Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Marin Mersenne

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

8 Sept 1588

Oizé in Maine, France

1 Sept 1648

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

U Marin Mersenne lindur në një familje të klasës punëtore në qytetin e vogël të Oizé në provincën e Maine më 8 shtator 1588 dhe u pagëzua në të njëjtën ditë. Nga një moshë të vogël ai tregoi shenja të përkushtimit dhe padurim për të studiuar. Pra, pavarësisht nga gjendja e tyre financiare, prindërit e Marin e dërguam atë te du Mans Kolegjin ku ai mori klasat e ciklit të lartë. Më vonë, në moshën gjashtëmbëdhjetë vjeç, Mersenne kërkuar për të shkuar në shkollën jezuite të sapo themeluar në La Flèche e cila ishte krijuar si një shkollë model për të mirën e të gjithë fëmijëve pavarësisht nga situata e prindërve të tyre financiare. Ajo rezulton se Descartes, i cili ishte tetë vjet më të rinj se Mersenne, është regjistruar në të njëjtën shkollë, edhe pse ata nuk janë të mendohet se kanë miq të bërë deri më vonë.

Babai Mersenne e donte djalin e tij të ketë një karrierë në Kishë. Mersenne, megjithatë, ishte e përkushtuar për të studiuar, të cilën ai e donte, dhe, duke treguar se ai ishte gati për përgjegjësitë e botës, kishte vendosur për të përkrahur arsimimin e tij në Paris. Ai u nis për në Paris, duke qëndruar gjatë rrugës në një manastir të Minims. Kjo përvojë Mersenne frymëzuar kështu që ai pranoi të bashkohet Rendit tyre nëse një ditë ai vendosi të çojë një jetë të manastirit. Pas arritjes së Paris, ai ka studiuar në Francë Royale Kolegji du, ka vazhduar shkollimin e tij në filozofi dhe gjithashtu ndjekin klasat në teologji në Sorbonne, ku ai ka marrë gjithashtu shkallën e Magister Atrium në Filozofi. Ka kryer studimet e tij në vitin 1611 dhe, pasi kishte një arsim të privilegjuar, e kuptuan se tani ai ishte i gatshëm për jetë të qetë dhe të zellshëm e një manastir.

Radha e Minims, që është ngritur nga St Francis of Paula në 1436, ka lulëzuar në këtë kohë. Ata besonin se ishin pak (minimi) të të gjitha feve në tokë, dhe të përkushtuar veten lutjes, studimit, dhe të bursave. Ata veshur një zakon bërë nga leshi i vrazhdë i zi me sleeves gjerë dhe i rrethuar nga një kabllo të hollë i zi (shihet si në portrete të Mersenne). Charles VIII futur Rendit në Francë dhe, për shkak të thjeshtësisë së tyre të madhe, murgjit ishin quajtur 'bons les hommes. Pas Revolucionit frëngjisht Rendit u zvogëlua në mënyrë të konsiderueshme në numër dhe sot ekziston vetëm një konventave pak në Itali. Mersenne hyrë Rendit më 16 korrik 1611, dhe u shugurua prift në Paris në korrik 1612, pas dy muaj e gjysmë dhe një periudhë provuese në manastire në Nigeon dhe Meaux. Postimi i parë i tij ishte në vitin 1614 në manastir në Nevers ku ai mësoi filozofi dhe teologji të anëtarëve të rinj të komunitetit. Në fakt një nga studentët e tij, Hilarion de Coste, më vonë u bë shok i ngushtë i tij dhe biograf. Ishte gjatë kësaj periudhe të jetës së tij se ai mendohet të ketë zbuluar cycloid - një kurbë gjeometrike.

Pas dy vite mësimore Mersenne u zgjodh epror i manastirit Royale Vendi në Paris, ku ai mbeti, me përjashtim të udhëtimeve të shkurtër, deri në vdekjen e tij në vitin 1648. Besohet se Kisha e mbështetën atë për shumicën e jetës së tij, ndonëse në vitet e më vonë një murg qyqar Zhak Halle, ndihmuan me të holla dhe u dha atë qasje në bibliotekën e tij. Nga fillimi i kohës së tij në Paris, probleme matematikore ka luajtur një rol të rëndësishëm në jetën e tij. Shumë më herët ai kishte lidhje me studiues të rëndësishëm në Paris, të cilin ai u takua me shpesh, shkëmbimit të ideve dhe duke diskutuar projekte. Minims kuptoi se shërbimi më i madh se ai mund të japë ishte përmes librave të tij dhe ata nuk kërkuan ndonjë më shumë prej tij.

Në vitin 1623 ai publikoi dy dokumentet e tij të parë e përbërë nga studimet kundër ateizmit dhe skepticizmit në Francë, L'usage de la raison dhe analizuar de la vie L'spirituelle. Vazhdueshëm shkrimet e tij teologjike atëherë ai kishte dashur të përgënjeshtroj magjike, megjithatë një murg shokët e vuri në se ajo nuk ishte e përshtatshme, që çon në botimin e tij të celeberrime Quaestiones në genesim që përfshin mosmiratimin e magjistarët në Shkrimet. Ky libër përmban 1900 kolona të tekstit nga Bibla e saj të parë në gjashtë kapituj. Kjo ishte për shkak të këtij publikimi që, në shtator 1624 kur ai u kthye në Paris, ai u takua Gassendi i cili kishte kërkuar të komentojnë rezultatet Mersenne, dhe më vonë u bë mik i afërt i tij.

Në këtë kohë Francë ishte duke kaluar një periudhë të anti-magji, dëbuar çdo magjistarët. Impiété des L'deistes, në frëngjisht, kishte për qëllim në frëngjisht publike në mënyrë që ata mund të lexojnë dhe të kuptojnë se çfarë po ndodhte. Ishte gjatë kësaj kohe që Mersenne filluar të mendojnë rreth kritikave të drejtuara kundër teologjik Descartes dhe Galileo. Në fakt qëndrimi Mersenne për Galileo ndryshuar gjatë disa viteve si pika Garber në:

Marin Mersenne ishte në qendër të qasje të re matematikore të natyrës në Paris në 1.630 s dhe 1640 s. Intelektualisht, ai ishte një nga mjekët më entuziast të atij programi, dhe publikuar një numër të librave me ndikim në këto dekada të rëndësishme. Por Mersenne filloi karrierën e tij në një mënyrë mjaft të ndryshme. Në fillim të 1620 s, Mersenne ishte njohur në Paris, kryesisht si një shkrimtar mbi temat fetare, si dhe një mbrojtës i vendosur i Aristotelit kundër sulmeve nga ata që do të zëvendësonte atë me një filozofi të re. ... Në fillim të 1620 s, Mersenne listuara Galileo mes Shpikësit në filozofinë natyrore pikëpamjet e të cilit duhet të refuzohet. Megjithatë, nga 1.630 s në fillim, më pak se një dekadë më vonë, Mersenne ishte bërë një nga Galileo 's mbështetësit më të zjarrtë.

Mersenne kishte filluar të kuptojnë se së bashku me fe është shkencë që me të vërtetë të interesuar tij. Matematika u zone ai ka studiuar në thellësi më të madhe, duke besuar se pa atë nuk shkenca ishte e mundur. Ai gjithmonë ka pasur një qëndrim filozofik të matematikës dhe besonte se shkaku i shkencave është shkaku i Perëndisë, shih. Kështu, në shkencat La vérité des ai provoi, nëpërmjet zbulimeve shumë të madhe, vlera e mendjes njerëzore. Ishte rreth kësaj kohe që Mersenne filluar të bëhet një koordinator për të gjithë studiuesit evropiane. Nga 1623 ai filloi të bëjë një përzgjedhje të kujdesshme të savants i cili u takua në kuvend e tij në Paris ose i përgjigjej me të nga të gjitha në të gjithë Evropën dhe madje edhe nga larg deri sa Konstandinopojës dhe Transilvanisë (e sotme Hungari). Vizitorët e tij të rregullt, ose korrespondentë, përfshirë Peiresc, Gassendi, Dekarti, Roberval, Beeckman, JB van Helmont, Fermat, Hobbes, Etienne Pascal, dhe djali i tij Blaise Pascal. Ai ngriti mbledhjet e studiues nga e gjithë Evropës, gjatë të cilit ata do të lexojnë dhe të shqyrtojnë dokumentat e shkencor, kombëtar dhe ndërkombëtar, kontakte këmbimit me studentë të tjerë dhe dhe për të diskutuar planin e eksperimentimeve dhe punë të tjera. Kjo erdhi për t'u njohur si Parisiensis Académie dhe ndonjëherë midis miqsh si Mersenne Académie. Kjo ishte veçanërisht një nga qendrat më të shkathët e kërkimeve në atë kohë, duke u takuar javore në shtëpi të anëtarëve dhe më vonë në qelinë për shkak të shëndetit të tij të dobësuar Mersenne. Lista e korrespondentëve Mersenne të mbajtur në rritje dhe Mersenne vetë nuk hezitoi për të udhëtuar në takimet me dijetarë të gjithë kudo në Europë.

Mersenne kishte një interes të fortë në muzikë dhe ka kaluar shumë kohë kërkimore akustikë dhe shpejtësia e zërit. Në 1627 ai botoi nje nga veprat e tij më të famshme, universelle L'harmonie. Në këtë punë ai ishte i pari që të publikojnë ligjet në lidhje me string vibrating: frekuenca e tij është proporcional me rrënjë katrore e tensionit, dhe anasjelltas proporcional të gjatësi, të diameter dhe në rrënjë katrore e peshës specifike të vargut, me kusht që të gjitha kushtet e tjera mbeten të njëjta, kur një nga këto sasi të ndryshohet. Mersenne kishte filluar tashmë inkurajuar talentet e të tjerëve dhe i ndihmoi ata që të ndajnë idetë e tyre dhe rezultatet me studentë të tjerë. Kur Roberval arriti në Paris, pas bashkimit Mersenne rrethin e dijetarëve, talenti i tij ishte i njohur së shpejti nga Mersenne i cili e inkurajoi atë për të punuar në cycloid.

Periudhën ndërmjet 1627 dhe 1634 ishte një periudhë kalimtare në jetën e Mersenne. Gjatë kësaj kohe ai ka udhëtuar në Holandë për disa muaj në mes 1629 dhe 1630. Arsyeja e tij kryesore ishte që të kërkojnë një kurë për një sëmundje me ndihmën e ujit spa, por ai përdori rastin për të vizituar dijetarëve në zonat përreth. Pjekuri më të madhe në shkrimet e tij në shtatë vjet që nga publikimi i tij i fundit u bë e qartë kur Pyetjet inouyes dhe harmoniques Pyetjet ishin të shtypura në vitin 1634. Në tetor 1644 Mersenne Provence dhe udhëtoi për në Itali ku ka mësuar të eksperimentit barometër nga Torricelli. Pas kthimit të tij në Paris, ai raportoi këtë lajm për të inkurajuar dijetarët frëngjisht për të kryer shumë eksperimente.

Gjatë gjithë jetës së tij Mersenne ndihmoi shumë shkencëtarë të mundshme nga drejtues e tyre në drejtimin e duhur dhe këshillimin mbi disa hap tjetër për të marrë. U bë një model për Huygens cilin Mersenne mori nën krahun e tij dhe nëpërmjet letrave të tij inkurajuese frymëzuar Teoria Huygens 'e muzikës. Huygens kishte për qëllim për të lëvizur në Paris në vitin 1646 të jetë pranë Mersenne në mënyrë që ata të lidhen me njëri-tjetrin më të lehtë, Huygens megjithatë nuk lëvizin deri disa vite pasi kishte vdekur në mënyrë Mersenne kurrë ata u takuan.

Galileo gjithashtu duhet të jetë mirënjohës për të Mersenne për të bërë punën e tij të njohur jashtë Italisë. Mersenne këmbënguli për botuese Galileo 's punë dhe pa këtë Galileo' s ide nuk mund të janë bërë si i njohur gjerësisht. Vazhdimi udhëtimet e tij në moshën e tij të vjetër, në vitin 1646 Mersenne u nisën për një udhëtim në Bordo. Atje ai u takua me Pierre Trichet që ai ndihmoi të shënuar e tij. Suksesi i jetës shkencore mbi në Bordo dhe Guyenne, i cili më vonë formoi Royale Académie des Sciences, ishte kryesisht për shkak të këshillave dhe përvojës Mersenne ishte në gjendje të ofrojë. Ai u kthye në Paris në vitin 1647.

Mersenne ra i sëmurë pas vizitës së tij të parë Dekarti në korrik 1648 dhe, për fat të keq, nuk përmirësuar shëndetin e tij. Ai ishte i këshilluar që të përzierje e verës me ujë e tij për të ndihmuar atë të marrë më të mirë, megjithatë Minims nuk pi verë. Ai kishte një abscess në mushkëri por kirurg nuk ishte në gjendje për të gjetur atë. Mersenne vetë vuri në dukje se prerje, të cilën ai kërkoi, kishte qenë përpjekur shumë të ulët. Gassendi ishte atje për Mersenne gjatë sëmundjes së tij dhe mbeti me të deri në vdekjen e tij më 1 shtator 1648 në Paris, vetëm 8 ditë nga 60 ditëlindjen e tij-të. Ai nuk dha jetën e tij dëshirën e gjatë për të avancuar shkencore. Ai madje i kërkoi, në vullnetin e tij, se trupi i tij të përdoren për hulumtime biologjike.

Pas vdekjes së Mersenne, letra në qelinë e tij u gjet nga 78 korrespondentë të ndryshme duke përfshirë Fermat, Huygens, lesh, Galileo dhe Torricelli. Gjithashtu disa instrumente fizike u gjetën në qelinë e tij dhe një bibliotekë shumë të Mersenne ishte marrë nga e cila optique L'catoptrique et la u botua në vitin 1651. Brenda këtë botim të Roberval 's teksteve ishte futur. Më vonë të gjitha letrat që ka dërguar dhe pranuar nga dijetarët e tjerë ishin grumbulluar dhe botuar në disa vëllime. Këto letra lexohet si një shqyrtimin ndërkombëtar të mekanikës në fillim të shekullit të 17. Mersenne ishte në dijeni të të gjitha shkenca që po ndodhte, çfarë të gjithë shkencëtarët janë bërë, dhe vetëm i kërkuar për të gjithë ata që të punojnë së bashku në avancimin e shkencës.

Mersenne cycloid studiuar për disa vite duke cituar studimin e tij në Quaestiones në Genesim (1623), Mathematica Sinopsisi (1626) dhe Pyetjet inouyes (1634). Ai dha përkufizimin e një cycloid si vend gjeometrik i një pikë në orë distancë nga qendra e një rrethi të një rreze, që e rrotullon me vete një linjë të drejtë. Ai deklaroi pronat e qartë duke përfshirë gjatësinë e linjës bazë të barabartë me perimetrin e rrethit kodrina. Ne konstatojmë se Mersenne referuar cycloid si ruletë 'por cycloid termi është miratuar më vonë. Ai u përpoq për të gjetur zona sipas kurbë nga integrimi, por që kanë dështuar, kështu që ai vë në pyetje Roberval. Në vitin 1638 ai njoftoi se kishte gjetur me të vërtetë Roberval zonë nën cycloid.

Emri Mersenne është mirë kujtua sot për primes Mersenne. Ai u përpoq për të gjetur një formulë që do të përfaqësojë të gjithë primes por, edhe pse ai nuk arriti në këtë, puna e tij në numrin e formë

2 p - 1, f. kryeministër

ka qenë i vazhdueshëm interes në hetimin e primes të mëdha. Është e lehtë për të provuar se p nëse numri n = 2 p - 1 është kryeministër atëherë duhet të jetë një kryeministër. Në 1644 Mersenne pohoi se n eshte kryeministër nëse p = 2, 3, 5, 7, 13, 17, 19, 31, 67, 127 dhe 257, por të përbërë, për 44 të tjera më të vogla se primes f. 257.

Gjatë viteve që është gjetur se Mersenne ishte e gabuar rreth 5 e primes e formën 2 p - 1, ku p është më pak se ose e barabartë me 257 (ai mori dy që nuk të çojnë në një kryeministër (67 dhe 257) dhe që ka humbur 3: 61, 89, 107). Drake është përpjekur të kuptojnë të dy burim i punës Mersenne mbi këto primes, dhe gjithashtu të përpiqen për të vendosur rregull që është duke u përdorur. Ai sugjeron Frenicle de Bessy mund të jetë burim dhe gjithashtu sugjeron se gabimet mund të misprints nga printer. Drake reconstructs rregull Mersenne për eksponentët që se ato duhet të dallojnë nga jo më shumë se një nga një vlerë prej 2 n ose nga jo më shumë se tre prej një vlerë prej 2 për pushtet n 2.

Mersenne përsipër eksperimente për të testuar Galileo 's ligjin e kërkesë për organet e në rënie. Në 1634 ai paraqiti rezultatet që ai kishte marrë kur matjen përshpejtimin e organeve të bien nga lartësitë e 147, 108 dhe 48 këmbë. Këto konfirmoi kohë katrore ligj që Galileo kishte publikuar në dialogun e tij në dy sisteme të botës shefi i 1632 por edhe ngritur pyetje në lidhje me të dhënat numerike. Një problem ai u përpoq të zgjidhë ishte nëse nxitimi ishte i vazhdueshëm si Galileo ruajtur ose i shkëputur si Dekarti besoi. Mersenne menduar Galileo 's supozimin se një organ i bie kalon nëpër shkallë pafund e shpejtësisë ishte i papajtueshëm me një shpjegim të vërtet mekanicistik te nxitimit. Këto ide janë diskutuar në detaje në dhe.

Në disa nga veprat e tij jo matematik Mersenne shikon permutations dhe kombinime. Ai pohon rregullat praktike për llogaritjen e numrit të kombinimet ose permutations, duke zgjidhur problemin e gjetjes së numrit të permutations me ose pa repetitions dhe i jep një shembull duke e bërë të anagrams. Arsye i tij kryesor për të studiuar analizë kombinator ishte, megjithatë, për të përmirësuar përbërjen muzikore si ai e shpjegon në librin për artin e të kënduarit dhe që është libri i gjashtë i universelle Harmonie (1636). Në një dorëshkrim të pabotuar ruhet në Bibliothèque Nationale në Paris, ai i dha 40.320 permutations e 8 shënime.

Gjatë katër viteve të fundit të jetës së tij, Mersenne shpenzuar shumë kohë duke hetuar barometër. Paskali kishte vërtetuar tashmë se ajri nuk ishte i lehtë dhe ajo u Mersenne që kanë gjetur dendësia e ajrit të jenë rreth 1 / 19-të ajo e ujit. Ai ishte i informuar për eksperiment barometër, që përbëhet nga një tub qelqi rreth 3 këmbët e mbyllur në një fund të gjatë dhe të mbushur me zhivë të pastër, përmes disa letrave nga De Verdus por ajo nuk ishte deri në tetor 1644, kur ai vizitoi Torricelli në Itali, që ai pa eksperiment kryer. Torricelli përdorur presionin e ajrit për të shpjeguar pse zhiva ngjitur tub qelqi. Mersenne ishte e sigurtë që presionin e ajrit në të vërtetë mbështetet merkuri dhe në kthimin e tij u përpoqën të ri-bërë eksperiment, por nuk kanë pajisjet e nevojshme. Mersenne shpjegoi problemin Etienne Pascal, i biri i tij Pascal Blaise, Petit, Roberval, dhe të tjerët në Paris. Ka disa konfuzion se kush, në vitin 1647, fillimisht me dije eksperimente me tub Torricellian dhe malore, më vonë do të quhet Puy de eksperimente Dome. Sigurisht Mersenne kishte informuar si Huygens dhe Le Tenneur por ajo nuk ishte deri në tre javë pas vdekjes Mersenne në 1648 se këto eksperimente u kryen. Ata përbëhej nga rezultatet e mbledhjes së të dy në këmbët e Dome de Puy dhe në takimin. Analizat u bënë si nëse niveli i merkurit në kolonën ishte më e ulët kur në krye të malit se sa ajo ishte në fund. Nëse kjo kishte provuar të jetë e vërtetë, ata kuptuan se kjo do të jetë për shkak të presionit të ajrit vetëm. Perier, i cili në fund kryer eksperimente, e bëri me të vërtetë të gjeni se atje ishte një ndryshim i rëndësishëm në nivelin e merkurit vizatim kështu përfundimin e saktë se presion ajri u mbështetën atë.

Një pyetje interesante është se si arriti të Mersenne ndjekin idetë e tij shkencore lirisht në një kohë kur Kisha (për të cilën ai ishte anëtar i devotshëm) lëvizur për të parandaluar një diskutim të tillë. Kjo temë është shqyrtuar në detaje në Hine ku shkruan:

Gjatë gjysmës së parë të shekullit të shtatëmbëdhjetë, debati mbi hipoteza Kopernikan kishte përhapur përtej radhët e astronomët dhe kishte ndezur polemika aq shumë sa që Kisha vendosur të ndërhyjnë. 1616 një organ teologjik arriti në përfundimin se duke shqyrtuar idenë e mocioni tokës ishte philosophically të rreme dhe në konflikt me Shkrimet, dhe pezulloi libër Koperniku 'deri corrected. Historianët kanë supozuar përgjithësisht se ky vendim dhe dënimi i mëpasshëm i Galileo kishte një efekt të tillë shkatërrues se përparimi shkencor në vendet katolike ishte vonuar shumë. Megjithatë, qëndrimi i Mersenne, i cili ishte edhe një anëtar besnik i një urdhër fetar dhe një figurë qendrore në zhvillimin e shkencës në frëngjisht, nuk e mbështet një përfundim të tillë. Një ekzaminim i Mersenne reagim ndaj Copernicanism tregon se nuk ka rëndësi se si brengosës vendimin e Kishës, ai ishte ende e mundur, të paktën në Francë, për të studiuar idetë Kopernikan dhe për të gjetur ata të dobishme, pavarësisht nga disa rezerva. Mersenne ishte prekur nga vendimet e tilla të Kishës, por më pak se dikush mund të mendoj.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland