Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jonas Moore

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

8 Feb 1627

Whitelee, Pendle Forest, Lancashire, England

25 Aug 1679

Godalming, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jonas Moore u bë nëpunës të Kancelari i Durhamit. Në 1640, në moshën 13 vjeçare, ai mori studimin e matematikës. Moore u ndikua shumë nga Oughtred në studimet e tij matematikore. Në 1647 ai u bë mësues matematike në Duka i York-ut, vëllai i të ardhmen Mbreti Charles II, por ai nuk e mban këtë punë për shumë kohë që ai u hoq nga posti nga intrigash politike. Në të vërtetë kjo ishte një kohë të trazirave politike në Angli me beteja dhe argumenti fetar. Vetëm dy vjet më vonë Charles I u ekzekutua dhe djalin e tij të shpallur nga Charles II Sicilianu në kundërshtim të anglisht. Charles II u mund nga Cromwell në vitin 1650 dhe 1651 ishte në mërgim në Francë.

Pas humbur postin e tij si mësues privat në Duka i York-ut (Charles e të cilit babai i mbretit ishte ende në këtë kohë) Mur shkoi në Londër, ku ai shpreson të bëjë një jetë si një mësues i matematikës. Megjithatë, ai gjeti të vështirë për të gjetur mjaft shumë nxënës në mënyrë Moore ishte i lumtur që jam emëruar si topograf në vitin 1649. Detyra e tij ishte për të punuar në kullues e Fens, një rajon natyror prej rreth 40.100 km katrore e moçalishtë bonifikuar në Angli lindore midis Linkoln dhe Kembrixh. Rreth të njëjtën kohë si ai e mori këtë post si një topograf, ai botoi një libër mësimi Arithmetick matematike (1650).

Moore bërë një reputacion për veten e tij në këtë punë dhe së shpejti u emërua me punë të tjera anketimit. Në punën e Moore e në këtë kohë është përshkruar si më poshtë:

Ai fitoi reputacion nga suksesi i tij në ruajtjen e detit nga Norfolk, anketuar brigjet, dhe ndërtuar një hartë të Cambridgeshire ...

Parlamenti Konventa e 1660 deklaruar kthimin e mbretit dhe të mëdhenjtë. Ata të shpërndarë dhe krijoi një ushtri të ardhura për mbret, Charles II, duke e mbajtur risi parlamentar të taksave akcizës. Charles II u kthye në Londër dhe Moore Arithmetick ribotuar e tij së bashku me një synim i ri i Përgjithshëm mbi Ellipsis dhe Seksionet konik marra nga Mydorge. Kushtimin e tregon puna ribotuar se Moore është duke punuar shumë për të gjetur favor me regjimin e ri.

Moore në vitin 1663 u dërgua në Tangier për të kryer një studim dhe për të raportuar mbi fortifikimet e saj. Këtu ai ishte i përfshirë në projekt ambicioz për të ndërtuar një mur masiv port. Ai mori një kalorësi në vitin 1669 dhe u emërua në zyrën e lartë si Surveyor i Përgjithshëm i artilerisë.

Megjithatë, Moore nuk është veçanërisht i famshëm për matematikën që ai bënte: si një matematikan ai është i njohur më parë si të përdorin ahur shënim. Më tepër Moore është i njohur për mbështetjen e tij të fortë e matematikës dhe astronomisë që bërë përparime shumë të tjera matematikore dhe astronomike të jetë e mundur. Ndoshta kontributi i tij më i rëndësishëm ishte në përpjekjet e tij për të vendosur deri në Greenwich Royal Observatory "dhe përpjekjet e tij për të mbështetur Flamsteed. Në 1674 ai i ftoi Flamsteed në Londër, shih:

... me hartimin e instalimit të tij në një observatori të vogël të tij në Chelsea College, por prokuruar nga mbreti vend themeli të Observatorit Mbretëror. Ai mobiluar atë, për më tepër, me shpenzimet e tij private, me një këmbë sekstant shtatë të punësuar në vëzhgimet e Flamsteed deri 1688, si dhe dy orë ...

Këto orë janë përdorur nga Flamsteed në punën e tij që përfshin gjetjen gjatësi. Një vepër e fundit nga Willmoth shkon më tej se autorët e përshkruar më parë në kontributin Moore për të themelimit të Observatorit Mbretëror duke pretenduar se, me mbështetjen e shumë prova, se ai ishte:

... vetëm forca lëvizëse prapa skemë.

Moore, së bashku me famshëm shkrimtari i Samuelit Pepys ditari, themeluar matematike Royal Shkolla brenda Spitalit Krishtit. Kjo Shkolla u themelua me qëllim të veçanta të djemve të trajnimit në teknikat e navigimit në mënyrë që ato mund të shërbejnë mbretit në det. Moore u bë guvernator i shkollës dhe së bashku me Perkins, një mjeshtër në shkollë, ai shkroi një vepër madhore matematikore të destinuara për përdorim në Shkollën Mbretërore matematike. Moore vdiq por para se të punës mund të jetë botuar. Punës, Një sistem i ri i Mathematicks u shfaq në vitin 1681. Moore ka shkruajtur seksionet në aritmetikë, gjeometri, trigonometri dhe kozmografi ndërsa seksionet në algjebër, Euklidi dhe navigacion, ishin shkruar nga Perkins.

Aubrey Moore e përshkruan si:

... një zotërinj më të kryhen të kohës së tij: një matematikan i mirë, dhe shokët të mirë. ... ai ishte i gjatë dhe shumë yndyrë, lëkurën e hollë, të drejtë, i qartë sytë gri ...

Moore vdiq në vitin 1679 ndërsa në një udhëtim nga Portsmouth në Londër. Ai shkroi disa libra, përveç atyre të përshkruara më lart, duke përfshirë Moderne fortifikimit (1673) dhe Një Përmbledhje matematike (1674). Arithmetick e tij u botua për herë të tretë në vitin 1698, gati 20 vjet pas vdekjes së tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland