Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jean Etienne Montucla

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

5 Sept 1725

Lyon, France

18 Dec 1799

Versailles, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Montucla Etienne 's ati ishte një tregtar i cili ka jetuar dhe punuar në Lionit. Ishte në atë qytet se djali i tij Etienne u lind, u sollën lart, dhe filloi shkollimin e tij.

Etienne ishte arsimuar në Kolegjin e Jezuitëve në Lion, por, në 1741, ndërsa ai ishte duke studiuar atje babai i tij vdiq dhe ai ka mbetur një jetim. Në këtë fazë gjyshen e tij mori përsipër rritjen e tij. Etienne ishte i interesuar në një gamë të gjerë e studimeve në Kolegjin e Jezuitëve. Gjëagjëzë shkruan në:

Vëmendjen e tij ishte drejtuar kryesisht me klasike antike, por ka një shije natyror për studime filozofike, dhe një kujtim i fuqishëm, ai ka mundur të fitojnë njohuri të saktë të disa gjuhëve moderne, ndër të cilat italisht, gjermanisht, holandisht, anglisht dhe janë të përmendur. Sipas Le Beraud Pere, i cili ishte më pas mësues e Lalande, ai bëri aftësi të konsiderueshme në studimin e matematikës dhe fizikës.

Në 1745 Montucla gjyshja ka vdekur dhe në këtë pikë ai shkoi në Tuluzë, ku ai filloi të studiojë ligjin. Pas përfundimit të studimeve të tij në Tuluzë, ai vendosi të shkojë në Paris i cili do të jetë vendi më i përshtatshëm për të fituar më tej trajnimin juridik. Atje ai u bë shokë me Diderot, Lalande dhe d'Alembert që ai u takua në soirées shkencor të organizuar nga Charles Antoine Jombert. Ai e bëri shumë miq të tjerë midis Matematikanë lartë e ditës së tij, dhe ai filloi të kombinojë interesat e tij shumë dhe studim historinë e matematikës. Making njohje e Jombert kishte avantazhe të tjera, sepse ai ishte një libërshitësit dhe botues. Këshilla nga Jombert, d'Alembert dhe Diderot vendosur Montucla në rrugën e botimit në historinë e matematikës.

Puna e tij e parë ishte Histoire des recherches sur la kuadraturë du cercle e cila u botua nga Jombert në Paris në 1754, dhe në lidhje të lartë në të cilin u mbajt kjo punë mund të gjykohet nga fakti që mbi fuqinë e kësaj pune vetëm Montucla u zgjodh anëtar përkatës i Akademisë Berlinit. Edhe pse historinë e problemit të squaring rrethit ka ndryshuar shumë që nga dita Montucla e këtij libri është ende një klasik i këtij lloji. Tashmë në këtë kohë ai ishte duke punuar në kryevepër të tij, Histoire des mathématiques, dhe në 1754 ai njoftoi se do të publikohen në një datë të ardhmen. Ai ishte ndërmarrja e një detyrë shumë e madhe, e cila kurrë nuk kishte qenë me të vërtetë të ndërmarra në këtë formë para, dhe katër vjet do të kalojnë para publikimit. Montucla nevojshme të ardhura për të lejuar atë që të ndjekin interesat e tij kërkimore dhe rreth kësaj kohe ai ka punuar në Paris de Gazetën.

Në 1756 Montucla botuar një punë e cila tregon gjerësinë e interesave të tij shkencore. Një bashkëpunim me mjekun Morisot Joseph-Deslandes çoi në publikimin e Recueil de copa vaksinim concernant l'de la vogëlush vérole et propres à prouver en la sécurité et l'utilité, e cila ka dhënë një përmbledhje e burimeve të vaksinimit li. Pastaj në 1758 ai botoi veprën e tij dy vëllim, përsëri me Jombert si botuesin e tij, Histoire des mathématiques. Vëllimin e parë të mbuluar historinë e matematikës nga kohët e lashta në 1700, ndërsa volumi i dytë iu kushtua tërësisht të matematika e shekullit 17. Vogel traktat Montucla përshkruan si:

... përpjekjen e parë e një histori të ideve dhe problemeve matematikore. [Më parë veprat që kryesisht] listat e emrave, titujve dhe datat ...

Montucla kishte qenë duke synuar për të prodhuar një vëllim i tretë që mbulon gjysmën e parë të shekullit të 18-të, por volumi i punës i cili kishte shfaqur gjatë kësaj kohe, dhe vështirësitë e punës kohëve të fundit vënë në kontekstin e saj historik, e çuan atë të heqë dorë nga ky qëllim. Këto dy vëllime të udhëhequr me të drejtë për të Montucla fituar një reputacion të lartë në Paris, dhe ai filloi të punojë për qeverinë frëngjisht.

Në 1761 ai shkoi në Grenoble ku ai u emërua në pozitën e intendant të Dauphiné. Dauphiné ishte një rajon të Francës jug-lindore e cila kishte qenë fillimisht i pavarur. Në shekullin e 14-të ajo ishte shitur për Charles V të Francës i cili më pas lihen Dauphiné të trashëgimtarit të tij, një praktikë e cila më vonë vazhdoi Kings. Një Parlement e Dauphiné u krijua në 1453 nga djali i Charles VII i cili ka përdorur postin e tij për të shkaktuar një grindjeje me të atin, i cili pastaj u përgjigj duke annexing Dauphiné në Francë. Në 1628 qeveria frëngjisht caktuar një intendant të Dauphiné për të parandaluar çdo nocionet e pavarësisë mund të ketë. Intendant ishte një zyrtar i rëndësishëm mbretërore me kontrollin mbi zonë, dhe ajo ishte në atë pozicion që Montucla ishte emëruar në 1761. Ai ishte i bazuar në Grenoble, qyteti kryesor i Dauphiné. Atje ai u takua me Marie Françoise Romand dhe ata u martuan në 1763.

Një vit pas martesës së tij dërguar qeverisë frëngjisht Montucla të Cayenne në bregun veri-lindor të Amerikës së Jugut. Zhan LaFlèche ishin dërguar atje nga qeveria në frëngjisht gati pikërisht 100 vjet më parë dhe Montucla shkoi atje edhe si një astronom. Në vitin 1643 tregtarët frëngjisht themeluar një qytet në vendin e qytetit sot e Cayenne, një port i French Guiana, duke e quajtur zgjidhje La Ravardière. SHBA shkatërruar më vonë qytetit por frëngjisht reoccupied atë në vitin 1664 dhe u dha French Guiana në një traktat i 1667, katër vjet para se ata i dërgoi Zhan LaFlèche atje. Vitet 1700 në frëngjisht punuar shumë në ndërtimin e Jugut territorin e tyre amerikane. Montucla u emërua astronom mbretëror dhe sekretar në një ekspeditë në frëngjisht Guianës në 1764 dhe u dërgua në La Ravardière. Pasi kaloi më shumë se një vit ai u kthye në Francë në 1765. Ne konstatojmë që në miratimin e La Cayenne Ravardière ishte riemëruar në 1777.

Pas kthimit të tij në Francë, Montucla mori një tjetër takim të mëdha të qeverisë, si kreun e Ndërtesave Clerk Royal, duke mbajtur pas 1766-1789. Ai është emëruar edhe si Royal Censor i punimeve matematikore në 1775. Disa vjet më vonë ai botoi një tekst për të cilin ai është i famshëm, dmth një botim të ri të Ozanam 's mathématiques Récréations et physiques në 1778. Gjëagjëzë shkruan në atë Montucla:

... në mënyrë të zgjeruar dhe përmirësuar në masë të madhe "Recreations" e Ozanam, se ai mund të thuhet se ka bërë punën e tij. ... kështu me kujdes kishte fshehur lidhjen e tij me punën, që, në përfundimin e tij, një kopje i është dërguar atij, në cilësinë e tij të censor, për shqyrtim dhe miratim. Përveç fshirjen nga puna e Ozanam shumë që ishte absurde, foshnjor, dhe të vjetëruara, ai pasuruar edicionin e tij me dissertations mbi pothuajse çdo degë e shkencës praktik ...

Botimi i tij u popullarizuar me ndikim në problemet gjeometrike autopsi të cilat përfshijnë prerjen e figurave gjeometrike në copa që mund të organizohet për të formuar figura të tjera gjeometrike. Charles Hutton perkthyer Montucla edicionin e Ozanam 's mathématiques Récréations et physiques në anglisht në 1803 dhe edicionin e shoshë ishte botuar në 1844, u bëri thirrje Recreations në shkencë dhe filozofi natyrore.

Në 1788 Furierit i dërgoi një letër algjebër të Montucla për mendimin e tij. Furierit, megjithatë, nuk ka marrë një mendim dhe shkroi në një letër një vit më vonë:

Unë të fillojë të marrë M Montucla në fjalën e tij kur ai na tregon se ai ka rënë me analizë mësuar: Unë pres me qetësi për të që të jetë pajtuar me të.

Kjo mund të thotë se nuk ishin bërë Montucla matematikës në këtë kohë, por Furierit 's koment nuk është kuptuar si duhet.

Nuk është e habitshme postimet mbretërore Montucla të zhdukur kur filloi Revolucioni frëngjisht në 1789. Nga kjo kohe ai ishte shumë mirë jashtë, duke mbajtur zyra e lartë për shumë vite, por Revolucioni pa atë të humbasë më të madhe të pasurisë së tij, si shoshë shkruan:

... hedhur atë në botë në moshën e tij të vjetër, të zhveshur nga çdo gjë, por integritetin e tij, dhe dashuria dhe respekti i miqve të tij.

Në këtë kohë ka dalë në pension dhe shkoi për të jetuar në Versajë, ku ai punoi në historinë e teksteve matematikës. Ai ishte, megjithatë, duke pasur parasysh më tej emërimet publike në vitet 1795 edhe pse ai ishte shtatëdhjetë e vjetër në këtë kohë. Ai ishte dhënë detyrë e vlerësimit traktateve në Ministrinë e Punëve të Jashtme, por ishte paguar kaq pak ai humbi financiarisht. Ai gjithashtu ka mbajtur një pozicion në zyrën e Lottery Kombëtare.

Montucla miqtë e bindi atë për të punuar në një botim të ri të tij të famshëm mathématiques Histoire des. Në gusht 1799 Montucla botuar edicionet e reja përmes Agasse në Paris të dy vëllimet e botuar fillimisht në 1758. Montucla korrigjuar gjerësisht dhe zgjeruar dy vëllime. Ai kishte për qëllim të zgjerojnë mbulimin e tij të historisë në fund të shekullit të 18-të dhe një pjesë e vëllimit të tretë në këtë temë është shtypur nga kohën kur ai vdiq, katër muaj pas publikimit të edicioneve të reja të 1799. Lalande, me ndihmën e disa shkencëtarë të tjerë, përfunduar tre dhe katër vëllime të japë mbulimin që Montucla kishte menduar. Sasia tre mbuluar shekullit të 18-të matematikës të pastër, optikës dhe mekanikës në 832 faqe, ndërsa vëllimi i katërt i mbuluar shekullit të 18-të astronomisë, gjeografisë matematikore dhe lundrues në 688 faqe. Vogel shkruan në:

Punë e madhe Montucla së, historia e parë klasike të matematikës, ishte gjithëpërfshirës dhe, në lidhje me gjendjen e bursave bashkëkohore, përshkrim të saktë të zhvillimit të subjektit në vende të ndryshme. llogari përfshirë edhe mekanikë, astronomi, optika, dhe muzikë ...

Sarton ka shkruajtur:

Kjo është ende një libër shumë të vlefshëm, edhe pse vetëm për njohës i kujdesshëm '; fillestare do të bënin mirë që të lënë atë vetëm.

Futja në një ribotim të katër vëllime të Histoire des mathématiques në 1968 jep këtë vlerësim i kontributit Montucla's:

Montucla na ka dhënë një mësim të dyfishtë në historinë e matematikës. Nga këto mësime, e parë është ajo që ai ka përbërë për ne. E dytë është ajo që ai ka shkruar pa synuar për të, atë që, përmes personalitetit të tij, se trouve être l'image des idées, des manières de voir de son et scientifique du mjedis qu'il fréquentait et connaissait très bien époque.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland