Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

David Bryant Mumford

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 June 1937

Worth, Sussex, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

David Mumford 's ati, William Mumford, ishte anglisht dhe:

... një vizionar me një perspektivë ndërkombëtare, i cili filloi një shkollë eksperimentale në Tasmania bazuar në idenë e teknologjisë së duhur ...

Babai Mumford e ka punuar për Kombet e Bashkuara nga bazat e saj në 1945 dhe kjo ishte punë e tij, ndërsa Mumford u rritur. Nëna Mumford ishte amerikan dhe familja ka jetuar në Long Island Sound në Shtetet e Bashkuara, një gjysmë-mbyllur krahun e Oqeanit të Atlantikut të Veriut me New York-Connecticut breg në veri dhe Long Island për në jug.

Pas pjesë Exeter Shkolla, Mumford hyrë në Universitetin e Harvardit. Ajo ishte në Harvard që Mumford parë u bë i interesuar në varietete algjebrike. Ai lidhet në:

... një shok klase tha: "Ejani me mua të dëgjojmë leksionin e parë Profesor s Zariski ', edhe pse ne nuk do të kuptojnë një fjalë" dhe Oskar Zariski magjepsur mua. Kur ai foli fjalët "të ndryshme algjebrike", pati një rezonancë të caktuar në zërin e tij që thoshte se pa dyshim se ai ishte duke pritur në një kopsht sekret. Unë menjëherë të kërkuar të jetë në gjendje ta bëjnë këtë shumë. Kjo më bëri për 25 vite të luftojnë për ta bërë këtë botë të prekshme dhe të dukshme.

Pas diplomimit nga Harvardi, Mumford u caktua për të stafit atje. Ai u emërua profesor i matematikës në vitin 1967 dhe, dhjetë vjet më vonë, ai u bë profesor Higgins. Ai ishte kryetar i Departamentit të matematikës në Harvard 1981-1984 dhe MacArthur Fellow 1987-1992.

Nderi më i madh Mumford ishte duke u dhënë një Medalje Fushat në Kongresin Ndërkombëtar në Vankuver në vitin 1974. Tate përshkruan punën që Mumford u dha Medaljen Fushat për në. Ai shkruan:

Punë e madhe Mumford ka qenë një shumë të jashtëzakonshme të suksesshëm sulm me dhëmbë për problemet e ekzistencës dhe strukturën e varieteteve të moduli, që është, varietete pikat e të cilit parameterise klasa isomorphism e disa lloj të objektit gjeometrike. Përveç kësaj ai ka bërë kontribute të rëndësishme në teorinë e sipërfaqeve algjebrike. ... Mumford ka kryer përpara, pas Zariski, projektin e bërë algjebrike dhe rigoroz punën e shkollës italiane të sipërfaqeve algjebrike. Ai ka bërë shumë për të zgjeruar teorinë Enriques "e klasifikimit të karakteristik p> 0, ku paraqiten vështirësi të reja.

Tate vazhdon të shpjegojë në terma më teknike të punës Mumford në dhe kjo është përshkruar gjithashtu në. Në vitet 1980 megjithatë, drejtimin e punës Mumford ndryshoi në mënyrë dramatike. Ai shkruan në atë që, pasi gruaja e tij të parë Erika vdiq

... I kthyer nga Gjeometria algjebrike në një dashuri të vjetër - ka një qasje matematike për të menduar dhe të kuptuarit e trurit? Kjo është aplikuar matematikën dhe unë duhet të them se unë nuk mendoj se teorema janë shumë të rëndësishme këtu. Kam takuar njerëz të shquar që tregoi rol vendimtar ka luajtur nga statistikat, Grenander, Geman dhe Diaconis.

Artikull është një studim të kësaj zone të ri që ka punuar në Mumford. Kjo e bën lexim interesante dhe ne japin kuotën e tyre këtu disa komente nga prezantimi që i japin një ide të fushës së ideve të mbuluar:

Termi "modeli Teoria" u prezantua nga Ulf Grenander në 70-s si një emër për një fushë të matematikës aplikuar të cilat i dhanë një vendosjen e teorike për një numër të madh të ideve lidhur me këtë, teknikat dhe rezultatet nga fusha të tilla si vizion kompjuter, njohja e fjalës , imazhit dhe përpunimi sinjal akustik, njohje model dhe anën e saj statistikor, rrjetat nervore dhe pjesë të inteligjencës artificiale. ... Problemi se "modeli Teoria e" synon të zgjidhë ... mund të përshkruhet si vijon: "Analiza e modeleve të gjeneruara nga bota në çdo modularity, me tërë kompleksitetin e tyre natyrisht ndodh dhe paqartësie, me qëllim të rindërtimit proceset, objektet dhe ngjarjet që prodhoi ato dhe i parashikuar këto modele kur përsëritet .

Mumford ka marrë nderon shumë më tepër për të Medaljen Fields. Ai mori një D.Sc. nderi nga University of Warwick në vitin 1983 dhe ai është anëtar i Akademisë Kombëtare të Shkencave. Ai u zgjodh President i Bashkimit matematike Ndërkombëtar në vitin 1995, një pozicion ai do të mbajë deri në vitin 1999.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland