Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Henri Mineur

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

7 March 1899

Lille, France

7 May 1954

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Henri Mineur aplikuar për pranim në Ecole Normale Supérieur në Paris në vitin 1917. Ai u rendit e para, por për shkak të luftës, ai vendosi të bashkohet me ushtri. Kjo nuk e mbajnë atë për kohë të gjatë, sepse ai u dhënë shkallën e tij në 1921.

Ai kishte filluar tashmë të kërkimit në matematikë me 1920 dhe pas diplomimit ai mësoi matematikës në një shkollë në Dusseldorf, ndërsa ai përfundoi teza e tij. Iu dha doktoraturës e tij në 1924 për një tezë mbi ekuacionet funksional në të cilën ai krijoi një teoremë shtesë për funksionet Fuchsian. Puna e tezën e tij u botua në vitin 1925 dhe tre vjet më vonë, ai botoi një letër për njehsim diferencial.

Mineur kishte qenë gjithmonë i interesuar në astronomi dhe, në 1925, ai u largua nga mësimi për të marrë një post në Observatorin e Parisit. Ai ka kontribuar në shumë fusha të matematikës dhe astronomisë duke përfshirë mekanikën qiellore, mekanika analitike, statistika dhe analiza numerike.

Në 1938 Mineur shkroi një punë e rëndësishme në metodën pak katrore, Technique de la méthodes des moindres carrés. Puna e tij më të rëndësishme mbi metodat numerike ishte Technique numérique de calcul (1952).

Në astronomi Mineur bërë zbulime shumë të rëndësishme. Ai zbuloi se shpejtesite e yjeve ndryshonte sipas distancën e tyre nga planin e galaktikë. Ai gjithashtu zbuloi rotacionit reaksionar e sistemit të rrumbullakët rreth grupimeve galaktike.

Një tjetër zbulim i rëndësishëm ishte që të kuptojnë se atje ishte një gabim në periudhën pranuar-ligjit shkëlqim drite për variablave Cepheid. Që në shkallë të tërë të universit është i bazuar në distanca përcaktohet duke përdorur këtë marrëdhënie, ky zbulim dyfishuar përmasat e universit në kuptimin që të gjitha objektet e universit ku shfaqen tani që të jetë dy herë sa më larg që është menduar më parë. Kjo ka një ndikim të madh për kozmologji.

Mineur ishte forca kryesore prapa ngritjen e Institutit d'Astrophysique në Paris në vitin 1936 dhe ai ishte i drejtorit të saj të parë, një post që ai mbajti për pjesën tjetër të jetës së tij.

Gjatë viteve 1940-44 Mineur ishte një anëtare aktive e Rezistencës në frëngjisht rrezikuar jetën e tij në shumë raste.

Mineur kishte pesë vjet të shëndetit të keq me zemrën dhe probleme të mëlçisë para vdekjes së tij në moshën e hershme të 55.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland