Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Francis Dominic Murnaghan

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

4 Aug 1893

Omagh, Co. Tyrone, Ireland

24 March 1976

Baltimore, Maryland, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Francis Murnaghan ishte i njohur si Frank. Prindërit e tij, Angela Mooney dhe George Murnaghan, ndonëse ishin katolikë romake, George kishte qenë shkolluar në një shkollë protestante. Ata ishin irlandez, por Xhorxh kishte emigruar në Shtetet e Bashkuara, ku ai kishte bërë ndërtimin e shtëpive të para dhe si mbajtës i një stallë kuajsh të qëndrueshme në St Louis, Missouri. Angela dhe George kishte tre fëmijë, ndërsa që jetojnë në Shtetet e Bashkuara, por ata u kthyen në Irlandë në fund të Vitet 1880 dhe bleu një fermë, Lisanelly, pranë Omagh, Tyrone Co. Pas kthimit të tyre ata kishin një mëtejshëm gjashtë fëmijë, dhe Frank ishte shtatë e nëntë. Xhorxh Murnaghan mori pjesë aktive në jetën politike, duke shërbyer në Tyrone Këshillit të Qarkut dhe për t'u bërë një anëtar nacionalist i Parlamentit, dhe e la drejtimin e fermës për familjen e tij të mëdha.

Frank ishte arsimuar në Shkollën Vëllezërit krishterë, një shkollë katolike në Omagh. Ai u diplomua në vitin 1910, duke hyrë Universiteti College, Dublin, në atë vit. Tre vitet e studimit e pa atë të arrijë një shkallë të klasit të parë në matematikë në 1913, dhe ai ka mbetur në University College, Dublin, për një vit të mëtejshme për të marrë një diplomë Master's. Ai u mësoi aplikuar matematikën në University College nga Arthur Conway që mbajti kryetari i Mathematical Physics atje. Murnaghan ishte dhënë një Universitetin Kombëtar të Irlandës Udhëtimi bursa për të studjuar jashtë vendit por, me shpërthimin e Luftës së Parë Botërore, ideja e tij fillestare të studioni në Gjermani u bë një gjë e dështuar. Ai diskutoi me Arthur vende Conway alternativë e mundshme në të cilat ai mund të studimit, dhe Johns Hopkins University në Shtetet e Bashkuara ishin sugjeruar. Harry Bateman ishte emëruar atje në vitin 1912 dhe interesat e tij në ekuacione diferenciale të pjesshme të përkryer pajisur me interesa të Murnaghan e në kohë.

Mbërritjes në Universitetin Johns Hopkins në Baltimore, Murnaghan filloi studimet e doktoraturës duke punuar mbi ekuacionet diferenciale që u ngrit në studimin e radio-aktive kalbje. Mbikqyrësi i tij zyrtar ishte Frank Morley i cili ishte Drejtor i Departamentit të matematikës, por ai është ndikuar shumë nga Bateman. Në 1916 Murnaghan parashtruar tezën e tij Vijat e forcës Elektrike Për shkak të një Lëvizja Electron dhe ishte dhënë Ph.D. e tij Pas kësaj ai u emërua si lektor në Institutin e Rajs në Hjuston, Teksas. Kjo ishte një institucion i hapur rishtazi do të financohen nga William Marsh Rajs, me klasat e para që po mbahet në 1912 (nuk u bë Rajs Universiteti deri 1960). Murnaghan ndihmoi mbikëqyr studimet e Ph.D. parë prodhuar nga Instituti Rajs, teorema dmth Hubert Evelyn Bray tezës së cilës Një Gjelbër në Kushtet e Integrals Lebesgue u paraqit në vitin 1918, vit Murnaghan majtë.

Nga Instituti Rajs ai u kthye në Universitetin Johns Hopkins, ku ai u emërua Profesor. Ndërsa ai kishte qenë në Institutin Rajs, kishte takuar Murnaghan Ada Maria Kimbell dhe në 1919, vit pas kthimit të tij në Johns Hopkins, ata u martuan. Ata kishin një djalë me emrin Francis Dominic pas babait të tij, dhe i njohur si Francis Dominic Jnr, Patricia dhe një vajzë. Djali i tyre kishte një karrierë në profesionin ligjor, ndërsa Patricia studioi matematikë në Bryn Mawr dhe u bë Shef i Departamentit të matematikës në një shkollë për vajza në Baltimore. Në 1928 u bë një qytetar Murnaghan natyralizimin e Shteteve të Bashkuara, por:

... ai kurrë nuk ka humbur trashëgiminë e tij irlandez apo ndjenjë të thellë për Irlandë.

Në fakt ai u kthye në Irlandë për një numër vizitash zgjatur gjatë gjithë jetës së tij.

Në 1928 Frank Morley në pension si Shef i matematikës në Johns Hopkins, dhe Murnaghan u emërua si profesor dhe shef i Departamentit të matematikës. Ai e mbajti këtë post deri më 1948, kur ka dalë në pension pas një mosmarrëveshje me Presidentin e Universitetit Johns Hopkins, dhe shkoi në Sao Paulo, Brazil, ku ai u emërua si profesor i parë i matematikës në Aeronautica Tecnologico Instituto de. Ai u kthye në Shtetet e Bashkuara në disa raste, por në vitin 1959 ka dalë në pension nga detyra e tij në Sao Paulo dhe, përsëri në Shtetet e Bashkuara, vazhdoi të punojë në matematikë. Në mënyrë të veçantë ai ishte një konsulent në anije dhe aeroplan për dizajn Departamentin e Marinës, David Taylor Modeli Pellgut, në Bethesda, Maryland.

Le të shqyrtojmë tani matematikë që interesuar Murnaghan. Komenti i parë për të bërë këtu është se ai ishte i interesuar në një gamë të gjerë temash matematikore nga brenda si e pastër dhe aplikuar matematikën. Ndoshta kjo është më e lehtë për të kuptuar se si ai e pa studimin e matematikës dhe kërkesat e tij duke cituar nga Parathënie në librin e tij të parë analizë Vector dhe teorinë e relativitetit (1922). Ai ka shkruajtur:

... kjo është për të fizikanti më tepër se sa matematikan që ne duhet të shikojmë për pushtimin e sekreteve të natyrës. ... kjo e bën atë një kënaqësi dhe një detyrë e matematikan për të përshtatur metodat e tij të fuqishme për nevojat e fizikani dhe sidomos për të shpjeguar këto metoda në mënyrë të kuptueshme për të gjithë mirë-bazuar në algjebër dhe njehsim.

Ky tekst është bazuar në leksione ai dha në verën e vitit 1920 në Johns Hopkins. Vepra të tjera të shkëlqyer në aplikimet e matematikes ndjekur. Në 1929, në bashkëpunim me Joseph Sweetman Ames, një koleg fizikan në Johns Hopkins, ai botoi Mekanika teorike: një hyrje për të fizikës matematikore. Kjo ishte një tjetër klasik, ribotuan nga Dover në vitin 1958. Në 1932, në bashkëpunim me Harry Bateman dhe Hugh Dryden, ai prodhuar një raport të rëndësishëm të Këshillit Kombëtar Kërkimit hidrodinamikë cili u ribotuan përsëri nga Dover në 1956.

Gjatë periudhës deri në 1936, përveç teksteve kryesore që kemi përmendur tashmë, Murnaghan ndërmori kërkime dhe dokumentet publikohen në një larmi të gjerë temash të tilla si Elektrodinamika, relativiteti, tensori analiza, elasticitet, dinamika, Aerodinamika, mekanika kuantike, dhe qiellor mekanikë. Sigurisht kjo do të thotë se ai ishte i përfshirë thellësisht në zgjidhjen e ekuacioneve diferenciale, dhe në të vërtetë ai shkroi edhe letra në këtë temë. Pas 1936 ai u bë i interesuar në një temë matematikë të pastër.

Interesin e tij të madh në matematikë të pastër ishte në teorinë e përfaqësimit të grupit, por ai e bën të qartë se interesi i tij në këtë temë është i motivuar nga rëndësinë e kërkesave të tij. Ai shkroi teorinë e përfaqësimit të grupit (1938) dhe ai deklaron synimet e tij në Parathënie të cilat japin një:

... llogari fillore dhe të vetë-përmbante të teorisë së përfaqësimit të grupit me referencë të posaçme për ato grupe që kanë provuar të jetë me rëndësi thelbësore për mekanikën kuantike, veçanërisht fizikës bërthamore.

Ky tekst u bë një klasik dhe është ribotuar nga Dover Publications 1963. Ai gjithashtu publikohen Puna dhe symplectic grupe në vitin 1958 i cili u ngrit nga një seri e njëzet ligjërata ai dha në Dublin në vitin 1957. Një tekstin e mëtutjeshëm të rëndësishëm në këtë temë ishte unitar dhe grupet e rotacionin (1962), që u përqendrua në përfaqësitë e grupeve unitare dhe Puna.

Edhe pse kemi përmendur gjashtë libra nga Murnaghan, kjo është më pak se gjysma e tij i përgjithshëm i librave që ka botuar 16 në të gjitha. Ne gjithashtu përmend Hyrje në Aplikuara Matematikë (1948) i cili është një tekst për studentët e diplomuar. Ajo mbulon çështje të tilla si: vektorët dhe matricat; seri Furierit; problemet vlerën kufitare; Lazhandrian dhe funksionet Bessel; ekuacioneve integrale, gur e variacioneve dhe dinamikën dhe gur operative. Pasi ka dalë në pension nga posti i tij në Brazil dhe u kthye në Shtetet e Bashkuara botoi gur e variacioneve dhe transformim Laplace, të dyja në 1962. I parë i tyre është një libër i shkurtër e më pak se 100 faqe të shkruara për inxhinierët dhe shkencëtarët, ndërsa i dytë përbëhet nga 19 leksione mbi tema të tilla si: Furierit integrale; transformimin Laplace integrale; ekuacionet diferenciale të Laguerre dhe Bessel, pronat e funksioneve të veçanta; seri asymptotic për një funksion gabim, dhe për disa funksione Bessel.

Libri i fundit ishte ai botoi Vlerësimi i probabilitetit të pandashme me përpikëri të lartë i cili ishte një raport për Departamentin e Marinës, David Taylor Modeli pellgun. Përmbledhje e vet Murnaghan e përmbajtja e saj është si vijon:

Faktor 'konvergjente për një seri asymptotic përfaqëson një funksion f (x) është se me të cilin numri (n + 1) termi st seri e duhet të jetë e shumëzuar në mënyrë që rezultati i shtuar këtij produkti në shumën e kushteve n e parë do të jetë f (x). Ky raport përshkruan vendosmërinë për saktësi të lartë të këtij faktor për seri asymptotic përfaqëson probabilitetit integrale. Tabelat e ky faktor në 63 numra pas presjes dhjetore janë të përfshira për n që variojnë 2-64.

Si mësues, Murnaghan sigurisht duket se kanë pasur stilin e madh. Ai është përshkruar nga Zund si:

... një mësues i lindur i cili kishte një dëshirë të pashuar për të komunikuar në dukje entuziazmin e tij për matematikën.

Në Lewis jep një kuotë lezetshëm nga Russell Baker (i cili vazhdoi të bëhet një çmim-fituese gazetar), i cili mori pjesë në gur Murnaghan e ligjëratave në 1942:

Dr Murnaghan ishte gjallë rozë-zotëri cheeked me flokët argjendtë, i cili foli me një theks irlandez irlandeze e theksuar. mënyrë energjike e tij si klasë ishte performanca teatrale të një aktor me një karakter irlandez simpati për rolet e pixie.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland