Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Frank Morley

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

9 Sept 1860

Woodbridge, Suffolk, England

17 Oct 1937

Baltimore, Maryland, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Frank Morley ka lindur në një familje kuakeri. Nëna e tij ishte Elizabet Muskett, dhe babai i tij ishte Jozefi Roberts Morley. Jusufi bëri një dyqan porcelani në Woodbridge. Frank mori pjesë Seckford Grammar School në Woodbridge para se ai hyri në King's College, Cambridge, në vitin 1879, duke fituar një bursë të hapur. Një ndikim të rëndësishëm në karrierën e tij shkollore ishte i ajrosur që Frank kishte takuar me pasion e tyre të përbashkët për të shahut. Ishte i ajrosur 's inkurajim që pa Frank konkurrojnë për bursë.

Megjithatë sëmundjeje ndërpreu kursin universitare Morley dhe ai u detyrua të marrë një vit shtesë për shkak të këtyre problemeve shëndetësore. Morley vetëm arritur vendin e tetë në nderon Klasa e parë. Për të thonë se 'vetëm' këtu mund të duket e çuditshme që ky ishte një rezultat shumë të mirë në një provim që pa Mathews Whitehead parë dhe të katërt. Richmond shkruan në, megjithatë:

Shëndetësor i shëmtuar përtej çdo dyshimi e kishte penguar atë që ta bëjë veten të drejtësisë, por zhgënjimi është i mprehtë. Në jetën e mesme ai ishte dëshirë për të folur për ditët e tij e studentit ...

Morley diplomuar nga Kembrixh me një BA në 1884, por performanca e tij relativisht të dobët do të thotë se ai nuk kishte asnjë shpresë për një shoqëri. Ai mori një punë si një mjeshtër shkollë, mësimi i matematikës në Bath Kolegjin deri 1887. Kjo ishte një periudhë e rëndësishme për Morley që ai ishte në gjendje të kapërcejë problemet e tij shëndetësore dhe me përmirësimin e shëndetit erdhi një besimin e përtërirë në aftësitë e tij vet matematikore. Ai u vendos në Shtetet e Bashkuara dhe u emërua një instruktor në Kolegjin kuakeri në Haverford, Pensilvani, në 1887. Vit pas ai u graduar profesor. Në Haverford, Morley punuar, jo me të tjerët në Kolegjin, por me Matematikanë Harkness Scott dhe James, si edhe të diplomuarit e Kembrixhit, Angli, të cilët ishin në Bryn Mawr e cila ishte afër Haverford.

Në 1889 ai u martua me Lilian Janet Bird, i cili ishte një muzikant dhe poet. Ne duhet të kini parasysh se martesa e prodhuar tre djem, Christopher (lindur në Haverford më 5 maj 1890), Felix, dhe Frank, i cili të gjithë shkuan për t'u bërë dijetarët Rodosit. Darlington Christopher Morley (1890-1957) u bë një romancieri, dhe veprat e tij përfshijnë kali Trojan, kotele Foyle dhe Mandarin e Vjetër. Felix M Morley (1894-1982) u bë redaktor i Washington Post dhe ishte edhe president i Haverford College 1940-1945. Frank energji Morley (1899-1985) u bë drejtor i firmës botuese Faber dhe Faber, por ishte gjithashtu një matematikan i cili bashkëpunoi me babain e tij për më shumë se njëzet vjet.

Morley u emërua profesor i matematikës në Universitetin Johns Hopkins në vitin 1900. Universiteti ka qenë një udhëheqës në Shtetet e Bashkuara gjatë periudhës ndërsa Silvester punuar atje, por ai kishte lënë në 1883. Programi i fortë i diplomuar ne matematike e cila kishte qenë vendosur deri atje vazhduan të lulëzojnë, por nga 1900 ai kishte filluar të bjerë dhe emërimin Morley ishte një përpjekje shumë e caktuar të reinvigorate programit. Sigurisht ai provoi një zgjedhje e shkëlqyer kryesor nga shembull dhe mbikëqyrjen e 48 studentët e doktoraturës gjatë viteve të tij në Johns Hopkins. Coble shkruan se Morley e bëri atë (shih or):

... pikë kardinal të ketë në dorë një shumëllojshmëri të mjaftueshme të problemeve të tezës për strehimin e shije të veçantë dhe të kapaciteteve.

Ne duhet të shohim tani në arritjet matematikore Morley së. Ai shkroi letra kryesisht në gjeometri, por edhe në algjebër. Kemi përmendur se ndërsa në Haverford ai kishte bashkëpunuar me Harkness. Ata së bashku një autor teksti një traktat mbi teorine e funksioneve që u botua në vitin 1893 dhe rishikuar si Hyrje në teorinë e funksioneve analitike në 1898. Këto ishin të shkëlqyer botuar tekste të nivelit të përparuar në një kohë kur shumë pak libra të tilla të avancuara matematike po prodhohen në Shtetet e Bashkuara. Shumë vite më vonë, në 1933, ai botoi gjeometri Inversive shkruar së bashku me djalin e tij Frank Morley V.

Preferuar vet Morley midis letrave të tij ishte gjeometria Në kurbë Lüroth quartic që ai i botuar në 1919. Ai është ndoshta i njohur mirë, megjithatë, për një teoremë që njihet tani si teoremen e Morley's:

Nëse kënde të çdo trekëndësh të trisected, trekëndëshi, e formuar nga çifte të takohet të trisectors, secila palë duke u ngjitur në të njëjtën anë, është barabrinjës.

Morley dashur duke paraqitur probleme matematikore dhe gjatë një periudhe prej 50 vjetësh, duke filluar nga ditët e tij universitare, ai botoi mbi problemet në 60 Times Arsimore. Shumica janë të natyrës gjeometrike. Këtu është një shembull, shih:

Tregojnë se në një lojë shahu-bord numri i shesheve të dukshme është 204, dhe numri i rectangles (duke përfshirë sheshet) dukshëm është 1296 dhe që, në një bord të ngjashëm me sheshet n në çdo anë, numri i shesheve është shuma e n katror numrat e parë, dhe numri i rectangles (sheshe duke përfshirë) është shuma e numrave të parë kubike n.

Kemi përmendur se Morley ishte një entuziast i shahut ndërsa në shkollë dhe, me të vërtetë, ai ishte një lojtar i jashtëzakonshëm i mirë shahu, kështu që problemi më lart pasqyron një hobi të tij. Ai ka luajtur në nivelin më të lartë dhe mundi Lasker në një rast, ndërsa Lasker u World Chess Champion.

Zund shkruan mbi rëndësinë e punës së matematikore Morley:

Sot shumë e kërkimit Morley të duket më pak se sa rëndësia imponues, dhe një është i tunduar ta konsideroj interesat e tij si ato të një artisti të talentuar amatore - një që kanë përjetuar në gjëra të vogla dhe të bukur - në vend se ato të një matematikan profesional. Megjithatë, çfarëdo që zgjedh një rëndësie të ngjiste atyre, Morley duhet t'u jepet kredi për të dy gjetur dhe zgjidhjen e pyetjeve të tilla.

Morley bërë një kontribut të madh për të matematikës në Shtetet e Bashkuara. Ai ndërmori punën redaktuese për Buletinin e Shoqërisë amerikane dhe matematike Journal amerikan i matematikës, ndërsa në Haverford. Më vonë, kur në Johns Hopkins University, u bë redaktor i Journal Amerikane të matematikës dhe të mbajtur këtë pozicion për 30 vjet. Në 1919-20 ai shërbeu si president i Shoqërisë American Mathematical.

Ai është përshkruar nga Cohen si:

... një figurë mrekullueshëm në çdo grup. Në mënyrë të qëllimshme dhe të fjalës, atje ishte një sugjerim i drojë rreth tij. Ai ishte përgjithësisht shumë mirë të informuar dhe të interesuar në një gamë të gjerë të subjekteve habitshme. Ai ishte i një temperamenti artistik. Ndërsa shumë prej letrave të tij dhe leksionet dukej përfshirë në uninitiated, ata posedonin një bukuri karakteristike artistike.

Biri i tij, Frank V Morley, jep këtë përshkrim të babait të tij:

... atëherë ai do të fillojë të shëndoshë në xhepin e tij jelek për një faqe cung e laps ndoshta dy inç të gjatë, dhe nuk do të jetë një sasi të caktuar të scrabbling në një xhep anë për një zarf të vjetër, dhe pastaj nuk do të ketë heshtje për një kohë të gjatë, e deri ai do të ketë një hajdut dhe pak të bëjë rrugën e tij drejt studimin e tij - por bordet në sallë gjithmonë creaked, dhe nëna ime do të thërrasin: "Frank, ju nuk do të punojnë!" - Dhe përgjigja do të jetë gjithmonë: "Një të vogël, jo shumë!" - Dhe nga studimi do të ngushtë.

(Nuk ishte e vështirë për të mbledhur se babai im ishte duke punuar në gjeometri, dhe e dinte mjaft mirë se çfarë ishte gjeometri, sepse për një kohë të gjatë unë kam qenë vizatimi trekëndëshat dhe gjërat, por kur shqyrtohet zarf ai la prapa, se çfarë ishte me të vërtetë misterioze ishte se aty ishte vështirë se ndonjëherë një vizatim në të, por vetëm një shumë të llogaritjeve me shkronja greke. Gjeometri pa fotot kam gjetur të vështirë për të miratuar, të vërtetë, Unë preferoj me fotot në këtë ditë të pranishëm.)

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland