Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Forest Ray Moulton

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

29 April 1872

LeRoy, Michigan, USA

7 Dec 1952

Wilmette, Illinois, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Forest Ray Moulton 's prindërit ishin Maria Smith C dhe Belah G Moulton që ishin bujqit me 160 akra tokë në mes Grand Rapids dhe kundërvënie e qytetit në Michigan. Belah Moulton kishin luftuar në Lufta Civile dhe kishte marrë tokë si një veteran i luftës. Megjithatë ajo ishte shumë tokë pyjore dhe Belah kishin të qartë pemëve para se ai mund të fillojë të fermës atje. Në fakt e pyjeve ishte fëmija i parë të prindërve të tij dhe ai ishte lindur në një kasolle me trungje në pyll. Kjo e pyjeve ka lindur në pyll nuk është një rastësi, sepse nëna e vet atë emrin që ai ishte:

... një rreze e përsosur e të lehta dhe lumturi në atë pyll i dendur.

Nuk e shkollimit formal ishte e mundur për të Pyjeve në mjedis rurale që ai u rrit deri në, por prindërit dhe gjyshërit e tij (veçanërisht nëna e tij) i dha atij një bazë solide për shkollimin e tij. Në fakt ai u bë një mësues vetë një shkollë dhomë ku nxënësit e të gjitha moshave u arsimuar në të njëjtën klasë para se të pranuar mësimdhënie formale vetë. Pastaj ai hyri Albion College, në Albion, Michigan. Kolegj, e lidhur me Kishën Metodist e Bashkuara, u themelua në vitin 1835 për edukimin e banorëve rajonit dhe SHBA. Moulton u bë me kohë të pjesshme instruktor në Albion në 1892 dhe ka mbajtur këtë pozicion derisa ai u diplomua nga Kolegji në vitin 1894. Në vitin 1895 ai hyri në Universitetin e Çikagos për të ndërmarrë studime pasuniversitare. Ai u emërua si asistent në 1896 dhe në të njëjtin vit ai u martua me Estella L Gillette, ata kishin pesë fëmijë. Në 1898 ai u bë profesor i asociuar dhe Drejtor i Departamentit të Astronomisë. Ai u dha një Ph.D. me dallim nga Çikago në vitin 1899. Karriera e tij vazhdoi të zhvilluar dhe ai ka arritur rangun e profesorit të plotë në 1912. Pasi hyri në Shtetet e Bashkuara të Luftës së Parë Botërore, Moulton është autorizuar nga një major në ushtrinë dhe u vu në krye të Degës balistikë e Departamentit të Ushtrisë Urdhëresa në Ground Proving Aberdeen në Maryland.

Interesat kryesore Moulton ishin në aplikimin e matematikës të problemeve në astronomi. Ai botoi Në një klasë të veçantë të zgjidhje problemin e katër trupave në 1900 dhe një klasë e zgjidhjeve periodike të problemit të tri organet e zbatimit të teorisë hënor në vitin 1906 si në transaksionet e Shoqërisë American Mathematical. Dokumente të tjera, kjo kohë në analet e matematikës, përfshijnë zgjidhje drejt vijës së problemit të organeve n (1910) dhe devijimet e organeve të bie (1913). Librat e tij përfshijnë një Hyrje në Mekanikë qiellore (1902), Një hyrje për astronomi (1906), astronomi deskriptiv (1912), orbitat periodike (1920) Natyra e Botërore dhe Man (1926), ekuacionet Diferenciali (1930), Astronomi ( 1931), dhe Konsideroni qiejve (1935). Ai gjithashtu u bë mjaft i famshëm për të, përveç për të shkruar tekste të njohura, ai kishte një program të radio e rregullt e shkencës, ndërsa një profesor në Çikago. Ai ishte një nga profesorët e parë që të përpiqemi të përdorim të mesme të radios të popullarizojë shkencën.

Moulton është i njohur mirë, megjithatë, si bashkë-autor me Thomas C Chamberlin e Chamberlin-hipoteza Moulton planetesimal e origjinës dhe evolucionit të sistemit diellor. Origjinës, zhvillimi i hershëm dhe fatin e mëvonshme të hipoteza e tyre është shqyrtuar në detaje në dhe. Moulton filloi të punojë me Chamberlin, i cili ishte profesor i gjeologjisë në Çikago, kur ai ishte ndërmarrja e studimeve pasuniversitare në Çikago. Chamberlin drejt kuptoi se toka ishte shumë më e vjetër se sa mosha e propozuar nga Kelvin e cila u pranua në atë kohë. Ai propozoi që planetet dhe hënave të tyre u formuan nga accretion e grimcave të vogla të ngurta dhe jo nga përmbledhje të materialit gaztë ose të lëngshme. Megjithatë ishte Moulton që bënë për idenë Chamberlin në një teori të ngurta, duke siguruar llogaritjet matematikore të nevojshme. Edhe pse teoria shpejt ra nga pro, ai përmban shumë ide të cilat janë ende pjesë e teorive moderne.

Pas Luftës së Parë Botërore përfundoi Moulton u kthye në Universitetin e Çikagos, ku ai vazhdoi të mësojë deri në 1926 kur ai dha dorëheqjen dhe u bë drejtor i Energjia Elektrike dhe të Lehta Company në Chicago. Ai u bë edhe një këshilltar për president i kompanisë. Veprim nuk ishte e lehtë që nga Depresioni i Madh filloi në 1929 dhe nga 1932 një e katërta e punonjësve në Shtetet e Bashkuara ishin të papunë. Company Moulton erdhi afër rënien në 1933, por vetëm mbijetuan. Ai mbeti një drejtor deri 1937 kur ai mori postin e sekretarit të përhershëm të Shoqatës Amerikane për Avancimin e Shkencës. Ai qëndroi në këtë post deri sa ka dalë në pension në vitin 1948. Moulton dhe Estella divorcuar gruan e tij në 1936 dhe, në 1939, ai u martua me Alicia Pratt. Në fakt ai ishte divorcuar për një kohë të dytë në vitin para vdekjes së tij.

Në 1950 Moulton, nga kjo kohë 78 vjeç, u shpërngul në Evanston, Illinois, ku një nga vëllezërit e tij ishte profesor i matematikës në Northwestern University. FC Leonard, shkruar mbi vdekjen e Moulton në Journal of Astronomical Shoqëria Mbretërore e Kanadasë, shpjegon se:

Moulton ishte një mësues të parë shkalla dhe kryetari publike, si dhe një shkrimtar i kryer, dhe ai u rendit si një prej mjeshtrave më të madh të mekanikës qiellore, jo vetëm të gjeneratës së tij, por të të gjitha kohërave. Si njeri dhe dijetar, me interesin e tij simpatik dhe inkurajim bujare, ai i frymëzuar dashuri ngrohta dhe admirimin më të lartat në studenti që ishte i privilegjuar të ketë edhe për një mik.

Nxënës më të famshëm Moulton ishte Edwin Hubble.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland