Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Pierre Louis Moreau de Maupertuis

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

28 Sept 1698

Saint Malo, France

27 July 1759

Basel, Switzerland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Pierre-Louis Moreau de Maupertuis 's babai, M Moreau, ishte anëtar i Këshillit të Tregtisë dhe ai përfaqësoi gjithashtu gjendjen e Brittany. Ai kishte marrë titullin e tij pak para lindjes së Pierre-Louis cili ishte djali i tij i madh. Pierre-Louis nënë ka luajtur një pjesë të madhe në formimin e karakterit të tij duke qenë tepër mbrojtës. Samuel Formey, në nekrologji e tij të Maupertuis për Akademinë e Berlinit, shkroi (shih për shembull):

Madame Moreau idolized djalin e saj dhe jo se e donte atë. Ajo nuk mund të refuzojë atë gjë.

Një efekt të këtij trajtimi është se vëllai i vogël i Maupertuis ', Moreau de Saint Ellier, ishte shumë xheloz për faktin se vëllai i tij i vjetër është trajtuar në mënyrë shumë më të favorshëm se ai ishte, dhe ai erdhi në urrejtje Maupertuis për shkak të kësaj.

Në 1714 Maupertuis u dërgua për të studiuar në Kolegjin Marche de la në Paris. Malebranche kishte studiuar në këtë kolegj gjashtëdhjetë vitet e njohur më parë dhe tani Maupertuis studiuar filozofi në Le Fantastik. Pas dy vjetësh në Paris, megjithatë, nëna Maupertuis 'këmbënguli se ai vjen në shtëpi në Shën Malo. Ai filloi të studiojnë muzikë në 1717, por së shpejti ai zhvilloi një interes të fortë në matematikë.

Marina dukej si një karrierë tërheqëse për Maupertuis por nëna e tij mendonin se ishte shumë e rrezikshme dhe kështu ai ishte ndaluar nga ndjekja këtë zgjedhje. Babai i tij ishte në gjendje të marrë për atë pozitë e toger në Musketeers dhe në 1718 ai u bashkua regjimentit e La Roche Guyon të stacionuara në Lille. Edhe pse kjo është lloj i pozitës se meshkujt shumica e të rinjve të kohës vetëm mund të ëndërrojë, ajo nuk Maupertuis padi. Me 1722 ai kishte dhënë deri karrierën e tij si një oficer kalorësi dhe jetonte në Paris duke shijuar jetën intelektuale të kafeneve. Ai u bë miqësore me dramaturg, novelist dhe gazetari Marivaux, dramaturg La Motte, dhe Matematikanë Jozef Saurin, Nicole, dhe Terrasson. Interesin e tij të hershme në matematikë lulėzuar tani dhe, me udhëzim të arrijë më të lartë të subjektit nga këta njerëz, ai së shpejti fituar një kuptim të thellë.

Maupertuis u bë një adjoint në Académie des Sciences në 1723 dhe në vitin e ardhshëm ai prodhohet e tij të parë gazeta Sur la forme des instrumente de musique, e cila ka studiuar efektin e formën e një instrumenti për karakteristikat e vini re që prodhon. Dokumentet tjera pasuan: të minima maxima dhe në 1726, në cycloid në 1727, dhe letra të mëtejshëm mbi kthesa në 1727, 1728 dhe 1729. Gjatë kësaj periudhe, megjithatë, Maupertuis ishte i interesuar gjithashtu edhe në biologji. Ai veproi si sekretar në Bignon natyralist dhe shkroi një letër të rëndësishëm në picërrak që tregon talentin e tij si një vëzhgues i shkëlqyer i botës natyrore. Në 1728 Maupertuis vizitoi Londrën dhe gjatë kësaj vizite të shkurtër ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore.

Në mënyrë që të zgjerojnë sërë Maupertuis matematikore dhe shkencore e tij njohuri shkoi në Bazel për të studiuar nën Johann Bernoulli. Ai matriculated në Bazel më 30 shtator 1729 dhe kaloi në seancën e jetesës Johann Bernoulli 's shtëpi. Në Universitetin e Bazel ai mori një arsim të shquara dhe trajnimit. Ai mësuar teorinë e modelit Descartes 'vorbull e sistemit diellor dhe e Leibniz' s shikime të mekanikës nga mësuesi i tij Johann Bernoulli i cili ishte ndoshta përkrahës të fortë të këtyre teorive. Në të njëjtën kohë, megjithatë, e mësuara Maupertuis e Newton-s fizike nga Johann Bernoulli që pranuan rezultatet e gravitacionit universal, por shikuar në drejtim të Leibniz-s teori të sigurojë një shpjegim për ata që Njutoni mbetur i pashpjeguar plotësisht. Si mund të të dy organeve efekt njëri-tjetrin kur të ndara nga një boshllëk?

Kthehu në Paris deri në korrik të 1730, Maupertuis filluar të shkruante gazeta më mekanika në të cilën ai e përdorur ekspertizën ai kishte zhvilluar tashmë më kthesa. Me 1731 ai kishte shkruar letër e tij të parë në astronomi dhe një tjetër në ekuacione diferenciale, dhe shpejt u zhvilluar një reputacion si një matematikan gjitha të rrumbullakta dhe shkencëtar. Në 1732 ai botoi një letër në transaksionet Filozofik të Shoqërisë Mbretërore të Londrës që trajtohen me rotacion organeve, duke diskutuar në veçanti natyrën e unazave Saturn (të cilin ai besohet të jetë kapur bisht e një kometë) dhe forma se një trup me rotacion të marrë . Është një dokument interesant, por ai përmban disa gabime dhe tregon se Maupertuis nuk e ka kuptuar plotësisht s ligjin inversi i Njutonit "katrore dhe forca gravitacionale që rezultojnë në një trup solide. Në nëntor 1732 ai shpalli veten një mbështetëse e Newton-s teoria e gravitacionit në Francë me publikimin e tij për një traktat figurat kryesore des astres. Ai njoftoi qëndrimin e Maupertuis për një nga problemet më të mëdha të ditës, dmth forma e Tokës.

Në maj 1735 Akademia e Parisit i dërgoi një ekspeditë në Peru për të bërë matjet e Tokës. Ajo ishte drejtuar nga La Condamine dhe kishte Bouguer dhe Godin si anëtarë. Një ekspeditë e dytë u dërgua në Lapland kryesuar nga Maupertuis, gjithashtu të masë gjatësinë e një shkallë përgjatë kulm. Ajo u largua nga Dunkirk më 2 maj 1736 me shkencëtarët Clairaut dhe Camus nën Maupertuis. Ata vënë një bazë në Tornio në Finlandë verior dhe arritën të bëjnë matjet e tyre pavarësisht nga problemet e duke u sulmuar nga insekte në verë dhe vuajtje unbearably motit të ftohtë gjatë dimrit. Ata ishin shipwrecked në Baltik në udhëtimin e tyre kthehen, por doli të mbajë të dhënat e vrojtimet e tyre e padëmtuar. Vend cuditerisht Maupertuis ktheheni me të dy vajzat amtare nga Finlanda. Kthehu në Paris ai mori pjesë në mbledhjen e Akademisë më 20 gusht 1737, duke njoftuar se rezultatet e tij konfirmoi se Toka ishte e shtypur në polet. Ai bëri një raport të plotë për të Akademisë më 13 nëntor.

Maupertuis fituar famë nga kjo ekspeditë, por ai i detyroi avantazh shtëpinë e tij duke botuar disa sulme vicioz për kundërshtarët e tij, në veçanti në Zhak Cassini. Edhe miqtë e tij ishin të tronditur në helm personale ai shfaqet. Marrëdhëniet e tij me Clairaut dhe Johann Bernoulli kishte thyer poshtë një kohë pak më parë. Në 1739 ai u bë mik me du Châtelet dhe Voltaire e shpenzimeve disa kohë që jetojnë në shtëpinë e tyre në Cirey. Ai u përpoq të rregulloj marrëdhëniet me Johann Bernoulli, duke vizituar Bazel, dhe u bë në rritje miqësore me Johann (II) Bernoulli. Nga fundi i 1739 ai kishte dhënë një rrogë të mirë për të punuar mbi problemet e lundrimit.

Ai ishte i ftuar në Gjermani nga mbreti Frederick Madhe në 1740 si pjesë e Frederick qëllim të sjellë filozofëve dhe shkencëtarëve të lartë në Berlin. Frederick Maupertuis informuar se ai ishte duke shkuar për të ngritur Akademisë Berlin dhe e ftoi atë që të jetë presidenti i saj. Pas qëndrimit një kohë në Berlin, ndërsa Frederik zënë veten me çështjet ushtarake, ai u bashkua me ushtrinë Mbreti prusian në betejën e Mollwitz në prill 1741. Frederick lënë fushën e hershme, frika humbjen, dhe Maupertuis u mor rob nga austriakët. Ai u trajtua me mirësi, i marrë në Vjenë, por i liruar menjëherë dhe u kthye në Berlin. Deri në qershor ai ishte kthyer në Paris, tronditur disi nga përvojat e tij.

Kthehu në Paris, u emërua drejtor Maupertuis asistent i Académie des Shkencave dhe në vitin e ardhshëm të u bë drejtor i saj. Më 27 qershor 1743 ai u pranua në Académie Française. Në vjeshtë të 1744 ai shkoi në Bazel, dhe prej andej ai shkoi në kampin frëngjisht në rrethimin e Freiburg im Breisgau. Ai pastaj u kthye në Prusi mori me vete lajmin e fitores frëngjisht që ai mbajti në Frederick. Akademia e Berlinit ishte tani duke marrë formën dhe Frederick Maupertuis përsëri presion për t'u bërë presidenti i saj i parë. Ai vendosi të pranojë pozitën dhe u kthye në Paris në pranverën e vitit 1745 për të rregulloj punët e tij para se të marrin rolin e tij të re. Ndërsa në Berlin ai kishte rregulluar një martesë të Eleonor Borck dhe, pas vizitës së tij të shkurtër në Paris, ai u martua në Berlin më 25 gusht 1745.

Maupertuis kishin kryer tani veten në Berlin, dhe Akademia në Paris anulloi anëtarësimin e tij në shtator 1745 pas një fushate kundër tij të udhëhequr nga Zhak Cassini. Më 12 maj 1746 Maupertuis u emërua zyrtarisht si president i Akademisë Berlinit, një post që ai ishte për të mbajtur për tetë vjet. Presidenca e tij nuk do të zbres për një fillim të mirë, megjithatë, për në qershor babai i tij vdiq dhe ai u kthye në Paris, duke mbetur atje deri në shtator. Edhe pse ai u përpoq shumë të vështirë të bëjë një sukses për rolin e tij si president i Akademisë Berlinit, gjërat ishin më shumë kundër tij. Nga njëra anë ai nuk fliste gjermanisht, dhe edhe pse biznesi zyrtar i Akademisë është realizuar në frengjisht ose latinisht, Maupertuis u shfaros por nga dita në administrimin e përditshëm që u zhvillua në gjuhën gjermane. Problemi i tij tjetër ishte se donte Frederik Akademia e tij të klasit botëror, por ai nuk ishte i përgatitur për të vënë dorë fondet e nevojshme për të tërhequr njerëzit e lartë. Maupertuis provuar për të kapërcyer këtë me bërjen e emërimeve të shkencëtarëve të huaj si anëtarë të asociuar të cilët nuk punojnë në Akademisë. Natyrisht Akademia e bëri të përmbajë një person i kalibrit shumë më të lartë, dmth Euler.

Maupertuis botuar në shumë tema të përfshirë matematikës, gjeografisë, filozofisë morale, biologji, astronomi dhe kozmologji. Ne kemi përmendur disa nga kontributet e tij më lart, por tani le të përmendim disa të tjerë. Një botim i rëndësishëm në historinë natyrore ishte Venus physique në 1745 në të cilën ai diskutoi teorinë biologjike të formimit të embrionit. Kjo punë, dhe punë të tjera nga Maupertuis në trashëgim, propozoi një seri conjectures që disa e shohin si një version të hershëm të teorisë së evolucionit. Në të vërtetë nëse ai kishte marrë conjectures e tij përpara dhe të zhvilluara ato në një teori plotësisht i formuar më tani ai mund të njihen si të vënë përpara themelet e teorisë së evolucionit. Siç ishte, edhe pse ai vendos përpara mekanizëm për zhvillimin e një specie në një tjetër, ai nuk arriti të postulat mekanizëm shoferi, seleksionimit natyror dmth.

Ne kemi lënë deri në fund të këtij neni, një diskutim të Maupertuis temë për të cilën është i njohur mirë, gjegjësisht Parimi i së Veprimit. Një arsye është se me të vërtetë ai ishte në fund të karrierës së tij se ai propozoi parim. Ajo ishte në 1746, menjëherë pasi të bëhet drejtor i Akademisë Berlinit, që ai e parë enunciated Parimi i së veprimit dhe ajo ishte se katër vjet më vonë ai botoi atë në Essai de cosmologie. Maupertuis shpresonte se parimi mund të unifikojë ligjet e universit e kombinuar kjo me një dëshmi në tentativë të ekzistencës së Zotit. Ai shkroi (shih për shembull):

Ligjet e lëvizjes në këtë mënyrë konkludohet [nga parimi i së Veprimit], duke u gjetur saktësisht të njëjta si ato të vëzhguara në natyrë, ne mund të admirojnë aplikimin e tij për të gjitha fenomenet, në lëvizjen e kafshëve, në bimësi të bimëve , në revolucionin e trupave qiellore, dhe pamje e universit bëhet aq shumë grander, në mënyrë shumë më të bukur, aq më shumë i denjë për Author saj ...

Këto ligje, aq bukur dhe aq e thjeshtë, janë ndoshta ata që vetëm Krijuesit dhe Organizator të gjërave është themeluar në çështje në mënyrë që ta kryejë të gjitha dukuritë e botës të dukshme ...

Një tjetër arsye për të lënë një diskutim të Parimi i së Veprimit për tani është se ka luajtur një rol të madh në ngjarjet e trishtuar pranë fund të jetës së tij.

Samuel Konig ishte një matematikan që Maupertuis kishte njohur për një kohë të gjatë. Të dy studentët kanë qenë të Johann Bernoulli, të dy kishin mësuar du Châtelet, të dy kishin studiuar formën e Tokës, dhe Maupertuis kishte propozuar Samuel Konig për zgjedhje të Akademisë Berlin. Çështje të çuditshme filloi në 1751 kur Konig vizitoi Berlinin dhe i dha një letër për të Maupertuis që të konsiderohen për publikim. Është e qartë se nuk Maupertuis lexuar atë, por thjesht e ktheu atë ditë pas botimit rekomanduar. Ajo u botua vërtet mars 1751 dhe vetëm më pas e bëri Maupertuis lexoni dhe zbuloni se në njërën anë është argumentuar se parimi i së Veprimit të ishte e rreme, në anën tjetër është argumentuar se Leibniz ishte parë të propozojë teori. Dëshmi e cila u vu përpara në mbështetje të kërkesës ishte një letër e 1707 nga Leibniz Jakobit Hermann.

Kjo është e drejtë të thuhet se me këtë Maupertuis kohë kishte probleme serioze shëndetësore. Gjithashtu ai nuk ka reaguar edhe ndaj kritikave, duke u bërë gjithnjë e më i ndjeshëm si shëndeti i tij nuk pranuan, dhe ne tashmë e kanë përshkruar sulmet personale vicioz që ai bëri për kundërshtarët e tij në argumentin për formën e Tokës shumë vite më parë. Megjithatë, ndoshta më i rëndësishëm i të gjitha, ai mendonte se parimi i së Veprimit të ishte arritja e tij më të madh, e për të cilat ai do të hyjë në histori. Maupertuis u mbrojti me forcë nga Euler, por ai përdori pozitën e tij si drejtor i Akademisë që kanë të deklaruar publikisht se e kishte falsifikuar Konig kuotimit. Kjo la Konig por nuk ka mundësi të japë dorëheqjen nga Akademia. Voltaire në një kohë kishte qenë një mik i ngushtë i Maupertuis, por dy kishin rënë nga vite para se kjo çështje i trishtuar. Voltaire tani përdorur aftësitë e tij të madhe letrare të ideve Maupertuis mbeturina të, udhetimin e tij në Lapland, dhe ai:

... lampooned aventurat amorous Maupertuis në Veri.

Frederiku u përpoq të mbështesë presidentin e Akademisë së tij, por nuk shëndetin Maupertuis u rrëzua nën tendosje dhe ai u largua nga Berlini për në Paris në 1753. Mbeti atje për më shumë se një vit, duke u nxitur nga Frederick të kthehen në Berlin i cili pohoi se Akademisë u jashtë kontrollit tani drejtor i saj u mungon. Kjo Maupertuis bëri në 1754, por pastaj ai ishte kërcënuar me sa duket nga një vajzë që pretendonte se ai ishte babai i fëmijës së saj.

Në vitin 1756 vdiq Zhak Cassini. Menjëherë pas anëtarësimit Maupertuis e Shkencave Académie des ishte përtërirë dhe ishte i dhënë një pension nga Akademia e Parisit. Ai u kthye në Paris në korrik 1756, por deri në shtator ai ka qenë në qytetin e tij në shtëpi e Shën Malo. Këshilluar që të udhëtojnë në Itali për arsye shëndetësore, ai vendosur në qershor 1757. Deri tani frëngjisht ishin në luftë me Prussians dhe pozitën e tij u bë edhe më e vështirë. Ai kaloi shtatë muaj në Bordo, por nuk arriti përfundimisht Bazel në tetor 1758, ku ai ishte ftuar në shtëpinë e Johan (II) Bernoulli. Nga verë e mëposhtme ai e kuptoi se jeta e tij ishte gati mbi dhe gruaja e tij të përcaktuara për të udhëtuar në Bazel të jetë me të. Ai vdiq para se ajo arriti në Bazel, dhe u varros në Dornach.

Beeson shkruan:

Madhështi e shumë nga ajo që ai bëri ishte dëmtuar nga tendenca e tij për të lënë punën e papërfunduar, dështimi i tij për të realizuar potencialin e vet: ishte pasqyrë e gjeniut që çoi atë në parim pak-veprim, por një mungesë e energjisë intelektuale apo ashpërsi që parandalohet e tij duke i dhënë asaj themel matematikore se Lagranzhit do të sigurojë. ... ai zbulon fuqitë e jashtëzakonshme e perceptimit në trashëgim, për të kuptuar mekanizmin me të cilat lloje të zhvilluara, madje edhe në imunologji, por nuk ka teori plotësisht të përpunuara. Puna e tij filozofik është më interesant e tij: bold, emocionuese, edhe argumentuar.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland