Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Shigefumi Mori

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

23 Feb 1951

Nagoya, Japan

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Shigefumi Mori mori pjesë në Universitetin e Kiotos dhe ai mori BA tij nga atje në vitin 1973 dhe KK të tij në vitin 1975. Në këtë vit ai u emërua si asistent në Kiotos dhe ka studiuar për doctorate e tij nën mbikëqyrjen Masayoshi Nagata së. Ai u dha doctorate e tij në 1978 për një tezë endomorphism unazat e disa varieteteve abelian.

Pas dhënies së Ph.D. e tij, Mori mbeti si asistent në Kiotos deri 1980 kur ai u emërua si pedagog i matematikës në Universitetin e Nagoya. Ai u gradua në asistent profesor në vitin 1982 dhe, në vitin 1988, për profesor të plotë. Mori Në 1990 u kthye në një karrige në Universitetin e Kiotos.

Gjatë viteve 1977-1988 ai kaloi shumë kohë në Shtetet e Bashkuara pavarësisht nga pozicionet e ka mbajtur në Japoni. Ai ishte profesor në Harvard vizituar gjatë 1977-1980, Instituti për Advanced Study in 1981-82, 1985-87 dhe Universiteti Columbia Universiteti i Utah për periudha të gjatë përsëri gjatë vitit 1987-89 dhe 1991-92.

Mori punon në gjeometri algebraic. Për të vënë punën e tij në perspektivë, ne duhet të kini parasysh se, ashtu si në shumë fusha të matematikës, klasifikimi është qëllimi përfundimtar. Si Hironaka shkruan në:

... të klasifikojë llojet algebraic ka qenë gjithmonë një problem themelor të gjeometrisë algebraic dhe një ëndërr e fundit geometers algebraic.

Përparim të madh u bë në klasifikimin algebraic siperfaqe gjatë pjesës së parë të shekullit të 20-të nga geometers i madh italian algebraic udhëhequr nga Castelnuovo, Enriques dhe Severi. Përparimi në këtë linjë ka vazhduar me Zariski 's kontribut gjatë viteve 1950, i ndjekur nga Kodaira' s punojnë në dekadën vijuese. Mori punës së arritur një vazhdimësi të shquar të përpjekjeve të klasifikimit në gjeometrinë algebraic dhe në shumë mënyra ofron një kapitull i përshtatshëm në përparimin e gjeometrisë algebraic përmes shekullit të 20-të.

Mori ishte dhënë një Medalje Fushat në Kongresin Ndërkombëtar 1990 që u mbajt në qytetin në të cilin ai e kishte studiuar si student, përkatësisht të Kiotos në Japoni. Ai mori këtë medalje për disa punë të shquar për një periudhë 12 vjeçare. Ai ka punuar në manifolds algebraic me tufa tangente dhe ishte i mjaftueshëm për të provuar parë hamendje Hartshorne në vitin 1978. Ky supozim, paraqitur në vitin 1970, deklaroi se hapësira projektive janë vetëm varietetet e qetë plotë algebraic me tufa tangente bollshme.

Në vitin 1981 përfundoi Mori klasifikimin e Fano 3-folds dhe ka punuar në programin e modelit minimale.

Hironaka, duke folur e punës Mori të cilat çuan në dhënien e Medaljes Fushat e tha:

Zhvillimin më të thellë dhe emocionuese në gjeometria algebraic gjatë dekadës së fundit, ose kështu u Modeli Programi Minimal ose Programi Mori në lidhje me problemet klasifikimin e varieteteve th algebraic i dimensionit të tre. Shigefumi Mori filloi programin me një teknikë të re dhe me vendosmëri të fuqishme, të udhëhequr drejtimin e përgjithshëm kërkimor me disa bashkëpunëtorë të mirë përgjatë rrugës dhe përfundoi deri në fund programin nga vetë kapërcyer vështirësi të fundit.

Mori ka marrë shumë çmime të tjera për punën e tij të pazgjidhura. Para se të marrë Medaljen e Fushat në vitin 1990 ai kishte qenë tashmë dhënë matematike Japoni Society 's Yanaga Çmimi në 1983, Kulturës Chunichi Çmimin në vitin 1984. Në vitin 1988, së bashku me Y Kawamata, ai mori një çmim nga Shoqëria matematike Japoni për:

... pune shquar në teori model minimale për varieteteve algebraic.

Në vitin 1989 ai mori Çmimin Inoue për:

... puna shquar në teorinë e varieteteve të lartë algebraic dimensionale dhe në veçanti për prove të ekzistencës së modeleve minimale për 3-dimensional varieteteve algebraic.

Njëjtin vit pasi ai u dha Medaljen Fushat, në vitin 1990, Mori u dha Çmimin Cole në Algjebra nga American Mathematical Society. Citim për çmimin stares:

Komiteti rekomandon që njëzëri 1990 Çmimin Cole në Algjebra t'i jepet Shigefumi Mori për punën e jashtëzakonshme të tij mbi klasifikimin e varieteteve algebraic. Mori mori masa vendimtare për një periudhë dhjetë-vjeçare në e zgjeruar teorinë klasike të algebraic sipërfaqeve të dimensionit tre: para për të gjetur zgjidhje për këtë problem Mori dukej nga të arrihet. Punë e bukur Mori gjithashtu bën shkel majr në problem në dimensione më të larta.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland