Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jean-Baptiste Morin

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

23 Feb 1583

Villefranche, Beaujolais, France

6 Nov 1656

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jean-Baptiste Morin studioi filozofi në vitin 1609 në Aix, atëherë dy vjet më vonë ai shkoi në Avignon ku studioi mjekësi, duke marrë një diplomë mjekësore në vitin 1613.

Gjatë viteve 1613-1621 Morin ishte i punësuar nga Peshkopi i Boulogne. Ai u dërgua në Gjermani dhe Hungari. Detyra e tij kryesore duket se ka qenë për të vizituar minierave dhe të bëjë studime të metaleve. Aftësi e tij në astrologji duket të ketë qenë përdorimi i tij kryesor për të peshkopit.

Punëdhënësi i tij tjetër ishte Duka i Luksemburgut, për të cilin ai punoi deri më 1629. Gjatë kësaj periudhe Morin botoi një mbrojtje e Aristotelit (1624) dhe ai gjithashtu ka punuar në optikë. Megjithatë astrologji mbetur interesin e tij kryesore, edhe pse ai ka punuar me Gassendi në astronomi vëzhgimor.

Morin u emërua profesor i matematikës në Royal College në vitin 1630 dhe ai ishte për të mbajtur këtë post deri në vdekjen e tij. Nga koha e emërimit të tij ai sulmoi Galileo dhe pikëpamjet e tij. Ai ishte për të vazhduar sulmet e tij kundër Galileo pas gjyqit të 1633. Morin mbeti i bindur në mënyrë të vendosur se Toka ishte e fiksuar në hapësirë.

Morin është i kujtohet mirë për përpjekjet e tij për të zgjidhur problemin gjatësi. Zgjidhje e tij, i propozuar në vitin 1634, është bazuar në matjen e kohës absolute nga pozicioni i Moon në lidhje me yjet. Ai nuk ishte sigurisht e parë të propozojnë metoda, por ai bëri të shtoni një pjesë të rëndësishme të re të të kuptuarit, domethënë ai mori paralaks hënor në llogari.

Që Morin paraqitur metoda e tij për një çmim gjatësi, një komitet u krijua nga Cardinal Richelieu për të vlerësuar atë. Etienne Pascal, Mydorge, Beaugrand, Hérigone, JC Boulenger dhe la Porte de L shërbeu në komitetin e ata ishin në mosmarrëveshje me Morin për pesë vjet pasi që ai bëri propozimin e tij.

Morin kuptoi se instrumentet duhej të përmirësuar, të përmirësuar metodat e zgjidhjes se trekëndëshat sferik duhej të gjetur dhe tryeza të mirë hënor janë të nevojshme. Ai bërë disa përparime në këto fusha, por metoda e tij, edhe pse teorikisht zë, nuk mund të arrijë as saktësi kompjuterike ose vëzhgimor të ketë sukses. Morin refuzuan të dëgjojnë për kundërshtimet ndaj propozimit të tij.

Edhe ndërsa mosmarrëveshja është në vazhdim e sipër, në vitin 1638, Morin sulmuar Descartes duke thënë se ai kishte realizuar sa më shpejt që ata u takuan si filozofia e tij ishte e keqe. Këto mosmarrëveshje tjetërsuar Morin prej komunitetit shkencor. Ai ishte për të shpenzuar pjesën e fundit të jetës së tij të izoluara nga shkencëtarë të tjerë pasardhës edhe pse Cardinal Richelieu e kardinalit e ka çmimin e Mazarin atij një pension për punën e tij në gjatësi në vitin 1645.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland