Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Hermann Minkowski

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

22 June 1864

Alexotas, Russian Empire (now Kaunas, Lithuania)

12 Jan 1909

Göttingen, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Hermann Minkowski 's prindërit ishin Lewin Minkowski, një biznesmen, dhe Rachel Taubmann. Hermann ishte bir prindërit e tij të dytë, i madh që Oskar Minkowski i cili vazhdoi të bëhet një patolog i famshëm. Lewin dhe Rachel Minkowski ishin gjermanët Hermann e tyre edhe pse djali u lind kur ata jetonin në Rusi. Hermann Kur ishte tetë vjeç familjen u kthye në Gjermani dhe u vendosën në Königsberg ku Lewin Minkowski kryer biznesin e tij.

Minkowski parë tregoi talentin e tij për studimin e matematikës, ndërsa në gjimnazin në Königsberg. Tashmë në këtë fazë në arsimin e tij ai ishte leximi punën e Dedekind, Dirichlet dhe Gausit. Aftësitë shquar ai tregoi në këtë kohë u vunë në dukje në një letër që Heinrich Weber, pastaj në Universitetin Königsberg, shkroi Dedekind në 1881 (shih). Ai ka studiuar në Universitetin e Königsberg, hyjnë në universitet në prill 1880. Ai kaloi tre semestra në Universitetin e Berlinit, për shembull shpenzimet semestrin e dimrit të vitit akademik 1882-83 atje. Miqtë e tij u bë e ngushtë me Hilbert ndërsa në Königsberg, për Hilbertit ishte një student në të njëjtën kohë si Minkowski. Në vitin 1884, ndërsa ai ishte një student në Königsberg, Hurwitz u emërua në stafin. Minkowski nxënës shpejt u bë miq të ngushtë me Hurwitz emëruar rishtas akademik. Ai mori të doktoraturës së tij në 1885 nga Königsberg për një tezë të drejtë Quadratische Untersuchungen über formën, Bestimmung verschiedener Anzahl der formën, welche ein gegebenes Grupi enthält. Minkowski u bë i interesuar në forma kuadrate në fillim studimet e tij universitare. Në vitin 1881 Akademia e Shkencave (Paris) njoftoi se Grand Prix për shkenca matematike që do të jepen në 1883 do të jenë për një zgjidhje për problemin e numrit të përfaqësimit të një numër të plotë, si shuma e pesë sheshe. Eisenstein kishte dhënë një formulë për numrin e përfaqësimit të tillë në 1847, por ai nuk kishte dhënë një provë të rezultat. Në fakt Akademia e Shkencave kishte vendosur një problem për Grand Prix e cila tashmë ishte zgjidhur, për Henry Smith kishte publikuar një përmbledhje e një provë në 1867. Megjithatë Akademia e Shkencave ishin në dijeni të Smith 's kontributet kur çmimi është caktuar temë.

Eisenstein kishte studiuar format katror në variablat n me koeficientët numër i plotë në kohën kur ai botoi formulë e tij në 1847, por i paprovuar pasi ai ishte tashmë i sëmurë nga ky detaje kohe ishin botuar asnjëherë. Minkowski, edhe pse vetëm tetëmbëdhjetë vjet të vjetra në kohë, rindërtuar Eisenstein 's teorinë e formave katror dhe prodhuar një zgjidhje të bukur për të problemit Grand Prix. Smith reworked dëshmi e tij të mëparshme, duke shtuar detaje dhe u dërgua që të Akademisë. Vendimi ishte që çmimi të ndahet në mes Minkowski dhe Smith por ky ishte një fillim të karrierës mahnitëse matematikore Minkowski së. Më 2 prill 1883 Akademia i dha Çmimin Grand në Matematikë së bashku për të Minkowski ri në fillim të karrierës së tij dhe Smith moshuarit në fund të tij. Teza e doktoratës Minkowski së, paraqitur në 1885, ishte një vazhdim i këtij fituar çmimin e punës që përfshijnë përkufizimin e tij natyrore të gjini e formë. Pas dhënies së doktoraturës së tij, ai vazhdoi ndërmarrje kërkimeve në Königsberg.

Në 1887, u bë një rang profesori vakant në Universitetin e Bonit, dhe Minkowski aplikuar për këtë pozicion, sipas rregullave e universiteteve gjermane, ai kishte të paraqesë gojarisht në fakultetin një letër origjinale, si një Habilitationsschrift. Minkowski paraqitur Räumliche Anschauung und Minima quadratischer positiv definiter formën (vizualizimi planifikim hapësinor dhe minima e formave të caktuara pozitive katror), e cila nuk është publikuar në kohë, por në vitin 1991 u botua në leksion. Dieudonné shkruan:

Ky leksion është veçanërisht interesante, sepse përmban shembullin e parë të metodës që Minkowski do të zhvillonte disa vite më vonë në gjeometrinë e tij të famshme "të numrave".

Minkowski mësim në Bon nga 1887, duke u graduar profesor asistent në 1892. Dy vjet më vonë ai u kthye në Königsberg ku ai mësoi për dy vjet përpara se të emërohen në Zürich Polytechnikum Eidgenössische. Atje ai u bë një koleg i Hurwitz shoku i tij i cili ishte caktuar për të mbushur karrige Frobenius pasi ai u largua Zürich për të Berlinit në 1892. Einstein ishte një nxënës në disa kurse ai dha dhe dy më vonë do të interesuar në problemet e ngjashme në teorinë e relativitetit. Minkowski martuar Auguste Adler në Strasburg në 1897, ata kishin dy vajza, Lily lindur në 1898 dhe Ruth lindur në vitin 1902.

Familjes la Zürich në vitin që vajza e tyre të dytë ishte lindur për Minkowski pranuar një karrige në Universitetin e Göttingen në vitin 1902. Ishte Hilbertit i cili organizohet për karrige për të krijuar enkas për Minkowski dhe ai e mbante atë për pjesën tjetër të jetës së tij. Në Göttingen ai u bë i interesuar në fitimin e fizikës matematikore entuziazëm nga Hilbert dhe bashkëpunëtorët e tij. Ai mori pjesë në një seminar në teorinë e elektroneve në vitin 1905 dhe ai mësuar rezultatet më të fundit dhe teori në Elektrodinamika.

Minkowski zhvilluar një pamje të re të hapësirës dhe kohës dhe ka shtruar themelet matematikore e teoria e relativitetit. Nga 1907 Minkowski kuptoi se puna e Lorencit dhe Ajnshtajni mund të kuptohet mirë në një hapësirë jo-Euklidiane. Ai konsiderohet si hapësirë dhe kohë, të cilat ishin menduar më parë të jetë e pavarur, të jetë e shoqëruar së bashku në një mandat katër-dimensionale hapësirë-kohë e vazhduar '. Minkowski punuar një trajtim katër-dimensionale të Elektrodinamika. Veprat e tij kryesore në këtë fushë janë Zeit und Raum (1907) dhe lungen Zwei Abhand über die Grundgleichungen der Elektrodynamik (1909). Klinë, rishikimin shkruan:

Një pikë e rëndësishme e gazetës është dallimi në qasje të problemeve fizike të marra nga fizikantet matematikore në krahasim me fizikantet teorik. Në një letër të botuar në vitin 1908 Ajnshtajni Minkowski riformulohet 's 1905 letër duke paraqitur katër-dimensionale (hapësirë-kohë) jo-gjeometri Euklidiane, një hap që Ajnshtajni nuk mendoj shumë në kohë. Por më e rëndësishme është qëndrimi ose filozofia që Minkowski, Hilbert - Minkowski me të cilin ka punuar për disa vjet - Felix Klein dhe Hermann Weyl ndiqet, pra, se konsiderata thjesht matematikore, duke përfshirë harmoninë dhe elegancën e ideve, duhet të dominojnë në përqafimin fakte të reja fizike . Matematika në mënyrë që të flasin do të ishte mjeshtër dhe teoria fizike mund të bëhen për të përkulet për master. E thënë ndryshe, fizika teorike ishte një subdomain te fizikes matematikore, e cila nga ana e vet ishte një subdiscipline e matematikës të pastër. Në këtë pikëpamje Minkowski ndjekur Poincare filozofia e të cilit ishte se fizikes matematikore, në krahasim me fizikën teorike, mund të sigurojë parime të reja fizike. Kjo filozofi do të duket të jetë një pjesë e mbetur (ndryshuar për herë te sigurisht) nga pikëpamje shekullit XVIII që bota është e projektuar dhe kështu matematikisht se bota duhet të binden parimet dhe ligjet të cilat Matematikanë zbulojë, të tilla si parimi i veprimit të paktën Maupertuis, Lagranzhit dhe Hamilton. Ajnshtajni ishte një fizikant teorik dhe për atë matematikës duhet të jetë i përshtatshëm për të fizikës.

Kjo hapësirë-kohë e vazhduar siguruar një kuadër për të gjithë punën më vonë matematikore në relativitetit. Këto ide janë përdorur nga Ajnshtajni në zhvillimin teoria e përgjithshme e relativitetit. Në fakt Minkowski kishte një ndikim të madh në Ajnshtajni si pika Corry në:

Në vitet e para të karrierës së tij shkencore, Albert Einstein matematika konsiderohet të jetë një mjet i thjesht në shërbim të intuitë fizike. Në vitet më vonë, ai erdhi në konsideratë matematikë si burim shumë të krijimtarisë shkencore. Një motivi kryesor prapa këtij ndryshimi ishte ndikimi i dy matematicienë të mirënjohur gjermanisht: David Hilbert dhe Hermann Minkowski.

Ne kemi përmendur disa herë në këtë biografi që Minkowski dhe Hilbertit ishin miq të ngushtë. Më pak i njohur është edhe fakti se në të vërtetë Minkowski sugjeruar të Hilbertit çfarë ai duhet të marrë si temë për leksionin e tij të famshëm 1900 në Paris. Minkowski, në një letër të Hilbertit shkruar më 5 janar 1900, shkruan:

Çfarë do të ketë ndikimin më të madh do të jetë një përpjekje për të dhënë një vrojtim të ardhmen, pra një skicë e problemeve me të cilat matematicienë të ardhmen duhet të zënë veten. Në këtë mënyrë ju mund ndoshta të sigurt se njerëzit do të flasin për leksionin tuaj për dekada në të ardhmen.

Koha ka provuar me siguri Minkowski e saktë!

Interesat origjinal Minkowski e matematike ishin në matematikë të pastër dhe ai kalonte shumë nga koha e tij duke hetuar forma kuadrate dhe fraksionet e vazhdueshme. Arritja e tij më origjinale, megjithatë, ishte gjeometria e tij 'të numrave "i cili ka filluar në 1890. Geometrie Zahlen der i parë u botua në vitin 1910, por para 240 faqe (nga 256) u paraqit si pjesën e parë në 1896. Geometrie Zahlen der u ribotuan në vitin 1953 nga Chelsea, Nju Jork, dhe ribotuan përsëri në vitin 1968. Minkowski publikuar Diophantische Approximationen: Eine Einführung in die Zahlentheorie në 1907. Ajo i dha një llogari elementare të punës së tij në gjeometrinë e numrit dhe të aplikimeve të tij për teoritë e përafrimit Diophantine dhe të numrave algjebrik. Puna në gjeometrinë e udhëhequr nga numrat për të punuar në organet e konveks dhe të pyetjeve në lidhje me problemet e paketimit, mënyra në të cilën figura e një formë të caktuar mund të vendoset brenda një tjetër figurë të dhënë.

Në moshë të re e 44, Minkowski vdiq papritmas nga një shtojcë ruptured.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland