Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Crispin St John Alvah Nash-Williams

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

19 Dec 1932

Cardiff, Wales

20 Jan 2001

Ascot, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Crispin Nash-babai Uilliams ka punuar në Muzeun Kombëtar të Uellsit, ku ai ishte mbrojtësi i arkeologjisë dhe ai ishte gjithashtu një Ligjërues i lartë në Arkeologjia në Cardiff University College. Nënë Crispin ishte një klasike diplomuar në Universitetin e Oksfordit. Jeta e familjes mund të kenë qenë shumë të ndryshme, por për shpërthimin e Luftës së Dytë Botërore i cili ndodhi pak para se të Crispin ishte gjashtë vjeç. Babai i tij u bashkua ushtrisë dhe Crispin u dërgua si konviktor në shkollën Krishtit Kisha Katedrale, Oxford.

Crispin nënë, së bashku me vëllain e tij të rinj Piers, lëvizi në Swaffham në Kent kur ajo u emërua si mësues në shkollën klasike gramatikore lokale. Familje tani kishin asnjë shtëpi të vërtetë prej nënës Crispin dhe vëllai i vogël ka jetuar në shtëpinë e kreu shkollën e ciklit të lartë gjatë kohës së mandatit dhe marrë me qira një banesë në lexim për pushimet shkollore. Më vonë ajo u zhvendos në Londër, duke i mësuar në shkollë një vajzë të ciklit të lartë dhe ka marrë me qera një banesë në Chelsea.

Luftës po vinte një fund në 1945 kur Nash-Williams majtë Krishtit Kisha Katedralen e shkollës në Oksford dhe hyri Rugby Shkolla. Nuk ka interesin e tij në matematikë u inkurajuar shumë nga mësuesit e matematikës dhe pas përfundimit të shkollës Certifikatë e tij në vitin 1946 ai përqendruar tërësisht në këtë temë. Hilton shkruan në se në Rugby:

... ai ishte shumë i suksesshëm në shkollë, por edhe me sa duket ishte keqtrajtuar pa mëshirë.

Babai i tij u kthye në punën e tij në Kardif pas shërbimit të tij të luftës, por familja nuk mund të bashkuar që nga pagesa e taksës shkollë për dy fëmijët e tyre do të thotë se të dy prindërit e nevojshme për të punuar. Megjithatë:

... një tragjedi pasuese ishte se, babai i tij vdes në moshë relativisht të rinj e 58, Crispin të vërtetë nuk e njihnin mirë.

Në verën e lënë në mes shkollës dhe hyrja Hall Trinity, Cambridge, ai ka jetuar me një familje në Grenoble për tre muaj, ndërsa ai ka studiuar frëngjisht. Gjatë vitit të tij të parë në Kembrixh Nash-Williams kaloi një sasi të konsiderueshme të kohës me klubin barkë dhe u timonier i një anije Hall Trini. Megjithatë nga viti i tij të dytë e këtej ai hoqi dorë interesat e tij të tjera për të koncentrohen plotësisht në studimet e tij të matematikës. Në këtë ai u outstandingly i suksesshëm dhe u diplomua si grindavec i lartë në vitin 1953.

Pas diplomimit, Nash-Williams mbetur në Kembrixh ku ai ndërmori kërkime nën Shaun Wylie dhe Davis Ris. Ai u mbështet nga një bursë dhe ai u dha pas një vizitues i Bursës në Princeton, ku ai ka studiuar gjatë 1956-57. Norman Steenrod ishte një ndikim të konsiderueshëm në Nash-Williams gjatë këtij viti. Kur ai u kthye në Britani të Madhe, Nash-Williams u emërua si Asistent Ligjërues në Matematikë në Universitetin e Aberdinit në tetor 1957. Ai ishte ende duke punuar në tezën e doktoratës, por para dy letra që ai ka dërguar nuk ishin pjesë e kësaj teze. Ai paraqiti grupe Abelian, grafikët dhe kalorës e pergjithshme dhe ec të rastësishme dhe rryma elektrike në rrjeteqë del e Shoqërisë Filozofik Kembrixh në të njëjtën ditë. Të dy ishin botuar në 1959. Në e parë të këtyre dokumenteve Nash-Williams konsiderohet si një fushë shahu pafund në një hapësirë-dimensionale për disa kardinal numër një. Ajo ka pronën që çdo katrore ka vetëm jo shumë finitely zero koordinon. Në letër kushtet e nevojshme dhe e mjaftueshme janë dhënë në mënyrë që një kalorës mund të vizitoni çdo shesh pikërisht një herë në një sekuencë pafund vetëm të lëviz. Problemi është zgjidhur nga një riformulim atë si një pyetje në lidhje me grupet e pafund abelian.

Në të dytë të këtyre dy dokumenteve Nash-Williams e konsideron një grafik të përsëritura, përkatësisht një në të cilën nëse të fillojë në çdo majë dhe të lëvizin në mënyrë të rastësishme në një kulm ngjitur pastaj ju do të kthehen përfundimisht në kulm duke filluar me probabilitet 1. Në letër Nash-Williams karakterizon grafikët pafund periodik. DG Kendall shkruan në një përmbledhje të letrës që grafikët kënaqshme Nash-kushtet Williams ':

... janë aktualisht me interes të konsiderueshëm, dhe ka një klasë e madhe e [grafikët e tilla] e rëndësisë praktike (kryesisht i korrespondon variante të ecin të rastit). [Nash-pasojë] Williams 'kryesor është në përputhje me rrethanat shumë të vlefshme ...

Nash-Zbërthimi doktoraturës Williams 'Teza e grafikët në zinxhirët e pafund u dërgua në Cambridge University në vitin 1958 dhe shkallën u dha në vitin e ardhshëm. Jo vetëm që ishte një pjesë e jashtëzakonshme e punës matematikore por ishte edhe tezën e shquar për gjatësinë e saj të mbi 500 faqe. Një numër i erdhi letra nga punës së tezës së magjistraturës, Zbërthimi i parë që i grafikët në pranga të mbyllura dhe pa fund i publikuar në Proceedings of Mathematical Society në Londër në vitin 1960. Hilton, në, përmbledh Nash-interesat matematikore Williams ':

[Ai] ishte i interesuar veçanërisht në aspektet e teori grafik dhe ai mund të mbani drejtësi të llogariten ndër themeluesit e subjektit, dhe ai ka kontribuar shumë në gjendjen e saj aktuale si një subjekt serioz matematikore në të drejtën e vet. Temat që kalon nëpër dokumentat e tij janë ciklet e Hamiltonit, grafikët e Eulerit, që përfshin pemë, problemi Martesa, detashmente, rindërtimin, dhe grafikët e pafund.

Në fakt Nash-Williams kishte një simpati të veçantë për grafikët pafund si ai shprehu në Hyrje të Procedura e konferencës mbi Urdhëresat në Zot Graph Theory and Kombinatorika:

Është raportuar se Denes Konig, autori i endlichen klasik 'der Theorie und unendlichen Graphen' (Leipzig, 1936), shprehu një simpati të veçantë për grafikët e pafundme, të cilat sigurisht kanë vëmendje të konsiderueshme në librin e tij. Megjithatë, shumica e combinatorialists duket se janë përqendruar në Kombinatorika fundme, në atë masë që ajo ka pothuajse duket një sjellje e çuditshme të mendosh se grafikët dhe strukturat e tjera kombinator mund të jetë e fundme ose të pafund.

Megjithatë, duket që nuk ka arsye logjike se pse strukturat kombinator duhet 'zakonisht' të fundme, dhe në të vërtetë kjo nuk do të lejojnë rrugët shumë interesante e kërkimit. Në një masë të konsiderueshme, e fundme dhe pafundme Kombinatorika janë pjesë të njëjtin subjekt. Shumica e konceptet e Kombinatorika fundme dhe shumë e rezultateve të tij lë për më vonë (nganjëherë në më shumë se një mënyrë) për rastin e pafund. Rezultatet dhe problemet në Kombinatorika pafund shpesh lindin nga kërkojnë analoge e rezultateve përkatëse fundme, dhe nganjëherë përpjekje për të bërë këtë edhe për ide të reja çon në Kombinatorika fundme.

Megjithatë, infinit Kombinatorika gazit veçoritë e saj dalluese. Disa nga problemet e saj, të tilla si ato të caktuara që përfshijnë skajet e grafikët, nuk ka analog kuptimplotë fundme por janë të lidhura ngushtë me pjesët e tjera të matematikës. Ndonjëherë problemet të cilat janë të vështira për strukturat e fundme të bëhet i parëndësishëm ose të lehtë në rast pafund sepse strukturat e pafund të lejojë hapësirë shumë më shumë për manovrim. Nga ana tjetër, kalimi nga fundme në strukturat e pafund shpesh paraqet vështirësi të reja ... Ndonjëherë këto dy fenomene ndodhin së bashku, pra kalimin në rastin e pafund e një problemi mund të reduktojë disa vështirësi, ndërsa futur të tjerët. Gjithnjë, bashkëveprimet midis Kombinatorika pafund dhe logjikës matematikore po vijnë në dritë.

Në Aberdeen Nash-Williams u gradua në Matematikë Ligjërues i lartë në vitin 1964 pastaj vizitoi Universitetin e Waterloo në Kanada si Profesor Duke vizituar në vitin e ardhshëm. Departamenti i Kombinatorika u krijua në Waterloo në vitin 1967 dhe Nash-Williams majtë Aberdeen për t'u bërë një nga profesorët e themelimit. Pas pesë viteve, gjatë së cilës ai ndihmoi në ndërtimin e një grup të fortë të studentëve kërkimore në departament, ai u kthye në Skoci për t'u bërë profesor i matematikës në Aberdeen pastër. Ai mori pjesë në Konferencën e tretë britanik kombinator e cila u mbajt në Oksford në vitin 1972 dhe u bë pjesë e një komisioni të caktuar deri në atë konferencë të bëjnë konferenca të tilla ngjarje e rregullt. British pestë kombinator Konferenca u mbajt në Aberdeen në vitin 1975 dhe Nash-Williams shkruan në Parathënie e Procedura e Konferencës:

British pestë kombinator Konferenca në Universitetin e Aberdinit u zhvillua gjatë periudhës 14-18 korrik 1975 përfshirëse, dhe ka përfshirë tetë leksionet e ftuar nga Profesorë C Berge, GA Dirakut, Erdös P, F Harary, L Lovász, Riçard Rado dhe RM-Wilson dhe kryesore EM Wright. ... Edhe pse kishte qenë më parë në dy konferenca Kombinatorika në Britani, shpresoj se britanik kombinator Konferenca mund të bëhet një veprimtari të rregullt me siguri filloi të marrë formë në Konferencën Oksford në vitin 1972, ku një komitet të vogël informale është krijuar për të koordinuar planet për konferenca të ardhmen duke përfshirë edhe ato në Aberystwyth në vitin 1973 dhe në Aberdeen në vitin 1975.

Menjëherë pas konferencës 1975 Nash-Williams kaloi në lexim, ku ai u emërua kryetar i matematikës pas daljes në pension, Riçard Rado. Hilton shkruan:

Shënime kurs për kurset e tij në lexim mund të jetë tepër e gjatë dhe të detajuara, si dhe shënimet në një kurs 'Hyrje në Analizë në veçanti provokoi një protestë në / Komiteti i Shtabit të studentëve që sasia e vë në dukje dha (mesatarisht 17 shkruar nga afër faqe per leksion) janë të paarsyeshme, dhe asnjë student mund të ketë kohë të mjaftueshme që në fakt lexoni ato.

Kujdes i tillë, natyrisht, do të thotë se leksionet e tij ishin një gëzim në të marrin pjesë si unë [EFR] me të vërtetë mund të lidhen me përvojën personale që kanë marrë pjesë shumë leksione të shkëlqyera nga Nash-Williams në konferenca. Uellsit shkruan në:

Nash-Williams 'ligjërata u organizuan superbly. Nuk ka hollësi ishte lënë pas dore dhe akoma efekti ishte një thjeshtësi, me idetë kryesore të vëna në dukje në mënyrë të qartë.

Vëmendje të tillë të detajuar ishte gjithashtu e qartë në anketat që ai shkroi. Një studim i tillë u shfaq si një letër me dy pjesë Një shikim në teori grafiku publikohet në Buletinin e Shoqërisë matematike në Londër. Ky studim është i bazuar në leksione të cilat Nash-Uilliams dha në Colloquium matematike Edinburg të mbajtur në St Andrews në vitin 1980. I [EFR] kishte privilegjin të ndjekin këto leksione të cilat janë jashtëzakonisht të suksesshme në përmbushjen e Nash-qëllim Williams ':

... e zhvillimit të matematikës nontrivial dhe mjaft të thellë nga një koncept shumë i thjeshtë fillestare.

Sondazhet e tjera të përfshira më parë grafikët Zot - një studim (1967), e cila Nash-Williams e përshkruan si vijon:

Ky artikull shpjegues përshkruan punën që është bërë për probleme të ndryshme që përfshijnë grafikët e pafund, duke përmendur edhe disa probleme të pazgjidhura apo sugjerime për hetim të ardhmen.

Gjithashtu qarqeve Hamiltonit (1975) të cilin ai përshkruan në hyrje si vijon:

Një temë e vazhdueshme në teori grafik ka qenë një dëshirë për të përcaktuar, në një kuptim të arsyeshëm, të cilat kanë qarqeve grafikët e Hamiltonit dhe që nuk janë, p.sh., ne duam kushtet e nevojshme dhe e mjaftueshme për një grafik të ketë një qark të Hamiltonit. Natyrisht, kushtet e nevojshme dhe e mjaftueshme të tilla duhet të jenë të një lloji të psikologjikisht të kënaqshme, dhe ne nuk duhet, për shembull, duam një teoremë që thjesht tha, ndoshta në një formë të maskuar pak, se një grafiku ka një qark Hamiltonit nëse dhe vetëm nëse ajo ka një qark Hamiltonit. ... Edhe në qoftë se ekziston, megjithatë, përvoja tregon se problemi për të zbuluar se mund të jetë i njëjtë për të vështirë si problem katër ngjyra. Kjo situatë ka, megjithatë, nuk tremben grafik-teoricienėt nga studimi problemit dhe marrjen e disa rezultate që, edhe pse larg që përbëjnë një zgjidhje të plotë, janë gjithsesi interesante. Ky dokument do të shqyrtojë disa nga këto.

Nash-Williams nuk e gëzojnë të administratës dhe në veçanti Kryetari po i departamentit në Leximi ishte një punë e përditshme që ai bëri për gjashtë vite nga një ndjenjë e detyrës dhe jo për ndonjë arsye tjetër. Në vitin 1996 ka dalë në pension, disi më herët se sa ishte e nevojshme që ai donte të kushtojnë kohë për të matematika lirë nga çdo shqetesimet e administratës. Një konferencë u mbajt për të shënuar daljes në pension e tij dhe Festschrift 272 faqe për C, Nash e Shën-JA Williams është shkruar që përmban dhe. Mjerisht largimi i tij ishte i shkurtër për në verën e vitit 2000 ai ra i sëmurë me kancer dhe, pas një operacioni të madh, ai kishte të hyni në një shtëpi të daljes në pension që nga ai nuk ishte më në gjendje të kujdesen për veten. Ai shkoi në një shtëpi në Ascot kështu që ai mund të jetë pranë të Piers vëllai i tij i cili ishte Rektor i Ascot.

Pas vdekjes së tij britanik 18 kombinator Konferenca u mbajt në kujtesën e tij në Universitetin e Sussex, Sussex, nga 1 korrik - 6 korrik 2001.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland