Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Eliakim Hastings Moore

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

26 Jan 1862

Marietta, Ohio, USA

30 Dec 1932

Chicago, Illinois, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Eliakimi Moore 's babai ishte David Moore Hastings, ndërsa nëna e tij ishte Sophia Julia Zdrukthtar. David Moore ishte një ministër metodist dhe ai dhe gruaja e tij i dha Eliakimi, bir i tyre një arsim të shkëlqyer. Si një fëmijë Eliakimi luajtur me Marta Morris rinj dhe ata do të martohen më vonë. Ai mori pjesë në inspektor pyjesh High School 1876-1879 dhe atje u përgatitur për studimet e tij në Yale University. Ishte në këtë kohë që ai u bë i interesuar në matematikë dhe kjo ndodhi me një punë të verës që ai mori. Një verë ai punoi si asistent në Ormond Stone, i cili ishte drejtor i Observatorit Cincinnati, dhe nga kjo kohë në Eliakimi e dinte se ai donte të studiuar matematikë dhe astronomi në universitet.

Në 1879 hyri Moore Yale University dhe e mori, pasi ai kishte planifikuar, kurse në matematikë dhe astronomi. Interesat e tij u bë më e qartë në fushën e matematikës dhe ai mori BA e tij në 1883. Ai ka mbetur në Yale të studiuar për Ph.D. e tij nën mbikqyrjen e Hubert Anson Newton. Disertacioni i doktoraturës Moore e kishte të drejtë Zgjerimet e Teorema Disa të Kliford dhe Cayley në Gjeometria e Dimensions n dhe kjo çoi në dhënien e doktoraturës së tij në 1885. Newton inkurajuar Moore për të shkuar në Evropë për një vit dhe ndihmoi për financimin e udhëtimit. Moore kaloi viti në Gjermani, duke parë që Göttingen, ku ai kaloi verën e vitit 1885 duke studiuar gjuhën gjermane, por shpenzimet më të madhe të vitit akademik 1885-86 ndjek leksionet nga Kronecker dhe Weierstrass në Universitetin e Berlinit. Parshall shkruan në:

Ndërkohë që ndikon direkt të këtij turneu studimi gjermanisht në karrierën pasuese Moore matematikore janë të vështirë për të izoluar, kjo është e pamohueshme që Moore u kthye në Shtetet e Bashkuara me një sens të rëndësisë dhe dëshira e ndjekje aktive dhe të qëndrueshme të hulumtimeve origjinale.

Është me vlerë duke shtuar se akademikët amerikanë u detyruan të vërtetë për të trajnuar në Evropë në kohën e Moore, por kur gjashtë vite më vonë ai e ngriti shkollën e tij kërkimore, në Çikago është dhënë për herë të parë mundësi për Matematikanë amerikanë për të trajnuar në një hulumtim intensiv në mjedis - Shtetet e Bashkuara.

Në kthimin e tij në Shtetet e Bashkuara, Moore u caktua si instruktor në Northwestern University për vitin 1886-87, pastaj ai kaloi dy vjet si mësues matematike në Yale para se të shpenzimeve të viteve 1889-1892 kthehet në Northwestern University. Gjatë kësaj spell të dytë në Northwestern Moore u afrua nga William Rainey Harper dhe ofroi një post në Chautauqua në Nju Jork. Moore refuzoi, duke e ditur se kjo do të thotë marrjen e një post që përfshinte një shumë të mësimit të nivelit të ulët, ndërsa ai donte të përqëndrohen në një hulumtim. Ndoshta ajo ishte një episod me fat që, një vit më vonë në 1891, Harper ishte Presidenti i emëruar i Universitetit të Çikagos dhe donte të stafit të departamentit të matematikës me hulumtimet e stafit aktive. Tani ai mund të ofrojë Moore pas ai donte për të kënaqur ambiciet e tij kërkimore dhe Moore shpejt pranuar.

Moore u emërua profesor dhe kreu i ngarkuar i departamentit të matematikës në Çikago, kur u hap universiteti i parë në 1892. Para kësaj ai kishte martuar Marta Morris Young më 21 qershor 1893 në Columbus, Ohajo, ata kanë qenë nga miqtë e tyre ditët e fëmijërisë. Moores kishte dy djem, vetëm njëri prej të cilëve arriti në moshën e rritur. Në 1896 Moore u bë kreu i departamentit të matematikës në Çikago, një post që ai mbajti deri në 1931.

Kur ai u emërua në Çikago, Moore bindi autoritetet e universitetit të emërojë dy matematicienë të rinj gjermane Bolza dhe Maschke të departamentit të tij. Archibald, në, përshkruan këtë ekip matematikë Çikago:

Këta tre burra të plotësuar njëri-tjetrin mrekullueshëm. Moore ishte një entuziast i zjarrtë, e shkëlqyer, dhe fort i interesuar në lëvizjet popullore kërkimit matematik të ditës; Bolza, një produkt i shkollës përpiktë gjermane e analizave të udhëhequr nga Weierstrass, ishte një gjendje, dhe gjerësisht lexoni studiues dhe hulumtues; Maschke ishte më e paramenduar se dy të tjera, i zgjuar, e shkëlqyer në kërkime, dhe një ligjërues më i lezetshëm në gjeometri. Gjatë periudhës 1892-1908 në Universitetin e Çikagos ishte i patejkalueshëm në Amerikë si një institucion për studimin e matematikës të lartë.


Midis Ph.D. Moore's studentëve në Çikago u Dikson, Veblen, Anna lesh Wheeler dhe GD Birkhoff. Edhe pse kishte Robert Moore Veblen si mbikëqyrësit e tij në Çikago punoi me të, dhe ishte i ndikuar fuqimisht nga, Eliakimi Moore.

Zonat e parë Moore kryesore të hulumtimit, të cilin ai studioi nga rreth 1892-1900, u algjebër dhe grupe, ku në 1893 ai provoi se çdo fushë e fundme është një fushë e Galois. Ai gjithashtu studioi seri pafund e grupeve të fundme të thjeshtë.

Në punën e tij mbi themelet e gjeometrisë filluar rreth 1900 Moore shqyrtoi pavarësinë e Hilbertit 's aksiomat. Ai riformulohet këto në kushtet e pikave si vetëm sasi të papërcaktuar, në vend se pikë, linjat dhe avionë si Hilbertiane kishte bërë. Letër e tij 1902 aksiomat e gjeometrise projektive tregoi se Hilbertit 's sistemin aksiomë që përmban aksiomat e tepërt.

Në Moore është përshkruar si më poshtë:

Megjithëse një njeri i butë, ai nganjëherë shfaqet padurim si ai u përpoq për përsosmëri në klasën e tij.

Parshall në shkruan në një mënyrë të ngjashme:

Moore i stilit të mësimdhënies - karakterizuar nga një paraqitje e shpejtë-paced e ideve të reja kërkimore dhe çfarë mund të jetë padurim therës me ata që nuk ndjekin - dëshmuar sigurisht efektive, të paktën për më të talentuar. Moore ishte një njeri i standardeve të larta intelektuale dhe akademike, ai pritet shumë nga vetja, studentët e tij, dhe kolegët e tij.


Interes i tretë që Moore mori pas 1906 ishte në themelet e analizave:

Ai solli në kulm studimin e integrals pahijshme para shfaqjes së teorive integrim më efikas të Borel dhe Lebesgue. Ai me zell i avancuar analizë të përgjithshme, të cilat për atë qëllim zhvillimin e një teori të klasave të funksioneve në një gamë të përgjithshme. ... Gjatë punës së tij në analizën e përgjithshme, Moore theksoi bazat, si ai kërkoi të forcuar bazat e matematikës.

Moore solli saktësi dhe ashpërsi të gjitha fushat ai studiohet. Tema të tjera që ai punoi përfshijnë Gjeometria algjebrike, teoria e numrave dhe ekuacioneve integrale.

Në 1893 Moore ishte një nga organizatorët kryesorë të kongresit të parë ndërkombëtar matematike që do të mbahet në Shtetet e Bashkuara. Ai pastaj iu afrua New York matematike Shoqëria me një qëllim që të botuese Procedura e kongresit. Në proces ai bindi kësaj shoqërie për të marrë një rol më të kombëtar dhe për të ndryshuar emrin e tyre në American Mathematical Society. Vendosja e një degë e Shoqërisë Çikago, që ai udhëhoqi, Moore ka ndihmuar në arritjen e Shoqërisë së të gjithë Shtetet e Bashkuara. Ai u bë një mbështetës i fortë i Shoqërisë American Mathematical qenë zëvendës-presidenti i 1898-1900, Presidenti i 1901-1902 dhe Colloquium Ligjërues në vitin 1906. Ai ka vepruar si një redaktor i transaksioneve të Shoqërisë American Mathematical 1899-1907.

Në kontribut i tij është i përmblodhi si vijon:

Moore ishte një gjeni i jashtëzakonshëm, të gjalla, imagjinative, simpatik, udhëheqës kryesor në çlirimin e Matematikanë amerikanë nga vartësia në universitetet e huaja, dhe në ndërtimin e një fuqishëm American School, duke tërhequr vetvete punonjësve nga të gjitha pjesët e botës.

Moore mori nderon shumë nga e gjithë bota për kontributin e tij. Ai u zgjodh për të Akademisë Kombëtare të Shkencave, Akademia Amerikane e Arteve dhe Shkencave, dhe filozofike American Society. Ai mori diploma nderi nga Göttingen, Yale, Klark, Toronto, Kansas, dhe Northwestern.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland