Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Guidobaldo Marchese del Monte

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 Jan 1545

Pesaro, Italy

6 Jan 1607

Montebaroccio, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Guidobaldo del Monte 's babai, Ranieri, ishte nga një familje e pasur udhëheqës në Urbino. Ranieri ka theksuar për rolin e tij si një ushtar dhe gjithashtu si autor i dy librave të arkitekturës ushtarake. Duke e Urbinos, Duke Guidobaldo II, nderoi atë me titullin Marchese del Monte kështu që familja e kishte bërë vetëm një fisnik në brez para Guidobaldo. Në vdekjen e babait të tij Guidobaldo trashëguar titullin e Marchese. Ne duhet të njoftimit në këtë pikë që ai nënshkroi vetë Monte Guidobaldo dal (duke përdorur 'dal' e jo 'del' siç ishte mjaft të zakonshme në atë kohë) kështu që nuk është e pazakontë për të parë atë të referuara si Guidobaldo Mal të dal në vend se Guidobaldo del Monte . Për komoditet, megjithatë, ne do t'i referohen atij si Guidobaldo gjatë këtij neni, edhe pse në vende të tjera në këtë arkiv, ne i referohen atij si del Monte.

Ne gjithashtu duhet të theksohet se një titull nuk është gjëja e vetme që ai trashëgoi në vdekjen e të atit të tij, sepse ai erdhi edhe trashëgimtar të pasurive të familjes së Montebaroccio. Ai ishte mjaft i pasur se atëherë ai nuk kishte nevojë për të pranuar punë të paguar, dhe shërbimin e tij edhe ushtria duket se kanë qenë të papaguara. Në fakt ai mund të përballojë që të japë mbështetje financiare për shkencëtarë të tjerë, për shembull Galileo përfituar nga patronazhin e tij.

Guidobaldo studioi matematikë në Universitetin e Padovës në 1564. Ndërsa atje ai u bë një mik i poetit të madh italian Torquato Tasso. Në fakt Guidobaldo mund të ketë njohur Tasso para se të studiuar në Padova së bashku, për Tasso ishte pothuajse saktësisht të njëjtën moshë si Guidobaldo dhe kishte qenë edukuar në oborrin e dukë e Urbinos, me djalin duke e, nga 1556. Situata politike në Evropë në kohën e vendosur fazë tjetër të jetës së tij.

Sulejman I, Magnificent, Buda i zënë (pjesë e ditës pranishëm Budapest) në 1526. Mbi Hungari pasuar vite ishte ndarë me Hungarinë Royal vjen nën sundimin Habsburge dhe osmanët kontrollin Buda dhe atë pjesë të jugut. Ne 1568 Hungaria u nda në tre me Hungarinë Royal duke u zvogëluar për të lejuar principata autonome të Transilvanisë, që ishte gjithashtu nën kontrollin e turqve. Ferdinand I ishte Shenjtë perandor romak nga 1558 të vdekjes së tij në 1564, kur djali i tij i madh u bë perandor romak Shenjtë Maximilian II. Ai luftoi një fushate të pasuksesshme kundër turqve në Hungari, jo aq shumë me qëllim që të marrë nën kontroll pjesë të vendit të kontrolluar nga ata, por më shumë për të luftuar kërcënimin që përbën të perandorisë së tij. Për një kohë Guidobaldo shërbyer në ushtri gjatë luftës kundër osmane në Hungari. Qartë ekspertizës ushtarake e fituar nga babai i tij e bëri atë një aset të çmuar. Megjithatë, Maksimilian u detyrua të përfundojë një paqe në 1568, sipas të cilës ai u kërkohet që të paguajnë detyrimet e të sulltanit. Kjo ishte një paqe me ankth, me disa luftimeve të vazhdueshme.

Pasi shërbeu në ushtri, Guidobaldo u kthye deri tek pronat e tij të Montebaroccio në Urbino, ku ai ishte në gjendje të kalojnë kohën e tij duke bërë hulumtime në matematikë, mekanikë, astronomi dhe optikë. Ai studioi matematikë në Commandino gjatë kësaj periudhe dhe u bë një nga dishepujt e tij më të fortë. Ai gjithashtu u bë një mik i Bernardino Baldi, i cili ishte edhe një student i Commandino rreth të njëjtën kohë.

Libri Guidobaldo e mechanicorum Liber (1577) u konsiderua si punë më të madh në statikë që herë grek. Ishte një kthim në ashpërsi klasike greke me qëllim refuzimin e qasjes së Jordanus, Tartaglia dhe Cardan. Në fakt, në Biagioli na tregon se Guidobaldo treguar përbuzje për burrat si Tartaglia, Benedetti, Veriore dhe të tjera italianë, të cilët ishin në një klasë më të ulët sociale sesa Guidobaldo aristokratik. Në fakt ai sulmonte ata për pretendimet e tyre se trupat do të zbresin përgjatë rrugëve paralele në qoftë se ka rënë, duke thënë se të gjitha organet do të lëvizë përgjatë rrugëve që converged në qendër të Tokës. Sigurisht ai ishte e drejtë, por dallimi është i papërfillshëm. Kjo është një tregues i filozofisë së tij, megjithatë, për saktësi të plotë matematike.

Cilat ishin idetë kryesore në librin e tij? Ai fort respektohen parimin se forca më shumë ishte e nevojshme për të zhvendosur një peshë se sa ishte e nevojshme për ta mbajtur atë në lëvizje, dinamikë dhe kështu zhurma është dashur të jenë dy subjekte të veçanta. Galileo më vonë do të tregojnë se si të unifikuar zhurma dhe dinamikë. Një tjetër gabim që Guidobaldo bën është për të pranuar një argument të Pappus aeroplanët e prirur për atë Jordanus, e cila është në të vërtetë e saktë. Ne nuk duhet të jetë tepër kritik, megjithatë, për shumë e librit Guidobaldo është material i shkëlqyer i cili do të pranohen nga Galileo dhe formojnë bazat për hapin e tij të madh përpara. Për shembull Guidobaldo tregon se sistemet e pulleys mund të reduktohet në problemet me leva me disa analiza të shkëlqyera.

Siç kemi treguar, shumë i qasjes Guidobaldo u miratua nga Galileo i cili ishte mik i tij për 20 vjet. Interesante në këtë aspekt është një eksperiment mbi predha që Guidobaldo kryer. Naylor, në, përshkruan këtë arritje:

Dikur para 1601 Guidobaldo del Monte duket se kanë kryer një studim eksperimental formën e trajektore projektil. Ekzistenca e këtij eksperimenti ka mbetur e panjohur për shumë vite derisa lajmin e Libri 's zbulimin e tij në një dorëshkrim u botua në shekullin e 19-të. Eksperiment vetë është i mrekullueshëm i ngjashëm me një përshkruar nga Galileo në "Discorsi".

Naylor diskuton dy eksperimentet dhe gjithashtu diskuton marrëdhëniet e mundshme mes tyre, ndërsa në Rose shkruan në lidhje me këto eksperimente njëjtë:

Në fletoren e Guidobaldo e ... ajo është e siguroi se predha të ndjekë rrugë të alegorik, se kjo rrugë është e ngjashme me parabolë kthyer (në të vërtetë një catenary) i cili është i formuar nga xhoko e një litar të mbajtur horizontalisht, dhe se një topi firmos se është i mbështjellë anash mbi një avion pranë pingul do të shënuar nga një parabolë të tillë. Mrekullueshëm të njëjtën dy shembuj janë të cituara nga Galileo në fund të "Dy shkencat e reja" ...

Ndërsa ne jemi duke diskutuar Guidobaldo dhe Galileos, ne duhet të vini re se si dhe duke dhënë mbështetje të Galileos financiare, Guidobaldo mbështetën atë për rang profesori i matematikës në Universitetin e Padovës në 1592.

Guidobaldo gjithashtu shkroi libra astronomi, për shembull Planisphaeriorum (1579) dhe astronomicorum Problematum (1609). Traktat Guidobaldo e gjashtë libra në perspektivë Perspectivae libri seksi, botuar në 1600, që ai përmban Teorema konkludohet me referenca të shpeshta të Euklidit 's Elemente. Kemp shkruan:

Seksi "Perspectivae libri i tij", parashikuar një definitive dhe shpesh analizë origjinale të matematikës e projektimit perspektivë, në një mënyrë shumë më e zgjeruar se sa Commandino ose Benedetti kishin për qëllim për të bërë.

Rezultati më i rëndësishëm në traktat Guidobaldo ishte se jo çdo bashkesi e vijave paralele, paralel me planin e foto, do të konvergojnë në një pikë konvergjence e vijave paralele. Ky traktat përfaqëson një hap të madh përpara në të kuptuarit gjeometrinë e perspektivës dhe ajo ishte një kontribut i madh drejt zhvillimin e gjeometrise projektive. Ajo shkon përtej veprat e tjera të periudhës për perspektivën në përdorimin e tre dimensionale bazuar në gjeometri XI më të avancuar Libri i Euklidit 's Elemente. Field shkruan në:

Thirrje relativisht të gjerë të "Guidobaldo së Gjashtë libra në perspektivë", dhe përdorimin e tij nga autorët më vonë, tregon se sa larg nivelit të përgjithshëm të arsimimit matematikor kishte ringjallur. Referencat për Euklidi 's punojnë në gjeometri të ngurta në mënyrë të qartë nuk më dukeshin frikësuese.

Guidobaldo gjithashtu shkroi mbi thyerjes në ujë, por ai ishte i pabotuar në vdekjen e tij. Interesuar në makinat e llojeve të ndryshme, Guidobaldo shkruante vidhos Archimedean për të rritur e ujit. Ai gjithashtu shpikur ose përmirësuar një numër të instrumenteve matematikore dhe compasses. Në Guidobaldo veçantë, së bashku me Commandino tij mësues, të përmirësuar reduktimin busull, duke ndihmuar zhvillimin e saj në busull proporcional. Ndoshta ne duhet të themi saktësisht se çfarë është një busull ulje. Ajo përbëhej nga një palë e kompas me shtimin e një numri të pikave të mprehta të cilat mund të ul poshtë dhe armë për të siguruar një pajisje të aftë për të dhënë matjeve në proporcion të caktuar për të se sa larg këmbët e kompas u hapën. Thuhet se ka qenë e shpikur nga Fabricio Mordente si një instrument i hartimit por ai shpejt u bë e përdorur për të gjetur proporcione midis figurave. Në Gamba tregon se Mordente kaloi disa kohë në Urbino dhe kishte shumë diskutime me Commandino dhe Guidobaldo. Gamba shkruan:

Çfarë roli ka shkollë matematikore të luajnë Urbinos në shpikje dhe përmirësimin e reduktimit dhe busull proporcional? Deri tani burimi kryesor i informacionit në lidhje me këtë pyetje u Parathënie në traktat "polimetro Del compasso e Oddi Muzio matematikan Urbino". ... Letrat i publikoj sjell prova të reja në hartimin e Parathënie dhe çështje të ndërlikuar shpikjen e reduktimit dhe busull proporcional. I ilustruar në mënyrë të veçantë qëndrimit Fabrizio Mordente në Urbino dhe diskutime me Commandino dhe Guidobaldo.

Si ishte kjo ndryshuar për herë te busull në proporcional? Pra një busull proporcional ishte si një palë e kompas, por që ka një luajtshme varet në mes. Ai e kishte pikë në dy skajet e këmbëve dhe, varësisht nga pozita e varen, një proporcion të caktuar u arrit midis distanca masa me pikë në një fund dhe ata që në të tjera. Ajo u përdor për të zmadhuar apo zvogëluar vizatime. Hap tjetër përpara nga përpjekjet e Commandino dhe Guidobaldo ishte ajo e Galileos në vitin 1606 kur ai i zhvilluar busull proporcional në një lloj rrëshqitje-rregull.

Ju mund të shikoni një foto të një busull proporcional.

Ai i përgjigjej me disa Matematikanë duke përfshirë Contarini, Barocius dhe, siç e përmenda më lart, Galileo. Ne kemi ende për të përmendur një takim që Guidobaldo pranuar që duket më shumë në një nivel me shërbimin e tij në ushtri se çdo aspekt tjetër të karrierës së tij, dhe përsëri na kujton se babai i tij kishte shkruar dy libra mbi arkitekturën ushtarake. Kjo ishte miratimi i tij nga Duka i Madh si Toscana Surveyor e fortifikimeve në Toscana në 1588. Duket se kjo ishte një post i përkohshëm, ndoshta vetëm kërkon atë për të raportuar mbi fortifikimet ekzistuese.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland