Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

John Napier

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1550

Merchiston Castle, Edinburgh, Scotland

4 April 1617

Edinburgh, Scotland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

John Napier 's babai, Archibald Napier, ishte një njeri me rëndësi në fund të shekullit të 16-të Skocisë. Familja e tij kishte në pronësi të pasurive Merchiston nga 1430s, kur një nga etërit e tij të fituar pasuri, duke u bërë Napare e parë të Merchiston. (Ne do koment pak në ekzistues të ndryshme të emrit Napier së.) Familjes në pronësi edhe pasuri në Lennox dhe në Menteith dhe një vendbanim në Gartness. Archibald Napier martuar Janet Bothwell, motra e Peshkopi i Orkney, në 1549 kur ai ishte vetëm 15 vjeç. John Napier djali i tyre ishte lindur vitin e ardhshëm. Archibald Napier ishte një drejtësi-kaloj dhe u knighted në 1565. Ai u emërua Master i Mint në 1582.

Para se të vazhdueshme ne duhet të komentojë mbi gabimet ortografike e John Napier. Gjoni e emrit është më e lehtë trajtuar si John Napier, dhe pothuajse të gjithë të tjerët rreth kohën e tij, e përdorur old spelling "Jhone". Mbiemrin e tij shfaqet në një shumëllojshmëri të madhe prej ekzistues të ndryshme. Format Napeir, Nepair, Nepeir, Neper, Napare, Naper, Naipper janë parë të gjithë, por John Napier do të më së shpeshti kanë qenë shkruar Jhone Neper në atë kohë. Forma e vetme e Napier se ne jemi të sigurt se nuk do të kishte qenë përdorur në jetën Napier drejtshkrimit ishte i pranishëm moderne "Napier"!

Pak dihet rreth viteve të hershme të John Napier. Një nga scraps pak e informacionit që ne kemi vjen nga një letër nga Peshkopi i Orkney, ungji i Gjonit, të Archibald Napier shkruar kur Gjoni ishte njëmbëdhjetë vjeç:

Unë ju lutem, zotëri, të dërgojë shkollë Gjoni birit tënd; gjatë në Francë ose Flanders, sepse ai nuk mund të mësoni edhe në shtëpi dhe as të marrë fitim në këtë botë më të rrezikshme - që ai mund të ruhen në të, - se ai mund të kërkojë nder dhe fitimi si unë nuk dyshoj se ai do të ...

Ky është një përkthim i Sicilianu vjetër se Peshkopi i Orkney fakt ka shkruajtur. Për ata të interesuar versionin origjinal thotë:

Unë ju lutem, schir, që të dërgoni djalin tuaj në Jhone schuyllis; oyer në Francë ose Flandaris, sepse ai mund të na leyr guid te hame, as na merrni proffeitt në këtë worlde maist perullous ...

Napier u arsimua në Universitetin e St Andrews, hyjnë në universitet në 1563 në moshën 13. Nëna e tij për të organizuar për të jetuar në Kolegjin e Shën Salvator dhe rregullime të veçanta u bënë për kryesor të Universitetit, John Rutherford, për t'u kujdesur për atë personalisht. Emri Napier duket në listë regjistrimin e Kolegjin St Salvator për 1563. Menjëherë pas Napier matriculated nëna e tij vdiq. Ne e dimë se Napier kaloi disa kohë në St Andrews University dhe ai shkroi vetë shumë vite më vonë se ai ishte në St Andrews se ai e parë u bë i interesuar me pasion në teologji.

Megjithatë emri Napier nuk duket në listën e atyre që janë dhënë gradë në vitet vijuese kështu që ai duhet të ketë lënë St Andrews për të studiuar në Evropë përpara se të përfundojë një shkallë. E fakteve të tjera ne mund edhe të caktuara. Napier nuk fitojnë njohuritë e tij të matematikës të lartë në St Andrews, as ai nuk fitojnë njohuritë e tij të thellë të letërsisë klasike atje. Të dyja këto duhet të kenë qenë fituar gjatë studimeve të tij në Evropë, por nuk ekziston rekord për të treguar ku ai studjoi, edhe pse në Universitetin e Parisit ka shumë të ngjarë dhe kjo është gjithashtu e mundshme që ai kaloi disa kohë në Itali dhe Hollandë.

Nga 1571 Napier ishte kthyer në Skoci, sepse ai ishte i pranishëm në martesën e dytë të babait të tij i cili u zhvillua në atë vit. Ajo ishte në 1571 që Napier vetë filloi të bëjë marrëveshje për martesën e tij, por ajo ishte në gati dy vjet më parë që u zhvillua. Në vitin 1572 shumica e pasurive të familjes Napier janë bërë mbi të John Napier dhe një kështjellë ishte planifikuar për pasuri në Gartness.

Kur kalaja u përfundua në 1574, Napier dhe gruaja e tij mori qëndrimit atje. Napier përkushtuar veten për drejtimin e pronave të tij. Kjo detyrë ai mori shumë seriozisht dhe, duke qenë një gjeni si një zbulues i madh, ai aplikuar aftësitë e tij për këto detyra. Ai iu bujqësisë në një mënyrë shkencore dhe ai eksperimentoi me:

... përmirësimin dhe plehërim të gjitha llojet e tokës në terren me kripëra të përbashkëta, ku mund të njëjtën nxjerrim në bollëk më shumë, të dyja me bar dhe misër të gjitha llojet, dhe shumë më lirë sesa nga mënyra e zakonshme e dunging përdorur deri tani në Skoci.

Sipër është cituar në pa iu referuar origjinës saj.

Napier mori pjesë në polemikat fetare të kohës. Ai ishte një zjarrtë protestante dhe botuar, çfarë ai e konsideron punën e tij më të rëndësishme, Discovery Plaine e Whole Zbulesa e Shën Gjonit (1593).

Napier kishte qenë një fanatik protestante nga ditët e tij si një universitare në St Andrews. Ai shkroi Discovery Plaine e Whole Zbulesa e Shën Gjonit, sipas të parathënien e tij:

... për të parandaluar rrezikun e dukshme e Papistry që rrjedhin brenda këtij ishulli ...

Në fakt ka pasur arsye të mirë pse Napier menduar se një ndryshim në gjendjen fetare në Skoci mund të ndodhin, sepse ka patur, për disa kohë, zërat qenë se Filipi i Spanjës mund të pushtonin Skoci. Discovery Plaine e Zbulesës Whole of St John Napier ka fituar një reputacion mjaft, jo vetëm brenda Skoci, por edhe Kontinentin pas punës është përkthyer në holandisht, frëngjisht dhe gjermanisht. Gibson, në, vërejtje sidoqoftë:

... Unë mendoj se ka disa me të vërtetë të brezit aktual që keni lexuar, ose madje edhe të dëgjuar, libri; çfarëdo meritat e tij mund të kenë qenë ata nuk bëjnë thirrje për mendje moderne ...

Studim Napier e matematikës ishte vetëm një hobi dhe në veprat e tij matematikore ai shkruan se ai shpesh të vështirë për të gjetur kohën për llogaritjet e nevojshme në mes duke punuar në teologji. Ai është i njohur mirë, megjithatë, për shpikjen e tij të logarithms por kontributet e tjera të tij matematikore të përfshijë një kujtesës për formulën e përdorur në zgjidhjen e trekëndëshat sferik, dy formula të njohura si "analogji Napier është" përdorur në zgjidhjen e trekëndëshat sferik dhe një zbulim i quajtur "eshtra Napier është" përdorur për të ndarë mekanikisht shumëzuar dhe duke marrë rrënjët katrore dhe rrënjët kubike. Napier gjetur shprehje edhe tregues për funksionet trigonometrike, dhe futi simbol dhjetore për fraksionet.

Pjesa më e madhe e punës Napier mbi logarithms duket se është bërë, ndërsa ai ishte gjallë në Gartness. Llogarisë statistikore (Vol. XVI, faqe 108) përmban në vijim:

Këto ujëra në mulli Gartness janë mbetjet e një shtëpi të vjetër në të cilën John Napier e Merchiston, Inventor e Logarithms, banuar një pjesë e madhe e kohës së tij (disa vite), kur ai ishte duke bërë llogaritjet e tij. Është raportuar se zhurma e ujëvarë, duke qenë të vazhdueshme, nuk i dha atij ankth, por llomotitje e mulli, i cili ishte vetëm të rastit, i shqetësuar shumë mendimet e tij. Ai ishte, pra, kur në studim të thellë, ndonjëherë në domosdoshmërinë e dëshiron miller për të ndaluar mulli se treni e ideve të tij nuk mund të ndërpritet.

Diskutim Napier e logarithms duket në Mirifici canonis descriptio logarithmorum në vitin 1614. Dy vjet më vonë një përkthim anglisht të tekstit origjinal latin Napier ishte botuar, përkthyer nga Edward Wright. Në parathënie të librit Napier shpjegon mendimin e tij pas zbulimit të tij të madh (ne citim nga përkthimi në anglisht i 1616 e origjinal Latin i 1614):

Duke parë nuk ka asgjë (në të djathtë dhe-Nxënësit dashur të Matematike) që është kaq i mundimshëm në praktikë matematike, as që është më ngacmoj dhe penguan calculators, se multiplications, ndarjet, extractions kubik katror dhe të numrave të madhe, e cila përveç shpenzimeve lodhshme kohë janë për pjesën më të madhe subjekt të shumë gabimeve rrëshqitshëm, prandaj fillova të marrë në shqyrtim në mendjen time nga ajo që disa e artit dhe të gatshëm unë mund të hiqni ato pengesat. Dhe ka menduar me shumë gjëra për këtë qëllim, kam gjetur në gjatësi disa rregulla të shkëlqyer të shkurtër që do të trajtohen e (ndoshta) në tekstin e mëtejmë. Por midis të gjitha, askush më fitimprurës se sa kjo e cila së bashku me multiplications vështirë dhe i lodhshëm, ndarjet, dhe extractions e rrënjët, bën gjithashtu të hedhura larg nga puna edhe vetë numra shumë vetë që janë për t'u shumëzuar, e ndarë dhe zgjidhet në rrënjët, dhe numrat e putteth të tjera në vendin e tyre që të kryejnë sa më shumë që ata mund të bëjnë, vetëm nga Përveç kësaj dhe zbritje, ndarja nga dy ose nga tre ndarje.

Ndryshe nga logarithms përdorur sot, logarithms Napier të nuk janë me të vërtetë të ndonjë bazë edhe pse në terminologjinë tonë të tanishme nuk është e paarsyeshme (por ndoshta pak mashtruese), për të thonë se ata janë në bazë 1 / e. Sigurisht ata të përfshijë një konstante 10 7 që u ngrit nga të ndërtimit në një mënyrë që ne tani do të shpjegojmë. Napier nuk mendoj se e logarithms në një mënyrë algjebrike, në algjebër fakt nuk ishte mjaft mirë i zhvilluar në kohën e Napier për të bërë këtë një qasje realiste. Përkundrazi ai mendonte me analogji dinamike. Konsideroni dy linja AB e gjatësi të caktuar dhe X Një 'e gjatësi të pafundme. Pika C dhe C 'fillojë të lëvizë në të njëjtën kohë të duhur, duke filluar në A dhe A "respektivisht me të njëjtën shpejtesi fillestare; leviz C' me shpejtesi uniformë dhe C me një shpejtësi e cila është e barabartë me CB distancë. Napier përcaktuar C A ',' (= y) si logaritëm e pes (= x), që është

y = x Nap.log.

Napier zgjodhi të jetë gjatësinë AB 10 7, bazuar në faktin se tryezat më të mirë të sinusit në dispozicion të tij iu dha të shtatë numra pas presjes dhjetore dhe ai mendonte të argumentit x si me forma 10 2. Mëkat X.

Fakti se Nap.log 1 nuk ka të barabartë 0 është një vështirësi e madhe që bëjnë Nap.logs shumë më pak i përshtatshëm për llogaritje se shkrimet tona. Një ndryshim në regjistrat me Regjistri 1 = 0 ndodhi në diskutimet midis Napier dhe Briggs. Briggs lexuar tekstin latinisht Napier 1614 dhe, më 10 mars 1615 ka shkruar në një letër për një mik:

Napper, zotëria e Markinston, ka vendosur kokën time dhe duart një punë me logarithms e tij të re dhe të admirueshme. Unë shpresoj për të parë atë këtë verë, në qoftë se kështu i pëlqen Perëndia, sepse unë nuk pashë një libër që i kënaqur me të mirë ose më bëri më çudi.

Në fakt Briggs bëri udhëtimin e vështirë nga Londra në Edinburg për të parë Napier në verën e vitit 1615 (ai do të ëndërronte se tani ajo i merr 4 orë me tren, në vend se të paktën 4 ditë nga kali dhe trajner në ato kohë). Një përshkrim i takimit të tyre u tha nga John Marr të Uilliam Lilly që shkruan më poshtë (shih):

Mr Briggs cakton një ditë të caktuar kur do të mblidhet në Edinburg, por dështimin e saj, Merchiston u frikësuar ai nuk do të vijnë. Kjo ndodhi një ditë si John Napier Marr dhe Zoti u flet e z. Briggs, "Oh! Gjoni," thotë Merchiston, "zoti Briggs nuk do të vijë tani", në një çast shumë knocks në portë, John Marr vonoi poshtë dhe është provuar të jetë z. Briggs për kënaqësi të tij të madh. Ai sjell zoti Briggs në dhomën e Zotit tim, ku gati një e katërta e një ore u shpenzuar, secili beholding tjera me admirim, para se një fjalë është thënë. Në Z. Briggs e fundit ka filluar, - "Zoti im, unë kam ndërmarrë këtë udhëtim të gjatë me qëllim për të parë personin tuaj, dhe të dinë se nga çfarë motori i mençuri apo zgjuarsi keni ardhur e parë të mendojë për këtë më të shkëlqyer të ndihmojë atyre astronomi, dmth. Logarithms ...

Briggs kishte sugjeruar të Napier në një letër të dërguar para takimit të tyre se shkrimet e duhet të jetë (në terminologjinë tonë) në bazë të 10 dhe Briggs kishte filluar për ndërtimin e tabelave. Napier tha se ai kishte të njëjtën ide, por ():

... ai nuk mund, për shkak të keq-shëndetësore dhe për arsye të tjera të rëndë përsipër ndërtimin e tabelave të reja.

Në takimin e tyre Napier sugjeroi të Briggs tavolinat e re duhet të ndërtohet me bazë dhe me 10 Regjistri 1 = 0, dhe në të vërtetë Briggs e bëri ndërtimin e tabelave të tilla. Në fakt Briggs kaloi një muaj me Napier në vizitën e tij të parë të 1615, bëri një udhëtim të dytë nga Londra në Edinburg për të vizituar Napier përsëri në vitin 1616 dhe do të e kanë bërë ende një vizitë e tretë të vitit në vijim, por Napier vdiq në pranverë para verës planifikuar vizitë.

Napier paraqiti një mjet mekanik i thjeshtimin e llogaritjeve në Rabdologiae e tij të botuar në vitin 1617. Ai e përshkroi një metodë e shumëzimit duke përdorur "numëron kamxhik" me numrat e shënuar në to. Arsyeja për botimin e punës është dhënë nga Napier në përkushtimin, ku ai thotë se aq shumë nga shokët e tij, për të cilin ai e kishte treguar shkopinjve numëron, ishin të kënaqur kështu me ata se ata ishin bërë tashmë të përdorur gjerësisht, madje ka filluar të përdorura në vendet e huaja.

Shufra që numëron Napier ishin bërë prej fildishi, në mënyrë që ata dukeshin si kockat e cila shpjegon se pse ata janë të njohur tani si kockat Napier së. Për të shumëzohen numrat eshtra ishin të vendosur krah për krah dhe produkteve të duhur shfaq. Glaisher tregoi se si të përdorin kockat Napier në një artikull që ai shkroi për Encyclopaedia Britannica dhe ky përshkrim është cituar në. Napier eshtrat janë përshkruar gjithashtu në, dhe.

Kjo do të ishte e habitshme nëse një njeri me një intelekt të madh të tilla si Napier nuk duket tepër e çuditshme për bashkëkohësit e tij dhe, duke pasur parasysh moshën paragjykues në të cilën ai jetoi, tregime të çuditshme filluan të qarkullojnë. Shumë sugjerojnë se tradita ishte Napier

... në kampionat me fuqitë e errësirës ...

dhe këto janë marrë seriozisht në biografi të njëanshëm të shkruar nga Mark Napier, një nga pasardhësit e John Napier. Mark Napier sugjeron se John Napier qëllim luajtur mbi besimet primitive e shërbëtorëve të tij duke shkuar të rrumbullakët me një karin cilën ai e kishte mbuluar me blozë. Edhe llogaria e Statistikave (cituar më lart) thotë:

[Napier] përdoret shpesh për të ecur në këmishë nate e tij dhe cap. Kjo, me disa gjëra të cilin do të duket vulgare jo i rastësishëm, fiksuar në atë karakterin e një magjistar. Kjo ishte besuar më parë dhe tashmë ka raportuar se ai ishte në kompakt me djallin, dhe se kohën që kaloi në studim u shpenzua në mësimin e artit të zezë dhe mbajtjen e biseda me djall.

Napier, megjithatë, do të mbahet mend për të bërë një nga kontributet më të rëndësishme për avancimin e njohurive. Kjo ishte përmes përdorimit të logarithms se Kepler ishte në gjendje për të reduktuar vërejtjet e tij dhe të bëjë përparim të tij e cila më pas nga ana e mbështetur Njutonit 's teorinë e gravitetit. Në parathënie të descriptio canonis logarithmorum Mirifici, të cituar më lart, Napier tha se ai shpresonte se logarithms e tij do të kurseni kohë calculators shumë dhe pa ata nga gabimet e rrëshqitshëm të llogaritjeve. Laplace, 200 vjet më vonë, u pajtua, duke thënë se logarithms:

... nga shkurtimin labours, dyfishuar jetën e astronom.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland