Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

James Clerk Maxwell

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

13 June 1831

Edinburgh, Scotland

5 Nov 1879

Cambridge, Cambridgeshire, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

James Clerk Maxwell ka lindur në Indi 14 Street në Edinburg, një shtëpi e ndërtuar nga prindërit e tij në Vitet 1820, por pak më pas familja e tij u transferua në shtëpinë e tyre në Glenlair në Kirkcudbrightshire rreth 20 km nga Dumfries. Atje ai ka gëzuar një vend edukim dhe kurioziteti natyral i tij shfaqet vetë në një moshë të re. Në një letër të shkruar më 25 prill 1834 kur 'Boy' nuk ishte ende tre vjeç ai është përshkruar si më poshtë, shih:

Ai është një njeri shumë i lumtur, dhe e ka përmirësuar shumë që nga koha u moderuar, ai ka punë të madhe me dyer, celesa, etj çelësat, dhe "Më tregoni se si doos 'është kurrë nga goja e tij. Ai gjithashtu heton gjatë fshehur e flukseve dhe bell-telave, rrugën merr ujë nga pellg përmes mur dhe një urë të vogël dhe pend ose poshtë një shterim ...

Kur James ishte tetë vjeç nëna e tij vdiq. Prindërit e tij plan që ata do të edukojë atë në shtëpi derisa ai ishte 13 vjeç, dhe se ai do të jetë atëherë në gjendje të shkojnë në Universitetin Edinburg, ra me. Një 16 vjeçar u pajtua që të veprojë si mësues, por marrëveshja nuk ishte e suksesshme dhe u vendos që James duhet të marrin pjesë në Akademinë e Edinburgut.

James, së bashku me familjen e tij, arriti në 31 Heriot Row, Isabella Wedderburn shtëpinë e motrës së atit të tij, më 18 nëntor 1841. Ai mori pjesë në Edinburg Akademisë, ku ai kishte pseudonimin "Dafty '. PG Tait, edhe pse pothuajse të njëjtën moshë, ishte një klasë më poshtë James. Tait, i cili do të bëhet një mik i ngushtë shkollë dhe mik për jetën, e përshkroi ditë e Maksuellit shkollës:

Në shkollë ai ishte i pari konsiderohet si i trembur dhe në vend i mërzitshëm. ai nuk bëri asnjë miqësi dhe i kaloi pushimet e tij të rastit në lexim baladat e vjetra, diagramet vizatim kurioz dhe duke e bërë modele vrazhdë mekanik. Kjo thithjen në pursuits tillë, krejtësisht të pakuptueshëm për schoolfellows tij, të cilët atëherë ishin krejtësisht injorant e matematikës, të prokuruar atij një pseudonim jo shumë miklues. Rreth mes të karrierës së tij shkollore por ai i habitur shoqëruesit e tij nga papritmas u bërë një nga më të shkëlqyer midis tyre, duke fituar çmime nganjëherë dhe çmimet më të larta për të bursave, matematikë, dhe vargu anglisht.

Në fillim të vitit 1846 në moshën 14, Maksuelli shkroi një letër në ovals. Në këtë punë ai i përgjithësuar përkufizimin e një elipsi nga pozicion i një geni të përcaktuar një pikë ku shumë herë m distancë nga një pikë fikse plus herë n distancë nga një pikë e dytë fikse është konstante. Nëse m = n = 1 atëherë kurbë është një elips. Maxwell përcaktuar edhe kthesa ku ka qenë më shumë se dy foci. Ky u bë gazeta e tij të parë Në përshkrimin e kthesa ovale, dhe ata që kanë një shumicë të foci cila u lexua për të Shoqërisë Mbretërore të Edinburg më 6 prill 1846. Këto ide nuk janë krejtësisht të re kthesa si Dekarti kishte përcaktuar të tillë më parë, por puna ishte shquar për një vit e vjetër 14.

Maxwell nuk ishte dux i Akademisë Edinburg, ky nder do të Lewis Campbell i cili më vonë u bë profesor i grekë në Universitetin e St Andrews. Lewis Campbell ishte një mik i ngushtë i Maksuellit dhe ai shkroi biografinë [dhe numrin e saj të dytë. Këto biografi të lexim interesante mbushur me kujtime personale.

Në moshën 16 vjeç, në nëntor 1847, hyri Maxwell klasës së dytë mësohet nga Kelland Matematika, filozofia natyrale (fizike) Kategoria e mësuar nga Forbes dhe klasës logjikës mësuar nga William Hamilton. Tait, edhe në Universitetin e Edinburgut, më vonë shkroi në Procedura e Shoqërisë Mbretërore të Edinburgut (1879-80):

Dimrin e 1847 na gjetur së bashku në klasat e Forbes dhe Kelland, ku ai shumë i shquar vetë. Me ish ai ishte një preferuar veçantë, duke pranuar përdorimin e lirë të klasës aparat për eksperimente origjinale. ... Gjatë kësaj periudhe ai ka shkruar dy letrat me vlerë të cilat janë botuar në Transaksionet tonë, në Teoria e Rolling kthesa dhe ekuilibri Elastike Solids.

Universiteti i Edinburgut ende ka një rekord të librave që Maxwell huazuara për të marrë në shtëpi ndërsa një universitare. Këto përfshijnë

Cauchy, Calcul Différentiel
Furierit, Théorie de la Chaleur
Monge, Géometrie përshkrues
Newton, Optika
Poisson, Mekanikë
Taylor, Shkencore Kujtime
Willis, Parimet e Mekanizmit

Maxwell shkoi në Peterhouse Kembrixh në tetor 1850 por u transferua në Trini, ku ai besonte se ajo ishte më e lehtë për të marrë një shoqëri. Përsëri kemi të japin kuotën e Tait 's artikull në Procedura e Shoqërisë Mbretërore të Edinburgut (1879-80):

... ai solli në Kembrixh në vjeshtë të 1850, një masë e njohurive e cila ishte me të vërtetë të madh për një njeri kaq i ri, por në një gjendje të mjeruar çrregullim të metodike tutorit të tij privat. Megjithëse Tutori ishte William Hopkins, nxënësi në një masë të madhe mori rrugën e vet, dhe kjo mund të sigurt të thuhet se nuk ka kujdestar kuajsh të larta të viteve të fundit ka hyrë ndonjëherë Senatit shtëpi-më shumë imperfectly trajnuar për të prodhuar 'paguar' puna se nuk Clerk Maxwell . Por, nga forca intelekt tepër i madh, edhe pse me shumë minimale të njohurive se si të përdorin atë për të përfituar në kushtet e provimit, ai mori pozitën e dytë grindavec, dhe u bracketed barabartë me grindavec e lartë, në përvojë e hidhur më të lartë të Çmimet Smith.

Thomson përshkruan ditë universitare Maksuellit:

... Dijetarët dined së bashku në një tryezë. Kjo solli Maxwell në kontakt të përditshme me më të vendosur intelektuale në Kolegjin, në mesin e të cilëve ishin të shumtë, të cilët arritur dallim në jetën e mëvonshme. Këto, në dritën e drojë e tij dhe disa eccentricities njohur pushtetin e tij të jashtëzakonshme. ... Përshtypja e pushteti, e cila Maxwell prodhuar mbi të gjitha ai u takua u shquar, por shpesh ishte shumë më tepër për shkak të personalitetit të tij se çfarë tha ai, për të gjetur shumë të vështirë për të ndjekur atë në ndryshimet e tij i shpejtë nga një subjekt në tjetrin, imagjinatën e tij të gjallë filluar hares kaq shumë se më parë ai e kishte drejtuar një poshtë ai ishte jashtë në një tjetër.

Maxwell marrë miqësi e tij dhe u diplomua me një diplomë në matematikë nga Trinity College në vitin 1854. Grindavec e parë në atë vit ishte Eduard Routh, i cili si edhe si një matematikan i shkëlqyer ishte një gjeni në zotërimin e metodave cramming kërkohet që të ketë sukses në Tripos Kembrixh të asaj kohe. Maxwell ka mbetur në Kembrixh, ku ai mori nxënës, pastaj u dha një të Bursës nga Trini për të vazhduar punën.

Një nga arritjet më të rëndësishme e Maksuellit ishte zgjerimi i tij dhe formulimin matematik i Michael Faraday-s teoritë e energjisë elektrike dhe linja magnetike të forcës. Letër e tij mbi linjat Faraday të forcës ishte lexuar në shoqëri filozofike Kembrixh në dy pjesë, 1855 dhe 1856. Maxwell treguan se ekuacionet e disa relativisht e thjeshtë matematike mund të shpreh sjelljen e fushave elektrike dhe magnetike si dhe raportin e tyre.

Megjithatë, në fillim të 1856, babai u sëmur e Maksuellit dhe Maxwell donte të jetë në gjendje të shpenzojnë më shumë kohë me të. Prandaj, ai është përpjekur të sigurojë një takim në Skoci, aplikimin për postin e Profesor i Filozofisë Natyrore në Kolegjin Marischal në Aberdeen, kur Forbes i tha atij se ishte i lirë. Maxwell udhëtoi në Edinburg për pushimet e Pashkëve të 1856 për të qenë me atin e tij dhe dy shkuan së bashku për të Glenlair. Më 3 prill babai i tij vdiq dhe, menjëherë pas, Maksuelli kthye në Kembrixh si ai e kishte planifikuar. Para fund të prillit ai mësuar se ai kishte qenë emëruar në karrige në Marischal College.

Në nëntor 1856 Maxwell mori emërimin në Aberdeen. Kur subjekt shpallur nga Kembrixh St John's College për Çmimin Adams e 1857 ishte Mocioni i Maksuellit Rings Saturn ishte menjëherë interesuar. Maxwell dhe Tait kishte menduar për problemin e unazat Saturni në 1847, ndërsa ende nxënës në Akademinë e Edinburgut. Maxwell vendosur të konkurrojnë për çmimin dhe kërkimin e tij në Aberdeen në dy vitet e tij të parë ishte marrë me këtë temë. Ai tregoi se stabiliteti do të mund të arrihet vetëm në qoftë se unazat përbëhej nga grimca shumë të vogla të forta, një shpjegim tani konfirmuar nga anijen Voyager. Në një letër të Lewis Campbell, shkruar më 28 gusht 1857, ndërsa ai ishte në Glenlair, Maxwell ka shkruajtur:

Unë kam disa shkeljeve të kryera në rrjet të ngurta, dhe tani jam spërkatje në një fluide, në mes të një përplasje e simboleve të vërtetë befasues. Kur unë ridukem ajo do të jetë në rrjet i errët, e cila është diçka si rrethimi i Sebastopol kryer nga një pyll të armëve 100 milje rrugës, dhe 30.000 milje të tjera, dhe shtënë kurrë të ndalojë, por shkoni tjerrje larg rrumbullakët një rreth , rreze 170,000 milje ...

Ese Maksuellit fitoi Çmimin e tij Adams dhe i ajrosur ka shkruajtur:

Kjo është një nga aplikimet më të shquar të matematikës në fizikë që kam parë ndonjëherë.

Maxwell u angazhuar që të martohet me Mary Katherine Dewar në shkurt 1858 dhe ata u martuan në qershor të vitit 1859. Përkundër faktit se ai ishte i martuar tani e bija e kryesore të Marischal College, në 1860, kur Marischal College dhe në King's College të kombinuara, Maxwell, si i vogël e departamentit, u desh të kërkojë një tjetër funksion. Puna e tij shkencore, megjithatë, ishte duke vazhduar me sukses të madh. Stokes kishte shkruar në atë më 7 nëntor 1857:

Unë kam marrë vetëm letrat tuaja në krye dinamike, etj, dhe llogarinë e eksperimente mbi perceptimin e ngjyrave. Fundit, të cilat unë humba duke parë në kohën kur u botua, unë kam lexuar vetëm me interes të madh. Rezultatet e provave të përballojë më të shquar dhe të rëndësishme në favor të teorisë së tre ngjyra primare-perceptimeve, një teori që ju, dhe ju vetëm, aq sa unë di, janë vendosur në një bazë të saktë numerike.

Kur Kryetari i Filozofisë Natyrore në Edinburg në 1859 u bë i lirë, Forbes ka lëvizur në St Andrews, u duk se fati kishte buzëqeshi më Maksuellit për ta sjellë atë përsëri në qytetin e tij në shtëpi. Ai kërkoi Faraday për të vepruar si një arbitër për atë, në një letër të shkruar më 30 Nëntor 1859. Shumë nga miqtë e Maksuellit ishin edhe kandidatët për këtë post duke përfshirë Tait dhe Routh. Maxwell humbi të Tait pavarësisht nga arritjet e tij të jashtëzakonshme shkencore. Kur letër Edinburg, Courant, raportoi rezultat ai vuri në dukje se:

Profesor Maxwell tashmë është pranuar të jetë një nga burrat më të shquar të njohur në botën shkencore.

Arsye ai nuk ishte i emëruar duhet të kenë qenë ato të dhënë nga gazeta kur ata ka shkruajtur:

... ka një cilësi që është e dëshirueshme në një profesor në një universitet si e jona dhe kjo është fuqia e procedurës ekspozitës me gojë në supozim i njohuri i paplotë, ose injorancë totale edhe në pjesë të nxënësve.

Pretendojnë se ai nuk ishte personi i mirë për t'i mësuar nxënësit e dobët të kualifikuar mund të ketë qenë një e drejtë, por kjo sigurisht nuk është rast se ai është një lektor i varfër. Stokes shkroi në 1854 se ai kishte:

... qenë një herë i pranishëm kur [Maxwell] ishte duke i dhënë një llogari të tij gjeometrike hulumtimeve të Shoqërisë filozofike Kembrixh, në të cilin rast unë u goditur me mënyrën singularly kulluar e ekspozitës së tij.

Përsëri Fleming, i cili kishte marrë pjesë e Maksuellit leksione, shpreh mendime të ngjashme:

Maxwell me pak fjalë e kishte shumë të mësuarit dhe origjinalitetin e shumë të jetë në të mirë të tij në mësimin fillor. Për ata megjithatë atë që mund të ndjekin mësimin e tij ishte një kënaqësi.

Në 1860 u emërua në Maxwell karrige vakant të Filozofisë Natyrore në King's College në Londër. Gjashtë vjet që Maxwell kaluara në këtë post ishin vitet kur ai e bëri më të rëndësishme punën e tij eksperimentale. Detyrat e më pas u kërkonin se ato në Aberdeen. Campbell shkruan në [:

Ka qenë pedagog nëntë muaj në vit, dhe në mbrëmje ligjërata me artizanët, etj, ishin njohur si pjesë e një profesori të detyrave.

Në Londër, rreth 1862, Maksuelli llogaritur se shpejtesia e përhapjen e një fushe elektromagnetike është përafërsisht ajo e shpejtësisë së dritës. Ai propozoi që fenomenin e dritës është pra një fenomen elektromagnetike. Maxwell ka shkruajtur fjalët me të vërtetë mbresëlënëse:

Ne mezi mund të shmanget përfundimi se drita konsiston në undulations tërthor e mesme e njëjtë e cila është shkaku i dukurive elektrike dhe magnetike.

Maxwell gjithashtu vazhdoi punën që ai kishte filluar në Aberdeen, duke e konsideruar teoria kinetike e gazeve. Me trajtimin e gazeve statistikisht në 1866 ai formuluar, në mënyrë të pavarur i Ludwig Boltzmann, Maxwell-Boltzmann teoria kinetike e gazeve. Kjo teori tregon se temperaturat dhe ngrohjes përfshirë vetëm lëvizjes molekulare.

Kjo teori do të thotë një ndryshim nga një koncept i siguri, ngrohjes parë si rrjedhin nga nxehtë në të ftohtë, në një të statistikave, molekulat në temperaturë të lartë kanë vetëm një probabilitet të lartë për të ecur drejt ato në temperaturë të ulët. Qasja e Maksuellit nuk kundërshtojnë studimet më parë e termodinamikës, por përdorur një teori më të mirë bazë për të shpjeguar vëzhgime dhe eksperimente.

Maxwell majtë në King's College, Londër, në pranverë të 1865 dhe u kthye në skocez Glenlair pasuria e tij. Ai e bëri udhëtime periodike të Kembrixhit dhe, në vend me gjysmë zemre, pranuar një ofertë nga Kembrixh të parë Cavendish Profesor i fizikës në vitin 1871. Ai synon laborator Cavendish dhe ndihmoi vendosur atë. Laboratori u hap zyrtarisht më 16 qershor 1874.

Katër ekuacionet diferenciale pjesore, i njohur tani si ekuacionet e Maksuellit, së pari u shfaq në formë të zhvilluara plotësisht në Energjinë Elektrike dhe magnetizëm (1873). Shumica e kësaj pune është bërë nga Maxwell në Glenlair gjatë periudhës në mes të mbajtjes në Londër posti i tij dhe marrjen e tij deri karrige Cavendish. Ata janë një nga arritjet më të mëdha të 19-të-matematikë shekulli.

Një nga detyrat e cila zinte shumë kohë Maksuellit midis 1874 dhe 1879 ishte gazeta redaktimi i tij i punës, Henry Cavendish. Cavendish, shih:

... publikuar vetëm dy dokumente [dhe] njëzet paketa e mbetur dorëshkrim të energjisë elektrike matematikore dhe eksperimentale. ... Maxwell ka hyrë me këtë punë me entuziazëm të madhe: ai i ngopur mendjen e tij me literaturë shkencore të periudhës së Cavendish, ai përsëritet shumë e eksperimenteve të tij, dhe kopjuar nga dorëshkrimin me dorën e tij. ... Vëllimit të drejtë Researches elektrike e nderuar Henry Cavendish u botua në vitin 1879, dhe është i paarritshëm si një kapitull në historinë e energjisë elektrike.

Fleming mori pjesë leksion të fundit natyrisht e Maksuellit në Kembrixh. Ai shkruan:

Gjatë mandatit të fundit maj 1879 shëndetin e Maksuellit dukshëm filloi të dështojë, por ai vazhdoi të japë leksionet e tij deri në fund të mandatit. ... Për të gëzuar të shkurtër edhe një njohje personale me profesor Maxwell dhe privilegjin e mësimit të tij me gojë ishte në vetvete një edukim liberal, madje më shumë, kjo ishte një frymëzim, sepse çdo gjë tha ai ka kryer ose të shënojë i padyshimtë i një gjeniu që nuk detyrohet vetëm admirimin më të lartë, por edhe nderim më të madh.

Maxwell kthyer me gruan e tij, i cili ishte edhe i sëmurë, për të Glenlair për verë. Shëndetin e tij ka vazhduar të përkeqësohet dhe ai vuajti shumë dhimbje edhe pse mbeti mrekullueshëm i gëzuar. Më 8 tetor 1879 ai u kthye me gruan e tij në Kembrixh, por, nga kjo kohë ai zor se mund të ecin. Një nga shkencëtarët më të mëdha botërore ka njohur ndërroi jetë më 5 nëntor. Mjeku i tij, Dr Paget, tha:

Askush ndonjëherë u takua me vdekje më të ndërgjegjshme ose më shumë qetësi.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland