Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Margaret Dusa Waddington McDuff

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

18 Oct 1945

London, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Dusa McDuff ishte christened Margaret Dusa Waddington. Babai i saj, Konrad Hal Waddington, u emërua profesor i Gjenetikës në Universitetin e Edinburgut në Skoci, ndërsa nëna e saj, Margaret Justin Blanco e Bardhë, ishte një arkitekt i cili kishte një post të Shërbimit Civil në Edinburg. Dusa ishte shkolluar në një shkollë të vajzave në Edinburg dhe, edhe pse ishte më pak standart të mirë se sa në shkollë djemtë, megjithatë ajo ishte një mësues i matematikës jashtëzakonisht të mirë. Ajo ka shkruajtur:

Unë gjithmonë të kërkuar të jetë një matematikan (përveç një kohë kur unë isha njëmbëdhjetë kur kam kërkuar që të jetë gruaja e një fermeri të), dhe supozohet se unë do të ketë një karrierë, por unë nuk kishte asnjë ide se si të shkojë në lidhje me të: "Unë nuk kuptojnë se zgjidhjet që e bëri për arsim janë të rëndësishme dhe unë nuk kishte asnjë ide që mund të provojnë vështirësi reale dhe konfliktet në pajtuar kërkesat e një karriere me jetën si një grua.

Nga koha që Dusa përfunduar shkollimin e mesëm në Edinburg e saj ajo kishte një të dashurin. Kjo çoi në zgjedhjen e saj në Universitetin e Edinburgut për studime universitare e saj, duke hedhur poshtë një bursë që ajo kishte fituar të shkuar në Cambridge University. Gjatë viteve të saj universitare në Edinburg Dusa u martua me të dashurin e saj dhe e mori emrin e tij duke u bërë Dusa McDuff. Dhënë një B.Sc. nga Edinburg në 1967, Dusa shkoi në Girton College, Cambridge për studimet e doktoraturës.

Në Kembrixh McDuff ishte e mbikqyrur nga GA Reid dhe ajo ka punuar për problemet në analizat funksionale. Këtë herë burrin e saj pas saj në Kembrixh. Ajo zgjidhet një problem i vështirë për algebras von Neumann, pafundësisht ndërtimin e shumë faktorë të ndryshëm të tipit II 1, dhe publikuar punën në analet e matematikës.

Pas përfundimit të doktoraturës McDuff e saj në vitin 1971 u emërua për një mandat dy-vjeçar Shkencës Këshilli i Kërkimit Akademik Bursës në Kembrixh. Pastaj McDuff ndjekur burrin e saj përsëri, këtë herë me një vizitë gjashtë muaj në Moskë. Ai ishte studimi poeti simbolist rus Innokenty Annensky dhe Dusa kishte asnjë plan specifik, por ajo do të kthehet nga një vizitë shumë të dobishëm për të matematikisht. Ajo u takua Israil Gelfand në Moskë dhe ai i dha një vlerësim të saj më të thellë të matematikës. McDuff ka shkruajtur:

Gelfand habitur mua duke folur e matematikës sikur të ishte poezi. Ai ka thënë dikur për një letër të gjatë bristling me formula që ai përmbante fillimet mjegullt të një ideje të cilën ai vetëm mund të lë të kuptohet dhe që ai nuk kishte arritur të sjellë më shumë qartë. I kishte menduar gjithmonë e matematikës si shumë më i hapur: një formulë është një formulë, dhe një algjebër është një algjebër, por Gelfand gjetur hedgehogs tek përgjojnë nëpër rreshtat e sekuencat e tij fantazme!

Pas vizitës në Moskë, ku ajo studioi Gelfand-Fuchs cohomology, McDuff u kthye në Kembrixh. Atje ajo ndoqi topologji Frank Adams 'ligjërata dhe rreth kësaj kohe fëmija i saj i parë ishte lindur. Mirëpo hulumtimet e saj në këtë kohë nuk ishte e fokusuar mirë dhe ajo filloi të humbasë rrugën e saj të vogël. Emërohet në një pozicion si lektor në Universitetin e York-ut në vitin 1973 ajo filloi të punojë me Graeme Segal në klasifikimin hapësirat e kategorive. Deri në një masë të caktuar që ajo e konsideron këtë si një doktoraturë të dytë për të rimarrë drejtimin për kërkimin e saj.

Ndoshta 1974 ishte një pikë kthese për McDuff. Ajo u ftua të kalojnë një vit në Massachusetts Institute of Technology. Ajo ka shkruajtur:

Kjo ishte një pikë kthese. Ndërsa aty kuptova sa larg isha nga të qenit matematikan ndjeja se unë mund të jetë, por edhe e kuptoi se unë mund të bëj diçka në lidhje me të. Për herë të parë, kam takuar disa gra të tjera që unë mund të bëjnë për të dhe të cilët gjithashtu ishin duke u përpjekur për t'u bërë Matematikanë. Unë u bë shumë më pak pasive: Kam aplikuar për të Institutit për Advanced Studimi dhe mori në, dhe madje edhe kishte një ide matematikore përsëri, e cila u rrit në një letër të përbashkët me Segal në grup-teorema e përfundimit.

Kthehu në Angli, McDuff ndarë nga burri i saj dhe, së shpejti pas kësaj, ajo u emërua në një post në Universitetin e Warwick në vitin 1976. McDuff kishte një mik, matematikan Jack Milnor i cili ka punuar në Princeton. Pas dy vjet në Warwick, McDuff dha dorëheqjen nga funksioni i saj tenured atje dhe pranuar një post untenured në Universitetin Shtetëror të Nju Jorkut në gurë Bruk në mënyrë që ajo mund të jetë afër Milnor. McDuff ka shkruajtur:

Unë ende ka punuar shumë në izolim dhe ka vetëm disa njerëz të cilët janë të interesuar në atë që kam bërë, por ajo ishte një mësim i nevojshëm. Kam pasur disa ide, dhe fituar besimin në aftësitë e mia teknike. Sigurisht, unë u ndikuar nga qartësia e Jack Milnor 's ide dhe qasje në matematikë, dhe u ndihmuan nga inkurajimi i tij. I mbajtur punën time në gurore Bruk, edhe pse kjo do të thoshte një distance të gjatë për të Princeton dhe një marrëdhënie fundjavë, pasi ishte shumë e rëndësishme për mua mos të bëjnë kompromis për punën time si nëna ime e kishte bërë. Pas disa viteve, unë Jack martuar dhe kishte një fëmijë të dytë.

Nga 1980 ka punuar në fillim McDuff topologji symplectic. Gjatë një afat të dielave në Scientifique Institut des Hautes Etudes në Paris, në vitin 1985 ajo ka studiuar punën Gromov eliptik mbi metodat e cila u bë bazë për shumicën e punës së saj më vonë. Në vitin 1984 ajo u graduar profesor të plotë në gurë Bruk, Kryetar i Departamentit të Matematika ka 1.991-93.

McDuff ka pranuar nderon shumë për arritjet e saj të shquar matematikore. Në vitin 1991 ajo u nderua Lyttle Ruth Satter çmimin e Shoqërisë American Mathematical. Kuotimin e kemi dhënë në këtë artikull janë marrë nga fjalimin e pranimit ajo i dha në rastin e prezantimit të Çmimit. Nderon Shumë të tjerë kanë ardhur rrugën e saj, ndoshta më prestigjioz që është zgjedhje e saj si një anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Londrës në vitin 1994. Citim për zgjedhjen e saj për të Fellowship lexuar:

McDuff është i njohur mirë për punën e saj në gjeometrinë e strukturave të shumë-dimensional. Punën e saj në gjeometri symplectic, analiza funksionale dhe grupet diffeomorphism ka dhënë kuptim dhe rezultate të papritura në një sërë fushash me rëndësi të madhe. Puna e saj është bazuar në një kuptim të thellë dhe të gjerë matematikore, dhe ka hapur një degë jashtëzakonisht pjellore të reja të matematikës.

Në vitin 1995 ajo u zgjodh anëtar i Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencës.

Përveç këtyre nderon McDuff është ftuar për të dhënë leksione shumë prestigjioz. Ajo i dha Adresa ftuar në takimin e American Mathematical Society Dimrit në Atlanta në vitin 1988, Progres e parë në Matematikë leksion në takimin e Verës American Mathematical Society in Boulder në vitin 1989, një Adresa E ftuar në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve të Kiotos në vitin 1990, dhe një Adresa plenare në Kongresin e dytë Europian në Budapest në vitin 1996.

Edhe pse kontributet e saj kërkimore për të matematika kanë qenë me të vërtetë të papaguar, McDuff ka dhënë shërbimit të matematikës në shumë mënyra të tjera. Ajo ka qenë i përfshirë në reformën e mësimdhënies universitare në gurë Bruk, është në bordin editorial i njoftimeve te American Mathematical Society, dhe ka qenë një anëtare aktive e Grave në Shkencë dhe Inxhinieri. Ne u japim një kuotë më tej nga fjalimi i saj pranimin e çmimit Lyttle Ruth Satter në lidhje me gratë në matematikë:

Unë mendoj se ka një element mjaft e fat në faktin që kam mbijetuar si një matematikan. Unë të ndihmojë gjithashtu mori reale nga lëvizjes feministe, ashtu edhe emocionalisht dhe praktikisht. Unë mendoj se gjërat janë disi më të lehtë tani: mbështetje ka të paktën një pak më shumë institucionale të nevojave të grave dhe familjeve, dhe ka më shumë femra në matematikë kështu që nuk ka nevojë të jetë aq i izoluar. Por unë nuk mendoj se të gjitha problemet janë zgjidhur.

Matematikë McDuff Jashtë thotë se interesat e saj janë të leximit, muzikë dhome, duke luajtur cello, gardening, ecje, dhe duke folur për miqtë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland