Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Pierre François-André Méchain

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

16 Aug 1744

Laon, France

20 Sept 1804

Castellón de la Plana, Spain

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Pierre Méchain 's prindërit ishin Pierre-François Méchain dhe Marie-Marguerite nansy. Pierre-François, një plasterer që të specializuar në suvatimin tavanet, ishte një njeri i mjeteve modeste. Pier ka lindur në kredi, një qytet mesjetar në rajon Picardy i Francës veriore. Qyteti piktoresk vjetër, të vendosur në majë të një kodre scarped, shtrihet në veriperëndim të Reims dhe verilindje të Parisit. Ajo ishte në huazuara që Pierre ishte edukuar nga Jezuitëve dhe si një djalë i ri ishte synimi i tij për t'u bërë një arkitekt, ndonëse hobi i tij kryesor ishte astronomi. Aftësinë e tij në matematikë u dalloi shpejt, megjithatë, dhe ai ishte i këshilluar për të studiuar në Ecole Nationale des Chaussées Ponts et në Paris.

Në 1716 dhe Ura e Trupave Highway ishte themeluar në Paris dhe në 1747 kur Méchain ishte ende një fëmijë të vogël, ai u bë Ecole Nationale des Ponts et Chaussées. Kjo ishte një institucion prestigjioz themeluar për të trajnuar inxhinierë civile dhe mësuesit e tij shkroi libra që u bë punon standarde në mekanikën e materialeve, makineri, dhe hidraulikë. Studimi ishte atje, megjithatë, i shtrenjtë dhe i ati i Méchain nuk kanë burimet e nevojshme të jetë në gjendje për të mbështetur djalin e tij. Méchain duhej të ndërpres studimet e tij dhe të marrë rolin e tutorit të dy djem të rinj nga një familje fisnike rreth 50 km larg Parisit.

Posti i tij i tutoring Méchain vënë në një pozitë fortë financiar dhe ai ishte në gjendje për të ruajtur të mjaftueshme për të blerë disa cilësi të mirë instrumente astronomike në mënyrë që ai mund të ndjekë hobi të tij. Ne tani cituar një tregim nga e cila është e bazuar mbi llogari të vet Méchain:

... fatkeqësi goditur. Babai i tij ka humbur një padi paralizuese, dhe djali ... besnikërisht ranë dakord për të shitur instrumentet e tij për të paguar borxhin e familjes. Kjo pengesë provuar goditje e tij të parë të fatit. Instrumentet e tij ishin të blera nga Jérōme Lalande ...

Kjo histori romantike nuk mund të jetë e vërtetë për Delambre, Méchain që e njihnin shumë mirë gjatë një periudhe prej dhjetë vjetësh, të përcaktuara në biografinë e tij të Méchain, shkruar shumë vite pas vdekjes së tij, se nuk kishte prova për të mbështetur histori. Nëse histori është e vërtetë apo jo, ajo është pa dyshim rasti është se Méchain bërë kontakt me Lalande që e ka dërguar argumente të edicionit të dytë të tij Traité d'astronomie. Ndihmë Méchain me argumente të impresionuar Lalande së shpejti, ashtu si edhe entuziazmin e tij dhe aftësitë e , kështu që, duke parë përfitimet e tij ka hyrë në profesionin e tij, ai rregulluar një vend për të në kartografi në departamentin e Marinës de depo la në Versajë në 1772. Pozitë nuk ishte paguar mirë dhe, sigurisht në fillim, u desh të matematika Méchain tutor për të fituar para të mjaftueshme për të jetuar.

Gingerich shkruan në:

Arkiva ishin atëherë një vend të patronazhit politik dhe intrigës, dhe, kapet në crosscurrents politike, Méchain dy herë ka humbur punën e tij, por sa herë që ai u rikthye për shkak të kompetencave të tij si një plan-përpunues. Arkivat janë transferuar së shpejti në Paris, dhe atje ai tërhoqi deri harta e bregdetit nga Nieuwpoort në Flanders të Saint-Malo.

Méchain shkoi në Paris në pozitën e përhershëm të Llogaritësi në Detare de la depo, që jetojnë atje nga rreth 1774. Ai u bë mik me Charles Messier i cili ka punuar në departamentin e njëjtë dhe dy vërejtur nga Cluny Hotel de Lalande në Paris, ku kishte vëzhguar 25 vjet më parë. Në 1777 u martua me Barbe Méchain-Tereza Marjou, të cilin ai u takua ndërsa punonte në Versaille. Ata kanë dy djem, Jérōme-Isaku 1780 lindur dhe Augustin lindur 1784, dhe një vajzë. Djali i tyre i madh u quajt pas Lalande i cili ishte nun tij.

Për dhjetë vitet e ardhshme 1780-1790 Méchain ndërmori sondazheve për të prodhuar harta dhe ka punuar edhe në astronomi, ku ai është i njohur veçanërisht si një zbulues i kometat. Disa nga harta janë prodhuar për qëllime ushtarake, si ato të Gjermanisë dhe në veri të Italisë të cilën ai ka punuar në nga 1780. Të tjerët, si që ka bërë në 1787 për të gjetur distancën saktë midis observatori Grinviç në Angli dhe Paris Observatori, ishin pjesë e një projekti ndërkombëtar. Qeveria emëruar Méchain si një komisioneri, së bashku me Dominique Lazhandrian dhe Cassini, të triangulate anën frëngjisht. Pjesë në anglisht do të anketuar duke përdorur Ramsden 's teodolit ndërsa frëngjisht propozuar duke përdorur Borda' s përsëritur rreth. [Shih Borda 's biografi për një përshkrim të rrethit përsëritjen.] Dominique Cassini, me Méchain si asistent i tij, e bëri matje me Borda' s përsëritur rreth në anën e frëngjisht. Fillimisht Méchain përdorur pajisje të vjetra e anketimit për të parë Dominik Cassini 's matje me rreth përsëritjes së, por më vonë në projekt ai mori masat me rreth përsëritjes së. Ai fitoi shpejt një reputacion si më të kujdesshëm e vëzhguesve.

Këtu është një foto e rrethit Borda përsëritur.

Punës Méchain mbi kometa u bë e një rëndësie të madhe në 1781 kur u zbuluan dy kometa në të njëjtin vit. Ashtu si me të gjitha zbulimet e tij kometë, dhe me shumë kometa zbuluar nga të tjerët, ai llogaritet në orbitat e tyre. Në fakt kjo ishte puna e tij në llogaritjen e orbitave të dy kometa nga vëzhgimet e cila ishte bërë në 1532 dhe 1661 që çoi në zgjedhjen e tij për të Académie des Sciences. Shënime biografike Méchain në këto kometa u paraqit në Akademinë për Çmimin e Madh të 1782 dhe në të ai tregoi, papritur, se ata nuk ishin dy paraqitjet e kometë njëjta, por me të vërtetë kometat e ndryshme. Biografi e tij fitoi çmimin e cila nga ana e tij ishte arsyeja kryesore për zgjedhjen e tij për të Akademisë. Ai vazhdoi të zbuluar kometat, dhe duke kërkuar për ta, ai zbuloi 29 nebulae cilat do të jenë shtuar në katalogun e Messier.

Në 1785 Méchain u pyet nëse ai do të marrë mbi redaktim i almanak astronomike Connaissance des temps. Kjo bëri dhe prodhuar shtatë volumet e deri në 1794 kur Lalande, i cili kishte qenë redaktor më parë, mori një kohë të dytë. Komisioni i Peshat dhe Masat, e cila kishte si anëtarë të saj Condorcet, Lavoisier, Laplace dhe Lazhandrian, u ngrit nga Académie des Sciences në 1790 për të sjellë në një sistem uniform e matjes. Është raportuar në Asamblenë Kombëtare më 19 mars 1791 me propozimin se një metër duhet të jetë një nga dhjetë millionth të distancës nga Poli i Veriut në ekuator. Ai ishte vendosur për të matur, duke përdorur metodën e triangulation me sightings bërë me rreth Borda përsëritur, atë pjesë të meridian midis Dunkerque dhe Barcelona. Kjo ishte e ndarë në dy pjesë të pabarabartë, Dunkerque të Rodez dhe Rodez të Barcelonës. Pjesa veriore ishte shumë më të gjatë që ajo kishte qenë e matur me saktësi nga Cassini de Thury në 1740. Delambre ishte dhënë ngarkuar Dunkerque ndaj sektorit Rodez dhe Méchain Rodez në sektorin e Barcelonës shumë prej të cilave nuk kishin qenë të anketuar më parë.

Méchain la Paris, më 28 qershor 1792 dhe udhëtoi për në Barcelona për të filluar studimi i tij. Gjatë verës ai e drejtoi deri në stacionet e Katalonjës për të vepruar si pika triangulation dhe në vjeshtë ai përdori Borda përsëritjes së rrethit për të marrë gjë të saktë të këtyre stacioneve. Ai pastaj shkoi në Barcelona për muajt e dimrit të marrin matje të saktë të gjerësia e saj. Autoritetet spanjolle ishin bashkëpunues dhe ai u lejohet të përdorin kështjellë në majë të Mont-Jouy pamje të qytetit. Ai bëri një numër i madh i vrojtimet e yjeve për një periudhë prej tre muajsh për të dhënë një rezultat të saktë për liri. Méchain ishte fanatik për saktësinë dhe, siç do ta shohim së shpejti, këto matje do të shkaktonte dëshprim i madh për atë pjesën tjetër të jetës së tij.

Kur shpërtheu lufta midis Francës dhe Spanjës mars 1793, u detyrua ta lë Méchain Mont-Jouy që ishte e nevojshme për qëllime ushtarake. Në maj të atij viti ai u vra duke u treguar gati kur një stacion të ri të pompave hidraulike me një nga miqtë e tij. Në ruajtje mik i tij, i cili ishte bërë tangled në makineri, ai ishte goditur me një levë dhe pësoi disa eshtra të thyer. Kjo ishte disa muaj para se ai rimori plotësisht përdorimin e krahut të tij të drejtë, por, në shtator, pasi ai kishte gjetur sa duhet, ai filloi trekëndëshimin majat e Pyrenees. Kthehu në Barcelonë për të dimrit ai nuk mund të kthehet në Mont-Jouy për shkak të luftës, por bëri matje gjerësi prej han ai ishte futur me emrin tuaj që jetojnë deri në mars të 1794 Méchain kishte zbuluar se matjeve gjerësi ai kishte marrë nga hotel nuk pajtohem me ato nga Mont-Jouy, por ai nuk mund të kthehet në kështjellë për të marrë masa të mëtejshme. Ai nuk ka informuar dikush e gabimit.

Në këtë fazë ai mori këshillën e miqve të tij spanjisht dhe shkoi në Itali. Ai jetoi për një vit në Genoa dhe ndërsa ka mësuar ai për të anullimin e projektit kulm. Megjithatë në prill 1795 projekti ishte rifilloi dhe Méchain u tha për t'u kthyer në Paris. Ai refuzoi, duke u trembur për jetën e tij që ai e dinte që shkencëtarë të tjerë kanë shkuar në gijotinë, dhe në vend të lundruar në Marsejë. Ai ka mbetur atje deri në fund të gushtit, kur ai shkoi në Perpignan për të rifilluar matjet e tij. Megjithatë ai ishte tani të gatshme të procedojë, u pengua nga moti i keq, ka vazhduar të refuzojnë të kthehen në Paris për t'u takuar me Delambre i cili ishte trekëndëshimin sektorin verior, dhe arrihet pothuajse asgjë për dy vjet. Edhe pse Delambre dërguar atij të gjitha të dhënave që ai ishte mbledhur, Méchain refuzoi të lejuar askënd që t'i shohim të dhënat e tij. Ai kishte frikë se gabimi i tij do të jetë zbuluar në qoftë se ai u kthye në Paris dhe të dhënat e tij u ekzaminuar. Ai filloi të ndryshojë të dhënat e tij, jo aq si mesatare është ndryshuar, por vetëm në mënyrë që devijimi nga mesatarja ishte ulur.

Agoni që pësoi Méchain ishte sepse ai kishte jashtëzakonisht të standardeve të larta dhe ai besonte se rrethit Borda përsëritur mund të arrijë në thelb çdo saktësinë e dëshiruar. Çfarë ai nuk ishte kuptuar statistikat themelor teoria e gabimit, gjë e cila natyrisht nuk do të ishin zhvilluar në këtë kohë. Marrja e masave gjithnjë e më shumë do të çojë vetëm në saktësinë më të madhe, nëse gabime janë të rastit. Çdo paragjykim ne instrumentin do të sjellë një gabim sistematik i cili do të jetë i pranishëm në të gjitha vëzhgimet. Ai fajësoi veten për mospërputhje të cilat ishin në asnjë mënyrë fajin e tij.

Në janar 1798 Académie des Sciences ngritur një konferencë ndërkombëtare për të mbahet në shtator të atij viti për të dhënë një këmbë ndërkombëtare për vlerën e re të metër që Delambre hulumtim Méchain ka ende për të përfunduar. Megjithatë, deri në maj Méchain ende nuk ishte bërë përparim dhe Delambre dhe Borda organizuar për gruan Méchain së për të udhëtuar nga Parisi për t'u bashkuar me burrin e saj dhe për të siguruar që ai të përfundojë detyrën e tij. Kur u takua me gruan e tij Méchain në Rodez në korrik ajo ishte hera e parë që ata kishin parë njëri-tjetrin për gjashtë vjet. Ajo u kthye në Paris në gjendje të bindur Méchain për të përfunduar detyrën e tij. Delambre shkuan për të ndihmuar Méchain që nga kjo kohë nuk kishte pësuar një avari nervor. Ata përfunduar triangulations deri nëntor 1798. Méchain donte të kthehen në Barcelona për të marrë lexim të mëtejshëm, por ai ishte i bindi që të kthehen në Paris:

Të ballafaquar me zgjedhjen e kthimit për në Paris dhe mirëseardhje të ngrohtë nga kolegët e tij, ose të mbetur përgjithmonë një emigrant, Méchain me gjysmë zemre u kthyen në Paris. Atje ai ishte më pak se bashkëpunuese vërejtje në paraqitjen e tij për komisionerët e ngarkuar me ngritjen e sistemit decimal metrikë.

Ajo mund të ketë qenë premtimi që ai do të ishte bërë drejtor i Observatorit të Parisit që joshet Méchain përsëri në Paris. Sigurisht ai u zgjodh në këtë pozicion menjëherë pas kthimit të tij dhe e bëri drejtor i përkohshëm i Longitudes de Bureau. Kjo e vuri në një pozitë të mirë për të merrni një projekt të miratuar për të zgjatur matjen e linjës meridian në ishujt Balearic. Ai argumentoi se saktësia do të përmirësohet duke matur linjë të gjatë, por arsyeja e tij e vërtetë ishte se zgjerimi do të bëjnë matjet e gjerësi në Barcelonë atë që aq i përvuajtur, të panevojshme. Në kërkesën e tij për të Napoleon për leje, megjithatë, ai theksoi pozicionin strategjik e Ishujt Balearic, dhe se si misioni i tij mund të përmirësojë marrëdhëniet në frëngjisht me Spanjën. Napoleoni, pasi duke marrë këshilla nga Delambre dhe Laplace, miratuar mision.

Méchain majtë në Paris më 26 prill 1803 për Spanjën. Kur ai arriti në Barcelonë, megjithatë, ai zbuloi se spanjisht qenë kundër të misionit të tij dhe ai u ofrua asnjë pasaportë të ishujt Balearic. Ai kaloi një kohë matur trekëndëshat në bregdet deri në Montsia spanjisht, pastaj një epidemi të etheve verdhë goditi. Një problem tjetër ishte se ai nuk arriti të jetë në gjendje për të parë Ibiza nga Montsia dhe dikush duhej të jetë në gjendje për të parë Montsia stacionin e tij nga atje për të përfunduar trekëndëshat e tij. Në janar 1804 ai arriti të marrë një pasaportë dhe një anije për të marrë atë në Ibiza. Përkundër asaj që spanjoll kishte thënë atij se ai nuk mund të shohin Montsia stacionin e tij dhe ai i shkroi Delambre (shih për shembull):

Xhehennemin dhe të gjitha shqetëson ajo spews mbi tokë - Stuhi, luftërat, murtaja dhe intrigat e errët - të gjithë kanë qenë lëshoi kundër meje. Cili demon ende pret mua? Por nxitje më kot do të zgjidhë asgjë, as të plotë në punën time.

Në këshillën e Delambre ai u kthye në bregdet spanjisht në triangulate poshtë në Valencia. Megjithatë, ai ka zhvilluar një ethe dhe vdiq prej malaries rreth 10 ditë më vonë. Delambre shkroi një lavdëri gjobë për Méchain përshkruar masat e tij meridian:

Kurrë nuk e ka parasysh këto vërejtje, më saktë e arritur ndonjëherë në këtë fushë dhe i kryer me siguri i patejkalueshëm dhe saktësi, nuk e bëri ai i konsiderojnë ata si e krijoi mjaft ...

Megjithatë, kur ai punoi në të dhënat Méchain për Bazën e tij métrique du Integrim ai zbuloi se kishte ndryshuar Méchain leximet e tij për të bërë ato të duken më të saktë se ata ishin. Ne kemi shpjeguar më lart si një mungesë e kuptimit të teorisë së gabimeve në kohën e Méchain e udhëhequr atë në këtë rrugë poshtë që ai e fajësoi veten për mospërputhjet. Delambre nuk duan besimit në sistemin metrik të shkatërruara dhe një thirrje publike që Méchain kishte ndryshuar të dhënat e tij mund të ketë pasur këtë rezultat. Ai ishte gjithashtu një shkencëtar i ndershëm të pretendojë mospërputhjet nuk ishin atje, kështu që ai të trajtohen rezultatet Méchain si zbulimet e rëndësishme shkencore në vend se sa si gabime. Shkronja më të ndjeshme personale dhe fakte që Méchain kishte fiddled rezultatet dhe gënjeu për kolegët e tij ishin të mbyllur në arkivat e observator Parisit. Ne duhet të bëjë të qartë megjithatë se Delambre kërkuar për të ruajtur reputacionin e lartë Méchain i cili, në Delambre 's fjalë:

... [Ai] ka gëzuar të drejtë për kujdes vuri në të gjitha vërejtjet e tij dhe llogaritjet.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland