Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Richard von Mises

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

19 April 1883

Lemberg, Austria (now Lvov, Ukraine)

14 July 1953

Boston, Massachusetts, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Richard von & Përditësime ka lindur në Lvov, kur ajo ishte nën kontroll dhe të njohur austriak si Lemberg. Babai i tij, Artur Edler von & Përditësime, ka punuar për Hekurudhat e shtetit austriak si një ekspert teknik dhe nëna e tij ishte Adele von Landau. Richard ishte djali i dytë i familjes, djali i madh që Ludwig von & Përditësime që shkuan për t'u bërë i famshëm, Richard. Ludwig, i cili ishte rreth tetëmbëdhjetë muaj më i vjetër se Riçard, shkoi për t'u bërë një ekonomist që kanë kontribuar për të liberalizmit në teorinë ekonomike dhe bërë besimin e tij në pushtet e konsumatorëve një pjesë e rëndësishme e asaj teori. Richard gjithashtu kishte një vëlla i ri, i cili vdiq si një i mitur.

Ajo ishte në kurs teknike që von & Përditësime nisur, duke studiuar matematikë, fizikë dhe inxhinieri në Technische Hochschule në Vjenë. Pas diplomimit ai u emërua si Georg Hamel 's asistent në Brünn. Qyteti i Brünn është sot quhet Brno në jug-lindje të Republikës Çeke. Deri në Luftën e Dytë Botërore banorët ishin kryesisht gjermane, edhe pse sot ata janë tani kryesisht Çeke. Von & Përditësime u dha një doktoraturë nga Vjenë në vitin 1907 dhe pas ai u dha habilitation e tij nga Brünn, duke u bërë të kualifikuar për të leksion në inxhinieri dhe makinë të ndërtimit.

Ai ishte profesor i matematikës aplikuar në Strasburg nga 1909 deri 1918, ndonëse kjo ishte një periudhë e cila u ndërpre nga Luftës së Parë Botërore Edhe para shpërthimit të luftës Përditësime von kishin kualifikuar si pilot dhe ai dha pjatë e parë e universitetit në fluturim powered në 1913. Kur lufta von & Përditësime u bashkua me ushtrinë austro-hungareze dhe aeroplan piloted. Ai kishte mbajtur në dizajnimin e avionëve para luftës dhe se tani e vënë këtë në praktikë duke udhëhequr një ekip i cili ndërtoi një aeroplan 600-kuaj-fuqi për të ushtrisë austriake në vitin 1915.

Pas përfundimit të luftës Përditësime von u emërua në një karrige të reja të hidrodinamikë dhe Aerodinamika në Technische Hochschule në Dresden. Emëruar në 1919 ai u zhvendos së shpejti përsëri, këtë herë në Universitetin e Berlinit për t'u bërë drejtor i Institutit të ri të Aplikuara Matematika e cila kishte qenë vendosur deri atje. Schmidt kishte argumentuar për ngritjen e Institutit në 1918:

Mbushje e jetës praktike nga metodat matematikore, si rezultat i zhvillimit të teknologjisë së para luftës dhe, mbi të gjitha, duhet të papritur për ... Matematikanë gjatë luftës, e bëjnë atë një domosdoshmëri e pamohueshme të instaloni aplikuar matematikën në universitet më të madh prusian ... Ndër studentët e universitetit, megjithatë, shpesh e gjen mendimin se matematikë aplikuar është një temë me rëndësi të ulët, e cila nuk kërkon një vëmendje të plotë. për të krijuar një traditë të re, ajo ka nevojë për një personalitet të rëndësishëm të emrit të miratuar. Një personalitet i tillë mund të tërhiqen nga një rang profesori të plotë.

Këto fjalë nga Schmidt tregojnë urtësi e madhe, dhe autoritetet e krijova rang profesori e plotë dhe bërë një zgjedhje të frymëzuara për mbajtësit të parë në Përditësime von. Ostrowski shkroi në një leksion 1965 (shih për shembull):

Vetëm me emërimin e Riçard von & Përditësime për Universitetin e Berlinit ka shkolla e parë serioze gjermane e matematikës aplikuar me një sferë të gjerë të ndikimit të vijë në ekzistencë. Von & Përditësime ishte një person tepër dinamik dhe në të njëjtën kohë amazingly shkathët si Runge. Ai ishte veçanërisht i përgatitur mirë në fushën e teknologjisë.

Instituti i të Aplikuara Matematikë lulëzoi nën kontrollin e tij. Në 1921 ai themeloi revistën Zeitschrift für Mathematik und angewandte Mechanik dhe ai u bë redaktor i revistës. Në edicionin e parë që ai shkroi një hyrje duke theksuar gamë të gjerë të matematika e aplikuar dhe gjithashtu faktin se mes matematikë të pastër dhe nuk është aplikuar një të caktuar, por e cila ndryshon me kalimin e kohës si fusha të ndryshme të "matematikë të pastër" gjetur aplikime në situatat praktike.

Ai ngriti një program të ri për matematikën aplikuar në universitet që e shpërndarë në gjashtë semestra dhe ka përfshirë kërkesat e matematikës në astronomi, gjeodezisë dhe teknologji. Kjo nuk ishte një "alternativë të butë" dhe nga Përditësime doli nga rruga e tij për të theksoj se matematika ishte aplikuar në çdo hap aq rigoroze si matematikë të pastër që kërkon:

... një model matematik i përgjithshmërinë të gjerë të mundshme, ku argumenti mund të bëhet me qartësi, elegancen, dhe ashpërsi.

Instituti i tij shpejt u bë një qendër për kërkime në fusha të tilla si probabilitetit, statistikat, zgjidhjet numerike të ekuacioneve diferenciale, elasticitet dhe Aerodinamika. Von & Përditësime ishte gjithashtu një ligjërues i shkëlqyer. Collatz, një nga studentët e tij, ka shkruar:

Unë u regjistruar në Berlin në vitin 1930. ... Profesor Dr Richard von & Përditësime [dha] shkëlqyer, shumë qartë dhe stimuluese leksione për analizën aplikuar ....

Letër, shkruar nga Collatz, diskuton punën von & Përditësime 'në matematikë numerike, diskuton themelimi i tij e revistës angewandte Zeitschrift für Mathematik und Mechanik dhe shikon në vështirësitë me të cilat përballen von & Përditësime duke e çuar deri në statusin e matematikës aplikuar gjatë viteve 1920 dhe në fillim të 1930.

Me 30 janar 1933, megjithatë, Hitleri erdhi në pushtet dhe më 7 prill 1933 Shërbimi Civil Ligj, do të thotë e heqjes mësuesit hebrenj nga universitetet, dhe sigurisht edhe për të hequr ato me origjinë hebreje nga rolet e tjera. Gjithë nëpunësve civil të cilët nuk ishin me prejardhje Ariane (duke pasur një gjysh e fesë çifute bërë jo dikush-arian) janë të pensionuar. Von & Përditësime në një kuptim nuk ishte hebre, sepse ai ishte një katolike romake nga feja. Ai ende ra nën jo-arian përkufizim të aktit, por nuk kishte një klauzolë që jo përjashtimi përjashtohen-Arianėt që kishin luftuar në Luftën e Parë Botërore Von & Përditësime kualifikuar sigurisht nën këtë pikë dhe do të lejonte atë karrige për të mbajtur të tij në Berlin në vitin 1933. Ai e kuptoi, mjaft të saktë, se klauzola përjashtimin nuk do të kursente atë për kohë të gjatë. Më 10 qershor 1933 ai i shkroi nga Kármán rreth një të ri gjerman, Walter Tollmien, i cili ishte në kërkim të një pozitë:

Unë duhet të këshilloj se parakusht i pakthyeshëm për çdo lloj të punësimit ose të bursave ose i këtij lloji është të bëjë një deklaratë në fjalën e tij të nderit që gjyshërit e tij janë katër arian dhe në mënyrë të veçantë janë me origjinë jo-hebre. ... Unë besoj se në një rast të favorshëm perspektivat nuk janë mjaft aq e keqe si me të vërtetë një pjesë e madhe e të gjithë kandidatët e mëparshme mund të hiqej sipas këtij ligji.

Von Kármán dërguar letër të Tollmien, shkrim "Vërtet një dokument të kohës tonë" në back!

Von & Përditësime pa një ofertë nga një karrige në Turqi si një mënyrë për të dalë e vështirë të tij në Gjermani, por ai u përpoq të sigurojë se të drejtat e tij të pensionit janë të ruajtura. Më 12 tetor 1933 ai i shkroi ministrisë së duke shpjeguar se kjo do të përfitojnë të Gjermanisë, nëse ai pranoi një post në Turqi dhe se ai duhet të lejohet që të mbajë të drejtat e pensionit të tij për 24 vite e tij të shërbimit. Ai mori përgjigjen që ai do të duhet të heqë dorë nga të gjitha të drejtat e një rrogë, pension apo mbështetje për të familjarëve të tij. Ai protestuan në një letër të mëtejshëm të Ministrisë që ai kishte të drejtë ligjore për të drejtat që ai nuk ishte i gatshëm të heqë dorë. Theodor nazist Vahlen kërkuar të marrë përsipër si drejtor i Institutit pavarësisht nga cilësitë e dobët akademike. Ai premtoi von & Përditësime se nëse ai do të mbështesë atë të ketë sukses si Drejtor i Institutit atëherë ai do të sigurojë që von & Përditësime nuk do të humbasin të drejtat e tij të pensionit.

Në tetor 1933 von & Përditësime shkroi letrën e tij për të mbështetur Vahlen si pasuesin e tij. Collatz, student von & Përditësime ', ka shkruar:

Kam marrë Staatsexamen tim në nëntor 1933, dhe profesor von & Përditësime ekzaminuar mua më ditë para nisjes së tij. Njëjtën ditë, ai bisedoi me mua për rreth një orë, duke i dhënë këshilla për hulumtimet e mia më tej ...

Vahlen u emërua Drejtor i Institutit në dhjetor 1933. Duke marrë deri karrige të reja në Stamboll, von & Përditësime mori një letër në janar 1934 mohuar atij çdo të drejtave në të gjitha. Kjo ishte diçka që von & Përditësime vazhduan të ndjehen të dëmtuar jashtëzakonisht rreth, me shkrim të Ministrisë në vitin 1953, pak para vdekjes së tij, ende duke u përpjekur për të rivendosur të drejtat e tij.

Matematikan Hilda Geiringer ndjekur atë në Stamboll në 1934. Atje ajo u emërua si profesor i matematikës.

Në vitin 1938 Kemal Atatürk vdekur dhe ata në Turqi që kishin ikur nga nazistët kishin frikë se strehë e sigurt e tyre do të bëhej e pasigurt. Në 1939 Përditësime von u largua nga Turqia për Shtetet e Bashkuara. Ai u bë profesor në Universitetin e Harvardit dhe në 1944 ai u emërua Gordon-McKay Profesor i Aerodinamika dhe Matematikë e zbatuar atje. Geiringer pas atij të SHBA-së dhe ata ishin martuar në 1943.

Von & Përditësime punuar në mekanikën fluide, Aerodinamika, aeronautika, statistika dhe teoria e probabilitetit. Ai klasifikuar punën e tij, jo shumë kohë para vdekjes së tij, në tetë fusha: Analiza praktike, integrale dhe ekuacione diferenciale, mekanika, hidrodinamikë dhe Aerodinamika, gjeometri konstruktiv, gur probabilitet, statistikat dhe filozofi. Ai paraqiti një tensori theksoj që ishte përdorur në studimin e forcën e materialeve. Studimet e teorisë së tij të krahut për avionët e udhëhequr atë për të hetuar turbullirë. Pjesa më e madhe e punës së tij të përfshirë metodat numerike dhe kjo çoi atë për të zhvilluar teknika të reja në analizat numerike. Tij më e famshme, dhe në të njëjtën kohë më të diskutueshme, puna ishte në teori probabiliteti.

Ai bërë përparim të konsiderueshëm në fushën e analizës së frekuencës që ka filluar nga venn. Ai kombinuar idenë e një kufi venn dhe nje sekuence të rastit të ngjarjeve. Ostrowski leksion në të njëjtën që kemi cituar nga lart ka shkruajtur (shih për shembull):

Për shkak të personalitetit të tij dinamik rastit gabimet e tij kryesore ishin toleruar disi. Një ka falur edhe atë teorinë e tij e probabilitetit.

Ky gjykim nga Ostrowski është mjaft i ashpër, megjithatë, dhe shumë e konsiderojnë si teori von & Përditësime 'të jetë e rëndësishme në zhvillimin e subjektit. Pas qasje teoria e masës nga Kolmogorov ishte bërë favorizuar nga pothuajse të gjitha statisticians mbi qasjen e kufizuar nga Përditësime 'teoria e frekuencave, ka pasur një kthim të ideve Përditësime von dhe nuk kishte një përpjekje të inkorporojnë ata në masë qasje teorike të Kolmogorov që shkroi vetë në 1963:

... se bazë për aplikimin e rezultateve të teorisë matematike e probabilitetit për të fenomeneve reale "të rastit" duhet të varet në një formë të konceptit frekuencën e probabilitetit, natyra e pashmangshme e cila është themeluar nga von & Përditësime në një mënyrë të gjallë.

Në diskuton letër:

... nocion von & Përditësime 'e nje sekuence të rastit në kontekst të qasjes së tij në teorinë e probabilitetit. [pretendon author] se pranimi i s axiomatisation rivale Kolmogorov ishte për shkak të një intuitë të ndryshme rreth probabilitetit marrjen ana e sipërme, siç është ilustruar nga nocioni e një rrip freri.

Phillip Frank, shkruar në thotë:

... në kërkim mbi punën e von & Përditësime ... ne nuk mund të dështojë për të njohur një spektër të tërë të kërkimeve, duke u zgjeruar nga kuptimi filozofik i shkencës për të metodave praktike për llogaritje numerike. ... von Përditësime ka qenë gjithmonë një të vërtetë të gjerë njeri të mençur ... pavarësisht gamë të gjerë temash e tij, punën e tij tregon një unitet i madh i brendshëm: duke filluar nga një qendër të caktuar, kjo degë në hetimet sistematike të një larmi të madhe të problemeve. ... von Përditësime zgjodhi temat sipas një pamje shumë të caktuar-pikë, të përcaktuara nga idetë e tij në lidhje me esencën dhe mënyrën e çdo kërkimit shkencor në tërësi.

pozitivizmin nga Përditësime 'book: Një studim në të Njeriut Mirëkuptimit (1951) ai shprehu pikëpamjet e tij mbi shkencën dhe jetën. Ai pajtohet me një doktrinë të pozitivizmin në librin duke thënë:

Pozitivizmin nuk pretendojnë se të gjitha pyetjet mund t'u japë përgjigje të arsyeshme, ashtu si mjekësi nuk është bazuar në premisat se të gjitha sëmundjet janë të shërueshëm, ose fizikë nuk fillon me thonë se të gjitha fenomenet janë të shpjegueshëm. Por mundësia e thjeshtë se nuk mund të ketë përgjigje për disa pyetje nuk është arsye e mjaftueshme për të mos kërkoni përgjigje, ose për të mos përdor ato që janë të arritshëm.

Ky interes në filozofi ishte vetëm një nga interesat e von & Përditësime 'jashtë fushën e matematikës. Një tjetër ishte fakti se ai ishte një autoritet ndërkombëtar në poetit Rainer Maria Rilke austriak (1875-1926).

Në 1950 Përditësime von iu ofrua anëtarësimi nderi i Akademisë gjermane lindore e Shkencave. Kjo ishte e vështirë për nga Përditësime, veçanërisht në Amerikë McCarthy epokë ku çdo lidhje me të komunizmit do të ishte parë si një shkelje serioze. Ai trishtim rënë në një letër të shkruar më 15 shtator 1950:

Unë do të pranojë shumë kënaqësi emërimin në përkujtim të aktiviteteve mësimore në Berlin dhe në këtë mënyrë të rivendosë lidhja që lidhte mua për një kohë të gjatë në jetën gjermane shkencore. Fatkeqësisht rrethanat aktuale në Gjermani si edhe ata që në këtë vend janë të tilla që pranimi i një dallim i tillë mund të interpretohet si një demonstrim politik nga ana ime. ... Unë vetëm braktis pranimin e këtij propozimit nën presionin e jashtëm rrethana, një kandidaturë të cilin e konsiderojnë si një nder të madh në çdo aspekt.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland