Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Robert Lee Moore

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

14 Nov 1882

Dallas, Texas, USA

4 Oct 1974

Austin, Texas, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Robert Lee Moore 's babai, Jonathan Charles Moore, në pronësi një dyqan hardware në Dallas. Fillimisht nga Connecticut, Charles kishte lëvizur në jug të Shteteve të Bashkuara gjatë luftës civile për të luftuar në anën e Jugut. Nënë Robert Lee Moore u Louisa Ann Moore dhe ajo nuk ka nevojë të ndryshojë emrin e saj të martesës, Charles që emrin e saj vajzë ishte edhe Moore. Charles dhe Louisa kishte gjashtë fëmijë, me Robert qenë më i ri i dytë në familje. Robert marrë një arsim të mirë në një shkollë private të lartë në Dallas, dhe para se ai hyri në universitet ai kishte gur në nivelin universitar mësuar duke studiuar tekstet shkollore universitare.

Ai hyri në Universitetin e Teksasit në 1898 dhe atje ai mori kurse nga Halsted dhe Dikson. Ai u diplomua me një Sc.B. në 1901 dhe pas një viti si shokët e mësimdhënies në Universitetin e Teksasit, Moore kaloi vitin akademik 1902-03 si një mësuesi matematike në Shkollën e Lartë në Marshall, Texas. Në fakt Moore do të kishte mbetur në Universitetin e Teksasit në vend se të shpenzojë vitit mësimor në një shkollë të lartë, por, për disa arsye të cilat nuk është e qartë, regents universitet nuk pranuan të rinovojë emërimit të tij, pavarësisht protestave të forta nga Halsted.

Halsted kishte sugjeruar një problem në një nga klasat e tij që kishte çuar Moore për të provuar se një nga Hilbert 's aksiomat Gjeometria ishte i tepërt. Eliakimi Moore, i cili ishte kreu i matematikës në Universitetin e Çikagos, dëgjuar për këtë kontribut dhe që interesat e tij hulumtuese në kohë ishin pikërisht mbi themelet e gjeometrisë, Eliakimi Moore organizuar dhënien e një bursë që do të lejonte Robert Moore për të studiuar për doktoraturës e tij në Çikago. Ne duhet të theksohet se pavarësisht nga fakti se Eliakimi Moore dhe Robert Moore përbashkët mbiemrin të njëjtë dhe të njëjtat interesa hulumtuese, ata nuk ishin të lidhura. Veblen mbikëqyrur Ph.D. Moore's në Universitetin e Çikagos dhe shkallën u dha në vitin 1905 për një disertacion të drejtë vë në vargje të hipotezave për Gjeometria.

Ishte Moore ndërsa ishte duke ndjekur ligjërata në Çikago gjatë kësaj periudhe që ai e parë goditi në metodat e mësimdhënies e tij origjinale:

Me mendjen e tij të shpejtë dhe shpirti i shqetësuar gjeti metodën e ligjërimit në vend i mërzitshëm - në fakt, dulling mendje. Për të gjallëroj një leksion se do të kandidojë një garë me profesorin e tij duke parë nëse ai mund të zbuluar prova të një teoremë shpallur para lektor kishte mbaruar prezantimin e tij. Mjaft shpesh ai fitoi garën. Por në çdo rast, ai ndjeu se ai ishte më mirë nga që ka bërë përpjekje.

Moore kaloi viti 1905-06 si një profesor asistent në Universitetin e Tennessee, pastaj dy vjet si një instruktor në Universitetin Princeton. Në vitin 1908 ai u caktua si instruktor në Universitetin Northwestern dhe pastaj, pas tre vjet atje, ai shkoi në Universitetin e Pensilvanisë në 1911. Vit më parë, në vitin 1910, ai ishte martuar me Margaret MacLelland kyçe të Brenham, Teksas, ata nuk kishin fëmijë. Pas një promovim të profesor asistent në Universitetin e Pensilvanisë në vitin 1916, ai qëndroi atje për katër vjet të tjera.

Ajo ishte në Universitetin e Pensilvanisë që Moore parë provuar nga metodat e tij të mësimdhënies në një Parimet e natyrisht Gjeometri ai mësonte atje. Ai filloi të ketë sukses me atë që u bë i njohur si Moore Metoda e mësimdhënies:

Këtu ishte një freskët, zonë relativisht të reja ku Moore kishte vetë testuar vështirësia e disa teorema.

Ne do të përshkruajnë Metoda Moore më poshtë.

Moore u emërua për të stafit në Universitetin e Teksasit në vitin 1920 si një profesor i asociuar, duke u bërë një profesor të plotë tre vjet më vonë. Moore u gëzua për t'u kthyer në Universitetin e Teksasit, universitet e tij në shtëpi. Me kohë ai ishte emëruar në vitin 1920 ai kishte botuar 17 gazeta në pikë-topologji caktuar (në një afat që ai solli). Për të tij tezën e doktoraturës Moore ka punuar në themelet e topologji. Në 1915 ai botoi Në një sërë postulates që të mjaftojë për të përcaktuar një numër aeroplan të botuar në transaksionet e Shoqërisë American Mathematical. Shkrim në lidhje me këtë letër në vitin 1927, Chittenden ka shkruajtur:

Rëndësia e rregullisht dhe të përkryer te ndare, prandaj metrikë, hapësira në analizat e continua tregohet nga fakti se nëntë vjet para botimit të zbulimeve të Urysohn, RL Moore marrë këto prona në e parë e një sistemi të aksiomat për themelet e analizave Zbavitje avion.

Moore ka shkruajtur punën e tij në pikë të vëna topologji në Parimet libër i rëndësishëm i vendosur topologji pikë të botuar në 1932. Ky vëllim, të botuar në Seria Ligjeratat Colloquium e American Mathematical Society, u ngrit nga Colloquium leksionet që i dha Moore në vitin 1929 dhe është një vetë-përmbante njohjen me temë përqëndruar në kontributet e veta Moore në subjekt.

Ne duhet të komentoni mbi metodat e Moore e mësimdhënies, për suksesin e tyre ndikuar të tjerët për të përdorur metoda të ngjashme. Këto metoda janë të përshkruar nga F Burton Jones, i cili vetë ishte një student i Moore, dhe vetë mësoi shumë sukses me një version i modifikuar, në:

Moore do të fillojë kursin e tij të diplomuar në topologji me kujdes zgjedhjen e anëtarëve të klasës. Nëse një student kishte studiuar tashmë topologji diku tjetër ose ka lexuar shumë, ai do të përjashtonte atë (në disa raste, ai do të kandidojë një klasë të veçantë për studentët të tilla). Ideja ishte që të ketë një klasë si homogjene injorant (topologically) të jetë e mundur. Ai zakonisht kujdes grup nuk të lexuar topologji por thjesht për të përdorur aftësitë e tyre. Thjesht donte konkurrencë të jetë aq i drejtë të jetë e mundur, për konkurs ishte një nga forcat lëvizëse. ...

Duke zgjedhur klasë se do të tregoni atyre shkurtimisht këndvështrimin e tij të metodës axiomatic: kishte disa kushte padefinuar (p.sh., "pika" dhe "rajon") e cila kishte domethënie të kufizuara (apo e kontrolluar) nga aksiomat (për shembull, një rajon është një pikë e caktuar). Ai atëherë do të shtetit aksiomat që klasa të fillojë me ...

Pas deklaruar aksiomat dhe dhënia e motivon shembuj për të ilustruar kuptimin e tyre atëherë ai do të shtetit disa përkufizime dhe teorema. Ai thjesht lexoni ato nga libri i tij si studentët e kopjuar ato. Ai atëherë do të udhëzojë klasës për të gjetur argumente të tyre dhe gjithashtu për të ndërtuar shembuj për të treguar se hipoteza e Teorema nuk mund të dobësohet, 'harruar, ose hequr pjesërisht.

Kur u kthye për klasë mbledhjen e ardhshme ai do të thërrasë në disa nxënës të provojë Teorema 1. Pasi ai u bë i njohur me aftësitë e anëtarët e klasës, ai do të thërrasë ata në mënyrë kundërt dhe në këtë mënyrë jep nxënësve mundësi të pasuksesshme më parë kur ato kanë marrë një dëshmi. Ai nuk ishte i papërkulur në këtë procedurë, por ishte e qartë se ai preferoi atë.

Kur një student ka deklaruar se ai mund të jetë teorema x, ai u kërkoi të shkuar në dërrasë e zezë dhe të paraqesë prova e tij. Pastaj nxënësit e tjerë, veçanërisht ata që nuk kishin qenë në gjendje të zbulojnë një dëshmi, do të sigurojë që u paraqitën prova të sakta dhe bindëse. Moore ashpër heckling parandalohen. Kjo ishte e nevojshme sepse rrallë atmosferë krejt të ishte një nga një përpjekje serioze të komunitetit për të kuptuar argumentin.

Kur një krisje u shfaq në një provë "të gjithë do të presë me durim për student në bord për të" patch atë. " Nëse ai nuk mund të, ai do të ulen. Moore atëherë do të kërkojë studentit të ardhshëm të provoni ose nëse ai mendonte vështirësitë që hasen ishte mjaft interesante, ai do të kursente se teorema e deri në atë kohë tjetër dhe shkoj në të teoremë tjetër i paprovuar (duke filluar përsëri në fund të klasës).

Mary Ellen Rudin, i cili ishte edhe një student i Moore paraqet një tablo të ngjashme:

Mënyra e tij e mësimdhënies ishte i pranishëm ju me gjëra që nuk kanë qenë ende provuar, dhe me të gjitha llojet e gjërave që mund të bëhet nga të kenë një counterexample, dhe problemet e pazgjidhura ndonjëherë - që është, të pazgjidhura nga dikush, jo të pazgjidhura vetëm nga ju. Pra, keni pasur disa ide të asaj që është menduar të jetë një matematikan - më shumë se mesatarja parauniversitar ka sot.

Edhe pse Metoda Moore provuar të mirë për Mary Ellen Rudin, ajo kuptoi se ajo nuk ishte e drejtë për të gjithë:

Unë nuk do të ketë asgjë për fëmijët e mi le të shkojnë në shkollë me Moore! Kjo është, unë mendoj se ai ishte shkatërrues për cilindo që nuk përshtatet saktësisht në model të tij, ai nuk pati sukses në dhënien e njerëzve që ka punuar me atë të arsimit. Është një gabim për të shkuar në shkollë në ato rrethana në përgjithësi.

Moore mësim në Universitetin e Teksasit, derisa ai ishte 86 vjeç, dhe ai dëshironte të kryejë të mësimdhënies, por autoritetet e Universitetit të detyruar atë që të dalin në pension. Një numër i studentëve mbështetet fuqimisht ofertën e tij për të qëndruar në post, por pa dobi. Autoritetet e universitetit nuk ishin të interesuar në aftësitë e tij për të mësuar, por ai ishte sukses i madh e metodave të tij që i bëri të punëdhënësit të tij nga frika se Matematikanë të ndritshme e reja nuk mund të dëshirojnë të mësojnë aty për shkak të vazhduar ndikimin e tij dominues. Në foto lart ai është 87 vjeç dhe ende në zyrën e tij në Austin, Teksas. Universiteti i Teksasit ka Moore një nder i madh, megjithatë, për ata në vitin 1973 me emrin e një fizikë të re, matematikë dhe astronomi pas ndërtimit të tij.

Një mbështetës i fortë i American Mathematical Society, Moore ishte një redaktor i Publikime Colloquium 1929-1936, duke qenë kryeredaktor i përgjithshëm 1930-1933. Ai ishte kryetar i Shoqërisë American Mathematical 1936-1938. Ai u zgjodh për të Akademisë Kombëtare të Shkencave në vitin 1931.

Në fund ne duhet të bëjnë disa komente negative për qëndrimet e tij fanatik. Citat më poshtë është nga një komunikim personal nga Davis Chandler i cili është bazuar në:

... bisedat dhe korrespondencë me tim Moise EE mik i mirë.

Davis Chandler shkruan:

RL Moore ka vendosur anti-zi, duke refuzuar të mësojë çdo studentët e zezë. Ai ishte goxha fanatik ndaj grave dhe shumë hebrenj, si shumë anekdota vërtetoj. Dy supervisees tij i cili vazhdoi të karriera shkëlqyer dhe që mbeti mirënjohës për mësimin e tij janë, megjithatë, Mary Ellen Rudin dhe EE Moise. Moore mori mjaft disa kohë, unë jam i tha, për të rregulluar për të punuar me një grua dhe me një hebre, por pasi ai u përdorur me të ai e trajtoi mirë ata. (Moise ishte e sfondit të përziera, por si ai mbante emrin e tij hebrenj Gjyshi ai ishte një çifut në sytë e Moore).

Siç sugjeron Davis Chandler, Mary Ellen Rudin është sigurisht i kënaqur me Moore:

Ai inkurajoi njerëzit të besojnë në veten e tyre si matematikanet, sepse ai mendonte se kjo ishte një nga mjetet kryesore për të bërë matematikë - të kemi besim. ... Unë ndoshta nuk do të ishte një matematikan nuk kishte punuar me Moore.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland