Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Evelyn Merle Roden Nelson

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

25 Nov 1943

Hamilton, Ontario, Canada

1 Aug 1987

Hamilton, Ontario, Canada

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Evelyn Nelson 's emrit para se ajo u martua me Evelyn Merle Roden. Prindërit e saj ishin emigrantë rusë të cilët erdhën në Kanada në vitet 1920 dhe ata ishin të ketë një ndikim të madh në nxitjen e vajzës së tyre në pursuits e saj arsimor. Edhe pse prindërit e saj kishte luftuar kur ata e parë mbërritën në Kanada, nga koha Evelyn ka lindur ata ishin të qetë jashtë drejtimin e një biznesi veshje. Evelyn mori pjesë Westdale Shkolla e mesme në Hamilton, Kanada, dhe së shpejti ajo tregoi se kishte shumë dhurata të pazgjidhura, por ajo është shumë e shumë për prindërit e saj e kreditit që ata inkurajohen talentet e saj në shkencë dhe matematikë edhe pse ata vetë kishin pak përvojë nga këto tema. Bernhard Banaschewski shkruan:

Një nga ndikimet më pozitiv në jetën e saj ... ishte pohim palëkundur ajo mori nga prindërit e saj. Ajo ishte, me të vërtetë, jo më e lehtë në ato ditë për një vajzë të bëhet me pasion të interesuar në matematikë dhe shkenca natyrore, me qëndrimet e shumë pervading shkollat, dhe shoqërisë në përgjithësi, që janë duke vepruar si ndikimet e fuqishme kundër një zgjedhje të tillë. Prandaj është shumë shumë për prindërit e saj e kreditit "që ata bënë gjithçka e mundur për të nxitur e saj për të ndjekur prirjet e saj natyrore dhe talente të lindur, pa marrë parasysh se sa kjo mund të panjohur janë shfaqur. Ata morën krenari më të madhe në sukseset e saj shkollor ...

Pasi u diplomua nga Shkolla e Lartë Westdale në Hamilton, Evelyn hyri në Universitetin e Torontos. Ajo ende nuk kishte marrë vendim për të koncentrohen në matematikë dhe ka hyrë në një kurs të studimit të matematikës, fizikës dhe kimisë. Ajo ka mbetur në këtë kurs për dy vjet dhe pastaj bëri vendim të kthehem në qytetin e saj në shtëpi e Hamilton dhe për të përfunduar studimet e saj në Universitetin McMaster. Menjëherë pas kthimit të saj në Hamilton, ajo u martua me Mort Nelson, i cili ishte një universitare në McMaster dhe, natyrisht, ai ishte arsyeja për veprimin e saj nga Toronto.

Në McMaster, Nelson vendosën të përqëndrohen në matematikë dhe ajo regjistruar për kursin Matematika nderon aty dhe kryhet në mënyrë shumë mirë se edhe ajo mori një kurs pasuniversitar për kredi si pjesë e saj shkallë universitare. Ajo ishte dhënë B.Sc. e saj nga McMaster në vitin 1965 si student në vitin e saj më të mira dhe vazhdoi të studiuar atje për Master në shkallën e saj e cila u dha në 1967:

Ajo kope të drejtë në përvojën e ndjekin zbulimet matematikore e vet në vend se të mësuarit për ato të të tjerëve, dhe ajo u bë e varur në dehje që e shoqëron këtë proces.

Disertacion që ajo shkroi për dhënien e M.Sc. çuan në publikimin e saj të parë në Journal Kanadeze të matematikës. Kjo ishte një arritje shumë e mirë për të ka pak nxënës i diplomuar studion për një diplomë Master, që kanë një botim në një revistë prestigjoze në vit ata marrin diplomë.

1967 letër e saj kishte të drejtë Finiteness e semigroups të operatorëve në algjebër universale dhe në të ajo studioi operatorët në klasat e algebras algjebrike universale. Përkufizimi i një klasë të algebras universale të algjebrike në qoftë se ajo është e mbyllur nën isomorphisms, pastaj ajo vazhdoi të define shtatë operatorët që jepet një algjebër algjebrike universale K japin klasë të vogël algjebrike që përmbajnë të gjitha imazhet homomorphic, subalgebras, prodhimet e të drejtpërdrejtë, produkte subdirect, produkte të reduktuara, ultraproducts, dhe mbulon të algebras në K. Ajo pastaj shikoi subsets disa prej këtyre operatorëve dhe provon se semigroup që gjeneron çdo grup është e fundme.

Pas përfundimit të M.Sc. saj Nelson vazhdoi të studiojnë në McMaster për Doktoraturë e saj nën mbikqyrjen e Bruns Günther. Pastaj ajo ka punuar në një ritëm të ngadaltë, kushtonte më shumë kohë për familjen e saj. E parë të dy fëmijët e saj, dy vajzat, lindi pak para se ajo të konkuruar punën e saj për tezën e doktoraturës grilë e klasave equational të semigroups commutative. Ajo ishte dhënë një Ph.D. në vitin 1970 për këtë punë që, si Master's thesis e saj, çoi në një botim në Fletoren Kanadeze të matematikës.

Nelson shpenzuar gjithë karrierën e saj në McMaster. Ajo ishte emëruar si shokët e Akademik në vitin 1970 në një shoqëri tre vjet, pastaj pas përfundimit të saj ajo ishte emëruar si një ndihmës hulumtuese në vitin 1973. Gjatë tre viteve të miqësia e saj Akademik ajo botoi shumë gazeta të shkëlqyer. Përveç grilë e klasave equational e semigroups commutative përmendur më sipër, ajo e botuar në vitin 1971 gazeta Embedding dyfishtë e m π në grilë e klasave equational e semigroups commutativeProceedings of American Mathematical Society dhe Embedding dyfishtë e π në grilë e klasave equational e semigroupsAlgjebra Universalis, të dyja të shkruar së bashku me Stanley Burris. Në të njëjtin vit ajo botoi grilë e klasave equational e semigroups me zeroBuletinin kanadez matematike.

Në vitin 1972 u shfaq më tej gazeta. Dy që Nelson shkroi së bashku me Bernhard Banaschewski u Më finiteness mbetur dhe embeddability fundme dhe compactness Equational në klasa equational e algebras dy prej të cilave janë botuar në Algjebra Universalis. Në vitin e ardhshëm filloi të publikonte compactness Equational në algebras infinitary përsëri së bashku me Bernhard Banaschewski. Edhe pse kushtet janë teknike dhe nuk ka gjasa të jetë kuptuar nga shumë lexues të këtij arkivi, ne citim nga futja në letër. Ajo ka të paktën t'i japë një shije të punës:

W Taylor kohët e fundit provoi, në mesin e rezultateve të tjera, se një klasë equational e algebras finitary përmban mjaft algebras equationally kompakt nëse dhe vetëm nëse algebras subdirectly i pakalueshëm në klasë përbëjnë, deri në isomorphism, një grup. Ky shënim paraqet një përgjigje negative në lidhje me pyetjen e natyrshme nëse të njëjtën ekuivalenca mban për klasat equational e algebras infinitary nga ekspozuar shembuj në të cilat ka, deri në isomorphism, vetëm një algjebër subdirectly i pakalueshëm në klasë dhe asnjë jo-algebras parëndësishëm equationally kompakt në të gjithë.

Banaschewski shpjegoi se çfarë bashkëpunim me Nelson ishte si:

... duke punuar me të është gjithmonë një kënaqësi shumë e madhe. Ajo gjithmonë sjellë diçka të veçantë dhe të konsiderueshme të letrave të saj të përbashkët ...

Ne kemi listuar këtu vetëm disa nga shumë gazeta të cilat Nelson shkroi në vitet e pas doktoraturës e saj, megjithatë ajo u tetë vite para se ajo ishte emëruar në një post të tenured në McMaster:

... pakënaqësi për të, ishte përfshirë ndonjëherë një ngarkesë të konsiderueshme.

Ishte vetëm në 1978 kur ajo u emërua profesor i asociuar se ajo u dha fund një pozicion në Departamentin. Ishte rreth kësaj kohe që ajo filloi të aplikojnë aftësitë e saj në algjebër të problemeve në shkenca kompjuterike teorik dhe në vitin 1982 ajo u bë Shef i Shkencave Kompjuterike në McMaster. Në vitin 1983 ajo u promovua në fund në një rang profesori të plotë, por tashmë shëndetin e saj ishte përkeqësuar. Kur Kompjuterike ndarë nga Departamenti i Shkencave Matematiko të bëhet një Departamentin e drejta e tij në shëndetin 1984 Nelson ishte shumë i varfër për të lejuar atë të vazhdojë si kokë.

Në vitin 1985 Nelson ishte i ftuar për të adresuar Bazat e llogaritjes Teoria e Konferencës në Kotbus. Ajo i dha një bisedë rezultatet e fundit mbi algebras vazhdueshëmurdhëruar në të cilat, ndër të tjera, që ajo e përshkroi të gjitha algebras lirë të vazhdueshme, si edhe semilattices lirë të vazhdueshme, dhe i dha teorema Birkhoff për këto algebras. Semilattices Free vazhdueshme janë të rëndësishme në shkencë teorike kompjuterike që ato ofrojnë modele semantik për computations nondeterministic.

Pavarësisht shëndetit të përkeqësuar, Nelson vazhduar të prodhojnë dokumente të pazgjidhura matematikore. Ajo ka 48 botime të shënuar nën emrin e saj e cila është një rekord shquar për dikë i cili vdiq 17 vjet më pas dhënien e doktoraturës e saj dhe shumë nga këto u pengua nga sëmundje. Në ajo përshkruhet si vijon:

Ajo ishte një i pasionuar akademik të standardeve më të larta dhe si një mësues të përkushtuar thellësisht dhe një matematikan i angazhuar thellësisht kërkimore. ... ajo ishte një nënë shembullore në dy vajzat e saj, një mik besnik për të gjithë ata që ishin pranë saj, dhe një zonjë ngrohtësisht i pëlqyeshëm për vizitorët e saj ...

Në fund le të na thonë pak rreth mësimdhënies së Nelson. Kjo ishte shquar, por ai po mësonte që është përdorur për të diskriminuar kundër saj për të gjitha vitet e ajo kaloi si një ndihmës hulumtuese. Gur të parë mësimin e saj ishte mjaft i suksesshëm vitin:

... studentët e vitit të parë të dashur vitalitetin e saj dhe praninë e dinamike, dhe ajo menjëherë u bë një nga mësuesit më të suksesshëm të këtij grupi. ... ajo kishte një vizion të qartë të rëndësisë së gjatë vitit të parë gur dhe një shqetësim serioz për rrugën e drejtë atë të mësimit, të cilat medoemos bërë një mësuesi i saj të vështirë. Në veçanti, ajo neveri për qasjet që në njëfarë mënyre, si ajo e përdorur për të thënë, trivialise subjekt dhe japin studentët iluzionin e mirëkuptimit, pa ndonjë thellësi të vërtetë të dijes.

Duke pasur parasysh këtë qëndrim të shkëlqyer dhe sukses në vitin e parë të mësimdhënies gur është ironical se kolegë në fakultet në McMaster argumentuar kundër jep një pozitë e saj në Departamentin e për shkak se ata besonin se ajo nuk mund të merren me klasa të mëdha të parë të vitit. Si Banaschewski shkruan vetë, ajo ishte e qartë një rast i qartë i paragjykimeve ndaj femrave.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland