ishin mbajtur nga muze të ndryshëm, por në atë kohë punë pak kishin ndërmarrë për të studiuar e tyre dhe për të vlerësuar kontributin Babylonian. Gray shkruan në:

Neugebauer ishte për të publikuar e tij 3-mbledhjes vëllim mbi pllaka matematikore në s. mes-1930 Ata krijuar pasuri e madhe e matematikës Babylonian, tani tejkalon çdo gjë mund të ketë një mendoi nga burime greke apo egjiptian.

Një tjetër projekt, i cili u bë Neugebauer ishte përfshirë në ndërtimin e një Instituti të re matematike në Göttingen. Kjo është përfunduar në vitin 1929, me mbështetjen e Fondacionit Rockefeller, dhe Courant dhe Neugebauer së bashku drejtohen Institutit deri 1932. Megjithatë, para se këtë Neugebauer kishte filluar të parë të dy projekteve të cilat do të jenë ndër kontributet më të rëndësishme dikush ka bërë për matematikën. Ai i bindi Springer-Verlag të botojë një revistë të shqyrtuar të gjitha botimet matematikore, e cila do të plotësojë revista shqyrtimin e tyre në tema të tjera. Në 1931 numrin e parë të Zentralblatt für Matematik shfaq, edituar nga Neugebauer.

Zentralblatt für Matematik shpejt u bë një mjet i domosdoshëm për të gjithë Matematikanë. Megjithatë, situata politike në Gjermani si nazistët erdhën në pushtet ishte për të sjellë ndryshimet që ndryshoi krejtësisht rrjedhën e karrierës së Neugebauer. Si Boas shkruan në:

Ai kundërshtoi socialistët Kombëtar në Gjermani nga fillimi dhe u detyrua të largohej nga funksioni i tij akademik si një pasojë.

Davis kujton Neugebauer duke thënë:

Nëse nuk keni dëgjuar zërin e çizmet naziste më poshtë ju në rrugë, që ju nuk mund ta kuptojnë historinë e kësaj periudhe.

Unë jam i sigurt se Neugebauer është e drejtë, por mund të japin kuotën e tij shumë ndihmë na pak në të kuptuarit tonë të situatës. Për fat të mirë Neugebauer kishte një mik të mirë në Harald Bohr, dhe ai i ftoi Neugebauer për të kaluar në Universitetin e Kopenhagenit në janar 1934. Neugebauer mori zyra redaktuese të Zentralblatt für Matematik në Kopenhagë me të dhe nga 1934 deri 1938 Zentralblatt vazhduan të lulëzojnë nga selia e saj atje. Lufta për të prodhuar ditar shqyrtimin u bë më i vështirë gjatë gjithë kësaj periudhe, megjithatë, për nazistët u përpoq shumë dhe më shumë për të influencuar politikën redaktuese të revistës. Mjerisht disa matematikanë gjobë u Joshur nga idetë naziste dhe matematikanet si Blaschke sulmuar ditar.

Çështjet erdhi në krye në 1938 kur Springer-Verlag këmbënguli se Zentralblatt für Matematik të prodhuar në përputhje me parimet e naziste. Levi-Civita, i cili ishte në bordin editorial, u shkarkua dhe Neugebauer, së bashku me pothuajse tërë e bordit editorial, dha dorëheqjen. Neugebauer shkatërruar të gjitha të dhënat e revistës përveç indeksi kumulative.

Neugebauer ishte një historian i shumë të respektuar të matematikë, dhe botën e matematikës nuk mund të përballojë për të humbur ditar rishikimin e se kishte ardhur për të varet vetëm në pak vite. Veblen organizuar për Brown University për të ofruar një karrige dhe Neugebauer American Mathematical Society pa mundësi për të mbështetur Neugebauer në themelimin e një revistë të re shqyrtimit. Neugebauer hipi në Shtetet e Bashkuara dhe:

... indeks të Zentralblatt erdhi me Neugebauer, edhe pse e doganave SHBA pothuajse konfiskuan atë si potencialisht shkatërrues, dhe mbijeton sot e kësaj dite.

Në një kohë të shkurtër mrekullueshëm Neugebauer kishte matematike Shqyrtime dhe drejtimin. Revistë filluan shqyrtimin e artikujt e cila u shfaq nga korrik 1939 dhe çështja e parë u shfaq në janar 1940. Neugebauer vazhduar si redaktor i Shqyrtime matematike deri 1945, kur një të plotë ekzekutiv kohë redaktor ishte caktuar. Politika Neugebauer komente lidhur me ishte e interesante. Tij

... insistuar gjithmonë që gjatësia e shqyrtimit nuk kishte për qëllim që të jetë në proporcion me rëndësinë e letrës, të vërtetë, një gazetë e keqe e nevojshme që të ketë një rishikim të detajuar të mjaftueshme në mënyrë që askush nuk duhet të shikoni në letër vetë, ndërsa një letër me të vërtetë i rëndësishëm nevojshme vetëm për të thirren në vëmendjen e botës.

Në 1947 Neugebauer u emërua profesor i Historia e matematikës në Universitetin e Brown. Kontributet e tij në historinë e lashtë matematikë dhe astronomi vazhdoi të shtang. Gri shkruan në se:

... kënaqësinë e tij më e madhe ishte në riorganizimin dhe shtrirë plotësisht njohuritë tona për historinë e shkencës. Në të vërtetë, mesazhi që Babilonisë e dinin më shumë (dhe, ai këmbënguli impishly, Egjiptasit e dinte pak) se sa shumë njerëz besojnë se ende ka nevojë për përforcim sot. Nivele të larta të bursave që tani mbizotëron në çdo objekt i jep mundësinë se mendimi i marrë do të ndryshojë, dhe se niveli i lartë është kryesisht për shkak të standardeve të caktuar ai vetë, aftësitë e tij organizative, dhe të cilën ka qenë në gjendje për të tërhequr.

Ndër tekstet e tij klasik ne duhet të përmendim Shkencave saktë në antikiteti (1951) dhe tre Historia volumin e Lashte Astronomi matematike (1975). Pyenson shkruan:

Neugebauer i takon një traditë e publikimit intensive të dijetarëve në shtëpi më shumë në Evropë se sa në Amerikë. Shkrimet e tij janë teknikisht të kërkuar, duke marrë lexuesi është njohur me gjuhë të lashtë dhe moderne si dhe literaturë e mesme. Neugebauer, një mendimtar i pavarur i cili në rininë e tij ishte një partizan i politikës të krahut të majtë, nuk fluturoi flamurin ideologjik në punën e tij shkencore. Ai u përpoq fuqishëm për të shmangur ndonjë të keqe sinjal i bursave - mërzi. Sparkles e tij punojnë me pasqyrë të prozës origjinale dhe energjik.

Neugebauer marrë shumë çmime, çmime, dhe diplomat e nderit. Ai u zgjodh për anëtarësimin e akademive kryesore rreth botës duke përfshirë edhe Akademinë Mbretërore Daneze e Shkencave, Akademia Mbretërore Belgjikë e Shkencës, Akademisë Austriake të Shkencave, Akademia Britanike, Irlandeze dhe Akademisë Kombëtare të Akademisë së Shkencave (Shtetet e Bashkuara të Amerikës). American Philosophical Society dha atij Medaljen Franklin tyre. Ai mori çmimin Balzan në vitin 1986. Boas shkruan në atë kënaqësinë e tij më e madhe ishte në çmimin që kishte marrë në vitin 1979 nga Shoqata matematike të Amerikës, kur ata i dha atij çmimin e tyre për shërbim nderuar për Matematikë. Artikulli kryesor Neugebauer jep kontributin e cila çoi në dhënien dhe, edhe pse puna e tij të shquar në historinë e shkencës është e vlerësoi, arsyeja kryesore për të ishte nder kontributin e tij në shqyrtimin e revistave. It:

... është që ai themeloi, dhe për shumë vite redaktuar, së pari "Zentralblatt für Matematik" ..., dhe më vonë, "Mathematical Reviews", dhe kështu i dha matematikë mjet thelbësor i një pune abstracting shërbim.

Nga vitet 1940 e tutje, edhe pse ende në fakultetin në Brown University, Neugebauer shpenzuar kohë të konsiderueshme në Institutin për Advanced Study at Princeton. Pasi ka dalë në pension nga Brown University në vitin 1969 ai kaloi më shumë kohë në Princeton, ku ai u bë anëtar i përhershëm i Institutit për Advanced Study in 1980.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland