Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Henry More

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

Oct 1614

Grantham, Lincolnshire, England

1 Sept 1687

Cambridge, Cambridgeshire, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Henri Më shumë 's babai ishte Aleksandri shumë që kishte qenë kryetar bashkie i Grantham në disa raste. Aleksandri ishte financiarisht më mirë jashtë dhe i aftë për të dhënë birit të tij një edukim cilësor. Pak i njohur të fëmijërisë së tij, përveç për disa Komentet më bën veten në Parathënie e Punëve të tij e mbledhura. Aty ai shkruan se ai u solli lart (shih or):

... prindërit ... ata që ishin të madh Calvinists (por withall shumë të devotshëm dhe të mirë).

Ai ishte sjellë në jetë gjithmonë të menduarit e fesë:

... edhe në fëmijërinë time të hershme, një sens i brendshëm i Pranisë Hyjnore ishte aq i fortë me mendjen time, se unë nuk besojnë, nuk mund të ketë asnjë fjalë vepër, apo mendimi i fshehur nga Ai.

Pas ndjekin Grantham Free Shkolla (Shkolla Gramatikë), Më shumë u dërgua në kolegj Etoni kur ai ishte katërmbëdhjetë vjeç. Këtu ai erdhi për të ndryshuar pikëpamjet e tij fetare, duke hedhur poshtë kalvinizëm e cila kishte nocionin e paracaktimin si një domosdoshmëri metafizike dhe bazë e besimit. Shumë erdhi për besimin, që ai mbajti me forcë gjatë gjithë jetës së tij, se shpëtimi ishte e mundur pse mirësi. Gjatë kësaj kohe i ati i tij kishte vënë rritjen e tij në duart e një xhaxhai i cili u përpoq të parandaluar rinj Më shumë nga të qenit kaq përpara nga rrahje me kamzhik që ai të përpiqet të bëjë atë të kthehen në ide kalvinist rreth falas-do. Rrahje me kamzhik me siguri nuk bënë asgjë për t'u kthyer më shumë në kalvinizëm, ndoshta se kishte vetëm efekt të kundërt.

Në 1631 shumë hyrë Kolegji Cambridge Krishtit. Ai shkroi për përvojat e tij si një universitare (shih or):

[I zhytur] mbi kokë dhe veshët në studimin e filozofisë, duke premtuar një lumturi më e mrekullueshme për veten time në të. Aristoteli, prandaj, Cardan, Julius Scaliger dhe filozofëve të tjerë të vini re më shumë kam ndjekur me kujdes. Në cilën e vërteta është, që kam këtu dhe atje u takua me disa gjëra me mendjemprehtësi dhe akut dhe nganjëherë edhe fliten solide, por më dukej mua ose të rremë apo të pasigurta, ose tjetër në mënyrë të dukshme dhe të parëndësishëm, që unë shoh veten si ka hapur humbur kohë në leximin e autorëve tim të tilla. Dhe të gjithë flasin me një fjalë, ata pothuajse tërë katër vjet që kam kaluar në studime të këtij lloji ... përfundoi në asgjë, në një mënyrë, por thjesht skepticizëm.

Më shumë u diplomua me BA në vitin 1636 dhe ka mbetur në Kembrixh për të vazhduar studimet e tij u zgjodh një anëtar i Kolegjit Krishtit në vitin 1639. Ai u kthye studimet e tij filozofike drejt Platoni, Platonists dhe Neoplatonists bëhet një anëtar i Platonists Kembrixh.

Ndoshta ne duhet të lëvizë drejt arsyeja pse shumë është i përfshirë në një arkiv të Matematikanë. Ai ishte një njeri i mësuar të gjerë, dhe idetë e filozofisë natyrore eksperimentale janë të parat për shkak të atyre që do të formojë Shoqëria Mbretërore. Këto ide të filozofisë eksperimentale tërhequr shumë dhe ai u bë gjithashtu i ndikuar nga shkrimet e Descartes cilat:

... duket të tregojnë se si për të kombinuar një interes shkencor në natyrë me një shqetësim kryesor për vindicating realitetin e Perëndisë dhe shpirtërat e pavdekshëm të njeriut.

Megjithatë, si ai studioi filozofinë e Descartes mekanike ai u bë i pakënaqur me të. Shumë argumentuar se idetë e Descartes 'duhet në mënyrë të pashmangshme hequr Zotin nga natyra dhe në mënyrë të çojë në ateizmit. Gjatë 1648 dhe 1649 shumë dhe Dekarti përgjigjej për filozofi mekanike dhe këtë korrespondencë është botuar në fund të përjetshëm, i Soule (1659).

Shumë argumentoi se mocioni i një organi të ishte një pronë e pandarë e këtij organi, dhe se ishte e pamundur për mocion që do të transferohen nga një trup në tjetrin. Kjo, sigurisht, duket se në kundërshtim me sens të përbashkët për në qoftë se një top kodrina godet një top i cili është në qetësi topin pastaj fillon të lëvizë. Më shumë nuk e mohon këtë fakt, i cili çdo eksperiment të thjeshtë do të verifikuar, por ai pretendonte se mocioni i dytë është topin nga një pronë e brendshme të saj, zgjuar nga ndikimi i topit të parë.

... Unë jam më e prirur në këtë mendim, se nuk ka absolutisht asnjë transferimin e mocioneve, por që një organ i dytë është si ai u zgjua në lëvizje nga ndikimi i trupit të parë, si këtë apo atë ngjarje zgjohet shpirti në pasqyrim. Dhe se trupi i dytë nuk marrin aq shumë lëvizje nga e para, siç vënë në lëvizje veten në ofertave të parë.

Sigurisht More's idetë këtu janë krejtësisht të gabuar, por kur ai sulmeve teori Descartes 'vorbull lëvizje planetare ai është në tokë të fortë:

Pse nuk janë vortices tuaj në formën e shtyllave ose cilindra në vend se ellipses, që nga çdo pikë të aksit të një vorbull është si të ishte një qendër nga e cila recedes çështje qiellore me aq sa unë mund të shoh, një nxitje të vazhdueshme tërësisht ? ... Kush shkakton jo të gjitha planetet që rrotullohen në një aeroplan (avion i ekliptik)? ... E Hënë vetë, as në planin e ekuator Tokë e as në një paralele aeroplan për këtë?

Shumë botuar Antidoti kundër Atheisme në vitin 1652. Në këtë punë ai argumenton se të gjitha fushat e filozofisë natyrore, të kërkojë një shpirti "e Natyrës". Në veçanti ai argumentoi kundër shpjegimet mekanike të pranverës dhe pesha e ajrit si Boyle vënë përpara nga Boyle pak para. Shumë shkroi në një letër:

Unë nuk mund të kënaqur krejt se inferences tij paradoksale nga eksperimentet janë të vërteta. Nuk do të jetë një Fryma e Natyrës për të gjithë të këtij ...

Në të gjitha argumentet e tij e do të duhet të them se ose nuk e kishte lexuar shumë vepra të Galileos dhe Paskal, apo se kishte dështuar të kuptojë argumentet e tyre. Sigurisht shumë vë përpara argumente kundër pranverës dhe pesha e ajrit e cila kishte qenë tashmë përgjigje nga Pascal. Më shumë jo vetëm përdorni argumente filozofike kundër Boyle, megjithatë. Ai ishte një shkencëtar kryer eksperimental dhe ai ndërmori një seri eksperimentesh hydrostatic dhe pneumatike të përgënjeshtroj Boyle 's teori.

Më shumë mund të ketë qenë kundërshtuar fuqishëm s filozofia mekanike Boyle ', por ai ishte i predispozuar ndaj edhe filozofi eksperimentale e atyre në Shoqërisë Mbretërore. Ai u propozua për bashkësinë e Shoqërisë Mbretërore nga Wilkins më 4 qershor 1662 dhe u zgjodh në 17 shtator të atij viti. Megjithatë, kur Shoqëria marrë Kartën e saj nga Charles II më 10 maj 1663, më shumë (dhe disa të tjerë) ishin lënë jashtë nga lista e Fellows. Më 25 maj 1664 Wilkins përsëri propozuar të tjerë për miqësi dhe ai ishte i zgjedhur (për një kohë të dytë) në takim një javë më vonë.

Në 1670 më shumë botuar Enchridion Metaphysicum. Kjo punë përsëritet More's kundërshtime ndaj filozofisë mekanik i Boyle dhe disa anëtarë të tjerë të Shoqërisë Mbretërore. Sigurisht që ka probleme të thella që lidhen me hapësirë dhe çështje, veprim në një distancë dhe vakum që shkencëtarët kanë qenë duke luftuar me të në këtë kohë dhe shumë në pikëpamjet e siguruar motivimin për të shkencëtarëve shumë për të qartësuar idetë e tyre dhe për të përmirësuar argumentet e tyre. Hapësirë ishte një koncept veçanërisht e vështirë dhe shumë në thelb identifikon atë me Perëndinë:

Unë të kundërt, kur kam dëshmuar qartazi se hapësira e brendshme është dalluar nga të vërtetë rëndësi, unë në përfundimin se kjo është për arsye se një substancë të caktuar shpirtëror apo shpirt, ashtu si dikur Pythagoreans mendim. Dhe kështu me se të njëjtën portë nëpërmjet të cilës filozofi Kartezian duket se kanë ndërmend të përjashtuar Zotin nga bota, unë të kundërt (dhe unë jam i bindur se suksesi do të jetë vouchsafed mua) përpiqen rivendosjen e Tij. Dhe kjo zgjatje të pafundme dhe i palëvizshëm duket të jetë jo vetëm e vërtetë, por hyjnore.

Një gjë e tjera në lidhje me Henry shumë që ne duhet diskutuar është lidhje e tij të Njutonit. Njutoni ishte lindur pranë Grantham dhe ndoqi shkollën Lirë në Grantham. Në fakt ai kishte strehim në Grantham për shtatë vjet me z. Klark, vëllai i një mësuesi në shkollën Free. More, i cili ishte rreth 30 vite më i vjetër se Njutonit, u kthye shpesh në qytetin e tij të Grantham dhe kur ai e bënë këtë ai ka jetuar me një nga dy vëllezërit e Klark. Prandaj kur më shumë ishte një figurë e madhe në Kembrixh ai duhet të ketë marrë të dini Newton nxënës të rinj. Ne e dimë me siguri se ka pasur kontakt ndërmjet Newtonit dhe shumë deri shumë kohë ishte rreth 70 vjeç.

A ide shumë hapësirë për ndikimin e Njutonit? Është e pamundur të thuhet me ndonjë siguri, por ne me siguri mund të vini re se Njutonit 's ide absolute të hapësirës dhe kohës ishte vendimtare për fizikën e tij dhe se ky nocion i hapësirës është i lidhur ngushtë me atë të shtyrë nga të tjerë në argumentet e tij kundër Descartes. Gjithashtu në kushtet e gravitetit, për Descartes ishte e nevojshme të ketë një bashkëveprim me çështje midis organeve. Për gravitetit Njutoni ishte një forcë e cila ka vepruar përmes hapësirës boshe dhe, edhe pse ai nuk duket të ketë hapësirë identifikuar me Perëndinë si më bëri, megjithatë aspekti shpirtëror e hapësirës mbështetur Newton 's teori gravitacionale.

Më shumë nuk kërkuan avancimin në Kembrixh, refuzimin për të kandiduar në pozita të tilla si Master. Ai ishte një njeri modest që mendonin se ai nuk kishte talentet e nevojshme për rolet e tilla. Ai shkroi (shih ose):

Unë kam matur veten nga lartësia në thellësi dhe atë që unë mund të bëjë, dhe atë që unë duhet të bëjë, dhe bëni atë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland