Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Dmitrii Evgenevich Menshov

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

18 April 1892

Moscow, Russia

25 Nov 1988

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Dmitrii Evgenevich Menshov 's babai, Evgenii Titovich Menshov, ishte një mjek i cili ka punuar në Spitalin Ekaterininskii Re dhe Instituti Lazarevskii e gjuhëve orientale. Nëna e tij, Aleksandra Nikolaevna Tatishcheva, ishte një ndikim të rëndësishëm në fillim në arsimin e Menshov së. Ajo ishte një grua me arsim të lartë i cili, si edhe edukuar djalin e saj, nganjëherë gjithashtu dha mësime frëngjisht në fëmijë të tjerë.

Në 1904, në moshën 12 vjeçare, Menshov filloi shkollimin e tij e mesme. Ai mori pjesë në seksionin gjimnaz të Institutit Lazarevskii e gjuhëve orientale ku babai i tij ka vepruar si mjeku i shkollës. Ndikuar nga mësimi nënës së tij në gjuhë të huaja, dashuria e parë e Menshov në shkollë ishte me të vërtetë për gjuhë. Ai shkoi për të studiuar në frëngjisht, gjermanisht, anglisht, latinisht, armenisht dhe në shkollë. Megjithatë, Menshov kishte një mësues i shquar dhe matematikë, si shumë fëmijë të cilët janë të influencuar nga një mësues i shquar, Menshov filloi të tregojë një interes të fortë në matematikë nga rreth moshës 13. Ai gjithashtu ishte tërhequr me forcë të fizikës kështu, me interesa të gjerë në të gjithë subjektet shumë, ai u diplomua nga shkolla në 1911 me medaljen e artë për arritje të rëndësishme.

Pas largimit nga shkolla, u ul Menshov provimin pranues për Kolegjin Inxhinierike Moskë dhe filloi studimet e tij atje në vjeshtën e vitit 1911. Megjithatë ai ka studiuar vetëm për gjashtë muaj përpara se të vendosë që të lënë dhe punën në të mësuarit e tij në matematikë të avancuar. Pastaj në vjeshtë të vitit 1912 hyri Menshov Departamenti i fizikës dhe Matematika në Universitetin e Moskës. Atje ai ndoqi leksione me Egorov, Lakhtin, Andreev dhe ai mori rrugën e tij të parë në funksionet e një variable reale dhënë nga Byushgens. Ndoshta ngjarje më të rëndësishme për Menshov, megjithatë, ishte se Luzin u kthye nga Göttingen në Moskë, në vjeshtë të 1914 dhe filloi të leksion mbi funksionet e një variable reale.

Menshov mori pjesë Luzin 's gjatë ligjërimit, dhe kur Luzin përbën problem të hapur e nëse Denjoy integrale dhe Borel integrale ishin të ngjashme, ai ishte në gjendje për të zgjidhur problemin. Denjoy integrale është më e përgjithshme e dy dhe Menshov tregoi se ky ishte rast. Ai tregoi zgjidhje Luzin e tij për të problemit që Luzin kishte paraqitur para se të drejtë dhe në fund të 1914 të dy kishin filluar një miqësi të fortë matematikore. Zbulimi i Menshov, ndërsa bërë ende një universitare, u bë publikimi i tij i parë. Ajo u paraqit si letër marrëdhëniet midis përcaktimeve të Denjoy dhe integrals Borel në vitin 1916.

Luzin shpejt themeluar një Shkolla e matematikës në Universitetin e Moskës dhe Menshov u bë një nga studentët e tij kërkimore parë së bashku me PS Aleksandrov, M Ya Suslin, dhe A Khinchin Ya. Shkallën e parë Menshov u dha në vitin 1916 për teza që ai shkroi mbi teorine e Riemann seri trigonometrik i cili u shqyrtuar nga Egorov dhe Luzin. Megjithatë, vetëm tre javë pasi ai u diplomua, Menshov zbuluar një nga rezultatet e tij më themelore mbi problemin unike për seri trigonometrik. Le të na përshkruajnë këtë rezultat.

Konsideroni seri trigonometrik

a 0 / 2 + (a n nx cos + b mëkat n nx).

Cantor kishte treguar se në qoftë se kjo seri converges në 0 për të gjitha x në [0, 2π] - E, për një countable e vendosur, atëherë një n = n b = 0 n për të gjithë. Vallée Poussin kishte provuar se në qoftë se më lart seri converged një funksion i caktuar Lebesgue integrable f (x) atëherë është dhënë seri seri Furieritf (x). Ishte pritur që Vallée Poussin 's rezultati do të mbajë ende në qoftë se e countable caktuar u zëvendësua nga një e caktuar e masës zero. Rezultat i shquar, dhe të papritura, që Menshov zbuluar në vitin 1916 ishte se kjo nuk ishte kështu, sepse ai ndërtoi një seri trigonometrike që converges në 0 për të gjitha x në [0, 2π] - E, për një masë e caktuar e zero, por jo të gjithë koeficientët e seri trigonometrik janë zero.

Nga fundi i 1918 Menshov u ishin dhënë diplomë master i tij dhe ai shkoi në Ivanovo veri-lindje të Moskës, e cila në atë kohë ishte kryeqyteti i përkohshëm i qeverisë revolucionare, por ai shpejt u shpërngul në Nizhnii-Novgorod, ku ai ishte emëruar si një profesor në Universitetin. Ai dha mësim në Nizhnii-Novgorod gjatë 1919 dhe në fillim të 1920, por ai u kthye në Ivanovo maj 1920, ku ai u emërua si profesor në Institutin pedagogjik Ivanovo. Përveç kësaj në këtë takim ai ka dhënë mësim në Institutin Politeknik në Ivanovo nga janari 1921. Në këtë kohë Luzin dhe anëtarë të tjerë të shkollës së tij studimor u në Ivanovo aq Menshov ishte sigurisht në përgjithshme të matematikës gëzueshme që ishte duke u zhvilluar.

Në vjeshtë të 1922 Menshov kthye në Moskë dhe filloi të jepte mësim në Universitetin. Ai gjithashtu mësoi për disa vjet në Institutin e Teknologjisë të Moskës e pyjeve. Ajo mund të ketë qenë vënë re nga një lexues i vëmendshëm se kemi ende nuk vuri në dukje se Menshov po dha një doktoraturë (ekuivalente me habilitation ose D.Sc.). Në fakt ai nuk paraqiti një tezë për një doktoraturë, por, pavarësisht nga kjo, ai u dha doktoraturë në që nga viti 1935 (ose):

... ai kishte qenë tashmë e pranoi si një nga specialistët më të shquar të botës në teorinë e funksioneve të vërtetë dhe një variabël komplekse.

Së bashku me çmimin e doktoraturës erdhi emërimi Menshov në një rang profesori në Universitetin e Moskës.

Në 1933 një karrige të ri e Analizës dhe teoria e Funksioneve u krijua në Universitetin e Moskës dhe Lavrentev caktuar. Në vitin 1938 Fakulteti i Mekanikë dhe Matematikë në Universitetin e Moskës themeloi dy karrige, kryesues i Teoria e Funksionet dhe kryetar i Analizë Funksionale. Privalov mbajtur këtë karrige të parë deri në 1941, por pastaj, në Privalov 's vdekjen e parakohshme në atë vit, u emërua në Menshov kryetar i Teoria e funksioneve. Lusternik mbajtur kryetari i funksional Analizë nga 1938. Në vitin 1943 këto dy karrige ishin kombinuar dhe Departamenti i Teoria e Funksionet dhe Funksionale Analiza u krijua me Menshov si kreun e saj. Menshov gjithashtu ka punuar një matematike Steklov Instituti i Akademisë së Shkencave të BRSS-1934-1941 dhe pastaj përsëri nga 1947.

Interesat matematikore Menshov dhe stilin e matematikës e tij është përshkruar në (dhe):

Interesat e tij shkencore kanë të bëjnë kryesisht me teorinë e seri trigonometrik, teoria e seri Puna dhe problemin e monogenity të funksioneve të një variable komplekse. Ai publikoi më shumë se sa letrat tetëdhjetë në këto subjekte, të cilat kanë pasur një ndikim jashtëzakonisht të madh në zhvillimin e teorisë së funksioneve të gjithë. Menshov nuk i përket ndër radhët e atyre që marrin përsipër Matematikanë zgjidhjen e problemeve relativisht të lehtë, apo të cilët vazhdojnë kërkimore të autorëve të tjerë në një kurs që është treguar tashmë. Një tipar karakteristik i veprimtarisë shkencore është që në punën e tij në teorinë e funksioneve ai zgjidhet një numër problemesh jashtëzakonisht e vështirë të rëndësishme e cila kishte habitur shumë matematikanë të shquar.

Për punën e tij në përfaqësimin e funksioneve nga seri trigonometrik, Menshov u dha çmimin e Shtetit në 1951. Ai u zgjodh pas një korrespondues Anëtar i Akademisë së Shkencave të BRSS në vitin 1953. Në 1958 mori pjesë në Kongresin Menshov ndërkombëtar i matematikanëve në Edinburg dhe ai ishte i ftuar për të adresuar Kongresit me letër e tij mbi konvergjencën e series trigonometrik.

Parë dy fotot e Menshov që ne kemi dhënë është marrë, ndërsa ai ishte në Kongres në Edinburg, Skoci në vitin 1958.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland