Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Gaspard Monge

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

9 May 1746

Beaune, Bourgogne, France

28 July 1818

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Gaspard Monge u bë Comte de Péluse më vonë në jetën e tij dhe ai është i njohur ndonjëherë me këtë emër. Babai i tij ishte Zhak Monge, një tregtar i cili erdhi në fillim nga Haute-Savoie në Francën juglindore. Gaspard e nënës, emri i të cilit ishte vajzë Jeanne Rousseaux, ishte një vendas i Burgundy dhe ajo ishte në qytetin e Beaune në Burgundy se Gaspard ishte sjellë deri. Rreth koha që Gaspard ka lindur Beaune, pas një periudhe të rënies, përsëri ishte duke u bërë i begatë për shkak të suksesit të tregtisë së verës.

Monge ndoqi Kolegjin Oratorian në Beaune. Kjo shkollë ka qenë menduar për të fisnikëve të rinj dhe ishte e drejtuar nga priftërinjtë. Shkolla ofruar një arsimim më liberale se shkollat e tjera fetare, duke dhënë mësim jo vetëm në shkencat humane, por edhe në histori, matematikë dhe shkencat natyrore. Ishte në këtë shkollë të parë tregoi se Monge shkelqimin e tij. Në 1762, në moshën 16, Monge shkoi në Lions, ku ai vazhdoi shkollimin e tij në College de la Trinité. Pavarësisht se vetëm 17 vjeç në atë kohë, Monge u vu në krye të mësimdhënies një kurs në fizikë. Kompletimi i arsimit e tij atje në 1764, Monge u kthye në Beaune, ku ai e përpiloi një plan të qytetit.

Planin e Beaune se Monge ndërtuar ishte që të ketë një ndikim të madh në drejtim që karrierën e tij e mori, sepse plani ishte parë nga një anëtar i stafit në xhind Royale Ecole du me Mézières. Ai ishte shumë i impresionuar nga puna dhe Monge, në 1765, u emërua në Monge xhind Royale Ecole du si grafist. Sigurisht, në këtë post ishte ndërmarrje Monge detyrat që nuk ishin plotësisht në pëlqim të tij, sepse ai aspiroi në një pozicion në jetën që e bëri shumë më tepër të përdorin talentin e tij matematikore. Megjithatë Royale Ecole du xhind Monge solli në kontakt me Charles Bossut i cili ishte profesor i matematikës atje. Në postin e Monge të parë nuk kërkonte atë për të përdorur talentet e tij matematikore, por Monge ka punuar në kohën e tij në zhvillim idetë e tij të gjeometrisë.

Rreth një vit pasi u bërë një piktor, Monge është dhënë një detyrë e cila lejoi atë të përdorë aftësitë e tij matematikore të sulmuar detyrë ai ishte dhënë. I pyetur për hartimin e një plani të fortifikimit i cili ndalohet nga një armik ose sheh ose shkarkimi në një pozicion ushtarak nuk ka rëndësi se çfarë qëndrimi i armikut, Monge hartuar vetë metodën e tij grafike për të ndërtuar një fortifikim të tillë dhe jo përdorimin e metodave të ndërlikuara në dispozicion. Kjo metodë e bëri përdorimin e plotë të teknikave gjeometrike që Monge u zhvilluar në kohën e tij. Aftësitë e tij matematikore janë njohur tani në xhind Royale Ecole du dhe ishte Monge kuptoi se ishte dikush me aftësi të jashtëzakonshme në të dyja lëndët teorike dhe praktike.

Bossut u zgjodh në Académie des Sciences në 1768 dhe ai u largua në Ecole Mézières për t'u bërë profesor i hidrodinamikë në Louvre. Më 22 janar 1769 Monge shkroi Bossut duke shpjeguar se ai ishte shkruar një vepër mbi evolutes e kthesa të lakim të dyfishtë. Ai kërkoi Bossut të japë një mendim për origjinalitet dhe dobinë e punës. Bossut duhet të jeni përgjigjur në një mënyrë shumë pozitiv për në qershor një botim në Encyclopédique Journal nga Monge (botim i tij i parë) u shfaq duke i dhënë një përmbledhje të rezultateve të cilën ai kishte marrë. Ky dokument, në të cilën Monge përgjithësuar rezultatet e arritura nga kthesa Huygens në hapësirë (si pjesë e Huygens 's hetimin e lavjerrësit) dhe shtoi se shumë zbulime të reja të rëndësishme, është përshkruar në detaje në. Punës për të përfunduar është paraqitur Académie des Sciences në Paris, në tetor 1770 dhe lexoni para se Académie në gusht 1771 (edhe pse kjo nuk u publikua nga Académie deri 1785).

Kur u largua Bossut Royale Ecole du xhind në Mézières, Monge u emërua në atë të ketë sukses në janar 1769. Në 1770 ai mori një post shtesë në xhind Royale Ecole du kur ai u caktua si instruktor në fizikë eksperimentale. Edhe pse kjo ishte një hap i madh përpara për karrierën Monge, ai ishte më i interesuar në marrjen e emrin e tij si një matematikan në qarqet më të larta. Kuptuar se ai kishte për të marrë këshilla nga matematikanët kryesore, Monge afrua d'Alembert dhe Condorcet në fillim të 1771. Condorcet duhet të ketë qenë i impresionuar me thellësinë e matematikës që Monge tregoi atë, sepse ai rekomandoi që ai kujtimet të pranishëm për ta Académie des Sciences në secilin prej katër fushat e matematikës në të cilat ai ishte ndërmarrje kërkimi.

Kujtimet që katër Monge paraqitur Académie ishin në një generalisation e gur e variacioneve, gjeometri vogël, teorinë e ekuacioneve diferenciale të pjesshme, dhe Kombinatorika. Gjatë disa viteve të ardhshme ai ka dërguar një seri të dokumenteve të rëndësishme për Académie mbi ekuacionet diferenciale të pjesshme të cilat ai ka studiuar nga një pikë gjeometrike të parë. Interesin e tij në subjektet e tjera se matematika filloi të rritet dhe ai u bë i interesuar në problemet në të dy fizikës dhe kimisë.

Monge Në 1777 u martua me Catherine Huart dhe, pasi gruaja e tij kishte një trillojnë, ai u bë i interesuar në metalurgji, përveç në rang të gjerë të interesave të tij matematikore dhe shkencore. Ende përfshirë thellë në mësimdhënie në xhind Royale Ecole du Mézières ai i organizuar në ngritjen e një laboratori kimi atje. Nga 1780, megjithatë, ai i kushtoi më pak kohë për të punës së tij në Ecole në Mézières që në atë vit ai u zgjodh si géomètre adjoint në Académie des Sciences në Paris. Që nga ajo kohë ka kaluar periudha të gjata në Paris, duke i mësuar në një kurs hidrodinamikë si një zëvendësim për Bossut si dhe marrin pjesë në projektet e ndërmarra nga Académie në matematikë, fizikë dhe kimi. Nuk ishte e mundur të bëjë të gjithë këtë dhe për të mësuar të gjitha lëndët e tij në Mézières por ai e mbajti postimet e tij aty dhe ka marrë pagën e tij të plotë nga të cilat ai bëri të tjerët për të mësuar disa kurse në vendin e tij.

Pas tre vjet e ndan kohën e tij mes Parisit dhe Mézières, Monge ishte ofruar një tjetër post akoma, pikërisht për të zëvendësuar Bézout si pedagog e kadetëve detare. Monge do të pëlqente që të mbajnë të gjitha këto pozicione, por pasi u përpjekur të organizojë një afat kohor të pamundur për rreth një vit, ai vendosi që ai do të duhet të japë dorëheqjen postimet e tij në Mézières, të cilën ai e bëri në dhjetor 1784. Gjatë pesë viteve të ardhshme, pavarësisht nga detyra të rënda si një pedagog, Monge ndërmori kërkime në një gamë të gjerë të subjekteve shkencore për të paraqitur letrat Académie për:

... përbërjen e acidit azotuar, gjenerimin e sipërfaqeve të lakuara, ekuacionet e fundme dallim, ekuacionet diferenciale pjesore (1785), thyerja e dyfishtë dhe strukturën e pajis me tra horizontal Islandës, përbërja e hekurit, çelikut, dhe gize, dhe veprimin e ndez energjisë elektrike e gazit dyoksid karboni (1786); fenomeneve kapilar (1787) dhe shkaqet e fenomeneve meteorologjike të caktuara (1788) dhe një studim në optikë fiziologjik (1789).

Sigurisht 1789 ishte një vit i rëndësishëm në historinë e frëngjisht me ndërhyrjen që bëri të Bastille më 14 korrik 1789 shënon fillimin e Revolucionit frëngjisht. Kjo ishte të ndryshojë tërësisht rrjedhën e jetës së Monge. Në fillimin e Revolucionit ishte një prej shkencëtarëve kryesorë në Paris, me një rekord kërkimit shquar në një varietet të gjerë të shkencave, përvoja si një pedagog dhe përvojë në reformat shkollore që ai kishte ndërmarrë në 1786 si pjesë e detyrave të tij si pedagog . Monge politikisht ishte një përkrahës i fortë i Revolucionit, dhe veprimet e tij të para qenë për të treguar mbështetjen e tij duke u bashkuar me shoqëri të ndryshme mbështesin revolucionin, por ai vazhdoi detyrën e tij normale si një pedagog i kadetëve detare, dhe si një figurë e rëndësishme në punën e Académie. Në këtë kohë ai ishte në Komisionin kryesore Académie mbi Peshat dhe Masat.

Louis XVI u përpoqën të largohen nga vendi më 20 qershor 1791, por u ndalua në Varennes dhe e çuan përsëri në Paris, dhe kjo i dha fund përpjekjeve të qeverisë për të ndarë midis mbretit dhe një asamble. Marrëdhëniet me Evropën përkeqësuar kur Asambleja Kombëtare deklaruar se një popull ka të drejtën e vetëvendosjes. Francë shpalli luftë Austrisë dhe Prusisë më 20 prill 1792. Frëngjisht humbjeve çuar në trazira në Francë dhe, më 10 gusht 1792, ka pasur revolucione më tej nga njerëzit me fisnike dhe klerit të vrarë gjatë muajit shtator. Më 21 shtator monarkia ishte shfuqizuar në Francë dhe një republikë ishte shpallur. Monge ishte ofruar postin e ministrit të Marinës në qeverinë nga Konventa Kombëtare.

Pa mosrespektim të Monge, ishte e pamundur për të kënaqur mjaft pikëpamjet ekstreme e shumë njerëzve, dhe periudha Monge si Ministri i marinës nuk mund të shikohet si një sukses. Edhe pse ai u përpoq të rëndë në rrethana të vështira, ai i mbijetoi vetëm tetë muaj në postin e para i dha dorë beteja pandërprerë me ata rreth tij, dhe ai paraqiti dorëheqjen e tij më 10 prill 1793. Për disa muaj Monge u kthye në punën e tij me Académie des Sciences, por kjo nuk zgjati shumë për të, më 8 gusht 1793, Académie des Sciences ishte shfuqizuar nga Konventa Kombëtare.

Ende një fortë republikane dhe përkrahës i Revolucionit, Monge punuar në projekte të ndryshme ushtarake në lidhje me armë dhe eksplozivë. Ai shkroi gazeta mbi temat dhe gjithashtu dha kurse në këto tema ushtarake. Ai vazhdoi të shërbejë në Komisionin për Peshat dhe Masat që mbijetuan pavarësisht fund Académie des Sciences. Ai gjithashtu propozoi reforma arsimore për të Konventës Kombëtare, por, pavarësisht se janë pranuar më 15 shtator 1793, ajo u refuzua në ditën në vijim. Tillë ishte natyrë e paqëndrueshme e vendimeve në këtë kohë të paqëndrueshme.

Monge u emërua nga Konventa Kombëtare më 11 mars 1794 për të trupit që është vënë në vend për të vendosur Qendrore Ecole des Travaux publiku (të bëhet së shpejti Ecole Polytechnique). Jo vetëm që ishte ai një ndikim të madh në ngritjen e Ecole duke shfrytëzuar përvojën e tij në Mézières për efekt të mirë, por ai u caktua si instruktor në një gjeometri deskriptive më 9 nëntor 1794. Detyra e tij të parë si instruktor ishte për të trajnuar mësuesit e ardhshëm të shkollës i cili filloi të vepronte nga qershor 1795. Monge e ligjëratave në gjeometrinë e vogël do të formojnë bazën e tij libri de l'analizuar à la Zbatim géométrie.

Një tjetër ngritjen arsimore, Ecole Normale, u ngrit për të trajnuar mësuesit e shkollës së mesme dhe Monge dha një kurs për gjeometri përshkruese. Ai ishte gjithashtu një besimtar i fortë në Académie des Sciences dhe punuar shumë për të parë atë rivendoset si Institut Kombëtar. Konventa Kombëtare miratoi trup të ri në 26 tetor 1795. Megjithatë nga maj 1796 në tetor 1797, Monge ishte në Itali për një komision për të zgjedhur më të mirë thesaret e artit për të pushtuesve dhe sjelljen e tyre në Francë. Me rëndësi të veçantë është fakti se ai u bë miqësore me Napoleon Bonaparte gjatë kohës së tij në Itali. Napoleoni kishte mundur Austri dhe nënshkruan Traktatin e Campo Formio më 17 tetor 1797 e cila ishte një traktat jashtëzakonisht të mirë për të Francës, duke ruajtur shumicën e pushtimeve frëngjisht. Monge u kthye në Paris, duke e çuar tekstin e Traktatit të Campo Formio me të.

Kthehu në Paris Monge slotted kthehet në rolet e tij të mëparshme dhe u emërua në një prestigj të ri e Drejtorit të Ecole Polytechnique. Nga shkurt 1798 Monge u kthyer në Romë, i përfshirë me krijimin e Republikës së Romës. Në autori i përshkruan këto ngjarje duke përdorur letra që Monge dërguar gruas së tij nga Roma në atë kohë. Në veçanti Monge propozuar një projekt për shkollat e përparuara në Republikën e Romës. Napoleon Bonaparte Monge tani kërkohet të bashkohet me atë në ekspeditë e tij egjiptian, dhe disi me ngurrim, Monge dakord.

Monge lënë Italinë më 26 maj 1798 dhe u bashkua me forcë ekspeditës së Napoleonit. Ekspeditë, e cila përfshiu Matematikanë Furierit dhe Malus si edhe Monge, ishte në suksesin e parë të madh. Malta ishte pushtuar më 10 qershor 1798, Aleksandri e marra nga stuhia më 1 korrik, dhe delta e Nilit marrë shpejt. Megjithatë, më 1 gusht 1798 flota frëngjisht u shkatërrua plotësisht nga Nelson flotën në betejën e Nilit, në mënyrë që Napoleoni u gjend i mbyllur për tokën që ai ishte okupuese. Monge u emërua president i Institut d'Egypte në Kajro më 21 gusht. Institut kishte dymbëdhjetë anëtarë të ndarjes matematika, duke përfshirë Furierit, Monge, Malus dhe Napoleon Bonaparte. Gjatë kohë të vështira me të Napoleonit në Egjipt dhe Siri, Monge vazhdoi të punojë në përsosje traktat të tij géométrie de l'analizuar à la Application.

Napoleon braktisur ushtrinë e tij dhe u kthye në Paris në 1799, ai së shpejti të mbajtur pushtetin absolut në Francë. Monge ishte kthyer në Paris më 16 tetor 1799 dhe mori rolin e tij si drejtor i Ecole Polytechnique. Ai zbuloi se tij kujtime Géométrie përshkrues ishte botuar më parë në 1799. Kjo ishte bërë me kërkesën e gruas së tij dhe kishte vendosur së bashku nga Hachette nga Monge e ligjëratave në Ecole Normale. Më 9 nëntor 1799 Napoleoni dhe dy të tjerë kapur pushtetin në një grusht shteti dhe një qeverie të re, Konsullata, u ngrit. Napoleon emrin Monge një senator në Konsullata për jetën. Monge pranuar me kënaqësi, edhe pse pikëpamjet e tij republikane duhet të ketë menduar se ai ishte kundër të diktaturës ushtarake të diktuara nga Napoleoni në Francë. Vërteta duhet të jetë që Monge ishte:

... i përulur nga Napoleon ... dhe pranoi të gjitha nderimet dhe dhuratat perandori dhuruar atij: oficer i madh i Legjionit të Nderit, në 1804, kryetar i senatit në 1806, Pika e Péluse në 1808, ndër të tjera.

Gjatë disa viteve të ardhshme Monge vazhduar një sërë aktivitetesh, ndërmarrje rolin e tij si një senator ndërsa mbajtjen e një interesi në punën kërkimore në matematikë, por më së shumti puna e tij matematikore me shkrim të përfshirë dhe tekste mësimore për studentët Ecole Polytechnique. Dalëngadalë ai u bë më pak të përfshira në hulumtim matematikore, pastaj nga 1809 ai dha mësimin e tij deri në Ecole Polytechnique si shëndeti i tij filloi të dështojë.

Në qershor 1812 Napoleoni e mblodhi Grande Armée e tij prej rreth 453,000 njerëz, duke përfshirë njerëz nga Prusia dhe nga Austria të cilët ishin të detyruar për të shërbyer, dhe marshuan nga Rusia. Fushata ishte një fatkeqësi, por nga ushtria shtator Napoleoni kishte hyrë në një Moskë braktisur. Napoleoni e tërhoqi, Prussians dhe austriakë braktisur Grande Armée dhe ka qenë një përpjekje për grusht shteti kundër Napoleonit në Paris. Monge u tmerro në gjendjen dhe shëndetin e tij papritmas u shemb. Ngadalë shëndetin e tij u kthye pas Napoleoni la eshtrat e ushtrisë së tij dhe u kthye në Paris për të mbroj autoritetin e tij. Pasi Napoleoni kishte njëfarë suksesi ushtarak në 1813, ushtritë aleate kundër tij forcohet. Monge u dërgua në Liège për të organizuar mbrojtjen e qytetit kundër një sulm.

Ushtrive aleate filloi të lëvizë kundër Francës dhe Monge iku. Kur Napoleoni abdicated më 6 prill 1814, Monge nuk ishte në Paris, por së shpejti pas ai u kthye dhe u përpoq të marr jetën e tij përsëri. Napoleoni u arratis nga Elbës, ku ai kishte qenë mërgim, dhe nga 20 mars 1815 ai ishte kthyer në Paris. Monge menjëherë u mblodhën për të Napoleonit dhe i dha mbështetjen e tij të plotë. Pasi Napoleoni u mund në Waterloo, Monge vazhduar për të parë atë derisa ai ishte vënë në bordin e një anije më 15 korrik. Nga tetor Monge frikë për jetën e tij dhe iku nga Franca.

Monge u kthye në Paris, mars 1816. Dy ditë pas kthimit të tij ai u përjashtua nga Institut de France dhe mandej në jetën e tij ishte mjaft e vështirë si ai ishte i ngacmuar politikisht dhe jeta e tij ishte e kërcënuar vazhdimisht. Me vdekjen e tij studentët Ecole Polytechnique e nderoi atë me gjithë insistimin e Qeverisë frëngjisht tributes se nuk duhet të paguhet.

Në karrierën politike Monge të trajtohet me mirësi por G Jorland, në një përmbledhje të asaj letre, merr një pamje më fort:

[Monge i] qëndrimit në detyrë në Ministrinë e marinës ishte një dështim i plotë dhe ai kryesoi grabitje kulturore e Itali dhe Egjipt. Në qoftë se Napoleoni i vërtetë Monge tha se e donte atë si një mësuese, ajo dëshmon se qartësi të madhe matematikore mund të shkojë dorë për dore me verbëri politike.

Ne kemi komentuar mjaft shpesh në lidhje me punën shkencore Monge e sipër. Ai konsiderohet si babai i gjeometrisë diferenciale për shkak të punës së aplikimit të tij de l'géométrie analizuar à la ku ai paraqiti konceptin e linjave të lakim e një sipërfaqe në hapësirë 3-dimensionale. Ai zhvilloi një metodë të përgjithshme të aplikimit gjeometrinë në problemet e ndërtimit. Ai gjithashtu paraqiti dy avionë të projektimit në kënde të drejtë me njëri-tjetrin për përshkrim grafik të objekteve të ngurta. Këto teknika janë përgjithësuar në një sistem i quajtur géométrie përshkrues, i cili njihet tani si projektim drejtshkrimor, metoda grafike të përdorura në vizatim mekanike moderne.

Filozofia themelore pas qasje Monge për matematikë është diskutuar në shtetet ku autori që ka për qëllim Monge ishin:

... geometrisation e matematikës në bazë të:
(a) analogji ose korrespondencën e operacioneve në analizë me transformimeve gjeometrike;
(b) klasifikimin gjenetik dhe parametrisation e sipërfaqeve me analizën e lëvizjes së linjave prodhuese.

Monge konsiderohet si analizë janë:

... jo një gjuhë që përmban vetë-por thjesht skenar "e tablo lëviz" gjeometrike "që përbën realitet.

Tij:

... qasje të reja për të drejtuar vetë më të thellë, marrëdhëniet intime dhe universale në hapësirë dhe transformimet e tyre, duke e vënë atë në një pozitë për të ndërlidhur gjeometrinë dhe analiza në një pjellore, më parë i panjohur-e modës. Shqetësime praktike nxiti Monge të perceptojnë objektin dhe funksionin e matematikës në një mënyrë të re, në kundërshtim me të (gjuhësore formalistic) standardet e vendosura nga patronët miratuar të matematika ...


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland