Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Cathleen Synge Morawetz

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

5 May 1923

Toronto, Canada

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Cathleen Morawetz ishte christened Cathleen Synge. Babai i saj ishte Gjon Lighton Synge, një matematikan i cili ka një biografi në këtë arkiv, ndërsa nëna e saj, Eleanor Mabel Allen Synge, gjithashtu kishte disa trajnime si një matematikan. Të dy prindërit Cathleen u irlandeze por ajo ka lindur në Toronto, ndërsa babai i saj mbajti pozitën e profesorit asistent i matematikës në Universitetin e Torontos. Megjithatë, kur ajo ishte dy vjet më e vjetër e familjes u kthye në Irlandë, kur i ati i saj u emërua në karrige të Filozofisë Natyrore në Universitetin e Dublinit. Cathleen Kur ishte shtatë vjeç familja u kthye ne Toronto dhe ishte në Toronto që ajo ndoqi shkollë.

Cathleen fitoi një bursë dhe hyri në Universitetin e Torontos për të studiuar matematikë. Prindërit e saj të dyja inkurajuan interesin e saj në matematikë dhe shkencë, por i ati i saj jokingly tha se në qoftë se ajo u bë një matematikan:

... ne mund të luftuar si vëllezërit Bernoulli.

Sigurisht vite që kaloi si një Cathleen universitare në Toronto ishte koha e Luftës së Dytë Botërore dhe ajo ndërmori punën e luftës në 1943-44 si një asistent teknik. Kthehen në Universitetin e Torontos ajo ishte dhënë diplomuar në Matematikë shkallë e saj në vitin 1945. Cecilia Krieger, i cili mësoi matematikën Cathleen ndërsa ajo ishte një universitare, ka qenë një mik i familjes për shumë vite. Ajo inkurajoi fuqimisht Cathleen vazhdojnë studimin e saj e matematikës.

Cathleen martuar Morawetz Herbert, i cili ishte një farmacist, më 28 tetor 1945. Ajo pastaj shkoi në Massachusetts Institute of Technology për të studimit për diplomë Master e saj që ishte dhënë në vitin 1946. Në këtë fazë ajo hezituar dhe konsiderohet nëse ajo duhet të ndjekin studimet e mëtejshme e saj matematike. Ka pasur disa mundësi pune për gratë me doctorates në matematics dhe ajo konsiderohet marrë një punë në laboratore Bell në New Jersey. Megjithatë, inkurajuar fuqimisht nga Cecilia Krieger të studiuar për doktoratë e saj, Morawetz shkoi në Universitetin e Nju Jorkut për të ndërmarrë kërkime.

Ajo u pyet për të redaktuar Courant dhe Friedrichs SUPERSONIC Flow dhe Shock Valët dhe, me kohë këtë detyrë është përfunduar, ajo ka shtangur nga rrjedhin transonic dhe fenomeneve të lidhur. Ajo ka shkruajtur doctotal teza e saj, i cili ishte mbikqyrur nga Friedrichs, në stabilitetin e një implosion sferike dhe ishte dhënë Doktoraturë e saj në 1951. Gjatë kësaj periudhe Morawetz aplikuar për shtetësi amerikane dhe ajo u dha këtë në 1950. Ajo ishte një ndihmës hulumtuese në Massachusetts Institute of Technology për një magji të shkurtër, por u kthye në Instituti Courant e Shkencave matematike në Universitetin e New York-ut në vitin 1952 si një ndihmës hulumtuese. Promovimin e qëndrueshme pa e saj ka bërë një profesor asistent në vitin 1957, një profesor i asociuar në vitin 1960, dhe një profesor të plotë në vitin 1965. Në 1966-67 ajo mbajti një prestigjioze Guggenheim Fellowship.

Në vitin 1978 u bë drejtor Morawetz bashkëpunëtor i Institutit të Shkencave matematike Courant një pozicion që ajo mbajti deri në 1984 kur ajo u emërua Drejtor i Institutit Courant. Me këtë takim ajo u bë gruaja e parë që mban këtë pozicion, për më tepër ajo ishte gruaja e parë që të mbajnë ndonjë udhëheqje të krahasueshme në shkencat matematikore në Shtetet e Bashkuara.

Ajo u zgjodh si Kryetar i Shoqërisë American Mathematical, duke shërbyer në këtë rol në 1995-96. Në njoftimin që ajo do të bëhet presidenti i Institutit Courant lëshoi një deklaratë për shtyp duke thënë:

Morawetz është një matematikan i shquar, dhe lond ka qenë një nga dritat e drejtues në Institutin prestigjioz tonë Courant. [Ne] e di se American Mathematical Society do të përfitojnë shumë nga acumen konsiderueshme dhe udhëheqjen e saj bindëse.

Neni, propozimin e saj për këtë pozitë, përshkruan arritjet e shquar e saj kërkimore:

Në një seri prej tre gazeta të rëndësishme në fund të viteve 1950, Cathleen Morawetz përdorur analizat funksional së bashku me vlerësimet e mprehtë të reja për një ekuacioni të tipit të përzier, dmth me rajone të dyja eliptik dhe hiperbolik, për të provuar një teoremë të re për problemet e mrekullueshëm vlera kufi për diferencial pjesor ekuacione. Kjo teoremë është e motivuar nga aplikimet dhe çon në një parashikim befasuese praktike. Gjegjësisht, nëse fillon oe me një rrjedhë të qetë, i qëndrueshëm irrotational rreth një profil aerodinamik si një krah, pastaj në përgjithësi, në qoftë se një nga ndryshimet formën e profilit pak, nuk mund të jetë të qetë, rrjedhë e qëndrueshme transonic rreth profilin purturbed. Parashikimet Morawetz janë konfirmuar më pas përmes eksperimenteve aktuale dhe simulimi i kujdesshëm numerike që tregojnë pamjen e valë tronditëse në rrjedhjen e kaluara profilin purturbed.

Në 1960 ka punuar në Morawetz shpërndajnë valë të shëndoshë dhe valët elektromagnetike në grevë objekte. Morawetz tregoi se, për një të mesme, me shpejtësi konstante të lehta jashtë një yll që reflekton-objekt formë, valët e lartë frekuenca janë asymptotically, streams së grimcave duke lëvizur përgjatë rrezet. Gjatë vitit 1970 ajo zgjeruar këtë punë për të shqyrtuar zgjidhjet e tjera të ekuacionit te vales. Ajo vërtetuar rezultatet shumë të rëndësishme në lidhje me jo-lineare ekuacioni i valës. Në punën e saj më vonë ajo vazhdoi të studiuar valë tronditëse dhe rrjedhën e transonic.

Në vitin 1998 u dha Morawetz Medaljen Kombëtare të Shkencës. Krijuar nga Kongresi i Shteteve të Bashkuara në vitin 1959 dhe i dha të parë të Theodore von Kármán në vitin 1962, ajo është nderi më i lartë shkencor që Shtetet e Bashkuara mund të jepni. Citim për çmimin thotë se është dhënë për të Morawetz:

... për përparimet dhe nismëtare në ekuacione diferenciale të pjesshme dhe shumimin valë që rezulton në të gjitha kërkesat për të Aerodinamika, akustikë dhe optikë.

Në fjalimin e pranimit të saj Medaljen Kombëtare të Shkencës, Morawetz tha:

Ky është një rast me rëndësi të madhe për mua. Unë jam i mbushur me mirënjohje për të gjithë ata, dhe ka qenë një numër shumë i madh, i cili ka ndihmuar mua për shumë vite, dhe unë jam krenar që të jetë matematikani i parë grua për të marrë medalje. Dëshirë ime do të jetë më i madh se ai mund t'i ndihmojë gratë më të lëvizë përpara në matematikë, qoftë në shkollë apo klasën e shkollës pasuniversitare.

Lista e nderon që Morawetz ka marrë sigurisht nuk ndalet në ato të përmendura më lart. Ajo ka qenë dhënë grada nderi nga Eastern Michigan University, Smith College, Brown University dhe në vitin 1982, në Universitetin Princeton, 1986; dhe Duke University, dhe New Jersey Instituti i Teknologjisë në 1988. Në vitin 1993 ajo u quajt e prapambetur Grua Scientist nga Shoqata e Grave në Shkencë. Në vitin 1997 ajo mori Krieger - Nelson Award nga Shoqëria kanadeze matematike. Ajo ka qenë zgjedhur anëtar i Shoqatës Amerikane për Avancimin e Shkencës dhe një anëtar i Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencave. Përveç kësaj ajo ishte anëtare e parë grua e Matematikë e Aplikuar Seksioni i Akademisë Kombëtare të Shkencave.

Lista e arritjeve të saj të shquar shaka e saj i jep një kuptim të thellë:

Ndoshta unë u bë një matematikan sepse unë kam qenë kaq i mjerë në punët e shtëpisë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland