Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Harold Calvin Marston Morse

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

24 March 1892

Waterville, Maine, USA

1977

Princeton, New Jersey, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Marston Morse 's nënë ishte Ella Hënë Marston dhe babai i tij ishte Howard Calvin Morse. Emri "Marston", me të cilin ai donte të jetë i njohur, ishte pra mbiemër para martesës së nënës së tij dhe jo një emër. Howard Morse, babai Marston së, ishte një bujk dhe një real estate agent. Marston mori pjesë Coburn klasike Instituti derisa ai ishte tetëmbëdhjetë vjet e vjetër, në të cilën kohë ai hyri në Colby College në Waterville.

Morse marrë BA tij nga Colby College në vitin 1914, duke fituar dallim, dhe prej atje, ai hyri në Harvard për të ndërmarrë kërkime në matematikë. Ai mori një diplomë master nga Harvard në vitin 1915 vazhdoi pastaj për të punuar atje në disertacionin e tij e doktoraturës e cila u drejtua nga GD Birkhoff. Ai u dha një Ph.D. në vitin 1917 për një tezë të drejtë Disa Llojet e Geodesic Mocioni i nje siperfaqe prej lakim Negativ. Morse mësoi një kohë të shkurtër në Harvard, para se të hyjnë në shërbimin ushtarak për periudhën e Luftës së Parë Botërore për kohëzgjatjen e luftës, ai shërbeu si një privat në ushtrinë amerikane në Francë dhe për punën e jashtëzakonshme të tij në Trupat Ambulancës ai u dha Croix de Guerre me Silver Star. Nga 1919-1924 ai ishte një toger i dytë në Trupave Rezervë artileri bregdetare por gjatë kësaj kohe ai e kishte përtërirë karrierën e tij akademike. Në fakt shërbimit të tij të kohës së luftës e kishte penguar atë botuese tezën e doktoratës, dhe pas luftës ai vendosur rreth bërë kështu, ai u shfaq në shtyp në 1921.

Ai ishte Benjamin Peirce instruktor në Harvard në 1919-20 dhe ai pastaj u bë një asistent profesor në Cornell (1920-1925) dhe Brown University (1925-1926). Nga 1926 deri 1935 ai ishte në Harvard, duke shërbyer si profesor asistent (1926-28), profesor i asociuar (1928-29), dhe profesor 1929-1935. Ai pastaj u transferua në Institutin për Advanced Study at Princeton për pjesën tjetër të karrierës së tij derisa ka dalë në pension në vitin 1962.

Gjatë kohës së tij në Cornell, Morse ishte martuar Celeste Phelps në 20 qershor 1922. Martesa e prodhuar një djalë dhe një vajzë, por përfundoi në divorc në vitin 1930. Në kohën e Morse divorcit ishte një profesor në Harvard, dhe aty ishte një skandal në gusht 1932 kur Celeste Phelps Osgood martuar, një koleg i Morse së në Harvard. Osgood ishte 28 vjet më i vjetër se Morse, dhe ai ishte 68 vjeç në kohën e martesës. Këto ngjarje erdhi si një goditje e madhe për Morse, dhe skandali çoi në Osgood pension. Në 1940 u martua me Morse Jeffreys Louise, kjo martesë prodhuar tri vajza dhe dy djem.

Morse zhvilluar teori variational në aplikacione të mëdha me të problemet e ekuilibrit në fizikës matematikore. Kjo tani quhet teori Morse dhe ajo u rrit nga një zbulim i madh që Morse bërë jo shumë kohë pas kthimit të matematika pas luftës dhe marrëdhëniet e tij të botuar në gazeta të rëndësishme midis pikat kritike të një funksioni të ndryshores reale n pavarur në 1925. Morse teori është e rëndësishme në fushën e analizës globale e cila është studimi i ekuacioneve diferenciale të zakonshme dhe të pjesshme nga një pikë globale apo topological e parë. Ajo bazohet mbi rezultatet klasike në gur të zhvilluara nga Hilbert dhe studentët e tij. Cooper shkruani në:

Ai do të qëndrueshëm famë si krijues i kësaj teme.

Veprat kryesore Morse përfshijnë gur i variacioneve në (1934 madhe), topologji funksional dhe teorinë abstrakte variational (1938), metodat Topological në teorinë e funksioneve të një variable komplekse (1947) dhe Leksione për analiza në (1947 mëdha).

Çfarë e dallon Morse nga matematikanet shumë të tjera i njohur i tij është i sinqertë këmbëngulje me një temë të vetme gjatë gjithë jetës së tij. Megjithatë, kjo temë, teori Morse, ndoshta është kontributi i vetëm më i madh i matematikës amerikane. Nuk ishte sigurisht kontributin e tij të vetëm, megjithatë, për të gjitha ai shkroi rreth 180 letra dhe tetë libra në një sërë temash. Këto përfshijnë dokumente mbi sipërfaqet minimale, disa në teorinë e funksioneve të një variable komplekse, ku ai ishte i interesuar veçanërisht në aplikimin e metodave topological, gazeta më topologji diferenciale dhe në dinamikën.

Është pak e habitshme se temat që Morse më të mahnitur nuk shfaqen si të tillë në këtë listë, edhe pse në shumë mënyra se ata ishin ende shumë prapa motivimit të punës së tij. Nga kohën kur ai ndërmori kërkime pasuniversitare si me Birkhoff ai ishte drejtuar për problemet e mëdha që kishte Poincare interesuar të tilla si problem tre trupit. Ai gjithashtu kërkohet për të prodhuar një version topological e teorisë kuantike, por kjo kryesisht ka mbetur një ëndërr e cila kurrë nuk ka arritur.

Pas emërimit të tij në Institutin për Advanced Study in 1935 ka mbajtur pozicione të ndryshme të tilla si konsulent për të Zyrës së artilerisë dhe Bregdetare dhe Geodetic Survey. Ai shërbeu në këshillat dhe komisionet e ndryshme për përmirësimin e matematikës në Shtetet e Bashkuara duke përfshirë Këshillin Kombëtar hulumtim (1940-42) dhe Komisionit Kombëtar për Matematikë (1959-63). Në një nivel ndërkombëtar ai shërbeu si zëvendëspresident i Kongresit ndërkombëtar të matematikanëve 1958-1962 që më parë në karrierën e tij të dhënë leksione të rëndësishme në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve në Cyrih në vitin 1932 dhe Kembrixh, Angli në vitin 1950.

Morse marrë shumë çmime për punën e tij. Këto përfshijnë Certifikata Presidenciale të Meritës për punën e tij të luftës (1947) dhe Medaljen Kombëtar për Shkencë nga Shtetet e Bashkuara për kontributet e tij matematikore, Legjioni d'honneur dhe Croix de Guerre nga Franca, dhe një listë të njëzet gradë nderi nga universitete në të gjithë botën. Në 1933 American Mathematical Society dha atij Çmimin Bôcher autobiografi e tij për themelet e një teorinë e variacionevegur të madh në m-hapësirë të botuar në transaksionet e Shoqërisë American Mathematical në 1929 (të cilën ai e përbashkët me Norbert Wiener). American Mathematical Society bërë atë Colloquium Ligjërues në 1932, zëvendës-president në 1933-34, president në 1941-42, dhe Gibbs Ligjërues në vitin 1952.

Zund, shkrim në Dictionary of American Biografia, thotë se kjo e karakterit të tij:

Gjatë gjithë jetës së tij Morse mbajtur vulën e edukatës së tij në Maine kursim e tij dhe industri. Ai ka punuar me orë të zgjatura dhe ka pasur shumë bashkëpunëtorë (zakonisht në nivel pasuniversitare), për të cilin ai e përcjellë entuziazmin e tij të pakufi për matematikën.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland