Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Paul Antoine Aristide Montel

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

29 April 1876

Nice, France

22 Jan 1975

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Pali Montel ishte bir i Anais Magiolo dhe Montel Aristide, i cili ishte një fotograf. Ai ishte arsimuar në Lycée në Nisë pastaj, në 1894, ai hyri në Ecole Normale Supérieure në Paris, diplomimin e tre vjet më vonë.

Montel pastaj dha mësim në disa lycées dhe në këtë fazë ai nuk kishte ndërmend të ndërmarrjes hulumtuese në matematikë. Ai ka gëzuar të mësimdhënies, por ai kishte interesa të tjera të tilla si literaturë dhe udhëtimit dhe ishte i kënaqur që të ketë një punë ku ai kishte kohë të lirë të mjaftueshme për të gëzojnë këto pursuits. Ai ishte, megjithatë, një mësues shumë i suksesshëm dhe bënë mirë në përgatitjen e studentëve të tij për provimet konkurruese e cila i dha ato vende në institucionet inxhinieri kryesor. Montel miqtë e pa talentin e madhe që ai posedonte dhe ata e bindën atë për t'u kthyer në Paris dhe për punën për një tezë për doktoraturë e tij në matematikë. Kjo bëri dhe mori doktoratën e tij në 1907. Megjithatë, ai u kthye për të dhënë mësim në lycées dhe nuk kërkojnë një funksion të universitetit në këtë kohë. Ai u emërua në postin e tij të parë e universitetit në Paris, në vitin 1918 në moshën 42. Dieudonné shkruan në:

Gjatë okupimit gjerman ai ishte dekan i Fakultetit të Shkencave, dhe ai ishte në gjendje të mbajë dinjitetin e universitetit frëngjisht pavarësisht nga arroganca e pushtuesit dhe servilizmin e bashkëpunëtorëve të tyre.

Montel punuar kryesisht në teorinë e funksioneve analitike të një variable komplekse. Puna e tij është vënë në kontekst, duke Dieudonné në:

Ideja e compactness ishte dalluar si një koncept themelor në analizat gjatë shekullit të nëntëmbëdhjetë, me kusht një sërë Kufizohet ne n R, kjo është e mundur për të dhe për të përcaktuar sekuencën e pikë, një subsequence që converges në një pikë të n R (Bolzano - Teorema Weierstrass). Riemann kishin kërkuar që të shtyjë këtë pronë jashtëzakonisht i dobishëm për të komplete e të funksioneve të ndryshores reale, por ajo së shpejti u duk se boundedness i E nuk ishte e mjaftueshme. Rreth 1880 G Ascoli futur kusht shtesë të equicontinuity i E, i cili nënkupton se e ka përsëri Bolzano - pronë Weierstrass. Por në fillim të shekullit të njëzetë teoremen Ascoli kishte zbatimet shumë pak, dhe ajo u Montel i cili e bëri të njohur duke treguar se si mund të jetë e dobishme për funksionet analitike të një variable komplekse.

Montel paraqiti një sërë funksione të quhet një familje normale dhe përdorur këto ide për të lehtësuar rezultatet klasik në teorinë funksioni të tillë si teorema Riemann dhe hartën e Hadamard 's karakterizimin e funksioneve të tërë të rendit fundme. Montel idenë e familjeve normale provuar të jetë i fuqishëm në lidhje shumë, për shembull në provë e Picard - Landau-Teorema Schottky, dhe ajo u bë qendror në teorinë e iterations e funksioneve analitike e filluara nga Emile Picard dhe zhvilluar nga Fatou dhe Julia. Në vitin 1915 Akademia e Shkencave në Paris njoftoi se tij 1918 Grand Prix do të jepet për një studim të përsëritje nga një pikë globale të parë. Në Aleksandri tregon se kjo zgjedhje i temës mund të kenë qenë bërë për shkak se ajo u ndje nga Appell, Emile Picard, dhe Koenigs se familjet normale mund të ofrojnë një mjet të përshtatshëm për hetime të tilla. Grand Prix u fitua nga Julia por Montel, të cilët nuk kanë hyrë për çmim, u shpërblye me një çmim të vogël monetare në të njëjtën kohë.

Montel hetuar edhe lidhje midis Koeficientët e një polinom dhe vendndodhjen e saj në zero avion komplekse.

Siç kemi përmendur më lart, Montel ishte i interesuar në udhëtime dhe famë e tij si një matematikan çuar në ftesat e shumta që ai ishte më shumë se i kënaqur që pranojnë. Ai leksione në Belgjikë, Egjipt, Rumani dhe Amerikë Jugore. Duke studentët në Rumani do të thotë se ai ishte në gjendje të bëjnë vizita të shpeshta në atë vend. Ai u martua vonë në jetë dhe nuk kishte fëmijë.

Midis nderon ai ka marrë, më prestigjioze ishte e zgjedhjeve në frëngjisht Akademia e Shkencave në vitin 1937.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland