Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Karl Menger

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

13 Jan 1902

Vienna, Austria

5 Oct 1985

Chicago, Illinois, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Karl Menger ndoqi gjimnazin Doblinger në Vjenë (1913-1920), ku një nga studentët e shokët e tij u pauli. Karl hyri në Universitetin e Vjenës në vitin 1920 për të studiuar fizikë. Megjithatë Hahn u bë një lektor në Vjenë në 1921 dhe Menger pjesë në një kurs i dha më Çfarë ka të re lidhur me konceptin e një kurbë.

Menger u bë i interesuar në temë dhe u inkurajuar nga Hahn për të punuar në temë. Punës Menger e udhëhequr atë në një përkufizim i dimensionit të pavarur të Urysohn, megjithatë Urysohn kishte vdekur në një aksident që po mbytet para se ai të mund të publikoj veprën e tij dhe Menger nuk ishte në dijeni të tij.

Pas një sëmundje të mushkërive të rënda që Menger detyruar që të shpenzojnë më shumë se një vit në një sanatorium, ai u kthye me dokumente të rëndësishme ai kishte shkruar në dimensionin ndërsa në sanatorium dhe doktoraturë e tij përfundoi në vitin 1924.

Në vitin 1925 u ftua nga Menger Brouwer për të marrë një post në Universitetin e Amsterdamit, ku ai kaloi dy vjet pune me Brouwer. Në 1927 Menger u ftua nga Hahn për të pranuar kryetar i gjeometrisë në Universitetin e Vjenës, kur Reidemeister u nis për në Königsberg. Menger nuk i vinte keq për të lënë Amsterdam që ai ishte bërë i përfshirë në një mosmarrëveshje me prioritet Brouwer dhe ata nuk qenë në të mirë të termave. Në 1938, si rezultat i situatës politike në Austri, ai dha dorëheqjen kryetari i tij dhe i pranuar një post në SHBA në Universitetin e Notre Dame. Karl Signund shkruan:

Pas luftës, rindërtimin e shkatërruar nga Opera Shtetërore ishte prioriteti më i lartë i akorduar nga Austria demokratike të reja. Burrat si ... Menger, megjithatë, u tha me edukatë se Universiteti i Vjenës nuk kishte vend për ta.

Në Notre Dame Menger organizuar një Colloquium matematike bazuar në atë në Vjenë. Ai rregulluar një vizitë me Gödel në Notre Dame, por nuk arriti të bindë atë të pranojë një post të atje. Megjithatë pas luftës filloi të ndikojë në SHBA në vitin 1941, jeta akademike u ndërpre dhe Colloquium matematike Menger dështuan të bëhen me ndikim si Rrethi Vjenës kishte qenë.

Rreth kësaj kohe interesat Menger në matematikë zgjeruar dhe ai filloi të punojë në gjeometri hiperbolik, gjeometri probabilistic dhe algjebër e funksioneve. Punës Menger mbi gjeometrinë nuk e kanë ndikimin që puna e tij në teorinë e dimensionit kishte. Kjo është pothuajse me siguri, sepse gjeometri, në këtë kohë, ishte një zonë e lënë pas dore në vend e matematikës, veçanërisht në SHBA.

Në 1948 shkoi për të Menger Illinois Institute of Technology dhe ai ishte për të qëndruar në Çikago për pjesën tjetër të jetës së tij.

Në interesat e tij janë përshkruar si më poshtë:

Ai kishte një dashuri të madhe të muzikës. ... ai ndërtoi një koleksion të dukshëm e pllakave dekorative nga e gjithë bota. ... ai ngrënë mish me masë, veçanërisht në vitet e tij të fundit. Por ai ishte gjithmonë i gatshëm për të cuisines kampion, nga Kuban të etiopian, që ishin të rinj të tij. Ai i pëlqente mollë e pjekur.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland