Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Yurii Alekseevich Mytropolsky

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

3 Jan 1917

Shyshaky, Myrhorod, Poltava gubernia, Ukraine

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Yurii Mytropolsky ndoqi Universitetin Kazake në Alma-Ata (riemëruar Almaty në 1991). Alma-Ata eshte versioni sovjetik të emrit Almaty Kazakh për kryeqytetin e Kazakistanit, do të thotë "Ati mollë". Ajo e mori këtë emër në 1921 ka qenë më parë i quajtur Verny. Al-Farabi Kazakh State University ishte shumë i ri kur Mytropolsky hyri ai, i Universitetit të themeluar në vitin 1934.

Mytropolsky u diplomua nga Universiteti Kazake në 1942. Ai u emërua në Institutin e Mekanikë konstruktive të Akademisë së Shkencave të Ukrainës në vitin 1946, duke shkuar në Institutin e matematikës e Akademisë së Shkencave të Ukrainës në 1951.

Nga 1951 Mytropolsky mësohen në Universitetin e Kievit dhe vazhdoi të japë mësim aty, kur e bëri Drejtor i Institutit të matematikës në vitin 1958. Ai mbajti postin e drejtorit të Institutit për 30 vjet, duke zgjeruar punën e Institutit. Petryshyn shkruan në:

Gjatë drejtim Yu Mytropolsky's (1958-88), institut përjetoi një zgjerim të madh të personelit hulumtim dhe disiplinat matematikore, dhe një përmirësim në cilësinë e kërkimit.

Samoilenko punuar me Mytropolsky më shumë projekte të përbashkëta matematikore dhe kur Mytropolsky pension nga drejtim i Institutit në 1988 Samoilenko mori drejtim.

Në Petryshyn përmbledh punën Mytropolsky si vijon:

Mytropolsky ka bërë kontribute të mëdha për teorinë e oscillations dhe mekanikës jolinear, si dhe teoria e cilësore të ekuacioneve diferenciale. Ai më tej i zhvilluar dhe aplikuar metodat asymptotic ato zgjidhjen e problemeve praktike. Ai shprehu metodë Bogoluibov Krylov simbolike me sistemet jolineare dhe metodat e zgjeruar asymptotic në teori e mekanikës jolineare. Duke përdorur një metodë të zëvendësuesit të njëpasnjëshme, ai ndërtoi një zgjidhje të përgjithshme për një sistem të ekuacioneve jolineare dhe studiuar sjelljen e tij në lagjen e kuazi-zgjidhje periodik. Ai gjithashtu aplikuar me sukses metoda mesatare për studimin e sistemeve oscillating me ngadalë ndryshme parametrave.

Në 1955 Mytropolsky dhe Bogoluibov botuar një monografi mbi metodat asymptotic në oscillations jolineare. Kjo punë ishte që të çojë në përparime të mëtejshme nga shkolla Kiev, në veçanti ata aplikuar metodat asymptotic për ekuacionet diferenciale të pjesshëm dhe funksionale.

Mytropolsky u zgjodh në Akademinë e Shkencave të Ukrainës në vitin 1961 dhe në Akademinë e Shkencave të Bashkimit Sovjetik në vitin 1984. Ai u nderua edhe me çmimin e Lyapunov PM Medaljen e Artë në vitin 1987.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland