Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ruth Moufang

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

10 Jan 1905

Darmstadt, Germany

26 Nov 1977

Frankfurt, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ruth Moufang u mbikqyrur nga Dehn dhe fituar një Ph.D. në vitin 1931, në Gjeometria projektive. Nga 1931-1937 ajo studiuar aeroplanët projektive futur avionët Moufang dhe jo-sistemet associative quajtur Moufang sythe. Në Chandler dhe Magnus përshkruajnë kontributet e saj në gjeometri, duke e vënë ato në kontekst si vijon:

Një pjesë e madhe e punës së saj është dedikuar për themelet e gjeometrisë. Kontributin e saj më të shquar në këtë fushë është një rezultat i cili shton një zbulim i tretë i rëndësishëm për të dy të tjerët e bëra më parë nga Hilbert (1901 dhe 1930). Duke kundërshtuar një zhvillim e sipër nga Euklidi Dekarti, në të cilën gjeometria është zëvendësuar nga algjebër si një disiplinë themelore të matematikës, Hilbert kishte treguar se një mesin e të aksiomat e tij për gjeometri aeroplan (në thelb aksiomat incidenca) së bashku me teoremen e incidencës së Desargues leje hyrje i koordinatave në një linjë të drejtë të cilat janë elemente të një fushe i shtrembër. Nëse teoremë Desargues është zëvendësuar nga ajo e Pappus, koordinon elementët të bëhet një fushë. Moufang (1933) tregoi se një tjetër Teorema e incidencës, quhet teorema e katërkëndësh plotë (ose invariance e pika e katërt harmonik), lejon për të futur një kordinata të cilat janë elemente të një algjebër ndarje me rotacion. Kjo dhe një letër të mëvonshëm kishte efektin e stimulimit kërkimore të mëtejshme të këtyre algebras dhe të strukturave të tjera nonassociative algjebrike (unazore Moufang). Puna e saj është e bazuar si në një intuitë të fuqishme gjeometrike dhe në zhvillimin e teknikave të vështirë algjebrike. Ajo plotësohet nga një sekuencë të letrave të mekanikës e vazhduar.

Nazistët, për të qenë i saktë ministër i arsimit e Hitlerit, nuk pranoi Moufang leje për të mësuar (për shkak se ajo ishte një grua), kështu që nga 1937 ajo u bë një matematikan industrial duke punuar në teorinë e elasticitet. Në fakt kjo i jep Moufang pozicion unik për të qenë gruaja e parë gjermane me një doktoraturë për t'u punësuar në industri. Ajo në fakt mund të jetë parë grua ndonjëherë i tillë kudo.

Moufang botuar vetëm një letër në teorinë e grupit, i cili u botua në vitin 1937. Në këtë letër, i cili është i motivuar nga dy letrat e Hilbertit në gjeometrinë e përmendur më lart (botuar në 1901 dhe 1930), ajo shqyrton grupi i M = F / F'', grup lirë metabelian në dy gjeneratorë. Ajo dëshmon se algjebër racionale grup të këtij grupi mund të jenë të mishëruara në një rrjet ndarje urdhëruar. Si pasojë është e lehtë për të treguar se M përmban një kopje të semigroup lirë në dy gjeneratorë. Moufang edhe aplikimet e jep rezultat në teori numër, nyjë teori dhe themelet e gjeometrisë.

Moufang mësim në Frankfurt nga 1946, ku ajo u bë një profesor por publikuar asgjë më tej. Përsëri ajo mban një pozitë unike këtu si profesor të parë gjerman grua.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland