Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Stanislaw Mazur

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1 Jan 1905

Poland

5 Nov 1981

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Stanislaw Mazur shkoi në Institutin Politeknik në Lvov të punojë me Orlicz, Nikliborc dhe Kaczmarz. Në një incident nga kjo kohë është tërhequr nga Andrzej Turowicz. Mazur shkroi letër e tij të parë ndërsa ende një universitare dhe që ai ka dërguar atë në Steinhaus. Letër ishte që të lexohet nga Mazur në një takim të Shoqërisë Shkencor Lvov, por vetëm disa orë përpara takimit Steinhaus thirrur Mazur për të të treguar atë që ai e kishte dorëzuar atë katër fletë të bardhë letre. Studentët mund të përballojë vetëm letër të lirë cilësi të verdhë dhe Mazur bojë e tij kishte holluar me ujë për ta bërë atë më të fundit. Steinhaus tha Mazur:

Well, Z. Mazur, ndoshta ka diçka të shkruar këtu, pas të gjithë. Por në qoftë se keni ndërmend të kushtojnë jetën tuaj të pursuits shkencore, pse nuk e keni parë veten të furnizimit me letër të bardhë dhe bojë të zezë.

Nuk ka rekord nëse Mazur mori Steinhaus 's këshilla, por ai sigurisht iu përkushtua pursuits matematikore. Ai u bë një student të Banach-s që mësohen në universitet në Lvov.

Doktoraturës e tij, nën Banach 's mbikëqyrje, ishte dhënë në 1935. Mazur ishte një bashkëpunëtor të ngushtë me Banach në Lvov dhe u bë një anëtar i Shkollës Lvov e matematikës, një grup prej rreth një duzinë Matematikanë pune në analizat funksionale, funksionet e vërtetë dhe teoria e probabilitetit. Ai shkroi disa letra në bashkëpunim me Banach gjatë 1930, dhe që ka një njohuri më të mirë se Banach e gjermane, ai i lëmuar gjuha e përdorur në gazeta të përbashkët që ata shkruan në gjuhën gjermane.

Bashkëpunim në mes Mazur dhe Banach në Lvov ishte e rëndësishme për të dy burrat. Nuk ka dyshim se të gjitha Banach 's kolegët në Lvov, Mazur ishte e afërt të tij. Matematikanë mënyrë që ka punuar në Lvov është bërë i famshëm. Ata shpenzuar shumë orë duke menduar për problemet matematikore në Café skocez. Këto sesione janë përshkruar në:

Zakonisht ata filluan të vijnë në mes të 5 dhe 7 - gjithmonë zënë tavolinat njëjtën - dhe për disa orë tjetër ata punonin me koncentrim total, duke mbuluar në krye tryezë mermeri me farmulas matematikore. Por, duke thënë se ata punonin me koncentrim total nuk është plotësisht i saktë, pasi nuk kishte asnjë takim pa shaka, ligjërimi të ndezur, duke thirrur dhe të pijshëm.

Ju mund të shihni një foto të Café skocez.

Ulam, në, përshkruan mënyrë të veçantë që bashkëpunimi mes Mazur dhe Banach në Café skocez ka punuar:

Ne diskutuan problemet e propozuar të drejtë atje, shpesh me asnjë zgjidhje e qartë edhe pas disa orë të të menduarit. Ditën tjetër u Banach gjasa të paraqiten me disa fletë të vogël letre që përmbajnë përvijon e provave ai kishte përfunduar. Në qoftë se ata nuk ishin të lëmuar apo edhe jo mjaft e saktë, do të Mazur shpesh vënë ato në një formë më të kënaqshme.

Ajo ishte në Café skocez që i njohur skocez Libri i përbërë nga pyetjet e të hapur që vjen nga matematikanet e punës erdhi në ekzistencë. Mazur kontribuar 24 probleme libër me veten si autor i vetëm, dhe më tej problemet së bashku 19 kontribuar me të tjerët si Banach.

Kjo nuk ishte vetëm Banach me të cilët bashkëpunuan Mazur, por të tjerët duke përfshirë Ulam. Në Ulam përshkruan bashkëpunimeve e tyre në hapësirat funksionojë

Ne kemi gjetur një zgjidhje për një problem që përfshin hapesirë dimensionale të pafundme vektoriale. Teorema e kemi dëshmuar - që një transformim në distanca të ruajtjes së është linear - është tani pjesë e trajtimit të standardit të Gjeometria e hapësirave funksion. Ne shkroi një letër që u botua në Comptes Rendus ... Ishte Mazur ... i cili paraqiti mua për faza të caktuara të mëdha e të menduarit dhe metodave matematikore. Nga ai kam mësuar shumë për qëndrimet dhe psikologjinë e hulumtimit.

Gjatë 1930 Mazur ishte një anëtare aktive e Partisë Komuniste polake. Kjo do të qëndrojë në atë vend të mirë, kur komunistët erdhën në pushtet pas luftës. Teza Mazur e habilitation u paraqit në vitin 1936. Pas dhënies së habilitation tij, Mazur mësohen në Lvov deri në 1946.

Në Ulam kujton një bisedë që kishte me Mazur në verën e vitit 1939 nëse ai mendonte se do të jetë një luftë:

Njerëzit në përgjithësi pritet një krizë në stilin e Mynihut dhe nuk ishin të përgatitur për të ardhur Luftës së Parë Botërore. Mazur tha se "mundësinë e një Luftës së Parë Botërore është e vërtetë. Çfarë do të shkojmë të bëjë me librin skocez dhe gazetat tona të përbashkëta pabotuar? Ju do të Shteteve të Bashkuara, dhe më me siguri ju do të jetë e sigurt. Në rast të qytetit është bombarduar, unë do paketë dorëshkrime dhe librin në gjoks dhe varrosin atë ". Ne edhe vendosi në një vend të sakta - e ardhshme për të post qëllim në katran futbollit në periferi të qytetit. Unë nuk e di nëse kjo është ajo që ka ndodhur.

Edhe pse nuk është i njohur për disa si libri skocez mbijetuar luftës, ne nuk e dimë se ajo ishte sjellë në Wroclaw nga Banach 's grua dhe ka përfunduar deri në posedimin e djalit të tij.

Nuk është një tregim simpatik për një nga më të famshme të problemeve në librin skocez që u shkaktohet nga Mazur. Ky është problemi numër 153, i cili Mazur futet në Librin në 6 nëntor 1936. Problemi që ka bërë (megjithëse jo në këto fjalë) në lidhje me ekzistencën e bazave Schauder në hapësirat Banach ndashëm. Si me shumë nga problemet në librin skocez propozuesi do të ofrojë një çmim për zgjidhjen e tyre. Çmimet e ofruara përfshirë verë, shpirtërore, apo një vakt në Kembrixh, por Mazur ofroi një patë jetuar si çmim për këtë problem të veçantë. Per Enflo tregoi në vitin 1972 se problemin e ka një zgjidhje negative dhe, ndërsa në Varshavë pedagog në zgjidhjen e tij, Mazur paraqiti atë me çmimin e tij, patë jetuar!

Nga Mazur 1948 punoi në Universitetin e Varshavës. Pastaj, duke pasur parasysh përfshirjen e tij të mëparshme me Partinë Komuniste Polake, Mazur u bë një zyrtar i lartë në krijimin e shkencës.

Mazur bërë kontribute të rëndësishme për të metodave gjeometrike në analizën lineare dhe jo-lineare, funksionale dhe në studimin e algebras Banach. Teorema e thotë ergodic në hapësirat Banach u njoftua nga Mazur në 1932, por një dëshmi nuk shfaqet në shtyp deri më 1938 kur Yosida dhe Kakutani botuar rezultat.

Ai ishte i interesuar gjithashtu në teori summability, lojra pafund dhe funksionet gjithkund rekursive. Ulam rrëfen në mënyrën se si Mazur dha shembuj të parë të lojrave pafund në Café skocez në Lvov.

Autori i vë në dukje se sa e kontributeve origjinal Mazur nuk janë identifikuar në mënyrë të qartë si të tilla, por shfaqen në shtyp vetëm si vërejtje në Banach 's Theorie des operacionet lineaires. Për shembull, të dobët-teorema bazë, për shkak të Mazur, është dhënë nga Banach në librin e tij, por duket se nuk ka prova.

Mazur Në vitin 1978 u nderua me marrjen e anëtarësimit të nderit të jetës në shoqëri polonisht matematike. Artikulli paraqet thellësinë e Mazur për kontributin funksional-analitike që çoi në këtë nder. Në 1980 në Universitetin e Varshavës Mazur dha një doktoraturë nderi. Çmimi është bërë në njohjen se ai ishte një matematikan kryesor polak dhe një cofounder me Banach e Shkollës polak të Analizë Funksionale. Në artikull përgjigje Mazur për dhënien në ceremoni është dhënë. Në fjalimin e tij Mazur përqendrua në aktivitetet e tij në Universitetin e Lvov gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland