Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Mark Aronovich Naimark

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

5 Dec 1909

Odessa, Ukraine

30 Dec 1978

Moscow, USSR

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Mark Naimark studiuar matematikë të tij për katër vite nga mosha e pesëmbëdhjetë përfunduar një kurs universitar në analizë. Ai hyri në Institutin Odessa e arsimit kombëtar në vitin 1929. Pastaj, në vitin 1933, ai shkoi në Odessa State University për të ndërmarrë studime pasuniversitare.

Naimark mbrojti disertacionin e kandidatit të tij në 1936 kaloi në Universitetin e Moskës në vitin 1938. Në 1941 ai mori doktoratën e tij nga Instituti matematike Steklov e Akademisë së Shkencave të BRSS. Ai u emërua në një karrige në Institutin Sizmologjik të Akademisë Shkencave të BRSS.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore ai ndërmori punën ushtarak në një numër vendesh të ndryshme, duke u kthyer në Moskë në fund të Luftës. Në 1954 ai u emërua profesor në Moskë Fizike Teknike Instituti. Pastaj në vitin 1962 ai u bë profesor në Institutin e matematike Steklov, një post, ai mbeti deri në vdekjen e tij.

Punën e parë Naimark për tezën e kandidatit të tij ishte mbi ndarjen e rrënjët e ekuacioneve algjebrike. Pasi ai kishte vendosur veten në Moskë ai ka punuar në analizë funksionale dhe përfaqësitë grup.

Në vitin 1943 ai provoi Gelfand-teorema Naimark mbi vetë-algebras adjoint i operatorëve në hapësirë Hilbertit. Në të njëjtin vit ai i përgjithësuar s Teorema fantazme von Neumann për lokalisht grupe kompakte abelian.

Ai bëri një analizë të detajuar të pafund përfaqësime-dimensionale të grupeve të gënjej semisimple. Traktat e tij të rëndësishme me Gelfand mbi përfaqësime pakalueshëm e grupeve të matricës klasike u botua në vitin 1950. Kjo punë formuar bazën për punën e më vonë nga Harish-Chandra më përfaqësime që kanë të grupeve të gënjej semisimple.

Naimark gjithashtu kontribuoi në hapësirat Banach. Ai shkroi famshëm tekst Normed unaza në 1956. Ai kishte shkruar librin operatorëve diferenciale lineare dy vjet më parë në vitin 1954.

Në të gjitha Naimark ka shkruajtur 123 letra dhe 5 libra. Libri i tij i fundit ishte Teoria e përfaqësimit të grupit të botuar në vitin 1976. Me kohë ky libër është shkruar Naimark vuante nga sëmundje të zemrës. Shumë i sëmurë për të ulur lart, ai diktuar tekstin e gruas së tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland