Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Stefan Mazurkiewicz

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

25 Sept 1888

Warsaw, Russian Empire (now Poland)

19 June 1945

Grodzisk, Mazowiecki (near Warsaw), Poland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Stefan Mazurkiewicz 's ati ishte një avokat në Varshavë. Stefan frekuentuar shkollën e mesme në Varshavë, mbaroi në 1907. Mazurkiewicz vendosur të mos mbeten në Varshavë për arsimimin e tij universitar, duke marrë atë që ishte një rrugë tipike për polakët në këtë kohë. Ne do t'i japim disa sfond të gjendjes politike në Poloni për të shpjeguar pse ky ishte kështu.

Gjëja e parë që të vihet në dukje është se kur Mazurkiewicz diplomuar nga shkolla e mesme në 1907, Polonia nuk ka formalisht ekziston. Polonia u nda në 1772 dhe në jug u quajt Galicia dhe nën kontrollin e austriake. Rusia e kontrolluar shumë të pjesës tjetër të vendit dhe në vitet e para të lindjes së Mazurkiewicz kishte lëvizje janë të forta nga Rusia për të bërë "Vistula Toka", siç u quajt, të dominuar nga kultura ruse. Në një politikë të zbatuar në mes 1869 dhe 1874, të gjitha shkollimin e mesëm ishte në gjuhën ruse. Varshavë vetëm kishte një universitet Russian language pas Universitetit të Varshavës u mbyll nga administrata ruse në vitin 1869. Galicia, edhe pse nën kontroll austriak, ruajti kulturën polake dhe ishte shpesh ku polakët nga "Vistula Toka" vazhdoi për arsimimin e tyre. Në të vërtetë Mazurkiewicz parë shkoi në Kraków, në Galicia por, përsëri pas modelin e studentëve të kalojnë kohë për të seancave në një numër i universiteteve të ndryshme, ai shkoi pastaj në Mynih, pastaj në qendrën e njohur matematike kërkimeve në Göttingen.

Mazurkiewicz kthye në Galicia për doktoratë e tij, i cili ishte mbikqyrur nga Sierpinski më hapësirë të plotësojë kthesa në Universitetin e Lvov. Doktoraturës e tij u dha në 1913, por Luftës së Parë Botërore filloi vitin e ardhshëm dhe kjo ishte për të sjellë ndryshime të mëdha në Poloni dhe në jetën e Mazurkiewicz. Në gusht 1915 forcat ruse të cilat kishin mbajtur Poloni për shumë vite u tërhoqën nga Varshava. Gjermania dhe Austro-Hungaria mori kontroll më të madhe të vendit dhe një gjeneral gjerman guvernator u instalua në Varshavë. Një nga lëvizjet e parë pas tërheqjes ruse u refounding e Universitetit të Varshavës dhe filluan të veprojnë si një universitet polonisht në nëntor 1915. Në këtë pikë Mazurkiewicz u bë profesor i këtij universiteti rilindur të Varshavës dhe ai do të mbetet në stafin e universitetit për pjesën tjetër të jetës së tij.

Kuratowski mori pjesë në seminare dhënë nga Mazurkiewicz në Varshavë para përfundimit të luftës. Ai shkruan në:

Si Janiszewski hershme si 1917 [dhe Mazurkiewicz] u kryen një seminar topologji, me sa duket e parë në këtë fushë të re, exuberantly zhvillim. Takim se seminari, i marrë deri në një masë të madhe me diskutimet e nganjëherë shumë i fortë në mes Janiszewski dhe Mazurkiewicz, ishin një trajtojnë vërtetë intelektual për pjesëmarrësit.

Mazurkiewicz rolin që luajti në krijimin e Shkollës polak e matematikës ishte e rëndësishme. Kuratowski shkruan në:

... Stefan Mazurkiewicz ishte figura qendrore midis profesorë të matematikës, sidomos në vitet e hershme të ekzistencës së universitetit. Një pedagog të shkëlqyer, një punëtor shumë aktiv kërkimore, ai pati një ndikim të madh mbi të rinjtë dhe i inkurajoi ata për të bërë kërkime e tyre në fusha të matematikës moderne ...

Puna e tij kryesore ishte në topologji dhe teoria e probabilitetit. Nocion e tij e dimensionit të një grupi kompakt që i parapriu Menger dhe Urysohn nga shtatë vjet. Mazurkiewicz aplikuar metodat topological të teorisë së funksioneve, marrjen e rezultateve të fuqishme. Teoria e tij i dha rezultatet e veçanërisht të fortë kur zbatohet në avion Euklidiane, duke i dhënë njohuri të thellë të strukturës së saj topological.

Shumë prej ideve të paraqitura nga Mazurkiewicz janë studiuar në mënyrë të pavarur nga Hahn. Ata në mënyrë të pavarur provuar se:

... çdo funksion i vazhdueshëm që transformon një grup kompakt lineare në një aeroplan vendosur me pikë e brendshme merr të njëjtën vlerë në të paktën tre pika.

Other results by Mazurkiewicz dha informacion në lidhje me strukturën topological e kthesa. Ai vërtetuar rezultatet e fortë në funksionet e vazhdueshme që përmbajnë Sierpinski 's kurbë dhe shkroi disa letra në hapësira funksionale.

Stili i punësuar nga Mazurkiewicz, si në hulumtim dhe mësimdhënie, është përshkruar nga Kuratowski në:

Pasion Mazurkiewicz ishte zgjidhjen e problemeve dhe ngritjen e reja dhe shpesh shumë të thellë. Ky dijetar është jashtëzakonisht kreativ pothuajse qëndrim korrekt ndaj matematikës ishte në një kuptim manifestuar në mënyrën se si ai i përgatitur leksione dhe rezultatet e tij për botim: Mazurkiewicz përdorur nuk vëren ndërsa pedagog, dhe leksionet e tij nuk janë gjithmonë plotësisht të përpunuara, por ata ishin të admiruar në masë të madhe nga audienca e tij për zgjuarsia e tyre dhe të zbulimit të thellë. Shumë shpesh, megjithatë, botimet e tij nuk kanë qenë mjaft i rafinuar dhe paraqiti vetëm një projekt i një argument dhe për këtë arsye nuk janë lehtësisht të kuptueshme, por si një rregull që përmban ide të reja dhe lexuesi i hipnotizuar nga fuqitë krijuese autorit të tyre dhe pasurinë e metodave të tij.

Mazurkiewicz mbajtur poste të rëndësishme në Universitetin e Varshavës si ajo lulëzoi midis dy luftrave. Ai u zgjodh zëvendës-rektor i Universitetit dhe ai ishte Dekani i Fakultetit të Shkencave matematike dhe Natyrore për nëntë vjet. Ai ishte gjithashtu kryetar i Shoqërisë polonisht matematike në 1933-35 dhe ai vazhdoi traditën e themeluar në Lvov të takimeve në shtëpi kafe.

Pas Janiszewski vdiq në vitin 1920, Mazurkiewicz dhe Sierpinski mori redaktim i Mathematicae revistës Fundamenta që Janiszewski kishte ngritur. Në Tamarkin ka shkruajtur:

Nën drejtimin mjeshtëror të redaktorëve të saj, S Mazurkiewicz dhe W Sierpinski, Fundamenta Mathematicae menjëherë zhvilluar në një botim periodik unik i cili i tërhoqi njohje ndërkombëtare dhe bashkëpunimit, dhe historia e të cilit u bë historinë e zhvillimit të teorisë moderne të funksioneve dhe përcakton pika.

Gjatë karrierës së tij Mazurkiewicz ishte i interesuar në teorinë e probabilitetit. Ai provoi ligjin e fortë e një numër të madh në 1922, një rezultat që ishte provuar në mënyrë të pavarur nga Cantelli. Ai konsiderohet gjithashtu sisteme aksiomë për teorinë e probabilitetit, duke botuar versione të ndryshme në vitet 1933 dhe 1934.

Pas pushtimit gjerman të Polonisë në 1939 jeta aty u bë shumë e vështirë. Nuk ishte një strategji nga pushtuesit nazist për t'i dhënë fund jetës intelektuale të Polonisë dhe për të arritur këtë ata i dërguan shumë akademikë në kampet e përqendrimit dhe të tjerët të vrarë. Ishte gjatë kësaj periudhe të okupimit që Mazurkiewicz ka shkruar një traktat të probabilitetit duke përfshirë rezultatet e tij në temë.

Pranë fund të luftës, Varshavë u bë qendër e rezistencës polake. Në 1944 njerëzve, duke e ditur se forcat sovjetike ishin pranë qytetit, u ngrit kundër garnizonit gjerman që nga kjo kohë ishte varfëruar rëndë. Megjithatë, përforcimet gjermane u dërguan dhe rezistenca polake ishte i mundur. Hitleri urdhëroi shkatërrimin e qytetit në hakmarrje për kryengritjen. Gjermanët sistematike shkatërruan ndërtesat duke përdorur eksplozivë në disa dhe vendosjen e zjarrit të tjerët. Rreth 175,000 e popullatës së Varshavës vdekur si rezultat i kryengritjes. Mazurkiewicz shpëtoi me jetën e tij, por dorëshkrimin e tij në traktat probabiliteti ishte shkatërruar si ndërtesat djegur.

Në këtë kohë Mazurkiewicz ishte dobësuar shumë si një rezultat i jetës së vështirë ai kishte çuar në Varshavë dhe gjithashtu përmes një sëmundje nga e cila ai tani pësuar. Megjithatë, ai u përpoq të rishkruaj traktat të tij mbi probabilitetin e cila kishte qenë djegur në shkatërrim. Edhe pse ai arriti vetëm të krijosh pjesë e punës është përfunduar njëmbëdhjetë vjet pas vdekjes së tij dhe botuar si numri 32 në seri monografi matematike.

Pavarësisht se rëndë i sëmurë, Mazurkiewicz menduar vetëm për krijimin e matematikës polonisht si lufte tërhoqi një afërt, duke qenë i mbushur me entuziazmin e njëjtë e cila kishte shfaqur në fund të Luftës së Parë Botërore Më 25 shkurt 1945 ai paraqiti një raport për Ministria e Arsimit në rrugë shërim që matematika duhet të marrë. Ai argumentoi fuqishëm për krijimin e një Instituti matematike përgjatë vijave të raportit Kuratowski s 'bërë para fillimit të luftës.

Lëviz tashmë janë në proces të ri-krijimin e Universitetit të Varshavës dhe Universitetin Teknik. Mazurkiewicz morën pjesë në këto takime megjithë dështimin e tij shëndetësore. Mjaft i sëmurë ai u dërgua në një spital në Grodzisk Mazowiecki në periferi të Varshavës, ku ai vdiq gjatë një operacioni për një ulçerë stomakut.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland