Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

George Abram Miller

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

31 July 1863

Lynnville, Pennsylvania, USA

10 Feb 1951

Urbana, Illinois, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

George Miller 's prindërit ishin Maria Sittler Nathan Miller i cili ka prejardhjen nga Kristian Miller i cili emigroi në Shtetet e Bashkuara nga Zvicra rreth 1720. Xhorxh ka lindur në një fermë në një familje të varfër. Që nga prindërit e tij nuk kanë mjete financiare për të mbështetur atë përmes studimeve të tij, Xhorxh filloi të jepte mësim në moshën shtatëmbëdhjetë për të mbështetur veten përmes Kolegjit.

Gjatë 1882-83 mori pjesë Miller Franklin Akademia e cila ishte një pjesë e Kolegjit të Lancaster. Nga atje ai shkoi në Allentown, Pensilvani, ku ai studioi në Kolegjin Muhlenberg për diplomë e tij që ai mori në 1887. Vazhdimi i studimeve të tij ai u dha një shkallë të Master of Arts nga Muhlenberg Kolegji në 1890. Deri tani Miller ishte 27 vjeç, shumë më i vjetër se dikush mund të presin, por kjo ishte vetëm një pasojë e të pasurit për të mbështetur financiarisht veten përmes edukimit të tij. Në fakt ai ka qenë kryesor të shkollave në Greeley, Kansas, në 1887-88 dhe profesor i matematikës në Kolegjin në Eureka Illinois nga 1888, ndërsa ai punoi për Diplomë Master e tij. Kur u mbarua në mësimdhënie Eureka College, Miller shkoi në Johns Hopkins University dhe University of Michigan të shpenzojnë vera e 1889 dhe 1890.

Cumberland University në Liban, Tenesi, ofroi një doktoraturë si një kurs korrespondencë. Kjo nuk kërkonte një tezë origjinale, në fakt ai nuk u shqyrtua nga teza të gjitha, por është dhënë në bazë të provimeve të marra në kurset e avancuara. Këto kurse do të mund të studiohet si kurse korrespondencën dhe kjo është pikërisht ajo që bëri Miller. Çfarë është ndoshta më e çuditshme, ai e ofroi veten kurse njëjtë për një doktoraturë për studentët në Eureka Kolegjin ku ai ishte profesor i matematikës. Ai u diplomua me një doktoraturë nga Universiteti Cumberland në 1892 dhe në vitin e ardhshëm ai u largua Eureka Kolegjit të marrin pozicionin e instruktor në Universitetin e Miçiganit.

Kur ai mbërriti në Universitetin e Miçiganit, Miller u ofruar strehim në Cole 's në shtëpi. Ai jetoi atje për dy vite dhe kjo ishte ndoshta ngjarja më e rëndësishme për zhvillimin e tij matematikore për Cole ishte i interesuar në teorinë e grupeve dhe së shpejti ai kishte hipnotizuar Miller tërësisht me këtë temë. Miller kaloi vitet e 1895-1897 në Evropë të ndjekur leksione mbi teorinë grup nga Gënjeshtra në Leipzig dhe Jordani në Paris. Në kthimin e tij në Shtetet e Bashkuara Miller u emërua asistent profesor në Cornell University. Ai e mbajti këtë pozicion nga 1897 deri 1901 kur ai u emërua në Stanford University. Në 1906 ai u zhvendos nga Stanford në Universitetin e Illinois në Urbana-rrafshinë ku ai qëndroi për pjesën tjetër të karrierës së tij. Në 1909 ai u martua me Casandra Boggs nga Urbana-fushë, por ata nuk kishin fëmijë.

Miller ka punuar kryesisht në teorinë e grupit, por ai ishte i interesuar gjithashtu edhe në historinë e matematikës. Edhe pse interesante sepse ishte bërë në një fazë të hershme, puna e tij nuk arrin të tregojë shumë thellësi. Ai ka shkruajtur më shumë se 800 artikuj mbi një periudhë prej 40 vjet e gjysmë në nivelin rreth hulumtimit, të tjerët që kanë për qëllim të mësuesve të shkollave. Veprat e tij të grumbulluara të shfaqen në pesë vëllime: i parë përmban 62 dokumente që Miller botuar para 1900; e dytë përmban 107 nga 147 letrat ai botoi gjatë viteve 1900-1907; e tretë përfshin 89 të 180 letrat ai botoi gjatë viteve të 1908-1915; katërt përmban 98 të 232 letrave, ai e publikoi gjatë periudhës 1916-1929.

Shumë gazeta e teorisë së grupit Miller numëroj grupet e mundur që përmbushin kushtet e fundme dhënë të tilla si: faktorët kryesor që ndajnë qëllim, urdhrat e dy permutations gjenerimin dhe produkti i tyre, llojet e nëngrupeve ose shkallën e një përfaqësimi si një ndryshim grup. Disa gazeta të hetuar grupe të gjeneruara nga dy elemente të kënaqshme kushtet e dhënë. Për shembull ai konsiderohet si grupe të gjeneruara nga dy elementet e rendit tre produkt i të cilit është e rendit katër apo tre apo gjashtë. Ai konsiderohet gjithashtu grupe ndërrim të shkallë të vogla, grupe të paturit e një numër i vogël i klasave conjugacy, shumëzohet grupeve kalimtare, dhe nëngrupe karakteristike të grupeve të fundme. Ai gjeti listën e të gjitha grupeve të mundshme të për 1909-1919 përfshirëse. Miller nuk e ka futur teknika të reja për të sulmuar këto pyetje në grup dhe një teori është i tunduar të thotë se ai duhet të ketë aplikuar aftësitë e tij të padyshimtë të prodhojë më pak rezultate akoma më të rëndësishme.

Letra e tij historike të mira janë ato që duken në historinë e teorisë së grupit. Ai gjithashtu shkroi gazeta të tilla si themelues i teorisë grupit, fakte fillor në historinë e matematikës, dhe disa mendime për hulumtime bashkëkohore matematikore. Përveç Miller ka shkruar një numër librash: Përcaktorët (1892); prezantimi historik të letërsisë matematike (1916) dhe ai bashkë-autor i Teoria dhe aplikimi i grupeve të fundme (1916) me Blichfeldt dhe Dikson.

Miller u bë një anëtar i Shoqërisë New York matematike në vitin 1891, tre vjet pasi ishte krijuar. Në 1894 u bë e Shoqërisë American Mathematical Society and Miller ka ndihmuar për të organizuar në San Francisko West Coast seksionin që u ngrit maj 1902. Ai ishte anëtar i Shoqërisë matematike Londër, matematike Shoqëria gjermane, dhe një anëtar nderi i Shoqërisë matematike indian.

Ai u zgjodh për të Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencave në 1919 dhe të Akademisë Kombëtare të Shkencave (Shtetet e Bashkuara të Amerikës) në 1921. Ai u nderua me çmimin e një çmim nga Akademia e Shkencave Krakov. Ai ishte një redaktor i mujore American Mathematical 1909-1915, para se u bë lidhur me Shoqata matematike të Amerikës. Ai ishte Presidenti i gjashtë i Shoqatës matematike të Amerikës 1921-22 dhe i dha adresën e tij presidenciale në 1922 duke bërë thirrje për vëmendje kontradikta dhe pasaktësi në literaturë matematikore. Kjo ishte karakteristikë e tij në shkrimet e tij historike. Në këtë është paraqitur në një dritë pozitive:

Ai u bë një kritik i ashpër i metodologjisë historike në matematikë dhe ishte i përkushtuar në shrrënjosjen gabim në hamendje ose fakt tjetër. Letrat e tij në mbledhjen e Eugene David Smith në Universitetin Kolumbia të ofrojë fakte të bollshme e zell misionar.

Në autori kritikon këtë aspekt të punës Miller's:

Shkrimet e tij historike jashtë teoria e grupeve shpesh varet nga burime dytësore dhe pasqyrohet një qëndrim shumë të shqetësuar me të vënë në dukje gabim në llogaritë botuar.

Një trashëgim prej një milion dollarë për të bërë në Universitetin e Illinois (ku ai kishte mësuar për 25 vjet) në vdekjen e tij tregoi mjeshtëri ai e kishte në bërjen e investimeve financiare. Gruaja e tij kishte vdekur në vitin 1949 dhe ai nuk kishte asnjë të afërm të ngushtë. Ai shpjegoi se motivet e tij (shih:

Everything I kam pranuar nga universiteti, dhe unë dua të shlyer detyrimi im.

Është e vështirë për të vlerësuar kontributin e Miller në matematikë. Edhe pse këto kontribute nuk duket sot se është veçanërisht i rëndësishëm, bashkëkohësit e tij të vlerësuarat atë shumë që është e qartë nga fakti se ai u rendit e dhjeta në një listë të Matematikanë lartë amerikan për Burrat amerikanë JM Cattell e Shkencës.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland