Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Thomas Muir

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

25 Aug 1844

Stonebyres, Falls of Clyde, Lanarkshire, Scotland

21 March 1934

Rondebosch, South Africa

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Thomas Muir ishte i biri i George Muir nga Stonebyres, pranë Lanark, në Skoci. George ishte një këpucar në Biggar dhe ishte në atë qytet, rreth 15 km nga qyteti i lindjes Thomas, se Thomai ishte sjellë deri. Ai ndoqi një shkollë e pavarur në Wishaw, rreth gjysmë rrugë ndërmjet Biggar dhe Glasgow, dhe nuk ka subjekt i preferuar i tij ishte grek.

Thomas ka hyrë Universiteti i Glasgout që synojnë të studiojnë lëndë e tij e preferuar e greke. Vërtetë ai filloi në një kurs klasike, duke treguar aftësinë e mrekullueshme në greqisht, por Thomson (më vonë Zoti Kelvin) e njohur e tij gjeniale për matematikë dhe e bindi atë për të studiuar atë lëndë. Shumë vite më vonë Muir kujton ditët e tij në Universitetin e Glasgout, duke thënë:

Unë përmende Zotin Kelvin tregon mua gramafonit të parë.

Ai konsiderohet gjithashtu Kelvin si një njeri i madh duke thënë:

... njeri i madh i define si njeri që nuk ndryshon, i cili gjithmonë ka kontroll, i cili ndryshon tjerët.

Ai u bë një mësues privat në St Andrews University në 1868, udhëtoi më pas në Kontinentit, takim shumë i Matematikanë lartë. Vizita e tij në Berlin ishte veçanërisht fitimprurëse dhe ai e kuptoi shpejt se matematika kontinental kishte bërë përparime mbresëlënëse të cilat ishin në thelb të panjohur në Britani. Ai gjithashtu filluan të mbledhur libra e cila u bë një pasion për të.

Muir Në 1871 u bë një asistent në Universitetin e Glasgout dhe menjëherë pas kësaj ishte se ai e botoi gazeta e tij të parë me Shoqërisë Mbretërore të Edinburg i cili pastaj zgjodhi atë një shoku [zgjedhjeve në një shoqëri është sot më tepër të ndryshme!]. Muir kaloi tre vjet pedagog në matematikë në Universitetin e Glasgout dhe shpejt fitoi një reputacion si një mësues i mirë. Pastaj 1874-1892 ai ishte mjeshtër matematikës dhe shkencës në Glasgow High School. Gjatë kësaj kohe, në 1876, ai u martua me Margaret Bell nga Dumbartonshire.

Matematike Edinburg Shoqërisë u themelua në 1883 dhe në vitin në vijim Muir u zgjodh si president. Ai dha një adresë presidenciale, e cila ishte publikuar në Proceedings of Mathematical Society Edinburg të 1884, me titull Në promovimin e hulumtimit. Ai përfundoi fjalimin e tij me fjalët e mëposhtme:

Punojnë pak i njeriut nuk qëndron i izoluar, të bllokuar, të zënë gjithë rrethinat e botës, do të arrijë atë, do të transportojë atë përpara ose prapa tjetër, gjithmonë, infallibly, Done Thing do të vijnë për t'u përdorur.

Në 1882 ai botoi traktat mbi teorine e përcaktues ndërsa në 1890 ai publikoi "Historiku i cili është përcaktues për t'u bërë pjesë e parë e punës së një vëllim të madh jetën e pesë. Gjithashtu në Muir 1890 u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore, pas dy vjet më vonë ai shkoi në Kepi, Afrika e Jugut, si Superintendent i Përgjithshëm i Arsimit.

Muir ishte emëruar në këtë pozicion nga Cecil Rhodes, atëherë kryeministër i Cape Colony, ndërsa Rodosit ishte për vizitë në Angli. Në fakt Muir ishte në kohë të vendosë nëse do të pranojë një ofertë të Kryesuesi i Matematikë nga Universitetit Stanford në Kaliforni. Është e mundshme që ai do të kishte pranuar dhe shkuar në Shtetet e Bashkuara kishin të mos ishte për kompetencat e bindës Rodos.

Nuk ishte një tjetër arsye pse pranojnë një post në Afrikën e Jugut ishte tërheqëse për Muir. Gruaja e tij kishte shëndet të dobët dhe kishte qenë këshilluar që të jetojnë në një klimë të ngrohtë. Duke arritur në Afrikën e Jugut më 20 maj 1892, ai ishte futur shumë reformave arsimore:

Në Kepi detyrën e tij ishte për të tërhequr së bashku dhe të zhvillojë një sistem të lirshme. Ai njihet shkallë gjithë arsimore nga shkolla fillore deri në universitet, e krijuar praktikisht mësimore shkencore, dhe ka formuar kolegjet efikase të trajnimit për mësuesit. Ajo ishte një detyrë të gjatë dhe të rëndë, e pamundur për askënd, përveç një entuziast e vërtetë ...

1897 Muir u emërua zëvendës-kancelar i Universitetit të Kepi, ai e mbajti këtë post për katër vjet. Në fakt, Universiteti i dha atij një nderi D.Sc. shkallë dhe duke bërë këtë ai u bë graduand e parë nderi i Universitetit të Kepi. Ai u zgjodh kryetar i Asociacionit të Afrikës së Jugut për Avancimin e Shkencës në vitin 1910 dhe në vitin e ardhshëm, ai përfaqësoi Afrikën e Jugut në Konferencën Arsimore Perandorak në Londër.

Muir marrë disa çmime nga Shoqëria Mbretërore e Edinburgut. Ai mori Medaljen e Keith e tyre dy herë për kërkime në matematikë, së pari në 1884 dhe përsëri në vitin 1899. Ai u dha edhe qitje-Victoria Çmimin për kontributet shkencore në vitin 1916. Nderon tjera që kishte marrë nga Skoci përfshihet një Fellowship nderi i Shoqërisë Gjeografike Skoceze (1892) dhe një diplomë nderi nga Universiteti i Glasgout (1882).

Muir u knighted në vitin 1910, katër vjet pasi ai kishte reworked 1890 publikimin e tij të bëhet me shkrim Vëllimi 1 i Historisë së përcaktues që mbulon origjina të Leibniz në 1840. Nuk ishte e lehtë si ai sqaroi:

Përparimi ishte, megjithatë, shumë i ngadalshëm, bibliotekat referencë, për një gjë, është 6.000 milje larg.

Pasi ka dalë në pension në 1915, megjithatë, ai ishte në gjendje të kushtojnë më shumë kohë për projektin e tij të mëdha. Volumet e tjera ishin me shkrim Vëllimi 2 1840-1860 (1911), Vëllimi 3 1860-1880 (1920), Vëllimi 4 1880-1900 (1923), Vëllimi 5 1900-1920 (1929). Muir ishte duke punuar mbi Sasia 6 1920-1940 në kohën e vdekjes së tij. Kjo ishte disi optimist sepse ai do të kishte qenë mbi 100 vjeç para se të mund të ketë përfunduar.

Në vitin 1919 gruaja Muir's Margaret vdekur. Martesa kishte prodhuar dy djem dhe dy vajza. Në 1930, në moshën 86, Muir botuar Kontributet në historinë e përcaktues. Në vitin 1931, në moshën 87 vjeç, ai tregoi aftësi të habitshme për të mbajtur me shije moderne të subjektit të tij kur ai shkruante se ai:

... përshëndeti provat dritën matricës në krahasim me metodat e rëndë shpejtë e tridhjetë e pesë vjet më parë.

Ai ishte, sigurisht, duke shkruar një historia e përcaktues 1920-1940 në kohë. Kjo është pikërisht ajo që vlen të menduarit Muir u munduar këtu. A mund të imagjinoni që përcakton të shkruani sot (në 2003) Historia e një teme matematikore 1993-2013? Ajo do të jetë një detyrë e frikshme për një person i ri në përpjekje, por atë nëse si Muir keni qenë 87 vjeç në kohë!

Turnbull shkruan (në Proceedings of Royal Society):

Nga mosha 60 deri 84 Muir luajtur tenis, dhe në një rast në moshën e fundit ai luajti katër grupe me nipër e mbesa e tij. Kur në tenis në gjysmë fushe e fundit tenisit u braktis ai mori ushtrimin nga sharrim druri ose për të shëtitur në mes luleve e tij të dashur dhe pemë pishe. Ai kishte një derë e mirë, me mirësi mënyrë, sy vezullues dhe buzëqeshje të shpejtë, një ndjenjë të mprehtë të humorit dhe një mendje që hyn në thellësi. Për fund ai ishte i sjellshëm, i këndshëm, dhe simpatik, me njohuritë e tij të gjerë të njerëzve dhe librave, të parit e tij dhe seancë edhe gati të përsosur, dhe i drejtë si një pishe në plantacionin e tij në Rondebosch. Ai ishte një muzikant të studiuesve - gati pamjen e tij e fundit publike kur ai mori pjesë në opera në gusht 1933. Ai kishte një gjykim të rafinuar në poezi, dhe në një kohë nuk kishte një bibliotekë mirë të letërsisë angleze, para mbledhjes së tij matematikore të mbushura it out.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland