Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Robert Hjalmar Mellin

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1854

Liminka, Northern Ostrobothnia, Finland

1933

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Hjalmar Mellin, bir i një klerik, ka lindur në Liminka, Ostrobothnia veriore, në Finlandë në vitin 1854. Ai u rrit dhe mori shkollimin e tij në Hämeenlinna (rreth 100 km në veri të Helsinkit) dhe ndërmori studimet e tij universitare në Helsinki, ku mësuesi i tij ishte suedez
matematikan Gösta Mittag-Leffler. Në vjeshtë të 1881 Mellin mbrojti disertacionin e doktoraturës në funksionet algjebrike të një variable të vetme komplekse. Ai i bëri dy vendqendrimet në Berlin në 1881 dhe 1882 për të studiuar nën Kurt Weierstrass dhe në 1883-84 ai u kthye për të vazhduar studimet e tij me Mittag-Leffler në Stokholm.

Mellin u emërua si pedagog në Universitetin e Stokholmit 1884-91, por në fakt nuk u dha ndonjë leksione. Gjithashtu në 1884 ai u emërua një lektor i lartë në matematikë në Institutin Politeknik themeluar kohët e fundit i cili ishte më vonë (në vitin 1908) për t'u bërë Universitetin Teknik e Finlandës. Në 1901 Mellin tërhoqi kërkesën e tij për karrige vakant të matematikës në Universitetin e Helsinkit në favor të shquar të tij (dhe të rinj) shokët Lindelöf fshatar E (1870-1946). Gjatë periudhës 1904-07 Mellin ishte Drejtor i Institutit Politeknik dhe në 1908 ai u bë profesor i parë i matematikës në universitet të ri. Ai ka mbetur në universitet për një total prej 42 vjetësh, në pension në vitin 1926 në moshën 72 vjeçare.

Në lidhje me kurrë-djegia gjuhën pyetje, Mellin ishte një fennoman zjarrtë me një temperament me sa duket zjarri. Duhet të kujtojmë, në këtë çast kritik, se Finlanda kishte për një kohë të gjatë qenë pjesë e mbretërisë së Suedisë dhe kishte qenë si pasojë nënshtruar në përdorimin e gjuhës dhe kulturës. (Pas luftërat e Napoleonit Finlandë u bë një autonom Dukatit të Madh në Rusi, që më në fund shfaqet si një republikë e pavarur në pasojat e Luftës së Parë Botërore.)

Mellin ishte një nga themeluesit e Akademisë së Shkencave finlandeze në vitin 1908 si një alternativë e pastër kryesisht finlandisht në suedisht-folëse Shoqëria e Shkencave. Nga 1908 deri në vdekjen e tij në 1933, në moshën 79, ai përfaqësoi vendin e tij në bordin editorial të Acta Mathematica.

Punës Mellin e kërkimit ishte kryesisht në fushën e teorisë së funksioneve të cilat rezultuan nga ndikimi i mësuesit të tij Mittag-Leffler dhe Weierstrass. Ai studioi transformimin që tani mban emrin e tij dhe ngriti pronat e saj reciproke. Ai aplikohet kjo teknikë sistematikisht në një seri të gjatë e një dokumenti për studimin e funksionit gama, funksionet hypergeometric, seri Dirichlet, funksion Zeta Riemann-dhe numri i lidhur me funksionet e teorik. Ai gjithashtu shprehu transformimin e tij në disa ndryshore dhe aplikuar atë për zgjidhjen e ekuacioneve diferenciale pjesore. Përdorimin e formën inversi i transformuar, i shprehur si një paralele integrale të boshtit imagjinar të ndryshueshme të integrimit, u zhvillua nga Mellin si një mjet i fuqishëm për prodhimin e zgjerimit asymptotic. Në këtë teori, ai përfshinte mundësinë e-polet qëllim të lartë (duke çuar në përfshirjen e termave logaritmike në zgjerimin e) dhe disa sekuenca polet japin shuma të zgjerimit asymptotic të formës shumë të përgjithshme.

Gjatë dekadës së fundit të jetës Mellin tij ishte tepër interesant për një analist, i shqetësuar nga Ajnshtajni 's teorinë e relativitetit dhe ai ka shkruar jo më pak se dhjetë letra në këtë temë. Në këto letra, ku ai kishte të bënte kryesisht me problemet e përgjithshme filozofike të kohës dhe hapësirës, ai miratoi një pikëpamje donkishotesk në përpjekje e tij për të hedhur poshtë teorinë si të pabazuar logjikisht.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland